Ahad, 24 Januari 2010

DI PETIK DARI BLOG SETPOL MB KEDAH

Jualan Ubat Merosot??? Itu tanda orang Kedah Makin Sihat!!!


Zubir ni dulu melobi untuk jadi calon BN di Pendang, tapi tak jalan... dia orang baik-baik, mana ada tempat dalam kapal jenis tu. Dengaq cerita, banyak juga dia perabih. Ada dua orang zubir yang buka Farmasi, dua-dua ni senior saya di Sekolah dan Universiti. Paling tidak di USM sebab belum ada fakulti Farmasi di U lain selain USM waktu depa ni mengaji dulu. La ni dah ada banyak. Nak mengaji farmasi, kena ke Singapura la..
.
Nak jadikan cerita seorang Zubir ni pitumpang sekaki dengan UMNO Kedah untuk menimbulkan persepsi buruk ekonomi Kedah kepada dunia...dia kata jualan farmasinya jatuh 30 -40% dalam dua tahun ni...kata dia lagi,orang dah tak berduit, ada yang ambik barang pun tak mai bayaq lagi...Ksian juga kat dia.
.
Zubir sorang lagi di Pokok Sena, Farmasi dia dari satu pintu dah jadi 3 pintu sekarang, sama besaq dengan pasaraya dah. Rangkaian dia pun banyak sampaike Baling, dan ada klinik dah pun la ni... Di Changlon pun ada. Tapi Zubir ni tak tumpang sekaki dengan BN, jadi bisness dia maju dan berkat, duitpun tak habih nak lobi jadi calon.
.
Saya nak kata lagu ni la kat Zubir Zuhfa tu... yang beli ubat ni orang sakit, bila jualan ubat menurun, maknanya jumlah orang sakit pun menurun..sejak dua tahun ni, orang kedah ramai yang dah sihat, kembali sihat Sejahtera. Itu berita gembira... jangan la pulak dok saja-saja pi cari penyakit (pasai nak bodek untuk jadi calon PRU 13) !!!
.
UMNOpun satu, kalau nak beri gambaran kemerosotan ekonomi dan aktiviti ekonomi di Kedah, janganlah tanya orang jual ubat! Malu laaa...khalasss
.
Posted by MUHAMMAD SANUSI MD NOR


Ada sikit lagi angka...mau lagi ka??

Angka-angka dalam posting sebelum ini saya tujukan kepada yang menuduh Kedah makin mundur sejak diperintah Pakatan Rakyat. Tumpang tuju juga kepada Adun Guar Chempedak yang meminta angka dalam Utusan Malaysia hari ni.
.
Ada sikit lagi nak bagitau, supaya soalan depa lepas ni ditujukan kepada depa sendiri pulak laaa.
.
i. Kenaikan kutipan royalti bahan batuan sebanyak RM19 juta kerana usaha penguatkuasaan yang rapi oleh pejabat-pejabat tanah.
.
ii. Kenaikan hasil balak daripada RM8 juta setahun sebelum ini (sebelum 2008) kepada RM35 juta pada 2009 hasil polisi tender terbuka Kerajaan Negeri.
.
iii. Sumbangan daripada 11 GLC kepada Kerajaan Negeri sebanyak RM30 juta. Inilah bayaran pertama kali diterima oleh Kerajaan daripada GLC selepas usaha-usaha penyusunan semula GLC oleh kerajaan Pakatan Rakyat.
.
Bagi tahun 2009, Kerajaan Negeri masih menunggu bayaran daripada kerajaan Persekutuan sebanyak RM40 juta yang sepatutnya dibayar sebelum Oktober setiap tahun.
.
Inilah peningkatan sepanjang 2 tahun memerintah. Kata MB, tanam durian pun 6 tahun baru berbuah, inikan perancangan pembangunan negeri...tentulah memerlukan masa yang lebih lama.
.
Depa yang menuduh dan meminta angka tu pernah memerintah Kedah selama lebih 50 tahun... banyak la juga yang depa buat, kita tak nafikan...tapi banyak juga yang depa minta kita buat itu dan ini, depa tak dapat buat sepanjang 50 tahun itu, contohnya peningkatan hasil balak dan penurunan kadar cukai tanah.

.
Buka la beg sidang dewan hari tu..belek la sikit, tentu jumpa.
.
Posted by MUHAMMAD SANUSI MD NOR at 2:04 PM 0 comments Links to this post

Nampak Macam Cerdik, Tapi....Tidoq!!
Dalam sinar harian dua hari lalu, Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah yang juga seorang Menteri Pusat, seorang Naib Presiden UMNO Malaysia menuduh Kedah semakin mundur sejak dua tahun di bawah Pakatan Rakyat. Setahu saya dia berasal dari negeri paling ramai orang miskin di Malaysia, Sabah! Hanya pabak mertuanya orang Kedah.
.
Saya tak tahu asasnya membuat tuduhan itu, mungkin teks ucapannya ditulis oleh orang lain . Seorang Adun BN membuat kenyataan di Utusan Malaysia hari ini, meminta YAB MB memberikan angka-angka pembangunan dan kedudukan sosioekonomi untuk membuktikan Kedah tidak mundur. Maklumlah Adun itu ada PhD, dulu jadi orang besar di JPM.
.
Setahu saya, dalam kes macam ini, beban mengemukakan bukti terletak pada orang yang menuduh. Dia yang sepatutnya mengemukakan bukti berupa data-data, angka statistik, kajian EPU, dan apa saja yang sesuai dengan kedudukan sebagai Menteri dan Adun yang ada PhD, bahawa tuduhan mereka berasas. Kalau tak dak bukti seperti yang dia cuba pancing itu, sahlah depa ni pun jenis politik kedai kopi...nampak macam cerdik...tapi...
.
Dalam ucapan pembentangan Bajet 2010 pada 17 November 2009, YAB MB telah menyebutkan kedudukan KDNK, penurunan kadar kemiskinan program-program ekonomi yang telah, sedang dan akan dijalankan untuk menjana pertumbuhan. Sebahagian daripada angka-angka tersebut diperolehi daripada Unit Perangcang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri. Ia dibentangkan oleh YB Menteri Di JPM, Tan Sri Noor Mohamad Yaacob dalam perjumpaan dan taklimat tentang RMK -10 dengan Kerajaan Negeri. Angka-angka itu seperti berikut:
.
i. Kemasukan Pelaburan yang diluluskan di Kedah pada 2009 berjumlah RM837,345,329.00. Menduduki senarai kelima negeri tertinggi menerima pelaburan selepas Sarawak, Selangor, Johor dan Pulau Pinang. Perhatikan senarai 5 negeri ini, 3 daripadanya adalah negeri di bawah PR.
.
ii. Kadar kemiskinan menurun daripada 7% pada 2004 kepada 3%. Kadar kemiskinan tegar telah berkurang daripada 1.3% pada 2004 kepada 0.3%.
.
iii. Pendapatan purata kasar bulanan isirumah meningkat daripada RM2,126 pada 2004 kepada RM2,408.
.
iv. Kadar pertumbuhan ekonomi Kedah hampir sama dengan Kerajaan Persekutuan. Pada 2008, KDNK Kedah mencatat sebanyak 4.6% manakala KDNK Malayasia ialah 4.8%.
.
Inilah barangkali angka-angka yang diminta YAB MB dedahkan. Memang sudah didedahkan, sudah dibukukan, sudah dibahaskan dan sudah disahkan di Dewan Undangan Negeri. Inilah yang terkandung dalam Bajet Kedah 2010. Adun Guar Chempedak adalah antara ahli dewan yang paling banyak bertanya dalam sidang itu, tapi saya tak tau dia jenis pelupa...atau dia tanya dalam tidurrr!
.
Niii... sapa-sapa yang jumpa dia di kedai kopi tang mana-mana, tolong bagi kat dia sat! Khalasss.
.
Posted by MUHAMMAD SANUSI MD NOR

0 komentar:

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons