Khamis, 12 Mei 2011

Persiapan rapi sambut lawatan rasmi Yang Di-Pertuan Agong


http://wartakedah.net/images/stories/Mei2011/dsc_1020.jpgALOR SETAR – Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah akan melakukan lawatan rasmi selama tiga hari ke Kedah bermula 13 Mei ini.

Baginda berdua dijangka tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim pada jam 4.30 petang disambut oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) Tuanku Sultan Kedah dan KDYMM Tuanku Sultanah.

Sejam selepas itu, baginda berdua dibawa ke Istana Tetamu di Mentaloon bagi majlis mengadap KDYMM Tuanku Sultan serta Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah.

Pada sebelah malamnya baginda berdua akan menghadiri majlis jamuan negeri di Istana Anak Bukit.

http://wartakedah.net/images/stories/Mei2011/dsc_1014.jpgPada 14 Mei, sebelah pagi, Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong berkenan berangkat ke pertandingan golf di Kelab Cinta Sayang Sungai Petani.

Manakala Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong bersama-sama KDYMM Tuanku Sultanah berangkat menaiki bot menyusuri Sungai Merbok seterusnya mengadakan lawatan di Muzium Peerhutanan, Gunung Jerai.

Pada sebelah malam, baginda berdua akan berangkat ke majlis jamuan rakyat di Dewan Wawasan, Jitra.

http://wartakedah.net/images/stories/Mei2011/dsc_0962.jpgPada 15 Mei, Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong akan ke majlis taklimat pembangunan negeri di Wisma Darul Aman.

Manakala Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong bersama-sama KDYMM Tuanku Sultanah mengadakan lawatan ke Hospital Sultanah Bahiyah.

Persiapan rapi telah dilakukan oleh kerajaan negeri terhadap semua program yang telah dirancang.

DAULAT TUANKU

Menjunjung Kasih kepada Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur  Zahirah berangkat ke Negeri Kedah  bermula 13-15 Mei 2011

Rabu, 11 Mei 2011

GAMBAR AKTIVITI KEBAJIKAN DPPNK -SUMBANGAN SEKOLAH KHAIRIAH BAROHKAS


MUKTAMAR TAHUNAN DPPNK KE 45GAMBAR STAFF DPPNK SEDANG TEKUN BEKERJASelasa, 10 Mei 2011

Kabinet baru DPPNK bagi sesi 2011-2013


Mesyuarat Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah kali pertama bagi sesi 2011-2013 yang diadakan semalam telah membentuk Kabinet baru DPPNK seperti berikut :-

Bil
Nama
Jawatan

1
Ust. Ahmad bin Yahya
Ketua Pemuda
Pengerusi Lajnah Politik dan Organisasi


2
Hj Muhammad Sanusi bin Md Nor
Timbalan Ketua
Pengerusi Lajnah Penyelidikan dan Isu semasa


3
YB Ahmad Izzat bin Hj Shauki
Naib Ketua
Pengerusi Lajnah Tarbiyyah dan latihan Kepimpinan


4
Ust. Mohd Rosli bin Azmi
Setiausaha


5
Mohd Noor Rahimin bin Abd Rahim

Penolong Setiausaha

Dilantik
6
Hj Yusrin Zakri bin Adnan
Bendahari
Pengerusi Lajnah Ekonomi dan Pembangunan Usahawan

7
Yb Nasir bin Zakaria
Ketua Penerangan
Pengerusi Lajnah Penerangan , Dakwah dan Media baru


8
Mohd Helmi bin Abd wahab


Pengarah Jabatan Pilihanraya


Dilantik
9
Ust. Mohamad bin Ismail
Pengerusi  Jabatan Pendidikan


10
Ust. Hj Mohd Azam bin Abd Samat
Pengarah Jabatan PASTI


11
Ust. Salim bin Mahmud
Pengarah Jabatan Pembangunan Mahsaiswa


12
Ust. Saiful Syazwan bin Shafie
Pengerusi Lajnah Sukan, Kebudayaan dan Rekreasi


13
Mohd Helmi bin Khalid
Pengerusi Lajnah Perhubungan Awam dan Media

14
Ust. Mohd Yusuf bin Awang
Pengerusi Lajnah Kebajikan  dan Kemasyarakatan


15
Nasri bin Muarat
Pengerusi Kelab Profesional Muda


16
Ust Zelani bin Nik Chik
Pengarah Jabatan Amal

Dilantik
17
Fakhrudrizal bin Mokhtar
Pengerusi Sukarelawan Pemuda

Dilantik
18
Zulkifli bin Zainuddin
Pengerusi Lajnah Perpaduan nasional

Dilantik
19
Ust Ahmad Najhie bin Hayazi
Pengerusi Jabatan Pembangunan Remaja

Dilantik
20
Ust. Farid bin Hj Din
Ahli Jawatankuasa

Dilantik
21
Rizal bin Md Nor
Ahli Jawatankuasa

Dilantik
22
Izwan bin Abdul Halim
Ahli Jawatankuasa

Dilantik
23
Abd Aziz bin Hatt
Ahli Jawatankuasa

Dilantik
24
Akasyah bin Azinan
Ahli Jawatankuasa

Dilantik
25
Faizal bin Musa
Ahli Jawatankuasa

Dilantik

Ahad, 8 Mei 2011

memang patut bayar cukai tanah,hak rakyat Kedah

Rakyat Kedah bantah beri rebat cukai pada UUM

ALOR SETAR, 26 April - Rata-rata rakyat Kedah yang ditemui tidak bersetuju jika Kerajaan Negeri Kedah menyambung semula rebat cukai tanah tapak Universiti Utara Malaysia (UUM) yang mendapat rebat selama tiga tahun iaitu sejak 2006 hingga 2008 dari kerajaan sebelum ini.
Mereka menganggap cukai itu adalah hak rakyat yang sepatutnya digunakan untuk kebajikan rakyat Kedah yang memerlukan. Ini tidak pula bermakna mereka tidak menghargai sumbangan pendidikan tinggi di negeri ini.
http://wartakedah.net/images/stories/Mei2011/sukri.jpg
Encik Syukri Abdullah, 28,  dari Sik berkata, cukai tersebut merupakan salah satu hasil kerajaan negeri maka memang patut kerajaan mengenakan cukai RM1.74 juta kepada UUM.
“Kerana dengan duit hasil itulah yang digunakan untuk membantu rakyat. Sedangkan rakyat biasa, peniaga, pemilik rumah juga dikehendaki membayar cukai.
“Tak patut UUM mempertikai kenaikan cukai tanah ini kerana sebelum 2006 semasa kerajaan sebelum ini pun sudah ada cukai tu. Ianya bukannya satu perkara yang boleh dijadikan isu sebenarnya.
“Saya juga bersetuju, jika kerajaan negeri kenakan cukai RM1.74 juta tu, sebabnya hasil cukai tu akan dapat dinikmati oleh rakyat,” katanya.
http://wartakedah.net/images/stories/Mei2011/zul%20shafie.jpg
Manakala, Encik Zulkifli Syafie, 50, dari Taman Wira Mergong melahirkan rasa bangga sekiranya kerajaan negeri mengenakan cukai tanah balik kepada harga asal selepas tamat tempoh rebat 2006 hingga 2008.
“Semasa pemerintahan sebelum ini, mereka tidak pernah membangkitkan isu ini tetapi bila kerajaan sekarang memerintah mereka baru nak buat kacau. Saya yakin ini semua adalah gimik pilihanraya kerana mereka tiada isu yang menunjukkan bahawa kerajaan negeri sekarang tidak pandai memerintah.
“Dan tentang isu air di UUM pula, kenapa semasa kerajaan sebelum memerintah, UUM tidak merungut pun pasal air, tetapi bila kerajaan sekarang memerintah, isu ini di bangkitkan pula?” katanya.
http://wartakedah.net/images/stories/Mei2011/segar.jpg
Segar Karembaram, 50, dari Alor Setar bersetuju kerajaan negeri mengenakan cukai tanah sebanyak RM1.74 juta kepada UUM kerana ianya adalah untuk kegunaan rakyat seperti membantu mangsa banjir, membantu orang-orang miskin yang memerlukan.
“Saya gembira dengan pentadbiran baru ni dan saya yakin kerajaan kerajaan negeri sekarang boleh memerintah lagi, kerana tidak ada banyak masalah, pentadbiran pun berjalan lancar, semua bebas saja, dan perayaan pelbagai kaum juga tidak diganggu,” ujarnya.
http://wartakedah.net/images/stories/Mei2011/sahbudin.jpg
Sementara itu, Mohd Shahbudin Mahamood, 31, dari Mergong berkata, tidak patut UUM mempertikai mengenai cukai tersebut kerana itu merupakan hak kerajaan negeri dan ianya akan disalurkan kepada rakyat.
Tambahnya, kerajaan negeri sekarang baru tiga tahun memerintah sudah melakukan pelbagai perubahan dan rakyat juga dapat melihat perbezaannya.
Mengikut perjanjian asal, jumlah yang perlu dibayar UUM adalah sebanyak RM1.74 juta tanpa sebarang kenaikan harga. Pembayaran RM100 ribu setahun bagi  tahun 2006 hingga 2008 yang dibuat oleh UUM adalah selepas Kerajaan Negeri masa itu meluluskan permohonan rebat oleh UUM.

UTUSAN BERMAIN API- JOM PAKAT JANGAN DOK BELI DAH UTUSAN

Harakahdaily   
KUALA LUMPUR, 8 Mei: Gempar seluruh negara apabila akhbar Utusan Malaysia beberapa hari yang lalu seperti menyalakan api ketegangan antara agama ketika mencetus persoalan agama rasmi negara dengan spekulasi kononnya ada pihak tertentu yang berjuang untuk menjadikan kristian sebagai agama rasmi di negara ini.
Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan (gambar) berkata, suatu fakta yang diketahui umum bahawa Perlembagaan negara telah memeteri Islam sebagai agama rasmi negara ini sementara ummat Islam pula masih menjadi golongan majoriti biarpun Malaysia adalah sebuah negara majmuk.
Justeru itu, katanya Islam tidak sewajarnya tergugat dan ummat Islam tidak selayaknya membenarkan Islam digugat.
Jelasnya, PAS sebagai sebuah wadah perjuangan Islam di dalam negara ini pastinya tidak lebih rendah usahanya untuk memperjuang, mempertahan dan menegakkan Islam berbanding Umno dan Barisan Nasional.
Katanya, kegigihan serta kesungguhan PAS berjuang serta berkorban demi melihat Islam tegak dan berdaulat di dalam negara ini nyata tidak boleh dipertikai merentasi rekod dan sejarah perjuangannya.
“Sungguhpun PAS menyertai ‘kerjasama politik’ bersama parti-parti rakan kompenan Pakatan Rakyat (PKR dan DAP), namun PAS tidak pernah mengendurkan pedatinya untuk terus memacu perjuangan Islam, jauh sekali untuk berubah arah meninggalkan prinsip perjuangan yang didokong selama ini,” tegasnya.
Malah, tambahnya pacuan semakin kencang ke arah menguasai negeri bahkan negara agar bebas dari cengkaman pengaruh dan kuasa Umno juga Barisan Nasional yang menjadi punca Islam dilihat lemah serta terdedah kepada ancaman setelah lebih 50 tahun mereka memerintah, mengurus dan mentadbir negara.
Beliau berkata, andainya Islam hari ini dilihat terancam dan penganutnya pula lemah pegangan agama adalah menjadi tanggungjawab semua melewati peranan dan tugas yang sayugianya dilaksanakan.
Katanya lagi, sementara kerajaan selaku pemegang amanah rakyat untuk menjaga agama, negara dan warganya mestilah mengambil tanggungjawab dengan penuh keinsafan melepasi jangkauan sempadan kepentingan politik dan parti.
“Saya melihat spekulasi yang ditimbulkan oleh Utusan Malaysia kononnya terdapat pihak tertentu yang berusaha untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi negara ini adalah berpunca dari kelemahan dan kegagalan Umno sebagai parti utama dalam Barisan Nasional menunaikan amanah yang digalaskan kepada mereka selaku pemerintah,” ujarnya.
Menurutnya lagi, lebih 50 tahun rakyat memberi kepercayaan dan mandat kepada Umno mewakili Barisan Nasional untuk memimpin dan mentadbir negara khasnya untuk melindungi agama Islam dan kesejahteraan rakyat.
Beliau menambah, malang sungguh, malang seribu kali malang apabila Islam bukan sahaja tidak semakin kuat dan utuh tetapi dikesan umum bahawa ia semakin susut dan merosot.
“Jika Umno berjaya dan mampu menjaga agama Islam ini dengan baik dan menjadikan ianya semakin hari semakin kuat dan hebat, saya percaya dan yakin spekulasi untuk menjadikan kristian sebagai agama rasmi negara ini tidak akan timbul,” ujarnya.
Bahkan, katanya dalam masa yang sama, penganut-penganut agama selain Islam akan terasa aman dan selesa untuk mengamal serta menganut agama mereka.
Tambahnya, spekulasi yang dicetuskan oleh Utusan Malaysia ini bukan sahaja menampakkan kelemahan dan kegagalan ketara Umno dan Barisan Nasional selaku pemerintah, ia juga berpotensi menyalakan api ketegangan antara agama.
“Pastinya situasi ini akan menggugat keamanan negara dan rakyat yang sepatutnya memperolehi hak hidup aman dan sejahtera,” katanya.
Menurutnya, spekulasi itu sangat tidak bertanggungjawab.
Beliau berkata, selain dari potensi menggugat keamanan, spekulasi sedemikian juga dilihat umum sebagai usaha meraih perhatian politik murahan sekaligus percubaan nekad untuk menyembunyikan kelemahan dan ketidakupayaan mereka menjaga agama suci ini.

Muka baru terajui Pemuda PAS Sarawak- tahniah

Harakahdaily   
SIBU, 6 Mei: Dewan Pemuda PAS Sarawak yang selesai bermuktamar minggu lalu menyaksikan perubahan terhadap kepimpinan mereka.

Ketua Pemuda sebelum in, Abg Eddy Allyanni Abg Fauzi yang juga calon Dun Sadong Jaya pada pilihan raya lalu, diganti muka baru.

Jawatan itu kini disandang oleh Arifiriazul Paijo yang dipilih perwakilan, manakala Ahmad Solehin Amat dipilih sebagai Timbalan Ketua Pemuda serta Naib Ketua Pemuda diamanahkan kepada Aizan Mohd Ali.

Muktamar Pemuda PAS Sarawak kali ke-7 kali ini adalah julung kali dibuat di Markaz PAS Sibu berbanding sebelum ini yang di adakan di Kuching, Miri dan Bintulu.

Ianya telah dirasmikan oleh Bendahari Dewan Pemuda PAS Pusat, Mohd Adram Musa.

Majlis perasmian turut diserikan dengan kehadiran rakan Pakatan Rakyat dari DAPSY Sibu iaitu Stephen Lu dan juga Setiausaha Badan Perhubungan PAS Sarawak Fizuan Zaidi.

Seramai 50 perwakilan turut hadir dari pelbagai kawasan termasuk Petrajaya, Miri, Bintulu, Mukah, Sibu, Sri Aman, Saratok dan Sarikei.

Dalam ucapan perasmian, Adram telah menegaskan agar Pemuda PAS Sarawak menjadikan Rasulullah SAW sebagai role model dalam menampilkan cara politik Islam dan berdakwah dengan pendekatan yang sesuai dengan masyakat Sarawak.

Abg Eddy Allyanni pula telah menyatakan terima kasih kepada semua pemuda yang telah bekerja keras sepanjang Pilihan Raya Dun Sarawak lalu.

Beliau jg mengingatkan agar perwakilan utk memperkasa tarbiah, merapatkan saf dan memperhebatkan gerak kerja dakwah.

Perwakilan juga telah bersetuju dengan dua usul iaitu memperbanyak kursus berkaitan pilihan raya di samping melakukan program berterusan di cawangan yang telah ditubuhkan sepanjang Pilihan Raya lalu.

Berikut adalah senarai penuh AJK Dewan Pemuda PAS Sarawak bagi sesi 2011/13.

Pengerusi Tetap: Azwani Rani
Timbalan Pengerusi Tetap: Hasrul Ahmad
Ketua Pemuda: Arifiriazul Paijo
Timbalan Ketua Pemuda: Ahmad Solehin Amat
Naib Ketua Pemuda: Aizan Mohd Ali

AJK:
Abdullah Anuar
Afnan Ahmad
Razuan Abu
Muazzam Nik
Zharudin Mohd
Syamzul Anan
Shahrul Rais
Aspiar Bakri
Awangku Asrin Awgku Mustafa
Syed Syukran Syed Salman

Anak muda, Jom Ubah

Harakahdaily   
KUALA LUMPUR, 8 Mei: Anak Muda Malaysia merupakan nadi kebangkitan rakyat hari ini ke arah perubahan politik negara yang lebih adil, bebas dan sejahtera.
Bagi menyemarakkan lagi kebangkitan itu, demi masa depan rakyat, Dewan Pemuda PAS Pusat akan menganjurkan siri Jelajah Orang Muda Untuk Perubahan (Jom Ubah) ke seluruh negara.
Setiausahanya, Khairul Faizi Ahmad Kamil berkata program Jom Ubah bakal dilancarkan di dalam Muktamar Pemuda PAS Pusat yang akan diadakan  pada 1 hingga 2 Jun depan di Bangunan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).
Beliau yang juga pengarah program berkata, Jom Ubah akan dilancarkan sendiri oleh Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa.
Program, katanya itu akan memulakan siri jelajahnya yang pertama pada 23 hingga 26 Jun 2011 melibatkan Negeri Pahang, Terengganu, Kelantan, Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan.
“Siri jelajah Jom Ubah ini, DPPP akan menyampaikan dan mengedarkan tawaran Pemuda PAS kepada anak muda sekiranya diberi mandat dalam pilihan raya umum ke-13 yang akan datang selain mengadakan program-program khas untuk santapan anak muda,” ujarnya.
Anak-anak muda juga, ujarnya akan berpeluang mendengar pidato dan amanat daripada tokoh-tokoh pemimpin PAS di samping bersama dengan selebriti-selebriti negara yang akan menampilkan suatu yang baru kepada peminat mereka.
Lebih menarik, tambahnya aktiviti konvoi bermotor dan berkereta ke seluruh negara juga akan diadakan dan pemuda PAS akan singgah di setiap negeri berjumpa dan beramah mesra dengan masyarakat.
Katanya, Jom Ubah akan meneruskan siri jelajahnya ke negeri-negeri lain, iaitu Melaka, Negeri Sembilan, Johor (30 hingga 31 Julai 2011), Sarawak (23 hingga 25 September 2011) dan Sabah (28 - 30 Oktober 2011).

Mengapa Rayuan rebet Cukai Tanah UUM Ditolak.

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA
@ kedahla.blogspot.com


BULETIN UTAMA TV3 cuba memanipulasi isu penolakan rebat cukai tanah yang dipohon UUM.

Pihak UUM sebelum ini telah merayu kerajaan negeri Kedah memberikan rebat cukai tanah sehingga mereka hanya perlu membayar RM100 ribu sahaja seperti yang dinikmati pada 2006-2008, berbanding RM1.74 juta nilai cukai tanah sebenar. UUM meminta kadar semurah itu untuk tempoh lima tahun lagi.Cukai tanah bagi tahun 2011 sepatutnya perlu dijelaskan segera untuk mengelak dari didenda. Tarikh akhirnya ialah 1 Jun 2011.


Antara alasan yang dikemukakan UUM dalam rayuannya untuk mendapatkan rebat ialah UUM bukan institusi pengajian tinggi yang berorientasikan keuntungan. Benarkah langsung tidak berorientasikan keuntungan? Tahun lalu UUM mengumumkan keuntungan bagi syarikat-syarikat di bawah IPTA itu adalah sebanyak RM80 juta. Semua keuntungan itu dibuat di atas tanah yang dikategorikan untuk IPTA, bukan tanah premis perniagaan. Apa salahnya gunakan keuntungan besar yang ‘tidak disengajakan’ itu untuk menjelaskan cukai.

 
Satu lagi alasan yang diberikan ialah keluasan tanah UUM adalah 1,104.3 hektar tetapi hanya 57% dari keluasan tanah tersebut atau 627.8 hektar sahaja yang dibangunkan. Orang kampung yang mengusahakan sawah padi tetap perlu membayar cukai tanah meskipun pada tahun tertentu sawah mereka dilanda banjir, mereka tidak pernah menggunakan hujah ‘ala UUM’ untuk meminta rebat cukai.

Kadar cukai tanah yang dikenakan ke atas UUM ialah RM0.20 bagi satu meter persegi, bermakna jumlah keseluruhan ialah RM1,744,357.00. Bagaimanapun berlaku pengambilan sejumlah kecil tanah UUM iaitu 3119.3662 meter persegi menyebabkan taksiran cukai berkurang menjadi RM1,743,735.00.

Kadar RM0.20 bagi satu meter persegi adalah kadar cukai tanah mengikut semakanhasil tanah pada 2005 yang menjadikan cukai tanah UUM sebanyak RM1,743,735.00. Cukai tersebut tidak dikira mengikut rebat cukai yang berkuatkuasa pada 1 Januari 2008 iaitu pada kadar RM0.30 bagi satu meter persegi. Jika rebat tersebut diikuti maka cukai tanah yang baru bagi UUM ialah RM2,615,602.00!

Pejabat Tanah dan Galian Negeri Kedah dilaporkan tidak bersetuju terhadap rebat oleh UUM itu kerana ia boleh dijadikan ‘precedent case’ atau kes duluan untuk dijadikan rujukan. Hasil yang diperolehi oleh kerajaan negeri Kedah dari tanah-tanah milik Persekutuan di negeri ialah RM31 juta setahun.

Jika UUM diberikan rebat, bayangkan jika semua jabatan Persekutuan tersebut, khususnya IPTA membuat rayuan terhadap kerajaan negeri menggunakan alasan yang sama yang digunakan UUM; maka ia meletakkan kerajaan negeri dalam dilema kerana tidak adil dalam melayan pembayar cukai tanah. UiTM Merbok dikenakan cukai RM0.55 untuk satu meter persegi, lebih sekali ganda dari yang ditanggung UUM. Bagaimana jika UiTM Merbok turut meminta rebat, kerana alasan mereka lebih kuat untuk meminta rebat?


Sepanjang tiga tahun memberi rebat pada UUM (2006-2009) kerajaan negeri telah kehilangan hasil sebanyak RM4,933,071.00. Sekiranya permohonan untuk mendapat jumlah rebat yang sama dipanjangkan lagi selama lima tahun maka negeri akan kehilangan hasil sebanyak RM8,218,675.00. Jumlah tersebut adalah terlalu besar untuk bukan sebuah negeri maju macam Kedah.


Jika pihak UUM masing ‘membuat bising’ kononnya kadar cukai tanah RM0.20 satu meter persegi yang dikenakan terlalu tinggi sehingga tidak mampu dibayar, maka eloknya kita meneliti kadar cukai tanah yang dikenakan terhadap IPTA di negeri lain sebagai rujukan.


USM Pulau Pinang dikenakan cukai RM2.58 bagi setiap meter persegi, Universiti Malaysia Perlis (UNIMEPS) RM0.50 satu meter persegi, IPTA di negeri Selangor RM0.39 untuk satu meter persegi. Manakala semua premis milik Pusat seperti sekolah, balai polis, hospital dan lain-lain yang didaftarkan di bawah Pesuruhjaya Tanah Persekutuan maka kadar untuk satu meter persegi ialah RM0.55. Semua premis tersebut tidak sibuk meminta rebat, UUM pula yang tiba-tiba menjadi Universiti Uzur Malaysia yang perlu diberi rebat.


Menteri Pengajian Tinggi Datuk Khaled Nordin mengeluarkan kenyataan yang berpihak kepada UUM. Cakapnya ‘double standard’ kerana dia tidak mengulas hal yang sama bagi UNIMEPS atau mana-mana IPTA yang terletak di negeri-negeri ditadbir BN. Sepatutnya negeri BN menjadi contoh dalam memberi rebat ‘gila-gila’ itu kepada semua IPTA yang terdapat di negeri masing-masing, tapi ia tidak berlaku.


Di Kedah, di mana sahaja ceramah politik BN diadakan maka isu cukai tanah UUM menjadi isu wajib untuk diulas. Ini menunjukkan bahawa permohonan rebat oleh UUM terhadap kerajaan negeri bukan ikhlas demi pembangunan pendidikan tetapi lebih menjurus kepada provokasi politik.


Apabila nanti kerajaan negeri menolak maka bolehlah jentera propaganda mereka menjelaskan kepada seluruh rakyat jelata bahawa kerajaan negeri menindas institusi pengajian tinggi. Jika itulah maksud yang tersirat dari apa yang tersurat, maka ‘eloklah’ mereka meneruskan niat busuk tersebut.


Soalan politik yang mereka ajukan kepada kerajaan negeri sekarang ialah; jika masa BN dulu mereka boleh beri rebat, mengapa sekarang tidak?


Jawapannya begini:

1) Mengapa kerajaan negeri Perlis yang diperintah BN kini tidak memberi rebat kepada UNIMEPS yang kadar cukainya jauh lebih tinggi dari UUM? (Jawapan dalam bentuk soalan)


2) Kerajaan negeri dulu hilang hasil dari RM4,933,071.00 akibat pemberian rebat, tetapi perbelanjaan pengurusan negeri terutamanya dalam bidang kebajikan rakyat banyak diambil alih oleh Pusat akibat kelemahan kerajaan negeri pada masa itu. Sekarang kerajaan perlu berdikari kerana bantuan Pusat tidak lagi melalui negeri. Sekalipun Kedah masih dibawah pemerintahan kerajaan BN Pusat namun Kedah adalah antara negeri yang dianaktirikan oleh BN Pusat. Ramai dari senarai penerima bantuan E-Kasih ditamatkan bantuan bulanan oleh Pusat sedangkan senarai E-Sinar di bawah negeri terus menerima bantuan.


3) Di samping perlukan dana untuk pembangunan negeri dan kebajikan rakyat, kerajaan negeri kini terpaksa menjelaskan hutang tinggalan BN lalu sebanyak RM2.3 Billion, di mana RM1.83 Billion darinya adalah hutang berkaitan air.


4) Kerajaan kini sangat mementingkan kebajikan rakyat, justeru akan mempastikan setiap sen duit yang menjadi hak rakyat diguna untuk kesejahteraan rakyat. Ini berbeza dengan kerajaan lalu yang lebih mementingkan 'orang kaya' (UUM) dari rakyat yang ramai masih miskin.


SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons