Rabu, 14 Julai 2010

PAS KEDAH MAHU MENANG BANYAK KERUSI

Oleh IZWAN ABDUL HALIM


izwan@harakah.net.my

ALOR SETAR: PAS Kedah mahu memenangi lebih banyak kerusi Dun pada Pilihan Raya Umum akan datang dan mengukuhkan kedudukan sebagai kerajaan dalam melaksanakan agenda untuk rakyat, demikian ditegaskan Pesuruhjaya PAS Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak.

Menurut beliau, bertahan dengan jumlah kerusi dimiliki ketika ini belum menjamin PAS akan terus memerintah Kedah, malah kekalahan akan membantutkan agenda masa hadapan yang telah dirangka dan sedang dilaksanakan melalui kerajaan negeri.

"Saya tak mau kata pertahan kemenangan, nak bagi menang banyak lagi. Kalau pertahan kemenangan tu macam yang ada sekarang. Kita menang dulu 16 kerusi, kalau kita pertahan 16 kerusi tu, kalau menang setakat 16 kerusi tu belum tentu kita memerintah, terpaksa kena tumpang orang lain.

"Jadi kita hendak bekerja, hendak dapat satu kekuatan, sama ada kita sebagai kita atau kita dengan Pakatan Rakyat untuk lebih kita berkuasa di Kedah ini. Supaya dengan itu dapatlah kita melaksanakan agenda-agenda kita yang kita hasratkan selama ini, yang kita sebutkan melalui manifesto kita, ceramah kita, perbualan kita.

"Idaman kita melaksanakan agenda kita, agenda perjuangan Islam sama ada secara keseluruhan atau sebahagian besarnya ataupun sebahagian kecilnya, mengikut keupayaan kita yang memerlukan kuasa. Jadi kuasa ini (adalah) melalui kemenangan dalam pilihan raya," ujar beliau merasmikan Ijtimak Muslimat PAS Kedah bertemakan ‘Pertahan kemenangan’ di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, di sini 2 Julai lalu.

Oleh itu katanya, kemenangan yang kukuh dan kelangsungan kemenangan amat perlu agar perjalanan agenda melalui kerajaan negeri dapat terus diadakan dengan selesa.

"Menang pilihan raya ini banyak jenis, ada takat jadi pembangkang; pembangkang banyak, pembangkang sikit. Ada menang jadi kerajaan, tapi kerajaan ini kena pakat dengan orang, bila kongsi-kongsi ini kena faham-fahamlah.

"Bila berkongsi ini ada yang Islam, ada bukan Islam. Ada kita berkuasa kita boleh buat agak bebas sikit dengan kita menghormati konsep tahaluf siyasi, kita menghormati lunas perlembagaan, setiakawan dan seumpamanya," terang beliau.

Pun begitu, beliau menyeru Muslimat agar terus bekerja bersungguh-sungguh dan tidak terbuai dengan kemenangan dikecapi sekarang ini.

"Saya tidak pertikai semangat yang ada pada puan-puan, saya tidak meragui keikhlasan puan-puan, yang saya bimbang cuma dua perkara. Pertama takut puan-puan ralit (leka) berasa kita dah menang, kita akan menang lagi.

"Macam peristiwa 1999, ketika itu kita dah ada 13 kerusi. Jadi 2004 ingat banyaklah, tengok tinggal lima. Kita perintah Terengganu masa tu, ingat Terengganu akan kekallah, tengok hilang.

"Kedua, kesungguhan bekerja berdasarkan strategi ditetapkan, tidak boleh ikut suka hati kita. Kita perlu kepada panduan dan arahan yang diberi pucuk pimpinan parti," serunya kepada lebih 3,000 peserta ijtimak yang hadir.

0 komentar:

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons