Selasa, 19 Mei 2009

Restoran Bahtera Nelayan Produk Baru Pelancongan
Kerajaan Negeri Kedah melalui PKNK telah menyerahkanbangunan restoran yang tidak diduduki semenjak 7 tahun lalu. Restoran ini dibina di zaman Dato’ Seri Syed Razak. Restoran yang dinamakan Restoran Bahtera Nelayan (RBN) kerana senibina tapaknya berbentuk sebuah kapal.

Persatuan Nelayan Kawasan Kuala Kedah telah diberi kepercayaan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat untuk mengendalikan perniagaan ini walaupun sudah 5 tahun membuat permohonan kepada kerajaan terdahulu. Atas pengalaman PNK Kuala Kedah yang mempunyai dua cawangan, persatuan ini dilihat mampu menguruskan sebuah lagi restoran.

Berkonsepkan restoran di dalam hutan bakau di pesisir Sungai Kedah, RBN mampu menjadi satu produk baru di DUN Kubang Rotan khasnya dan di Negeri Kedah amnya. Restoran yang dibina dengan kos hampir RM6 juta oleh Seri Temin Develeopment Corporation Sdn. Bhd sebuah syarikat GLC Kedah menyajikan hidangan istimewa beraneka jenis masakan kari. Kari Kepala Ikan, Kari Sembilang, Tenggiri, Jenahak serta Mee Udang.

Majlis Pembukaan dimulakan dengan bacaan Yaasin oleh lebih 50 orang kanak-kanak yang dikelolakan oleh Paklong Mat dari Kuala Kedah. Beberapa orang Ahli Lembaga Pengarah termasuk Abdul Hamid Bahari, Pengerusi PNK Kuala Kedah turut hadir pada Sabtu, 02 Mei 2009 lalu.

ADUN Kubang Rotan, YB Mohd Nasir sudi hadir menjamu selera pada jam 5 petang, 03 Mei 2009. Kedatangan beliau disambut salah seorang ALP PNK Kuala Kedah, En. Ahmad Ruddin bin Husain, Penolong Pengurus PNK Kuala Kedah, En. Mohd Syam, En. Azizan Endut, ALP PNK serta beberapa orang kakitangan pejabat. Mee Udang Istimewa menjadi pilihan beliau pada petang tersebut.

Diberitakan pada 16 Mei ini, YAB MB Kedah, Dato’ Seri Ustaz Azizan serta beberapa orang Exco akan hadir untuk makan tengahari di RBN.


Sebelum rombongan kami pulang, tak putus-putus pengunjung tiba bagi mencuba hidangan yang disediakan di RBN ini. Antara yang baru tiba ialah Pengarah LKIM Perlis,

En. N.Hashim bin Ab. Rahman. Beliau yang juga Bekas Pengarah LKIM Kedah datang

bersama keluarga. Kelihatan beliau dan YB sempat meluangkan masa hampir 15 minit berbual mengenai nelayan.
Kami berharap semua pengunjung blog ini dapat mencuba masakan di RBN ini. Lokasinya yang menarik iaitu di Kg. Kelonchor, Kubang Rotan. Pastikan anda melalui Tandop Ikan Kubang Rotan kemudian bergerak ke Kompleks Baru LKIM di situ dan hanya 1 KM dari situ.

Untuk tempahan anda bolehlah menghubungi En. Syam (019-4181389), Pejabat PNK (04-7621389)

1 komentar:

Muqabalah berkata...

Menemui al-Fadil Dato' Ustaz Muhammad Daud al-Iraqi,
semoga Allah menyuluh kehidupan kita dengan cahaya hidayah, serta memperteguhkan pendirian kita di atas kebenaran, dan mematikan kita di atas agama-Nya dan dikandung keredaan-Nya.

Saya berdoa kepada Allah agar disampaikan warkah saya ini ke ribaan al-fadil Ustaz. Semoga ianya dikira Allah sebagai memenuhi saranan 'ad-dinu an-nasihah'; nasihah kepada pemimpin-pemimpin orang Islam.

Berita tentang al-Fadil Ustaz saban hari memenuhi dada-dada akhbar pada akhir-akhir ini. Hampir semua akhbar, semada Melayu atau Inggerisnya (yang Cina dan Tamil, saya tidak tahu) dan blog penyokong kerajaan menyiarkan kenyataan al-Fadil. Akbar-akhbar arus perdana yang biasanya sinis kepada perjuangan PAS dan memandang juling kepada golongan berpendidikan agama telah bertukar sikap, seolah-olah akhbar mereka mahukan PAS yang tulin, PAS yang kukuh dibawah pimpinan ulama. Al-Fadilpun telah mengambil peluang yang dibukakan ini dengan sebaiknya. Bukannya senang untuk mendapat peluang sebegini, mungkin dalam 20-30 tahun lagipun belum tentu dapat.

Baca lebih lanjut di http://muqabalah2009.blogspot.com

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons