Khamis, 11 September 2008

LAPORAN POLIS DAN BPR UNTUK GLC MENYELEWENG

OLEH: AMELIA HASHIM  http://wartadarulaman.blogspot.com

 

ALOR STAR, 10 September - Kerajaan Negeri akan mengarahkan pihak pengurusan Government Link Company (GLC) yang dapat mengesan penyalahgunaan kuasa dan wang dalam pentadbiran terdahulu supaya membuat laporan polis dan Badan Pencegah Rasuah (BPR). Menteri Besar Kedah berkata demikian kepada media selepas Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Aman, di sini.

 

"Kita telah setuju dengan keputusan dalam mesyuarat tadi supaya penyelewengan puluhan juta ini dilapor kepada polis dan BPR. Esok kita akan arahkan pihak pengurusan GLC berkenaan supaya membuat laporan segera kepada pihak polis dan BPR," katanya

 

Ini ekoran Kerajaan Negeri sudah mengenal pasti syarikat-syarikat yang telah menyalah guna kuasa dan wang di zaman pemerintahan kerajaan terdahulu. Setelah enam bulan pemerintahan kerajaan baru, penyelewengan ini berjaya dikesan. Ini berikutan beberapa langkah kerajaan dengan meletakkan pegawai baru di beberapa syarikat bagi memantau aliran kewangan syarikat-syarikat berkenaan..

 

"Kita ada bukti pengurusan GLC pada era pemerintahan  kerajaan sebelum ini yang melakukan penyelewengan wang berdasarkan siasatan mendapati wang syarikat disalurkan kepada tempat-tempat yang tidak munasabah," katanya.

 

Kerajaan Negeri mempunyai lebih 130 syarikat pengurusan perniagaan kerajaan yang beroperasi dalam pelbagai bidang. Semenjak pertukaran pentadbiran kebanyakan pegawai-pegawai atasan yang dilantik oleh kerajaan terdahulu telah meletak jawatan. Pelantikan beberapa orang pegawai baru bertujuan menyusun semula pentadbiran telah berjaya mengesan penyelewengan ini.

 

"Kita akan serahkan perkara ini kepada pihak berkuasa untuk siasatan seterusnya," katanya.

Selasa, 9 September 2008

Dakwa kenyataan berunsur hasutan, Gerakan buat laporan polis

Harakahdaily
Tue | Sep 09, 08 | 12:38:30 pm MYT

PULAU PINANG, 9 Sept (Hrkh) - Pemuda Gerakan hari ini membuat laporan polis berhubung kenyataan Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera Dato' Ahmad Ismail yang didakwa mempunyai unsur hasutan dan berbau perkauman.


Bernama melaorkan, laporan itu dibuat Pengerusi Pemuda Gerakan Bahagian Tanjong H'ng Khoon Leng di Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut pada 12.30 pagi.

"Saya harap kes ini akan disiasat dengan adil dan secepat mungkin, kita yakin dengan kecekapan polis," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan itu.

Kenyataan Ahmad yang dilihat lebih bersifat 'serangan peribadi' itu didakwa telah menyentuh sensitiviti masyarakat Cina di negara ini.

Semalam Ahmad mengadakan sidang akhbar bagi menyatakan pendiriannya yang tetap tidak mahu memohon maaf kepada masyarakat Cina terhadap kenyataan yang di buat semasa ceramah pada kempen pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh.

Ketua Polis Negeri Dato' Ayub Yaakob ketika ditemui pemberita mengesahkan ada menerima laporan polis yang dibuat oleh Pemuda Gerakan berhubung kenyataan Ahmad dan polis akan membuka fail siasatan mengenainya. - mks._

Pensiangan - Masa untuk rakyat Sabah tolak BN

Salahuddin Ayub

Tue | Sep 09, 08 | 3:32:43 pm MYT

Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat) bergembira dengan keputusan Mahkamah Tinggi Pilihan raya di Sabah yang memutuskan kemenangan calon BN, Tan Sri Joseph Kurup di Parlimen Pensiangan sebagai tak sah dan batal ekoran pelanggaran peraturan pilihan raya oleh pegawai pengurus pilihan raya.
Iklan
DPP Pusat melihat keputusan mahkamah ini akan memanaskan lagi keadaan politik di negara ini kerana ia berlaku ketika desas-desus ahli-ahli Parlimen Sabah akan meninggalkan BN bagi membentuk kerajaan Pusat yang baru pada pertengahan bulan ini.

Sebagaimana keputusan yang telah diambil oleh penduduk Permatang Pauh yang memberikan kemenangan besar kepada calon Pakatan Rakyat (PR), Dato'Seri Anwar Ibrahim yang dianggap mewakili aspirasi rakyat Semenanjung untuk perubahan politik, maka Pensiangan merupakan peluang terbaik bagi rakyat Sabah.

Rakyat perlu menunjukkan sikap mereka dalam soal ini sebagai satu mesej terhadap penindasan yang dilakukan oleh BN ke atas negeri mereka selama ini. Rungutan rakyat Sabah dalam soal ini sudah lama kedengaran dan mesej ini hendaklah dihantar dengan jelas kepada BN supaya penindasan ini dapat ditamatkan segera.

Sekarang ini adalah masa yang terbaik untuk pengundi Pensiangan mewakili hasrat rakyat Sabah bagi melakukan pembaharuan politik. Semenjak merdeka, pembangunan di Sabah amat ketinggalan sehingga meletakkan Sabah sebagai negeri yang paling tinggi kadar kemiskinannya.

Dari segi pembangunan infrastruktur juga, Sabah amat ketinggalan di mana pembangunan hanya berlaku di bandar besar seperti Kota Kinabalu dan Sandakan sahaja, sedangkan di tempat lain, khususnya luar bandar adalah amat ketinggalan.

Negeri Sabah yang selama ini mewakili 10 peratus daripada bilangan kerusi Parlimen juga terpinggir dari sudut politik di mana mereka dijadikan alat untuk mempertahankan kuasa BN sahaja. Keadaan inilah yang disifatkan oleh pemimpin Sabah sebagai 'tidur di tepi tandas dalam banglo BN'.

Hasrat untuk melakukan perubahan politik telah pun dilahirkan oleh wakil-wakil rakyat Sabah selepas pilihan raya ke-12 baru-baru ini.

Tetapi hasrat ini cuba dihalang oleh pemimpin BN dengan memberikan pelbagai tekanan supaya penghijrahan politik tidak berlaku.

Majoriti wakil rakyat Sabah sudah hilang percaya kepada BN dan mula meyakini pembentukan kerajaan baru yang lebih adil dengan PR.

Kini mereka memerlukan sokongan padu daripada pengundi Pensiangan untuk menyokong hasrat mereka.

Sebarang pendirian yang dibuat oleh pengundi Pensiangan akan mempengaruhi sikap wakil rakyat mereka.

Jika Sabah mahu 'dimerdekakan' semula pada 16 September ini, pengundi Pensiangan hendaklah membuat satu sikap yang tegas untuk menolak BN.

SALAHUDDIN HAJI AYUB
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat
Kenyataan Media (9 September 2008) - mr _

Ahad, 7 September 2008

Kalau Roosevelt boleh menyamar di pekat malam...

Shirzad Lifeboat
Sat | Sep 06, 08 | 4:01:52 pm MYT

Pada 2 September lalu bersamaan hari kedua Ramadan, Perdana Menteri Dato' Seri Adullah Ahmad Badawi mengadakan majlis dialog dengan para ulama, ilmuan dan badan bukan kerajaan yang dilaporkan menyentuh pelbagai perkara mengenai agama serta cabaran yang dihadapi umat Islam hari ini.

Apa juga dialog mengenai Islam tentulah baik. Ia menjadi bertambah baik jika diadakan sempena kemuliaan Ramadan.Namun dialog dan perbincangan menjadi tidak bermakna sekiranya ia menjadi cakap-cakap kosong yang hanya sesuai untuk disimpan sebagai tidak lebih dari kertas kerja yang akhirnya mengumpul debu di rak pejabat.

Antara intipati dialog itu Abdullah mahukan para ulama dan umara bersatu "untuk mengukuhkan agama Islam dan sekali gus dapat mengelak perbalahan di kalangan umat Islam.

"Nampaknya, seperti dijangkakan, tidak ada wacana baru dalam kata-kata Abdullah. Ramai yang telah memperkatakan kerjasama di antara umara dan ulama sejak lama dulu. Namun sejauh mana apa yang diperkatakan menjadi kenyataan dan sejauh mana umara bersedia melaksanakan usul ulama dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh.

"Tuntutan agar setiap individu Islam menuntut ilmu sebagaimana yang disarankan oleh Abdullah dalam majlis dialog berkenaan juga bukanlah sesuatu yang baru malah ia merupakan ayat pertama dalam al-Quran. Apabila ilmu itu dituntut atas nama Allah, �Bacalah� Bacalah dengan nama Tuhan kamu ...," maka sudah tentu si pemilik ilmu itu akan menjadi insanul kamil dan bukan hidup seperti watak 'insan lakonan Saleh Kamil' dalam filem Sarjan Hassan.

Membaca dalam konteks menuntut ilmu adalah wahyu pertama Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. Ia adalah antara perkara asas dalam Islam. Tuntutan, kewajipan dan kemestian menuntut ilmu tak perlu didialog-dialogkan. Apa yang penting dilakukan oleh umara ialah mewujudkan suasana selesa dari segi peluang, pembiayaan dan infrastruktur untuk umat Islam berbuat demikian.

Barangkali untuk memahami peranan umara dalam konteks Islam, Abdullah perlu melakukan apa yang pernah dilakukan oleh Khalifah Haroun ar-Rashid yang menyamar sebagai rakyat biasa, bukan sekadar bagi memahami, tetapi menjiwai masalah rakyat.

Pelik lagi ajaib, tidak ada pemimpin negara moden Islam yang mahu mengambil iktibar dari apa yang pernah dilakukan oleh Haroun. Pemimpin negara Islam termasuk Malaysia sendiri lebih bersifat reactionary - merangka penyelesaian berdasarkan laporan atau sebagai reaksi kepada sungutan rakyat.

Bayangkan pihak yang merangka masalah tidak faham dan tidak menjiwai masalah itu dan hanya mempelajari masalah tersebut dari sumber kedua. Bertambah pelik lagi menakjubkan apabila orang seperti Presiden Amerika Theodore Roosevelt pula, ketika menjadi Pesuruhjaya New York Police Deparment diberikan gelaran Haroun al-Roosevelt oleh akhbar tempatan kota raya itu kerana amalannya yang suka menyamar seperti rakyat biasa di tengah-tengah kepekatan malam di pinggir kota New York untuk mengesan pegawai polis yang ponteng tugas.

Tidak pasti sama ada Roosevelt membaca mengenai Haroun ar-Rashid dari Ensaiklopedia Americana atau lain-lain buku yang khusus mengenai riwayat hidup Haroun atau mempelajari tentang kehebatan, keadilan dan keseriusan khalifah tersebut dari cerita-cerita mengenainya yang terdapat dalam ratusan terjemahan buku 1001 Malam.

Apapun tanpa perlu meuar-uarkan satu konsep Islam baru bagi mengangkat dirinya atau menunjukkan kepada dunia dia tahu banyak perkara tentang Islam, pemerintahan Khalifah ke-5 Abbasiyah (786-809) dan paling terbilang ini ditandai dengan kecermelangan dan kegemilangan saintifik, kebudayaan dan keagamaan yang diperakui dan diiktiraf oleh dunia Timur dan Barat sehingga hari ini.

Begitu juga dengan kesenian, keilmuan dan kenegaraan. Malah ketika beliau wafat pada tahun 809 itu Haroun meninggalkan wang sebanyak hampir 1 bilion dirham dalam perbendaharaan kerajaan.

Inilah satu-satunya umara Islam yang patut dicontohi semua. Apabila seseorang pemimpin tidak banyak bercakap, tidak banyak berkonsep dan tidak banyak berdialog tetapi sebaliknya menumpukan seluruh tenaga ke arah membina kesejahteraan Islam dan umatnya, maka pemimpin itu dengan sendirinya menjadi hebat, disayangi rakyat dan iktiraf oleh orang lain, termasuk orang bukan Islam.

Sepatutnya dengan bermulanya bulan Ramadan ini, Abdullah dan para menterinya telah bersiap sedia menghadapi masalah umat Islam Malaysia yang sudah berlanjutan berpuluh-puluh tahun lamanya - masalah mendapatkan bas dan pengangkutan awam lain untuk pulang ke kampung dan berhari raya bersama ibu bapa dan sahabat handai sebagaimana dituntut agama.

Tidak perlulah menghabiskan masa sekadar bercakap peri-pentingnya menyatukan umara dan ulama kerana hal itu sudah jelas dan tak perlu berdialog-dialog apabila masih ada masalah ummah yang lebih penting dan perlu ditangani segera.

Sementara Abdullah bercerita tentang cabaran umat Islam masa kini, di luar sana, di Hentian Jalan Duta dan di tengah-tengah suhu menghampiri 35 darjah Celcius dan kadar kelembapan bandingan yang mencecah 96 peratus, ribuan umat Islam yang marhaen sedang beratur dalam usaha mendapatkan tiket bas untuk pulang berhari raya di kampung masing. Begitu juga di Hentian Puduraya dan Hentian Putera. Pemberitahuan di kaunter "tiket belum di jual" setelah berbaris dari pagi sampai ke petang kerana menanti keputusan kerajaan mengenai surcaj dan tambang baru, sudah tentu mencabar kesabaran.

Dan apabila tiket dijual pada hari berikutnya tetapi habis setelah menghabiskan masa begitu lama berbaris di tengah cuaca panas dan kesesakan ia tentulah mengundang kemarahan. Ketidak-pastian sama ada bas tambahan akan turut beroperasi kerana kebanyakan pengusaha enggan berbuat demikian atas sebab tambang yang tidak berbaloi hanya menyebabkan mereka yang mahu pulang ke kampung menjadi semakin gusar.

Abdullah sepatutnya menjadi umara prihatin dan turut sama berbaris bersama rakyat bagi benar-benar memahami dan menjiwai perasaan mereka. Hanya dengan ini barulah beliau dapat memahami masalah dan perasaan rakyat sebenarnya.

Hanya dengan ini juga mungkin kerajaan merangka satu cara bagi menyelesaikan masalah ini untuk selama-selamanya.Masalah dan keluhan rakyat bila tiba musim balik kampung bukanlah sesuatu masalah baru. Usaha cuba memahani masalah ini dengan duduk di bilik pejabat dan dewan dialog berhawa dingin dan bercakap tentang cabaran umat Islam tidak akan menyelesaikan apa-apa masalah.

Masalah ini sudah berlarutan begitu lama. Namun di sebalik Malaysia Boleh, di sebalik kitalah terbaik dalam itu dan ini, kita ternyata tidak dapat menyeselaikan masalah kecil seperti ini. Mengapa?

Jawapannya kerana mereka yang menaiki bas untuk pulang ke kampung adalah merupakan golongan rakyat biasa yang kurang berada dan tak mampu untuk membeli kenderaan sendiri.

Tentu ada yang mengatakan Abdullah tak boleh dipersalahkan dalam hal ini. Tetapi kepada siapakah akhirnya Jabatan Pengangkutan Jalan dan Lembaga Perlesenan Pengangkutan Awam akhirnya melaporkan? Atau apakah 10 prinsip Islam Hadhari Abdullah boleh diaplikasikan bagi menghadapi cabaran ini?_

Mahathir kecewa hanya orang Melayu perlu minta maaf

Mahathir kecewa hanya orang Melayu perlu minta maaf
Irwan Muhammad Zain
Sat | Sep 06, 08 | 4:22:30 pm MYT

KUALA LUMPUR, 6 Sept (Hrkh) - Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kecewa bila orang Melayu sekarang sering didesak meminta maaf dan dilabelkan sebagai perkauman (racist).
Iklan
Kekecewaan beliau itu diluahkan menerusi blognya, chedet.com akibat daripada sikap kerajaan dan Timbalan Perdana Menteri serta Menteri-Menteri sibuk memohon maaf kepada orang Cina dan India kerana apa yang dikatakan kata-kata yang dianggap sebagai terlalu perkauman yang telah disebut oleh beberapa pemimpin Melayu.

Beliau turut menyelar sikap orang Melayu sekarang yang dikatakan amat takut jika mereka diberi label "racist".

Orang Melayu, kata Dr Mahathir, sanggup menulis dalam akhbar bahawa mereka bukan racist semata-mata kerana tidak mahu dilabel sebagai racist.

"Demikianlah ketakutan mereka sehingga apabila hak mereka di buruk-burukan dan diserang, mereka tidak berani mempertahankan diri mereka," kata beliau.

Lebih mengecewakan lagi kata beliau, bila permohonan maaf secara terbuka Timbalan Perdana Menteri dan kerajaan Abdullah Ahmad Badawi ditolak oleh pemimpin-pemimpin kaum berkenaan dan menuntut agar individu yang dilabelkan perkauman memohon maaf.

Beliau juga menganggap tindakan Kerajaan menghantar seorang Menteri untuk minta maaf daripada Kerajaan China kerana kononnya wanita rakyat negara tersebut telah ditelanjang oleh polis dan direkod dalam video sebagai antara peristiwa yang memalukan.

Beliau menegaskan jika orang bukan Melayu mengeluar perkataan atau catitan yang boleh ditafsir sebagai perkauman, orang Melayu tidak pernah menununtut supaya pihak berkuasa memohon maaf.

Dr Mahathir juga mempersoalkan memo Hindraf dan perbuatan Wee Meng Chee yang memperlekehkan Negaraku dengan mengguna melodi lagu kebangsaan itu tetapi lirik yang mempermainkan sembahyang dan azan sebagai sesuatu yang bukan hanya bersifat perkauman tetapi juga bernada hasutan.

Beliau mempersoalkan apakah Wee dan pemimpin Hindraf dikehendaki memohon maaf atas apa yang telah mereka lakukan.

"Sebenarnya Wee dipertahan oleh pemimpin-pemimpin parti Cina dan anggota Hindraf dibebaskan daripada tahanan dan ada yang dengan bebasnya bertanding dalam pilihan raya dan menang menjadi wakil rakyat," kata beliau lagi.

Dr Mahathir turut mempersoalkan sikap kerajaan yang dianggap berat sebelah, menyembunyi kata-kata racist Hindraf tetapi melapor dengan meluas apa yang dikatakan oleh pemimpin Melayu.

"Kenapakah Menteri keturunan India atau ketua-ketua kaum India tidak dikehendaki memohon maaf?" soal beliau.

Beliau secara peribadi berpendapat amatlah tidak adil jika satu pihak mendapat kebebasan sedangkan pihak yang ditohmah tidak boleh membuka mulut.

Dr Mahathir juga menjelaskan bahawa apa yang beliau perkatakan itu bukanlah bermaksud mahu mempertahankan Ketua Umno Bukit Bendera Dato' Ahmad Ismail malah beliau turut tidak bersetuju dengan tindakan tersebut tetapi hanya meluahkan rasa kecewanya terhadap keupayaan pemimpin Melayu hari ini menguruskan soal kaum di negara ini. - mns _

Mahathir kecewa hanya orang Melayu perlu minta maaf

Mahathir kecewa hanya orang Melayu perlu minta maaf
Irwan Muhammad Zain
Sat | Sep 06, 08 | 4:22:30 pm MYT

KUALA LUMPUR, 6 Sept (Hrkh) - Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kecewa bila orang Melayu sekarang sering didesak meminta maaf dan dilabelkan sebagai perkauman (racist).
Iklan
Kekecewaan beliau itu diluahkan menerusi blognya, chedet.com akibat daripada sikap kerajaan dan Timbalan Perdana Menteri serta Menteri-Menteri sibuk memohon maaf kepada orang Cina dan India kerana apa yang dikatakan kata-kata yang dianggap sebagai terlalu perkauman yang telah disebut oleh beberapa pemimpin Melayu.

Beliau turut menyelar sikap orang Melayu sekarang yang dikatakan amat takut jika mereka diberi label "racist".

Orang Melayu, kata Dr Mahathir, sanggup menulis dalam akhbar bahawa mereka bukan racist semata-mata kerana tidak mahu dilabel sebagai racist.

"Demikianlah ketakutan mereka sehingga apabila hak mereka di buruk-burukan dan diserang, mereka tidak berani mempertahankan diri mereka," kata beliau.

Lebih mengecewakan lagi kata beliau, bila permohonan maaf secara terbuka Timbalan Perdana Menteri dan kerajaan Abdullah Ahmad Badawi ditolak oleh pemimpin-pemimpin kaum berkenaan dan menuntut agar individu yang dilabelkan perkauman memohon maaf.

Beliau juga menganggap tindakan Kerajaan menghantar seorang Menteri untuk minta maaf daripada Kerajaan China kerana kononnya wanita rakyat negara tersebut telah ditelanjang oleh polis dan direkod dalam video sebagai antara peristiwa yang memalukan.

Beliau menegaskan jika orang bukan Melayu mengeluar perkataan atau catitan yang boleh ditafsir sebagai perkauman, orang Melayu tidak pernah menununtut supaya pihak berkuasa memohon maaf.

Dr Mahathir juga mempersoalkan memo Hindraf dan perbuatan Wee Meng Chee yang memperlekehkan Negaraku dengan mengguna melodi lagu kebangsaan itu tetapi lirik yang mempermainkan sembahyang dan azan sebagai sesuatu yang bukan hanya bersifat perkauman tetapi juga bernada hasutan.

Beliau mempersoalkan apakah Wee dan pemimpin Hindraf dikehendaki memohon maaf atas apa yang telah mereka lakukan.

"Sebenarnya Wee dipertahan oleh pemimpin-pemimpin parti Cina dan anggota Hindraf dibebaskan daripada tahanan dan ada yang dengan bebasnya bertanding dalam pilihan raya dan menang menjadi wakil rakyat," kata beliau lagi.

Dr Mahathir turut mempersoalkan sikap kerajaan yang dianggap berat sebelah, menyembunyi kata-kata racist Hindraf tetapi melapor dengan meluas apa yang dikatakan oleh pemimpin Melayu.

"Kenapakah Menteri keturunan India atau ketua-ketua kaum India tidak dikehendaki memohon maaf?" soal beliau.

Beliau secara peribadi berpendapat amatlah tidak adil jika satu pihak mendapat kebebasan sedangkan pihak yang ditohmah tidak boleh membuka mulut.

Dr Mahathir juga menjelaskan bahawa apa yang beliau perkatakan itu bukanlah bermaksud mahu mempertahankan Ketua Umno Bukit Bendera Dato' Ahmad Ismail malah beliau turut tidak bersetuju dengan tindakan tersebut tetapi hanya meluahkan rasa kecewanya terhadap keupayaan pemimpin Melayu hari ini menguruskan soal kaum di negara ini. - mns _

16 September: Ada Ahli Parlimen mahu umum minggu ini?

16 September: Ada Ahli Parlimen mahu umum minggu ini?
Irwan Muhammad Zain
Fri | Sep 05, 08 | 9:48:07 am MYT

KUALA LUMPUR, 5 Sept (Hrkh) - Anggota Majlis Pimpinan Tertinggi KeADILan, Badrul Hisham Shaharin menegaskan sasaran Pakatan Rakyat untuk membentuk kerajaan pada 16 September nanti masih berjalan lancar.
Iklan
Beliau berkata hanya tinggal beberapa aspek seperti soal teknikal dan perundangan yang perlu diselesaikan.

"Pelan sasaran 16 September kekal sebagaimana telah diumumkan dan dalam waktu yang terdekat, sasaran ini akan dicapai," kata beliau.

Dilaporkan hampir 30 wakil rakyat Barisan Nasional akan menganggotai parti-parti komponen secara individu dengan sebahagian besar dalam KeADILan manakala tiga parti komponen Barisan Nasional (BN) - kesemuanya dari Sabah dan Sarawak - telah menyatakan persetujuan untuk menyertai sebagai komponen Pakatan Rakyat.

Ketika diminta mengulas mengenai waktu terdekat yang dimaksudkan, beliau berkata, ia akan dicapai dalam beberapa hari lagi.

Beliau tidak menolak desas-desus bahawa ada Ahli Parlimen yang ingin mengumumkan hasrat mereka sertai Pakatan Rakyat minggu ini.

Bagaimanapun pucuk kepimpinan mahu pengumuman dibuat serentak, kemungkinan minggu depan.

Anwar, Ketua Umum Pakatan Rakyat dan Penasihat KeADILan telah berulang kali mengatakan bahawa kerajaan persekutuan baru akan dibentuk menjelang 16 September ini.

"Banyak pertemuan telah diadakan setakat ini... pertemuan-pertemuan ini juga dikendalikan oleh komponen Pakatan Rakyat yang lain, bukan KeADILan sahaja," katanya.

Difahamkan ahli-ahli Parlimen yang menyatakan keinginan itu termasuklah mereka yang berada dalam Kabinet.

Semalam Pengerusi Perhubungan KeADILan Sarawak, Dominique Ng Kim Ho yakin peralihan kuasa kerajaan persekutuan 16 September ini akan menjadi kenyataan.

"KeADILan Sarawak sangat yakin sasaran 16 September (bentuk kerajaan) akan berjaya dilaksanakan seperti yang dirancang," kata beliau.

Beliau berkata demikian sehari selepas Anwar dilaporkan menemui beberapa Ahli Parlimen dari Sabah, Sarawak dan Semenanjung di ibu negara. - mks. _

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons