Sabtu, 22 Ogos 2009

RENCANA KHAS- 500 HARI KERAJAAN PAKATAN RAKYAT DIKEDAH

Oleh IZWAN ABDUL HALIM
izwan@harakah.net.my

Biarpun ditumbangkan rakyat secara mengejut pada PRU-12 lalu, Umno-BN Kedah tetap yakin kerajaan baru gabungan bersama PAS, KeADILan dan DAP hanya mampu bertahan untuk beberapa bulan sahaja. Selain prejudis dengan kemampuan gabungan yang kemudian dikenali sebagai Pakatan Rakyat itu mengurus tadbir kerajaan, faktor kewangan Kerajaan Negeri Kedah ketika itu juga menjadi ukuran.

Mana tidaknya, Pakatan Rakyat terpaksa mentadbir kerajaan untuk baki 9 bulan bagi tahun 2008 dengan kemampuan kewangan hanya untuk 3 bulan. Semuanya kerana Umno-BN terlebih dahulu secara rakusnya menghabiskan perbelanjaan kerajaan untuk 9 bulan dalam hanya 3 bulan terawal 2008 gara-gara kempen PRU-12.

Lebih melucukan, terdapat juga dari kalangan kakitangan kerajaan negeri yang 'hilang punca' kerana kerisauan menggila kononnya kerajaan negeri akan menghadapi masalah untuk membayar gaji mereka.

Sementara gerak saraf jahat turut dimainkan pihak tertentu menghasut para pelabur asing khususnya di Kulim Hi-Tech Park (KHTP) agar meninggalkan negeri ini dengan momokan kononnya kerajaan baru ini beraliran seperti Taliban di Afghanistan.

Begitu juga Rizab Simpanan Negeri Kedah yang hanya berjumlah RM200 juta semasa Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan berbanding Selangor, Perak dan Pulau Pinang di mana sudah mempunyai rizab berbilion ringgit.


BN sangka Pakatan Rakyat jahat seperti mereka

Keyakinan Umno-BN turut bersandarkan kepada sangkaan bahawa Pakatan Rakyat mempunyai tabiat 'kawaq' seperti mereka. Kerana itu mereka sibuk memantau aliran kewangan menunggu 'penyelewengan' yang dianggap akan dilakukan.

Ternyata sangkaan Umno-BN termasuk dari pegawai dan kakitangan kerajaan negeri yang memandang enteng terhadap keupayaan membangunkan negeri meleset sama sekali. Menteri Besar, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak yang dianggap sebagai 'lebai berkain pelikat' itu rupanya serba serbi tahu.

Selepas selesai menyusun struktur pentadbiran kerajaan negeri di awal pentadbirannya, beliau memberi tumpuan pula kepada pembangunan ekonomi negeri termasuk menyusun semula Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) Negeri Kedah. Tidak ada lagi 'urusan di bawah meja', segala ketirisan sedia ada ditampal dan segala kemungkinan penyelewengan dikekangnya, manakala projek kerajaan dijalankan secara tender terbuka.

Sebaliknya, Umno-BN pula menjadi tidak keruan tatkala MB menyemak kembali penyata-penyata terdahulu lalu penyelewengan yang dikesan dilaporkan kepada Badan Pencegah Rasuah (kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia).


Boros vs Berhemah

Mengemudi kerajaan yang telah diharu-birukan tinggalan Umno-BN bukan perkara mudah. Selain hasil ekonomi berlegar sesama mereka, cara pengurusan perbelanjaan BN juga tersangat boros, membazir dan tidak menguntungkan rakyat.

Misalnya untuk jamuan sempena program-program tertentu yang diadakan di Kediaman Rasmi Menteri Besar, Sri Mentaloon, pengendali makanan pernah mengenakan bayaran sehingga RM90 bagi setiap individu. Oleh itu di bawah pentadbiran Ustaz Azizan, beliau telah bertindak mendapatkan pengendali makanan lain tetapi mampu menyediakan makanan yang lazat dengan kos kurang dari RM10 bagi setiap individu.

Cabaran kian memeritkan buat Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah apabila turut berhadapan kos pengurusan akibat kenaikan harga minyak pada Jun tahun lalu disusuli kegawatan ekonomi global. Maka menanganinya, arahan dikeluarkan kepada semua agensi kerajaan supaya mengurangkan perbelanjaan sebanyak 30 peratus peruntukan untuk pembangunan dan 10 peratus untuk perbelanjaan mengurus.

"Kita kurang wang sedikit tidak mengapa. Masa kita senang kita berhemah, masa kita susah kita berbelanja. Ini bukan perkara pelik, krisis ekonomi ini ia berpusing. Takkan orang susah sampai bila-bila, nanti akan senang semula," ujarnya Ustaz Azizan melahirkan keyakinannya.

Simpati dengan nasib rakyat di sektor swasta yang mengalami kesan kegawatan hingga terpaksa diberhentikan kerja, Kerajaan Negeri Kedah segera mengambil langkah memotong gaji anggota Exco Kerajaan Negeri sebanyak lima peratus manakala para pegawai kerajaan negeri turut ditawarkan untuk berbuat demikian secara sukarela.

Keprihatinan turut dizahirkan kepada kakitangan kerajaan negeri apabila mereka ditawarkan untuk mengadakan pertukaran suka sama suka bagi menghadapi kesan peningkatan kos tersebut.

Sementara rakyat keseluruhannya pula disuntik semangat yang sama apabila diminta melaksanakan projek-projek kecil secara amalan bergotong-royong. Dari amalan gotong-royong, kos projek yang dikertas kerjakan bernilai ratusan ribu ringgit berjaya dilaksanakan dengan kos hanya ribuan ringgit sahaja.

Natijahnya dari sikap berhemah itu, penyata kewangan bagi tahun 2008 menunjukkan kerajaan negeri berjaya menjimatkan wang sebanyak RM14 juta. Jika dahulu lebihan sedemikian menjadi 'habuan' lawatan ke luar negara atas nama lawatan sambil belajar, kini lebihan sedemikian digunakan untuk kepentingan rakyat dengan melaksanakan bantuan kecil seperti membaiki surau, jambatan dan seumpamanya.

BN yang dicanang-canang sebagai pentadbiran bijak telah memberikan pendapatan hanya RM3 juta untuk 1,000 hektar kawasan pembalakan di Kedah. Bagaimanapun dengan keluasan yang sama, Pakatan Rakyat memberikan suntikan sebanyak RM16.3 juta. Sehingga Julai tahun ini, Kerajaan Negeri Kedah di bawah Pakatan Rakyat telah memperolehi RM35 juta dari hasil balak melalui polisi tender terbuka yang dilaksanakan dan tentunya akan semakin bertambah hingga hujung tahun ini berbanding RM9 juta setahun diperolehi BN.

Begitu juga dalam pengurusan GLC, jika semasa BN tidak pernah kedapatan GLC yang memberi dividen kepada kerajaan negeri, tetapi pada tahun ini kerajaan negeri akan menerima dividen dari GLC dijangka berjumlah RM35 juta. Tentunya dasar korporat GLC Negeri Kedah yang digubal ke arah mesra rakyat dan mementingkan rakyat ini bakal memberikan banyak manfaat buat penduduk di negeri ini khususnya golongan memerlukan.


BN ah-long, Pakatan Rakyat tolong

Ustaz Azizan menginsafi bahawa pemerintahan BN selama 50 tahun hanya melahirkan rakyat yang 'hopeless'. Rakyat menjadi miskin tegar sedangkan pemimpin BN dan kroni mereka menjadi kaya tegar kerana mengaut harta negara dan hak rakyat sebagai pemilikan mereka sendiri.

Setiap tahun pemerintahan BN juga mendabik dada berbangga kerana bantuan kebajikan masyarakat dan zakat semakin meningkat dapat diberikan kepada rakyat yang sengaja 'dikepung' mereka dalam kancah kemiskinan. Lantas, sebaik sahaja pentadbiran kerajaan negeri bertukar tangan, Ustaz Azizan menyanggah pendekatan sedemikian.

"Bukan cara kita tahun ni kita bagi bantuan kepada 1,000 orang, tahun depan nak bagi (kepada) 2,000 orang. Itu bukan cara kita.

"Kita nak tahun ni beri (kepada) 1,000 orang tahun depan beri (kepada) 500 orang. Ertinya rakyat sudah senang dan dia tak perlukan lagi kepada bantuan," ujarnya menerangkan konsep sebenar yang diajar Islam berhubung pemberian bantuan dan zakat.

Kisah Khalifah Umar al-Khattab memberi dua ekor unta sebagai zakat kepada seorang lelaki miskin sedangkan di masa Rasulullah lelaki itu menerima seekor unta sering menjadi hujahnya. Katanya, Umar menjelaskan kepada lelaki itu bahawa beliau mahu dengan pemberian dua ekor unta itu lelaki tersebut berdikari mengembangbiakkan untanya hingga akhirnya tidak lagi menjadi penerima zakat sebaliknya pemberi zakat.

Begitu juga pegangan masyarakat Cina bahawa seseorang yang susah tidak diberi ikan setiap hari tetapi diberi kepadanya joran agar dia dapat berdikari mencari ikan, turut menjadi sebahagian hujahnya.

Konsep itulah sedang dikembang-fahamkan oleh kerajaan ini, rakyat dididik dan dibantu untuk berdikari dengan kemahiran dan pemilikan yang paling minimum. Antaranya, kerajaan negeri menyedari bahawa rakyat negeri ini memiliki sumber berkaitan pertanian seperti tanah, tanaman, ternakan, buah-buahan dan seumpamanya. Namun hanya berkitar untuk kegunaan sendiri dan jika diniagakan pun tetap menimbulkan lambakan kerana tiada keupayaan memasarkan dan mendapatkan pasaran.

Kerana itu kerajaan negeri mengambil peranan termasuk melalui GLC seperti Kedah Agro Holding Berhad (KAHB) meneroka pasaran tempatan dan antarabangsa untuk hasil pertanian. Penduduk dipelawa menerima ajakan tersebut secara individu mahupun kumpulan, selain turut diberi galakan untuk menukar hasil sedia ada kepada inovasi melalui pengeluaran produk hiliran. Manakala, projek-projek kecil pertanian yang bakal diwujudkan kerajaan negeri seperti penternakan ikan dalam sangkar bagi tujuan eksport turut membuka peluang penyertaan kepada rakyat. Biarpun cara sedemikian dianggap 'simple', tetapi sekurang-kurangnya ia membantu menambahkan pendapatan penduduk yang mahu berdikari.

Rakyat semasa pemerintahan BN bukan sahaja dimiskinkan dan dibebankan dengan harga keperluan yang sentiasa meningkat, tetapi tanggungan kerajaan juga selalunya dipindahkan kepada rakyat melalui cukai langsung dan cukai tidak langsung. Tetapi Kerajaan Negeri Kedah di bawah Pakatan Rakyat mencipta sejarah dengan menurunkan cukai tanah antara 25 hingga 75 peratus. Sesuatu yang belum pernah dibuat mana-mana pemerintah BN.

"Walaupun kita kurang RM50 juta (disebabkan penurunan cukai tersebut), tetapi bayaran itu kita dapat samakan balik berdasarkan tunggakan yang orang tak mahu bayar dulu, orang dah bayar balik (kini)," maklum Ustaz Azizan bahawa rakyat mulai berminat membayar cukai kerana tidak membebankan mereka.

Kerajaan Negeri Kedah juga terpaksa menanggung 'kerugian' RM100 juta setiap tahun kerana tidak membuka kawasan pembalakan di luar kawasan tadahan hujan Hutan Simpan Ulu Muda dan sekitarnya, semata-mata untuk memastikan bekalan air bagi sektor pertanian tidak terjejas, termasuk bagi kegunaan negeri Pulau Pinang dan Perlis. Sedangkan Kerajaan Persekutuan pimpinan BN enggan memuktamadkan perbincangan berhubung 'Payment of Enviromental Services' tersebut yang wajar diterima Kedah.

Tidak hanya cukai, Ustaz Azizan pernah melahirkan keprihatinannya terhadap keperluan kemudahan kesihatan masa kini di mana kos rawatan yang tinggi tidak mampu dikurangkan dengan pungutan cukai.

Maka beliau melahirkan harapan agar dapat membeli insuran rawatan untuk rakyat sekiranya kerajaan memiliki wang yang banyak.

"Takkanlah nyawa ini nak beri kepada orang kaya sahaja untuk hidup, orang miskin mati. Ini tak boleh. Kerajaan kena fikir macam mana nak tolong orang (miskin) ini," ujarnya pada satu program.

Selain itu, beliau juga berhasrat menyediakan sarapan pagi buat kakitangan kerajaan negeri sekiranya mempunyai wang yang banyak. Tujuannya supaya mereka tidak lewat ke pejabat demi memastikan kerja-kerja untuk rakyat diselesaikan dalam waktu sewajarnya.

Tentunya lebih 'mewah' rakyat di Kedah dengan pelbagai aneka kemudahan sekiranya kerajaan negeri ini mempunyai wang yang banyak suatu masa kelak.


Jana pembangunan ekonomi

Usaha Kerajaan Negeri Kedah memacu semula ekonomi negeri semakin rancak dengan masa yang berjalan. Exco-exco dan pegawai kerajaan tidak menghabiskan duit melawat ke luar negara untuk belajar sahaja tetapi berjaya menjalin hubungan kerjasama perdagangan khususnya di bidang pertanian. Hal ini selaras dengan cita-cita Kedah untuk muncul sebagai 'Belanda Timur' sekaligus menjadi jelapang makanan negara.

Usaha-usaha yang dijalankan bukan sahaja mendatangkan tambahan pendapatan kepada kerajaan negeri, tetapi juga rakyat selain membuka lebih banyak peluang pekerjaan.

Kerajaan negeri kata Ustaz Azizan, tidak mahu hanya bergantung kepada pendapatan konvensional dari pelbagai cukai sedia ada, sebaliknya berusaha menambahkan hasil melalui pendekatan yang diperkenalkan di dalam pentadbiran agar dapat menyediakan kemudahan yang diperlukan rakyat.

Keupayaan itu dibuktikan apabila para pelabur di KHTP bukan sahaja berjaya dikekalkan selain ada yang meningkatkan jumlah pelaburan, malah fasa baru pembangunan di KHTP dibuka sekali ganda lagi sekaligus membuka peluang pekerjaan luas untuk penduduk negeri ini.

Projek loji penapisan minyak Zon Industri Petroleum Yan (ZIPY) yang bercanggah dengan dasar 'Belanda Timur' tidak dibatalkan sebaliknya dipindahkan ke laut dan kini dikenali sebagai Sungai Limau Hydrocarbon Hub (SULIHH). Dengan itu kerajaan bukan sahaja akan tetap memperolehi pendapatan dari projek berkenaan dan pada masa yang sama hasil pertanian juga dapat ditingkatkan, malah pendapatan rakyat sedia ada juga tidak tergugat.

Jika ZIPY hanya tiga pelabur, SULIHH menjadikan jumlah pelabur kepada lima. Projek bernilai USD 10 bilion itu bakal meletakkan Kedah sebagai negeri yang mempunyai loji penapisan minyak terbesar di Malaysia dan ketiga di dunia dengan pendapatan kepada kerajaan negeri sebanyak RM 400 juta setahun.

"Projek ini adalah projek raksaksa, banyak di antara kita tidak sedar. Inilah pertolongan Allah SWT, biasanya minyak ini didapati dari perut bumi hasil cari gali seperti di Arab Saudi, di Kuwait, Iran, Qatar, Brunei, di Terengganu.

"Tetapi di Kedah ia tidak datang dari perut bumi. Minyak yang terpancut di negeri lain akan di bawa ke Kedah melalui kapal dan di proses di sini," terangnya Ustaz Azizan pada Karnival Kedah Sejahtera baru-baru ini.

Bahkan, lebih 30,000 peluang pekerjaan ditawarkan SULIHH tidak termasuk ribuan pekerjaan lain dari bandar baharu yang bakal 'terwujud' kesan limpahan projek tersebut. Dari pembangunan prasarana dan perkhidmatan hinggalah kepada penjaja kecil, semuanya akan mendapat manfaat.

Begitu juga pendidikan, usaha bersungguh-sungguh kerajaan negeri terhadap pembangunan Kolej Universiti Insaniah bukan sahaja berjaya mengangkatnya ke persada dunia, malah pembangunan kampus induk baru juga bakal menaiktarafkan Kuala Ketil menjadi sebuah lagi bandar baharu. Tentunya memberi limpahan rezeki buat penduduk sekitarnya selain peluang pekerjaan di sektor berkenaan.

Selain itu, projek-projek terbengkalai dimajukan semula antaranya Plaza Tunku Yaakob yang telah terbengkalai sejak 28 tahun lamanya telah pun selesai mengadakan perjanjian kerjasama dengan pihak berkenaan di mana selain kekal sebagai kompleks membeli belah, akan turut ada hotel di situ.


Ekonomi yang diberkati

Ustaz Azizan dan barisan Exconya sering mengungkapkan nasihat kepada pegawai dan kakitangan kerajaan negeri serta rakyat keseluruhannya mengenai ekonomi yang diberkati. Ekonomi tidak semata-mata diukur dengan kuantiti tetapi juga keberkatan yang mendatangkan kesejahteraan hidup.

Kerana itu seringkali diperingatkan mereka bahawa ayat Quran mengaitkan ekonomi dan rezeki dengan ketakwaan sedang ketakwaan pula menuntut kepada budaya ikhlas dan itqan. Tegasnya, kejayaan ekonomi sangat tertakluk kepada takwa.

Semua itu jika digauli bersama akan meningkatkan hasil dan sebarang musibah tidak akan membawa kepada keluh kesah sebaliknya menghadirkan rasa keredaan. Rakyat juga diingatkan agar membuang sikap meminta-minta sebaliknya sentiasa memohon kepada Allah antaranya dengan mengamalkan solat dhuha.

Saling membantu antara manusia juga diberi penekanan termasuk kepada syarikat korporat agar membantu golongan yang memerlukan selain kerajaan mengadakan perkongsian swasta - awam untuk menyediakan kemudahan kepada rakyat.

Keberkatan juga perlu lahir dari sikap mensyukuri nikmat yang dikecapi dan dizahirkan pula melalui tata kerja bukan sahaja oleh rakyat dan kakitangan kerajaan, tetapi paling utama ialah pemimpin. Pemimpin yang amanah pastinya membawa usaha kepada ekonomi diberkati berbanding pemimpin curang menjerumuskan ekonomi kepada 'diperangi' Tuhan.

Semua bahana kecurangan ekonomi serta pengurusan hak negara dan rakyat dapat disaksikan pada penduduk seperti di Sabah dan Terengganu yang ramai miskin sedangkan negeri mereka kaya dengan sumber asli. Tidak lain, ianya angkara perbuatan khianat dan tidak amanah pemimpin BN dalam pengurusan berkaitan perkara ini.


Kedah Sejahtera, nikmat untuk semua

Demikian slogan yang selalu didendangkan untuk rakyat negeri ini, ianya bukan omongan kosong sepertimana slogan BN dahulu antaranya Kedah Maju 2010 dan Kedah Gemilang. Walaupun, sejahtera yang cuba diterjemahkan terlalu luas pengertiannya, namun usaha-usaha ekonomi yang telah digembling Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Kedah menunjukkan fokus jelas untuk keseluruhan rakyat negeri ini.

Bayangkan 'bentangan' kesejahteraan duniawi yang bakal melimpahi negeri ini di masa akan datang. Ekonomi Kedah akan datang turut dipacu dengan jaringan pengangkutannya yang semakin berkembang. Kereta api bukan sahaja berjentera pantas dan dinaiktaraf kepada dua laluan, tetapi juga menghubungkan beberapa bandar di Thailand, China dan lain-lain yang bakal memudahkan hubungan melalui stesyen di Kobah Pendang. Lebuh raya baru Trans Eastern Kedah Interland Hinghway (TEKIH) dari Kupang, Baling ke Durian Burung, Padang Terap bakal membangunkan ekonomi Kedah Timur selain pembinaan Kompleks Kastam, Imigresen Dan Kuarantin (CIQ) Kota Putra sebagai pintu sempadan kedua di negeri ini selepas Bukit Kayu Hitam. Begitu juga lebuh raya utara selatan (PLUS) sedia ada selain usaha menaiktaraf sistem pengangkutan awam di negeri ini.

Segalanya merupakan peluang yang akan membantu ke arah usaha kesejahteraan rakyat. Terpulang kepada rakyat untuk berusaha meraih peluang 'perkongsian bijak' antara kerajaan dan rakyat ini. Moga-moga dengan kesejahteraan ekonomi rakyat ini akan membantu ke arah melahirkan masyarakat yang bernaung di bawah sebuah pemerintahan bergelar "baldatan thaiyibatan wa rabbun ghafur" seterusnya mengukuhkan hubungan kehambaan dengan Allah yang menganugerahkan segala-galanya ini. Alhamdulillah.

0 komentar:

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons