Selasa, 22 April 2008

PAS sokong usaha memperkasa BPR


PAS menyokong usaha pihak kerajaan dalam memperkasakan agensi pencegahan rasuah negara, BPR dengan menstrukturnya semula menjadi sebuah suruhanjaya bebas.
Bagi PAS keberkesanan menangani rasuah sesungguhnya tidak terletak semata-mata pada nama atau status tetapi yang lebih penting adalah keikhlasan dan keimanan para petugasnya dan kerajaan yang memerintah serta perlaksanaan yang menepati maksudnya yang sebenar.
PAS merasakan apa yang telah dibentuk dan diasaskan oleh Islam lebih 1400 tahun dahulu merupakan contoh terbaik dalam usaha memerangi dan membenteras rasuah, dan model Islam ini jauh lebih dahulu dari model-model semasa termasuklah apa yang terdapat di Hong Kong pada hari ini.
Islam telah menanam asas memelihara masyarakat dan pemimpin dari rasuah bukan hanya dengan memperkenalkan peraturan dan undang-undang tetapi dimulakan dengan menanam kepercayaan kepada Tuhan yang melihat dan mengetahui segala-galanya.
Islam membentuk masyarakat dan pemimpin sehingga menyedari bahawa perlakuan dan jenayah rasuah tidak hanya akan berakhir di dunia semata-mata tetapi pesalahnya akan turut dihukum di Hari Akhirat kelak.
Bagi PAS sebarang usaha memerangi rasuah mestilah bermula dengan pemerintah yang bersih. Jika parti pemerintah itu sendiri dibebani dengan penyakit rasuah dan mereka pula dipilih melalui amalan rasuah, maka adalah mustahil untuk memberikan kepercayaan kepada mereka ini untuk memerangi rasuah dalam erti kata yang sebenar.
PAS telah berjaya membuktikan corak dan sistem pemerintahan yang bersih dari rasuah di Kelantan, sejak 1990 hingga kini, dan di Terengganu antara tahun 1999-2004.
Insyallah kita akan memperkenalkan model yang sama ini, yang kita yakini dapat diterima oleh semua dinegeri-negeri Pakatan Rakyat dalam usaha melahirkan masyarakat dan pentadbiran yang bersih dan bebas dari rasuah.
22 April, 2008 DATO' SERI TUAN GURU ABDUL HADI AWANG Presiden Parti Islam Se Malaysia (PAS)

Kedah akan kenalpasti kelemahan pilihan raya lalu


Jabatan Pilihan raya PAS Negeri (JPN) Kedah akan mengadakan post-mortem pilihan raya umum yang lalu bagi mengenalpasti sebarang kelemahan yang masih wujud semasa pilihan raya umum (PRU) yang lalu kata Pengarahnya, Ir Phahrolrazi Zawawi. -->-->
Menurutnya, walaupun PAS berjaya menubuhkan kerajaan Pakatan Rakyat bersama-sama Parti KeADILan, beliau melihat masih ada kelemahan yang perlu diperbaiki yang memerlukan satu perancangan strategi politik untuk masa depan.
"Walaupun kita mencapai kemenangan besar tapi kita lihat masih ada benda yang perlu diperkemaskan khusunya untuk menghadapi PRU ke-13 akan datang. Perkembangan yang ada sekarang ini amat positif untuk kita dan dengan ada kelebihan kita menjadi kerajaan sekarang ni sebenarnya kita mempunyai satu medan yang lebih luas.
"Kalau dulu mungkin terhad sekarang adalah masa untuk kita menunujukkan sistem pemerintahan yang lebih baik yang selari dengan ajaran Islam. Jadi kita boleh tunjuk kepada masyarakat Islam dan bukan Islam bahawa dengan berpegang dengan Islam kita boleh tadbir kerajaan dengan baik," jelasnya.
Justeru katanya, bagi persediaan awal menghadapi PRU akan datang, JPN Kedah akan mengadakan satu sesi percambahan fikiran (brainstorming) untuk menyusun gerakerja agar lebih mantap dan tersusun.
"Sama ada pada tahun 2012 atau 2013, kita perlu bersedia dari sekarang. Jentera pilihanraya di Kedah masih terus bergerak seperti biasa. Tiada sebarang perubaha buat masa ini. Saya sendiri masih diamanhkan sebagai pengarah," kata beliau yang juga merupakan Adun Pengkalan Kundor.
Menyentuh tentang prestasi di beberapa Dun tumpuan yang gagal ditawan pada PRU yang lalu, Phahrolrazi melihat sokongan kepada PAS atau KeADILan masih kurang khususnya dari kalangan kaum Siam.
"Umpamanya kita jangka akan menang di Dun Kota Siputeh dan Pedu, tapi kalah kerana gagal mendapat undi kaum Siam. Orang Cina dah berubah tapi orang Siam masih kurang menyokong kita. "Begitu juga di Dun Sungai Tiang, sokongan orang Siam masih berkurangan. Jadi kita akan memberikan tumpuan yang lebih kepada kaum siam untuk mendekati mereka. Sekarang lebih mudah apabila kita sudah membentuk sebuah kerajaan dan medan untuk kita bergerak lebih luas," jelasnya

Isnin, 21 April 2008

Jamgan Tinggalkan Bukit Yang Strategik Ini

Dalam peristiwa perang Uhud, Rasulullah s.a.w membentuk sebuah pasukan pemanah yang terdiri dari 100 orang pemuda. Mereka ditempatkan di satu cabang bukit Uhud yang strategik. Rasulullah s.a.w berpesan kepada mereka supaya tidak sekali-kali meninggalkan bukit Uhud walaupun;
1) mereka melihat tentera Islam telah menang dan musuh lari bertempiaran menyelamatkan diri.
2) mereka melihat tentera Islam telah tewas dan mayat2 mereka dicincang lumat oleh tentera kafir Quraisy.
3) mereka melihat mayat tentera Islam telah dimakan ulat atau burung2.

Kebijaksanaan Rasulullah s.a.w mengatur strategi menyaksikan tentera musuh tewas teruk dengan serangan mereka dapat dipatahkan dari segenap penjuru, sebahagian besarnya disumbangkan oleh hujanan anak panah dari atas bukit Uhud setiap kali kemaraan mereka.
Malangnya setelah kemenangan seakan pasti, sebahagian besar pemanah ini turun dari bukit Uhud untuk meraikan kemenangan mereka bersama-sama pasukan tempur barisan hadapan. Ketika mereka dilalaikan dengan harta rampasan perang yang bertimbun-timbun, tentera kafir telah berpatah balik dan membunuh pemanah-pemanah ini sehingga hanya tinggal 10 orang sahaja yang selamat.

Mereka ini patuh pada arahan Rasulullah s.a.w dan tidak terpedaya dengan kilauan harta rampasan perang di bawah bukit itu. Sejarah menyaksikan tentera Islam membayar harga yang cukup tinggi untuk ketidakpatuhan ini. Kisah selanjutnya bolehlah dirujuk dalam kitab-kitab yang muktabar.

Kita boleh mengambil pengajaran dari peristiwa perang Uhud untuk menghadapi situasi selepas PRU12 ini. Kemenangan yang tidak diduga mungkin sedang menyibukkan kita. Adakah kita telah lupa kepada mereka yang telah merintis perjuangan ini, kemudiannya gugur sebelum dapat melihat hasilnya? Adakah kita sudah melupakan gerak kerja parti? Adakah kita telah meninggalkan markas parti terbiar dipenuhi sawang dan tahi cicak? Adakah kita masih lagi menghadiri usrah, tazkirah dan ceramah? Adakah kita masih lagi Subuh berjemaah.

Sesungguhnya musuh sedang memerhatikan kita. Jika tersilap langkah kita mungkin akan membayar harga yang cukup mahal pada PRU13 nanti. Jika memerlukan petunjuk dan nasihat, rujuklah kepada Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat. Mereka maju memerintah, dalam masa yang sama gerak kerja parti dilipatgandakan. Parti utuh dan kerajaan kukuh.

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons