Isnin, 24 Disember 2007

RIBUAN MANUSIA HADIR CERAMAH PERDANA DIKOMPLEKS PAS KEDAH

BN bacul tak benar Anwar tanding pilihan raya

Helmi Khalid
Mon | Dec 24, 07 | 6:11:18 am MYT

ALOR STAR, 24 Dis (Hrkh) - Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang mencabar Perdana Menteri dan Barisan Nasional (BN) agar tidak menjadi pihak yang pengecut sekiranya mengadakan Pilihan raya Umum ke-12 sebelum tarikh mantan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Anwar Ibrahim layak dicalonkan semula sebagai calon.

Katanya, BN jadi pengecut, biar Anwar boleh bertanding, kita lawan sama-sama, (BN) jangan jadi pengecut.

"Dulu saya lawan, tapi Dato' Seri Anwar tak lawan, dia kena rehat (PRU-11, akibat dipenjara), sekarang Anwar dah bebas, dia dah mula turun padang, biar dia boleh lawan, kita lawan sama-sama," tegas Ustaz Hadi.


Beliau berucap demikian ketika bersama Anwar dalam Ceramah Perdana 'Bersatu Menolak BN'di Kompleks PAS Kedah di hadapan sekitar 100 ribu hadirin.

Dalam ceramahnya, Ustaz Hadi banyak mengenengahkan prinsip keadilan yang telah dijanjikan oleh Islam sebagai pemerintah terhadap golongan bukan Islam.

Beliau berkali mengulangi ketegasan bahawa disebabkan Umno tidak membawa Islam yang sebenar seperti yang dituntut oleh Allah maka sekarang ini berlaku pelbagai penindasan oleh Umno terhadap rakyat yang bukan beragama Islam.

Sementara, Anwar pula turut menyentuh isu yang sama dengan memberi contoh semakin kerap dan banyak perkataan Islam Hadhari diuangkapkan pemimpin Umno, semakin banyak penindasan dan ketidakadilan dilakukan terhadap rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

Bibit-bibit kebangkitan rakyat Kedah telah mula dijelmakan sejak beberapa bulan lalu, jika dilihat dari beberapa program melibatkan semua kaum, jumlah kehadirannya adalah di luar jangkaan.

ImagePetang kelmarin, ketika Anwar berkunjung di Paya Besar, Lunas sekitar 7,000 rakyat di kalangan kaum India menghadiri program tersebut.

Sebelum ini juga, PAS Kedah yang bekerjasama dengan Dewan Himpunan Cina Kedah berjaya mengumpul 120 ribu tandatangan rakyat sebagai tanda bantahan terhadap kenaikan kadar cukai yang melampau di negeri Jelapang Padi ini.

Ceramah pada malam tadi juga menyebabkan jalan raya di Alor Star-Sungai Petani sesak teruk sekitar lima kilometer berdekatan Kompleks PAS Kedah di Kota sarang Semut.

Cuaca yang baik membolehkan rakyat membanjiri dataran kompleks sejak jam 7.00 malam dan mengikuti ceramah yang dimulakan oleh Pesuruhjaya PAS Kedah, Ustaz Haji Azizan ABdul Razak diikuti Ustaz Hadi seterusnya Anwar. - mks.

Pengagihan kerusi antara PAS, KeADILan di Kedah selesai

Sun | Dec 23, 07 | 3:29:25 pm MYT

ALOR STAR, 23 Dis (Hrkh) - Satu keputusan yang penuh kemesraan antara PAS dan Parti KeADILan di Kedah telah dicapai dari segi pengagihan kerusi bagi menolak BN, hanya menanti majlis menandatangani perjanjian sebelum ia diumumkan kepada rakyat.

Pesuruhjaya PAS Kedah, Ustaz Haji Azizan Abdul Razak berkata, pakatan ini perlu untuk merealisasikan impian menolak BN di negeri ini dan berharap semua petugas PAS menerima dengan hati yang terbuka dan terus bekerja untuk kemenangan.

Secara berseloroh ceritanya, ibarat sebatang skru, walaupun harganya mungkin tak sampai seringgit, tetapi kalau kita tak guna, boleh terkeluar roda dan kereta boleh terbabas dan terpelanting semua penumpang termasuk pemandu.

Dalam pada itu Ustaz Azizan juga berkata gelombang kuning yang dicetuskan Bersih baru-baru ini sebenarnya pernah berlaku di Filipina dan berbetulan ketika itu Ustaz Azizan bertugas di sana.

Katanya, rakyat Filipina juga ketika itu memakai baju kuning berkempen untuk menjatuhkan rejim zalim Marcos dan rakyat berjaya sebelum takhta kerajaan Filipina diterajui oleh Aquino sebelum ini.

"Sebab itulah BN takut sangat dengan kuning, dulu dengan hijau, hijau boleh tahan lagi, saya ada di sana dan itulah suasana yang akan berlaku di tempat kita," ujarnya.

Dalam ucapannya sempena Ijtimak PAS Kedah hari juga beliau menyentuh mengenai banyak lagi tanah rakyat yang akan dirampas untuk dimajukan dengan projek yang memajukan pihak tertentu sahaja.

Antaranya NCER dan Zon Industri Petroleum di Yan, yang lain belum jadi jelas Ustaz Azizan tetapi yang sudah dimulakan hanya tanaman jagung oleh Sime Darby seluas 2000 hektar di Bukit Tangga, Changloon.

"Nak tanam jagung tak perlu panggil Sime Darby, orang kampung pun boleh buat, inilah contoh kerajaan yang tidak pedulikan nasib rakyat, hasil perjuangan Umno, inilah nasib Melayu.

"Umno dulu (zaman memperjuangkan kemerdekaan) betul berjuang untuk bangsa, apa yang Umno buat untuk orang Melayu hari ini?, rakyat merempat, tanah diambil beri pada orang lain," katanya. - mns

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons