Jumaat, 6 Februari 2009

TERKINI DI PERAK

YAB MB PERAK UTUS SURAT PADA TUANKU

Warkah YAB MB Perak kepada Tuanku

Ampuan Tuanku,

Dengan hormat dan takzimnya patik merafa'kan sembah dan berdoa kehadrat Allah Suhanahu Wata'ala, mudah-mudahan Duli Yang Maha mulia Tuanku sentiasa berada dalam keadaan selamat dan kesejahteraan.

Ampuan Tuanku,

Merafa' sembah memaklumkan perkembangan terkini Dewan Undangan Negeri Perak Darul Ridzuan.

Warkah yang tidak sepertinya ini sebagai pengganti diri patik untuk menyembahkan kepada Duli Yang Maha Mulia Tuanku mengenai isu kedudukan terkini Dewan Undangan Negeri Perak Darul Ridzuan.

Patik merafa' sembah menjunjung kasih di atas perkenan Duli Yang Mah Mulia Tuanku pada pagi ini. Patik memohon izin untuk menyembahkan beberapa perkara:

1. Artikel XVl (6) Undang-undang Perlembagaan Negeri Perak menyatakan bahawa "If the Menteri Besar ceases to command the confidence of the majority of the Legislative Assembly, then, unless at his request His Royal Highness dissolves the Legislative Assembly, he shall tender the resignation of the Executive Council". Ini bermakna sokongan Menteri Besar itu perlu diputuskan oleh Persidangan Dewan Undangan Negeri.

2. Jumlah Ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional adalah sama iaitu 28 orang. Adalah kurang tepat andaian Barisan Nasional mempunyai majoriti. YB Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Perak telah memutuskan bahaw Adun bagi kawasan Behrang, Changkat Jering dan Jelapang bukan lagi Adun. YB Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Perak dan Kerajaan Negeri Perak juga telah memfailkan satu permohonan untuk satu perisytiharan bahawa ketiga-tiga Adunberkenaan bukannya Adun untuk kawasan-kawasan tersebut, di Mahkamah Tinggi pada pagi ini. Sewajarnya kita menunggu keputusan mahkamah dalam kes tersebut.

Ampuan Tuanku,

Atas alasan di atas dan berdasarkan prinsip demokrasi dan Raja Berperlembagaaan, Patik dengan ini merafa' sembah memohon agar Dewan Undangan Negeri dibubarkan bagi membolehkan rakyat memilih semula kerajaan yang dikehendaki mereka.

Ampuan Tuanku,

Patik dengan ini merafa' sembah bahawa pimpinan Pakatan Rakyat sebulat suara meminta patik untuk tidak meletak jawatan sehingga krisis perlembagaan ini diputuskan oleh Mahkamah atau Dewan Undangan Negeri Perak.

Ampuan Tuanku,

Patik akhiri warkah yang tidak sepertinya ini dengan sekalung penghargaan ke atas keprihatinan dan pertimbangan Duli Yang Maha Mulia Tuanku, mudah-mudahan Allah Subhanahu Wata'ala melanjutkan usia Duli Yang Maha Mulia Tuanku dan seluruh kerabab Tuanku dan semoga sentiasa berada di dalam kesejahteraan dan kebahagian yang berkekalan.

DATO' SUK ARAH YAB MB, EXCO DAN PEGAWAI-PEGAWAI LANTIKAN POLITIK KOSONGKAN PEJABAT

Petang tadi notis dari Dato' SUK meminta YAB MB, Ahli EXCO dan pegawai-pegawai lantikan politik mengosongkan pejabat. Agak keterlaluan arahan ini. Isu pertukaran kerajaan belum selesai lagi. YAB MB, Ahli EXCO dan Kerajaan Pakatan Rakyat Perak masih sah di Perak. Kerajaan BN belum boleh dibentuk lagi, MB yang ada belum letak jawatan lagi. Hj Nizar masih dalam usaha merayu Paduka Tuanku supaya mempertimbangkan keputusannya tidak perkenan pembubaran DUN, MB dan seluruh rakyat mahu Rakyat yang berhak menentukan kerajaan mana yang menerajui pemerintahan. Beri peluang dan mandat rakyat memilih secara adil. Semua penyokong Pakatan Rakyat akan berpuas hati sekiranya proses pilihanraya dijalankan. Itulah sedail-adilnya. Parti yang kalah akan berpuas hati dengan kekalahannya, begitu juga parti yang menang. Ataupun gunakan sidang Dewan Undangan Negeri supaya usul undi tidak percaya dikemukakan.

POLIS TIDAK KELUAR PERMIT, DBI TIDAK BENAR IZIN GUNA STADIUM

Susulan surat dari Dato' SUK , pihak polis pula tidak keluarkan permit. Manakala DBI tidak izinkan gunakan stadium bagi tujuan program tersebut. Program kembali di kediaman MB. Polis menasihatkan penganjur mohon permit dan gunakan stadium untuk elak kesesakan. Apabila permit dipohon, ia ditolak tanpa alasan yang munasabah. Peringkat awal memberi keizinan untuk penganjur menyewa stadium tetapi ditarik balik.
Posted by MisbahulMunir at 6:46 PM

0 komentar:

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons