Selasa, 22 April 2008

Kedah akan kenalpasti kelemahan pilihan raya lalu


Jabatan Pilihan raya PAS Negeri (JPN) Kedah akan mengadakan post-mortem pilihan raya umum yang lalu bagi mengenalpasti sebarang kelemahan yang masih wujud semasa pilihan raya umum (PRU) yang lalu kata Pengarahnya, Ir Phahrolrazi Zawawi. -->-->
Menurutnya, walaupun PAS berjaya menubuhkan kerajaan Pakatan Rakyat bersama-sama Parti KeADILan, beliau melihat masih ada kelemahan yang perlu diperbaiki yang memerlukan satu perancangan strategi politik untuk masa depan.
"Walaupun kita mencapai kemenangan besar tapi kita lihat masih ada benda yang perlu diperkemaskan khusunya untuk menghadapi PRU ke-13 akan datang. Perkembangan yang ada sekarang ini amat positif untuk kita dan dengan ada kelebihan kita menjadi kerajaan sekarang ni sebenarnya kita mempunyai satu medan yang lebih luas.
"Kalau dulu mungkin terhad sekarang adalah masa untuk kita menunujukkan sistem pemerintahan yang lebih baik yang selari dengan ajaran Islam. Jadi kita boleh tunjuk kepada masyarakat Islam dan bukan Islam bahawa dengan berpegang dengan Islam kita boleh tadbir kerajaan dengan baik," jelasnya.
Justeru katanya, bagi persediaan awal menghadapi PRU akan datang, JPN Kedah akan mengadakan satu sesi percambahan fikiran (brainstorming) untuk menyusun gerakerja agar lebih mantap dan tersusun.
"Sama ada pada tahun 2012 atau 2013, kita perlu bersedia dari sekarang. Jentera pilihanraya di Kedah masih terus bergerak seperti biasa. Tiada sebarang perubaha buat masa ini. Saya sendiri masih diamanhkan sebagai pengarah," kata beliau yang juga merupakan Adun Pengkalan Kundor.
Menyentuh tentang prestasi di beberapa Dun tumpuan yang gagal ditawan pada PRU yang lalu, Phahrolrazi melihat sokongan kepada PAS atau KeADILan masih kurang khususnya dari kalangan kaum Siam.
"Umpamanya kita jangka akan menang di Dun Kota Siputeh dan Pedu, tapi kalah kerana gagal mendapat undi kaum Siam. Orang Cina dah berubah tapi orang Siam masih kurang menyokong kita. "Begitu juga di Dun Sungai Tiang, sokongan orang Siam masih berkurangan. Jadi kita akan memberikan tumpuan yang lebih kepada kaum siam untuk mendekati mereka. Sekarang lebih mudah apabila kita sudah membentuk sebuah kerajaan dan medan untuk kita bergerak lebih luas," jelasnya

0 komentar:

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons