Sabtu, 4 September 2010

TAKZIAH KEPADA YB DR HJ HAMDAN MOHAMED KHALIB

Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah merakamkan ucapan Takziah kepada YB Dr Hj Hamdan Mohamed Khalib serta keluarga diatas  kematian anak beliau Mohd Syazmin, 16 tahun  yang meninggal dunia pada pukul 10.30 mlm tadi  akibat kecederaan dalam kemalangan jalanraya.Semoga Allah memberi kesabaran yang tinggi kepada YB Dr Hamdan dan keluarga di atas pemergian Insan yang disayangi lebih-lebih lagi disaat menjelang hari Raya Aidilftri. Dr Hamdan adalah Exco Kerajaan Negeri Kedah yang juga Bekas Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah 1995-1997


Kemalangan berlaku pada  jam 3.00 petang Khamis lalu, Mohd Syazmin dan abangnya Mohd Syazwan, 18 tahun terlibat dalam satu kemalangan di Jalan Sik-Jeniang. Kedua-dua beradik dimasukkan ke dalam wad ICU di Hospital Sultan Abdul Halim Sungai Petani. Mereka dalam perjalanan pulang ke rumah dari SMK Agama Sik.

Jenazah Syazmin telah disembahyangkan pada jam 10.30 di Surau Taman Ria Indah (berhadapan rumahnya) dan akan disemadikan di Masjid Lama, Merbok. Sehingga kini, abangnya Syazwan masih lagi berada di wad ICU dan masih belum sedarkan diri.

Turut menziarahi jenazah YAB Dato' Seri Hj Azizian Menteri Besar Kedah, dan Exco -Exco Kerajaan Negeri serta ADUN dan Ahli Parlimen. Turut datang menziarahi YB Lydia Exco Belia dan Sukan Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Bagi melancarkan lalulintas dan sebagai penunjuk arah Jabatan Amal Negeri Kedah telah menhantar satu Unit dirumah beliau dan di tanah perkuburan untuk membantu mengawal lalulintas .


Marilah sama-sama kita berdoa semoga roh allahyarham akan ditempatkan

oleh Allah SWT di kalangan hamba2Nya yang soleh dan dimasukkan ke

dalam syurga di akhirat kelak. Pohon kejasama muslimin dan muslimat

untuk teruskan solat hajat dan berdoa semoga Mohd Syazwan akan segera

sembuh dan dapat menjalani kehidupan seperti biasa.Buat arwah Mohd Syazmin, marilah kita sama-sama sedekahkah alfatihah

untuk almarhum.....Alfatihah...

Jumaat, 3 September 2010

LAGI GAMBAR BUKA PUASA ANAK KEDAH DIPERANTAUAN

Khamis, 2 September 2010

gambar sekitar majlis berbuka puasa MB Kedah dengan anak Kedah Diperantauan

Rabu, 1 September 2010

GAMBAR AKTIVITI PAS KEDAH DIBULAN RAMADHAN

syarakat bukan Islam juga semakin berminat dengan puasa dan turut memberi sumbangan derma.
Julung kalinya, guru al-Quran yang mengajar sukarela dihargai kerajaan negeri dengan saguhati setiap Ramadan
Ahli Parlimen Pendang, Dato’ Dr Mohd Hayati Othman turut bergelandangan menyediakan bubur kanji.
Adun Pantai Merdeka, Abdullah Jusoh berbuka puasa bersama penduduk di Dunnya.
Tazkirah semakin mendapat tempat di hati rakyat Kedah.

PAS SUBURKAN BUDAYA PENGHAYATAN RAMADHAN

Oleh IZWAN ABDUL HALIM


izwan@harakah.net.my

TIADA sebarang keistimewaan Ramadan di Kedah selama lebih 50 tahun pemerintahan Umno-Barisan Nasional.

Melainkan dapat dilihat sepanduk-sepanduk ucapan, agihan bubur kanji dan majlis sumbangan kepada golongan memerlukan. Itupun sebenarnya ditiru Umno dari tradisi dilakukan PAS setelah menyedari impak tarikannya kepada rakyat.

Jeliknya apabila mereka lebih juah untuk berbangga menghebahkan jumlah periuk yang diperuntukkan setiap hari sepertimana berbangganya teraju Makkah dahulu kala memberi makan dan minum kepada jamaah haji.

Sedang tuntutan Ramadan terbiar sepi, bahkan ternoda oleh pelbagai laporan perlakuan melanggari syariat.

Kalau tidak kerana PAS, tentunya keberkatan Ramadan berlalu lesu dan sepi tanpa dipugar dan dihayati.

Walaupun pada tempat dan komuniti terhad iaitu di premis-premis parti dan di kalangan aktivis dan penyokong, PAS seluruh negeri Kedah telah menghidup dan membudayakan Ramadan menjadi ‘pesta ibadah’ yang mengasyikkan.

Sejenak meneroka tradisi penghayatan Ramadan oleh PAS di Kedah yang kini disuntik untuk dibudayakan kepada rakyat negeri Kedah melalui wadah pemerintahan.
------------
Bazar Ramadan

Wajib ada di bulan puasa ini adalah Bazar Ramadan. Banyaknya tempat diadakan hingga dua kali ganda pasar minggu, bahkan lebih. Itupun masih kedengaran rungutan tidak cukup tapak.

Bawah kerajaan dulu memang ada usaha menambahkan tapak, tapi disebaliknya ada juga cerita poket kroni-kroni mereka turut bertambah. Orang-orang ini secara mudah dapat kelulusan dari Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), kemudian tapak itu disewakan pula kepada para penjaga.

Mereka ini kira ‘berniagalah’ juga, cuma paling tidak manisnya mereka ‘bersubahat’ biarkan orang yang meniaga dan berkunjung ke Bazar Ramadan sekadar menahan lapar kerana berpuasa tetapi tidak solat. Tiada kemudahan untuk solat disediakan sedangkan kalau diminta dari PBT sebenarnya mudah dapat.

Di bawah kerajaan sekarang, semakin banyak tapak Bazar Ramadan disediakan untuk memberi peluang penjaga ambil berkat Ramadan menambahkan rezeki. Ia juga sebagai kemudahan orang ramai selain mengurangkan kesesakan lalu lintas.

Rungutan bahawa ada pihak ‘meniaga atas angin’ tidak lagi kedengaran sebaliknya PBT mendapat kerjasama daripada persatuan-persatuan peniaga. Makna kata, Kerajaan Pakatan Rakyat berjaya mengecilkan isu Bazar Ramadan.

Beberapa lokasi Bazar Ramadan juga disediakan tempat solat. Ada juga yang mengambil inisiatif dengan arahan menutup seketika jual-beli ketika waktu solat selain ingatan nasihat melalui kain-kain rentang.

Walaupun masih baru, sekurang-kurangnya usaha telah dilakukan dan sedang diperluaskan untuk masa-masa akan datang.

Tazkirah

Jangan sekali-kali masjid mengadakan tazkirah antara solat sunat tarawih di masa Umno memerintah, kalau tidak sudah tentu ‘dicop’ sebagai masjid PAS. Begitulah Islamophobia Umno yang lebih awal dari tragedi 9/11 World Trade Centre New York.

Mungkin kerana Umno tahu betapa besarnya lonjakkan yang boleh berlaku jika rakyat menghayati roh Ramadan jika membenarkan tazkirah diadakan. Kerana besar juga mungkinnya, yang akan mengisi tazkirah itupun adalah penceramah Dewan Ulama PAS.

Pun begitu, kerana tazkirahlah premis-premis PAS di Kedah hidup semasa Ramadan. Masyarakat bukan hanya mahu menunaikan solat tarawih, mereka dahagakan belaian jiwa dari tazkirah yang diadakan.

Hanya ceramah Nuzul Quran atau adakalanya ceramah Ghazwatul Badar menjadi satu-satunya pengisian di masjid setiap kali Ramadan. Sedang, PAS Kedah juga mengadakannya majlis seumpama tetapi secara lebih meriah lagi iaitu melalui ceramah perdana.

Kini, pimpinan dan Adun PAS sudah tidak menang tangan menerima jemputan tazkirah. Tazkirah sudah jadi fenomena, bukan lagi antara solat tarawih sahaja, tetapi diadakan hampir setiap selepas waktu solat fardu. Malah tidak di masjid dan surau sahaja, tetapi juga hingga ke bazar Ramadan, pasar minggu dan hotel-hotel hinggalah ke institut pengajian tinggi milik Kerajaan Negeri Kedah iaitu Kolej Universiti Insaniah turut diadakan majlis tazkirah umum.

Selain itu, di kediaman rasmi Menteri Besar, Seri Mentaloon diadakan Kuliah Ramadan yang diisi oleh tokoh-tokoh ulama tanah air selain oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak sendiri. Zaman Umno, semua ini tidak ada, usah kata MB Umno, Perdana Menteri Umno pun tidak pernah beri tazkirah.

Iftar, Tahlil Dan Sahur

Ini acara tradisi yang dilaksanakan oleh semua PAS Kawasan di Kedah. Kebanyakan premis parti dan surau yang dikendali ahli PAS akan mengadakan majlis iftar dan tahlil sepanjang Ramadan. Masa inilah PAS ‘kopak’ tabung derma untuk beri orang makan.

“Sesiapa yang memberi makan orang berbuka puasa, maka dia akan mendapat pahala orang berpuasa dan pahala orang berpuasa itu tidak kurang sedikit pun,” ujar Ustaz Azizan melafazkan maksud hadis.

Katanya, Nabi SAW menyeru agar umat baginda memperbanyakkan sedekah di bulan Ramadan khususnya memberi orang makan ketika berbuka puasa.

Sedangkan masyarakat hari ini ujarnya, melakukan sebaliknya iaitu lebih cenderung mengadakan jamuan moreh.

Bersahur secara berjamaah memang meriah apatah lagi makan menggunakan talam, selera makan pun tinggi. Inipun budaya dalam PAS yang biasanya aktif di 10 hari terakhir Ramadan. Sedangkan sahur yang biasanya dijalani masyarakat kita suram bersama suramnya solat subuh.

Umno juga menganjurkan majlis berbuka puasa dan tahlil, tentunya mengalahkan PAS kerana diadadakan secara besar-besaran atau di tempat eksklusif, tetapi yang paling besarnya adalah lintas langsung di media. Itu sebenarnya tujuan penganjuran mereka.

Tapi ada yang Umno tidak dapat tandingi PAS hingga kini, pimpinan PAS selalunya berbuka dengan fakir miskin. Adakalanya dibawa makanan untuk berbuka sama di teratak fakir miskin sepertimana rutin Yang DiPertua PAS Kawasan Sik, Yahya Abdullah yang juga Adun Jeneri setiap kali Ramadan.

Bila mengadakan acara sedemikian dapatlah ditemui, rupanya rakyat Kedah yang tidak mampu untuk sediakan juadah berbuka pun ada semasa BN memerintah apatah lagi memenuhi keperluan harian di masa-masa lain.

Hari ini, bila kelebihan memberi makan orang berbuka puasa dinyatakan melalui ‘suara’ kerajaan, semakin ramai orang yang faham dan berlumba mengambil keberkatan itu. Banyak sumbangan diterima premis-premis masyarakat termasuk Markas PAS untuk mengadakan majlis berbuka. Hatta, ada juga masyarakat bukan beragama Islam yang memberi sumbangan untuk majlis berbuka dan mereka juga seronok hendak menyertai majlis berbuka.

Bubur Kanji

Tradisinya, hendak cari juadah ini, pergilah Markas PAS!

Bubur kanji seakan-akan juadah wajib diagihkan PAS seluruh kawasan di Kedah setiap hari sepanjang Ramadan. Orang Kedah memang suka bubur kanji ini, tapi PAS suka buat sebab hendak beri orang makan berbuka. Selalunya Adun atau Ahli Parlimen PAS menjadi teraju utama dalam kerja-kerja penyediaan dan agihan.

Barangkali kaget dengan ‘mentaliti’ umum terhadap bubur kanji ini dan melihat manfaat diperolehi Adun dan Ahli Parlimen PAS, Umno pun tidak kurang mengadakan sajian serupa sejak beberapa Ramadan lalu. Berderet periuk dimegahkan Adun dan Ahli Parlimen mereka kepada media memberi reaksi bahawa mereka turut memasak bubur kanji.

Paling PAS suka Umno buat bubur kanji sebab guna duit rakyat untuk diagihkan kembali kepada rakyat. Tetapi pemimpin Umno buncit-buncit bukanlah sebab makan bubur kanji.

Sumbangan Asnaf

Markas PAS yang sedia kecil, akan semakin sendat bila menghampiri Ramadan. Ia ‘bank’ para dermawan membuat simpanan akhirat dan ‘lubuk’ golongan memerlukan.

Markas PAS di Kedah tidak banyak yang besar, tetapi ia aset peribadi PAS, dibayar beli ahli-ahli PAS. Tidaklah seperti Umno yang susah hendak jumpa pejabat partinya milik sendiri. Yang sewa pun ada tidak dibayar.

Sepanjang Ramadan, PAS kawasan seluruh Kedah termasuk Dewan-dewan selalunya mengadakan ziarah dan sumbangan kepada golongan ini. Sementara menjelang Syawal, sumbangan diteruskan secara lebih meriah melalui majlis khas di premis-premis PAS. Sumbangan diberikan tanpa mengira latar belakang sokongan politik apatah lagi setelah memerintah.

“Bila kita diberi mentadbir Kedah ini, ia adalah amanah. Amanah kepada anak yatim, amanah kepada ibu tunggal, orang miskin dan rakyat. Itu kerja kita, kerana itu kita kena buat.

“Kita berdoa agar kita dapat melaksanakan keadilan, menegakkan kebenaran, memberi pembelaan kepada golongan-golongan lemah yang memerlukan pembelaan,” ujar Ustaz Azizan pada satu majlis menyampaikan zakat dan berbuka puasa.

Katanya juga, kerajaan negeri tidak mengamalkan diskriminasi kepada rakyat yang mempunyai hak terhadap pegangan politik masing-masing.

“Dasar kita Islam, walaupun kepada musuh tetapi keadilan kita berikan.

“Jangan sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, kerana adil itu dekat kepada takwa,” ujarnya memetik ayat 8 surah al-Ma’idah itu.

Melihat situasi Umno di Kedah itu, mereka pun sebenarnya golongan memerlukan. Tetapi setelah puas dirujuk kitab, memang tiada bahagian pun membolehkan Umno dimasukkan pada mana-mana asnaf.

Tadarus Al-Quran

Di Kedah, Dewan Muslimat adalah teraju terhebat membudayakan tadarus al-Quran. Selalunya dibuat di markas PAS, tetapi kalau petang-petang lepas zohor nampak ramai kaum hawa bertadarus di mana-mana masjid, biasanya Dewan Muslimat jugalah yang menganjurkan.

Majlis tadarus biasanya paling meriah di premis PAS berbanding di masjid. Bila hujung Ramadan, diadakan pula khatam Quran. Sememangnya al-Quran yang sangat berkait dengan Ramadan hanya disegarkan oleh PAS, sukar sangat untuk diserasikan dengan Umno.

Umno anjur juga, selalunya majlis khatam Quran walaupun tadarusnya tidak tahu bila. Tapi yang datang khatam itu biasanya kanak-kanak anak orang PAS.

Bila PAS jadi kerajaan di Kedah, guru Quran yang mengajar secara sukarela pula dihargai. InsyaAllah, setiap Ramadan, selagi PAS mentadbir negeri ini, guru-guru Quran ini akan sentiasa diberikan imbuhan sebagai penghargaan dari kerajaan negeri.

Zakat

Antara tujuan zakat ialah golongan berada membantu golongan miskin, apatah lagi di bulan Ramadan yang disyariatkan zakat.

“Hatta, anak kecil sekalipun diwajibkan zakat fitrah. Supaya hikmahnya, orang yang berada dapat berkongsi rasa dengan mereka yang tidak berada,” ujar Adun Bukit Lada, Ustaz Ahmad I’zzat Mohamad Shauki dalam satu tazkirah Ramadan.

Kerana itulah katanya, Ramadan digelar Syahrul Muwasah oleh Baginda Nabi SAW iaitu bulan untuk tolong-menolong.

Sejak Pakatan Rakyat memerintah Kedah, jumlah kutipan zakat semakin meningkat. Bukan sedikit, tahun pertama sahaja RM 11 juta.

Peningkatan itu bukan kerana setiap orang bayar kepada Jabatan Zakat dan juga bayar kepada PAS. Tetapi masyarakat semakin sedar akan kewajipan berzakat serta kesan keyakinan kepada kerajaan diterajui PAS. Syarikat-syarikat korporat juga semakin banyak yang tampil membayar zakat.

Dulu rakyat kurang yakin sebab masa itu Umno memerintah. Umno bukannya tolong, tapi ah-long. Sedang, pejabat PAS pula semakin banyak terima zakat sebab semakin ramai masuk PAS.

Imarah Masjid

Mana-mana masjid pun pasti akan dilimpahi manusia bila datangnya Ramadan. Tetapi sayang, sekadar ramai ketika solat sunat tarawih sedang solat fardu sekadar menampakkan penambahan.

Kekuatan untuk memakmurkan rumah Allah ini tidak ada pada semua orang yang mengaku beriman. Kerana itu Allah SWT menggunakan kalimah ‘innama’ bermaksud ‘hanyasanya’ di awal ayat sepertimana ayat 18 surah at-Taubah yang berkaitan memakmurkan masjid.

“Digunakan di situ kalimah ‘innama’ maknanya Allah SWT hendak menunjukkan ‘limit’ atau dua keadaan atau ‘border’ atau dua sempadan, orang yang memakmurkan masjid Allah adalah orang beriman kepada Allah, beriman kepada hari akhirat,” ujar Exco Kerajaan Negeri Kedah, Dato’ Ir Amiruddin Hamzah pada satu majlis sebelum Ramadan.

Menurut beliau, setiap ayat Quran bermula kalimah ‘innama’ akan menyatakan syarat-syarat berkaitan hal yang akan ditegaskan.

“Maknanya orang yang memenuhi syarat itulah baru layak dikatakan beriman,” terangnya.

Kerana itulah, walaupun Ramadan disebut dengan pelbagai kelebihan ibadah, di masjid-masjid tidak lebih sekadar perkara yang telah dinyatakan.

Hatta, usaha PAS menganjurkan qiyamullail di masjid-masjid khususnya 10 malam terakhir Ramadan juga sukar mendapat kerjasama pihak masjid jauh sekali sambutan umum.

Tetapi kini, sepertimana diberitahu Adun Kubang Rotan, Mohd Nasir Mustafa, pihak masjid amat mengalu-alukan program seumpama.

Malah katanya, walaupun jumlah penyertaan tidaklah membanggakan, tetapi telah menunjukkan peningkatan.

Walaupun usaha untuk memburu lailatur qadar itu tidak dapat dijayakan atas nama PAS, tetapi yang menerajuinya adalah pimpinan PAS, malah ramai pimpinan PAS menjadi imam di Ramadan ini, sesuatu yang juga sangat mustahil dijayakan pimpinan Umno.

Bagi Adun Alor Mengkudu, Dr Ismail Salleh yang juga Yang DiPertua PAS Kawasan Alor Setar dan Ahli Parlimen Padang Terap, Ustaz Mohd Nasir Zakaria, Ramadan merupakan kesempatan terbaik bagi mereka menjelajah ke semua masjid dan surau dalam kawasan masing-masing mengeratkan hubungan dengan penduduk setempat.

Tamrin

Bagi PAS, Ramadan bukan hanya ‘pesta ibadah’ tetapi bulan penghayatan perjuangan. Kerana itu, menjadi tradisi bagi Dewan Pemuda menganjurkan tamrin setiap kali Ramadan. Semangat serta iltizam kepada perjuangan disuntik dan ditingkatkan sesuai dengan sejarah dan tuntutan sebenar Ramadan itu.

Mesej utama tamrin ini jelas, biar di situasi mana pun jamaah ketika itu, sama ada kalah atau menang, Islam mestilah diperjuangkan.

Tidak macam Umno, bukan sahaja Ramadan tidak memberi makna kepada mereka, bahkan Islam tidak menjadi hadaf dan matlamat dalam usahanya.

Selasa, 31 Ogos 2010

Isnin, 30 Ogos 2010

DESTINASI RAMADHAN- PONDOK BANDAR HILIT SIK

Oleh IZWAN ABDUL HALIM


izwan@harakah.net.my

Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya’ Ulumuddin menggariskan tiga kedudukan puasa. Pertama, puasa al-umum yang bersifat hanya menahan perut dan kehendak syahwat serta perkara membatalkan puasa di mana ia juga disebut puasa orang awam.

Kedua, puasa al-khusus iaitu menahan seluruh pancaindera dan anggota badan dari dosa. Sebaliknya akhlak dipelihara dan cenderung kepada amalan sunat. Puasa ini termasuk dalam puasa orang soleh.

Manakala ketiga, puasa khusus al-khusus iaitu menahan segalanya termasuk hati dan fikiran dari sesuatu yang lain dari Allah sepenuhnya. Puasa peringkat ini sangat terpelihara yang di mana ia adalah tahap para Nabi, siddiqin dan muqarrabin.

Tentunya dalam realiti dunia hari ini di mana makruf dan mungkar melata di sana sini, menjalani ibadah puasa dan tuntutan-tuntutan Ramadan merupakan satu cabaran.

Apatah lagi berusaha mendapatkan kualiti amal ibadah pada peringkat terbaik serta dambaan takwa, pasti terasa perit sekali.

Namun sebenarnya ada tempat-tempat manusia menjalani rutin harian yang masih terpelihara dari noda. Malah sesuai dijadikan destinasi bagi memberi tumpuan kepada meningkatkan ibadah di bulan Ramadan, iaitulah di pondok-pondok pengajian Islam.

Jika dahulu kebanyakan pondok-pondok pengajian Islam memberi cuti kepada pelajarnya bermula dari 15 Syaaban hingga 15 Syawal pulang atau keluar mencari nafkah dalam keberkatan Ramadan, kini amalan itu banyak berubah.

Dengan suasana di luar dan usia pelajar, adalah lebih makruf untuk mereka berada di pondok walaupun ketika Ramadan.

Perkara demikian turut dipraktikkan Markaz At-Ta’alim Wattarbiah yang diasaskan Tuan Guru Abu Bakar Ibrahim.

Terletak di Teloi Tua, Sik, pondok yang lebih dikenali sebagai Pondok Bandar Hilir ini sememangnya antara tumpuan ‘tetamu Ramadan’ menjalani ibadah di sini.

Menurut Mudirnya, Ustaz Ismail Mahmud, menyedari wujud permintaan dari ramai individu untuk menjalani ibadah Ramadan di situ, pihaknya mewujudkan kemudahan yang sesuai kepada mereka.

Sehingga kini katanya, pihak beliau mempunyai empat pondok untuk tetamu serta beberapa pondok warga emas. Sehubungan itu, beliau mengalu-alukan dan membuka peluang kepada sesiapa sahaja untuk menjadi ‘tetamu Ramadan’ di pondok tersebut.

Maklum beliau, ‘tetamu Ramadan’ yang biasa ke situ datangnya dari seluruh negara termasuk Singapura tetapi paling ramai dari Pulau Pinang.

Jelas beliau, sepanjang Ramadan, beliau sendiri akan mengajar kitab dengan mengkhususkan bab puasa.

Di bulan Ramadan, rutin di pondok tersebut bermula seawal 4.30 pagi untuk bersahur diikuti majlis zikir munajat hingga solat subuh. Selepas subuh diadakan kuliah subuh serta tilawah al-Quran dan hafazan.

Bagi pelajar tetap pondok, mereka akan mengikuti kelas pengajian halaqah dan menghafaz sehingga zohor. Manakala ‘tetamu Ramadan’ meneruskan pengajian bersama Ustaz Ismail.

Selepas asar diadakan tilawah Quran dan zikir tahlil untuk mereka yang memberikan amanah kepada pihak pondok dan diadakan tiga kali dalam sehari.

Manakala malam hari dipenuhi solat sunat, tilawah al-Quran dan zikir munajat.

Nyata sekali, rutin kehidupan di pondok adalah suasana paling ‘konduksif’ bagi mereka yang memburu usaha mendapatkan peringkat terbaik dalam ibadah Ramadannya.

Bagi yang berminat boleh menghubungi sendiri Ustaz Ismail di talian 013-488 4814. Pihak pondok juga membuka peluang untuk mana-mana pihak menyertai majlis tilawah dan zikir tahlil khas untuk arwah keluarga dengan sedikit sumbangan bagi keperluan berbuka puasa, moreh dan sahur para penghuni pondok. Sebarang sumbangan juga boleh disalurkan ke akaun Bank Islam 0204 801002 8139 atas nama Pusat Pengajian Islam Pondok Bandar Hilir.

KHALIFAH SUNTIK DANA UNTUK HESA

Oleh IZWAN ABDUL HALIM


izwan@harakah.net.myHasil minyak di perairan negeri Kelantan melayakkan negeri itu untuk memperolehi royalti sebanyak 5 peratus daripada Petronas. Namun hingga kini rakyat negeri Kelantan dinafikan hak mereka oleh Barisan Nasional yang sengaja menyekat pembayaran tersebut.Lain pula ceritanya di Kedah, hasil jualan minyak pelincir menjadi rezeki buat institusi pendidikan Islam yang bernaung di bawah Unit Hal Ehwal Sekolah Agama (HESA) kelolaan Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah.Peranan itu dirintis Khalifa Lube Enterprise; syarikat kendalian Dewan Pemuda PAS Kawasan Merbok yang memperuntukkan bahagian khas dari hasil jualan minyak pelincir tersebut untuk disumbangkan kepada HESA.Syarikat tersebut mengeluarkan minyak pelincir menggunakan jenama sendiri iaitu ‘Khalifa’ yang secara rasminya telah berada dipasaran sejak November tahun lalu.Menurut Ketua Pemuda PAS Kedah, Ustaz Ahmad Yahaya, sumbangan Khalifa itu amat bererti kepada sekolah agama di bawah HESA.“Khalifah telah hilang dari atas muka bumi sejak tahun 1924 dahulu. Tetapi hari ini Dewan Pemuda PAS Merbok telah berjasa mengembalikan ‘Khalifa’ di atas muka bumi,” ungkap beliau penuh simbolik sebagai memuji usaha itu ketika Majlis Sumbangan Ramadan di Amanjaya pada 8 Ogos lalu.Maklumnya, HESA juga giat membangunkan dana sendiri melalui penubuhan Koperasi HESA Kedah Berhad dengan menjalankan projek perniagaan dan perkhidmatan yang turut melibatkan kerjasama dari syarikat seperti Khalifa.Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Khalifa, Mohd Fadli Abdullah berkata, industri minyak pelincir sebenarnya mendatangkan pendapatan yang amat lumayan.Namun realiti yang berlaku ujarnya, hampir semua syarikat kecil Bumiputera-Muslim gulung tikar selepas tiga bulan beroperasi.Oleh itu katanya, kemampuan Khalifa mengembangkan produk dan jualannya hingga kini sememangnya mengejutkan para pesaing.Rahsianya jelas Fadli, adalah dari semangat amal jamaie dengan mengorbankan tenaga dan masa untuk terlibat melakukan sendiri kerja-kerja pemprosesan produk.“Bahkan ada kawan kita bagi lori dia untuk ulang-alik dan pengangkutan. Semua ini keberkatan rezeki,” ujar beliau yang juga Pengerusi Lajnah Ekonomi Pemuda PAS Merbok.Sempena majlis itu, Ustaz Ahmad yang juga Duta Produk Khalifa turut melancarkan dua produk terbaru Khalifa iaitu pelincir sintetik sepenuhnya (fully synthetic) dan bendalir transmisi manual.Manakala Fadli telah menyampaikan cek dari bahagian hasil jualan yang diperuntukkan kepada HESA.PAS Kawasan dari seluruh negara khususnya Dewan Pemuda dipelawa untuk terlibat memasarkan produk berkenaan dan meluaskan penggunaannya di kalangan ahli PAS. Mereka yang berminat boleh mendapatkan keterangan lanjut dari Mohd Fadli dengan menghubungi talian 013-432 8824.

Keterangan gambar:MINTA MAAF, GAMBAR TAK BOLEH NAK UPLODE ADA MASALAH SIKIT
Khalifa 1: Ustaz Ahmad bersama Mohd Fadli dan Ketua Pemuda PAS Merbok, Ustaz Mohd Zahir Ghazali menunjukkan produk terbaru Khalifa yang dilancarkan.

HESA TANAH SUBUR MENABUR BENIH PERJUANGAN

Oleh IZWAN ABDUL HALIM


izwan@harakah.net.my

“Dari sebutir benih, tumbuh tujuh tangkai, sedang setiap tangkai mengandungi 100 biji.”

Demikian indahnya tamsilan Allah kepada perlakuan menafkahkan harta di jalan-Nya, jauh lebih puas dari saujana mata memandang hamparan padi yang menguning.

Suburnya benih yang disemai, mungkin seperti itu jugalah tumbuh suburnya institusi-institusi pendidikan agama di Kedah. Walaupun pernah diracun sakit oleh regim Barisan Nasional pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad, namun rakyatlah yang gigih membantu menyiram dan membajanya untuk kekal bertahan.

Dengan kini Kedah diterajui PAS yang mendukung cita-cita Islam, ia menjadi ‘ruang dan peluang’ untuk sekolah agama kembali dan lebih perkasa dipersada masyarakat.

Kesempatan itu nyata dimanfaatkan apabila seramai 21 pentadbir sekolah agama yang tidak menerima sebarang bantuan pihak kerajaan sepakat untuk menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi menjaga kepentingan institusi berkenaan.

Hasil usaha dirintis Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah mengadakan pertemuan pada tanggal 2 April 2008 di Sekolah Integrasi Faizin, Guar Cempedak itu, akhirnya mencetuskan penubuhan Unit Hal Ehwal Sekolah Agama atau dikenali sebagai HESA.

Pada 2 Jun 2010, HESA telah didaftarkan sebagai Badan Bukan Kerajaan (NGO) melalui Ikatan Amanah dengan menaungi 29 sekolah agama di Kedah iaitu:

1. Sek.Men.Islam Darul Ulum, Pokok Sena;

2. Madrasah At-Taklimiah Al-Khairiah, Tok Keling, Alor Setar;

3. Sek.Ren.Islam Darul Ulum, Tandop, Alor Setar;

4. Sek.Integrasi Faizin, Guar Chempedak;

5. Sek.Agama Al-Baqiyatussalihat, Langkawi;

6. Sek.Ren.Islam Darul Ulum, Langkawi;

7. Sek. Ren.Islam Burhanuddin Al-Helmy, Alor Setar;

8. Sek.Ren.Islam Al-Nur, Gajah Mati, Pendang;

9. Madrasah An-Nur Al Islamiah, Gajah Mati, Pendang;

10. Sek.Ren.Islam Darul Ulum, Kupang, Baling;

11. Madrasah Islahiah Diniah, Memali, Baling;

12. Sek.Ren.Islam Raudhatul Muslimin, Kuala Ketil, Baling;

13. Maahad Tahfiz Al Quran Misbahul Munir, Parit Panjang, Baling;

14. Sek.Ren.&Men.Islam Tahfiz Al-Quran, Madrasah Zubbaidiyah, Merbok;

15. Maahad Tarbiah Islamiyah, Derang, Pokok Sena;

16. Sek.Tahfiz Sains An-Najihin, Kulim;

17. Markaz At-Ta’lim Wat-Tarbiah, Bandar Hilir, Sik;

18. Madrasah Misbah Al Falah, Parit Panjang, Baling;

19. Madrasah Nurul Islah, Parit Panjang, Baling;

20. Madrasah Nurul Hidayah, Kuala Ketil, Baling;

21. Maahad Qiraat Al-Azhar Amal Aimy Zdalifah, Alor Setar;

22. Sek. Ren. Darul Hijrah, Siong, Baling;

23. Sek.Agama At-Toyyibah, Changlun;

24. SRI Nurul Hidayah, Penghulu Elang, Kulim;

25. Maahad Tahfiz Saidina Abu Bakar, Kuala Nerang;

26. Pusat Pendidikan Al-Islah, Pinang Tunggal, Sungai Petani;

27. Akademi Haji Abdullah Suboh, Kota Kuala Muda;

28. Sek.Ren. Al–Naim, Kuala Ketil, Baling;

29. Sek.Ren.Al Ihsaniah, Tikam Batu, Sungai Petani.

Menurut Pengerusi HESA, Ustaz Ahmad Yahaya, sekolah-sekolah agama ini mahu terus mendapat kepercayaan masyarakat yang sebenarnya telah berjasa mempertahankannya selama ini.

Ujar beliau, melalui HESA pihaknya menetapkan misi untuk menyatupadu dan menjaga kebajikan sekolah-sekolah ini sama ada dari sudut pengurusan pentadbiran, kewangan, sumber manusia dan pembangunan insan.

Katanya, HESA akan menggerakkan peranan terunggul dalam memperjuang, mempertahan dan mempromosikan sekolah-sekolah agama milik rakyat melalui perkhidmatan dan penganjuran yang berkualiti dan berkesan sebagai visinya selaku NGO tunggal bagi sekolah agama di Kedah ketika ini.

“Pada masa akan datang, HESA mahu menjadikan sekolah-sekolah agama di Kedah sebagai institusi yang diyakini masyarakat dari seluruh rantau ini sebagai pusat untuk menuntut ilmu agama hingga Kedah layak dikenali sebagai ‘Serambi Al-Azhar’,” ujar beliau yang juga Ketua Pemuda PAS Kedah.

Perkembangan dan pembangunan kepada usaha ini tentunya menuntut sokongan dan dokongan bersama. Oleh itu, sumbangan boleh dihulurkan melalui akaun Bank Islam Malaysia Berhad 02-084-01-003157-9 atas nama Unit HESA. Sudah pasti bahawa inilah ‘tanah subur’ untuk ditaburi benih sebagai nafkah di jalan-Nya.....

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons