Rabu, 20 Oktober 2010

TAHNIAH KEPADA PEMUDA PAS KELANTAN

Bangunan Umno kini milik Pemuda PAS Kelantan


Wartawan Kita

KOTA BHARU, 19 Okt: PAS Kelantan mencatat satu lagi sejarah sempena genap usia 20 tahun pemerintahan apabila berjaya memiliki bangunan empat tingkat yang pernah dijadikan pejabat Umno Bahagian Kota Bharu.

Tentunya maruah Umno Kelantan sekali lagi tergadai kerana bangunan yang pernah dimiliki Umno Kota Bharu kini menjadi milik Dewan Pemuda PAS Kelantan.

Bangunan tersebut yang pernah terbengkalai dalam tempoh begitu lama berjaya disiapkan bekas Ketua Umno Bahagian Kota Bharu, Datuk Zaid Ibrahim.

Bagaimanapun selepas Zaid digugurkan daripada jawatannya atas dakwaan terbabit dengan rasuah politik ketika pemilihan di peringkat bahagian tersebut, bangunan itu menjadi lengang semula.

Ketika jawatan Zaid digantung, Umno Kota Bharu di bawah Datuk Fatmi Che Salleh gagal memasuki bangunan berkenaan.

Bangunan tersebut yang difahamkan dimiliki sepenuhnya Zaid selepas berjaya menyiapkan bangunan yang lama terbengkalai.

Ketika itu signboard Umno Kota Bharu dipasang di puncak bangunan yang boleh dilihat dengan jelas dari jambatan Sultan Yahya Petra pada waktu malam.

Pada April lalu, Umno Kota Bharu yang diketuai anggota jawatankuasanya, Datuk Kamaruddin Abdullah mengadakan perhimpunan di pekarangan bangunan terbabit di Jalan Sultanah Zainab menuntut Zaid menyerahkan bangunan berkenaan.

Zaid kini Penyelaras Pakatan Rakyat tetap tidak berganjak dan enggan tunduk terhadap desakan Umno Kota Bharu.

Dan hari ini berlangsung sejarah yang mengejutkan Umno Kelantan dan pusat apabila bangunan pejabat yang pernah menjadi pejabat Umno bertukar tangan menjadi milik PAS.

Dewan Pemuda PAS Kelantan membeli bangunan berkenaan dengan harga RM4.5 juta.

Majlis penyerahan geran hak milik oleh Zaid telah dilakukan tengah hari tadi di Gua Musang sempena kempen pilihan raya kecil Dun Galas.

Ia dibeli dengan harga RM4.5 juta yang bakal menjadi pejabat Pemuda PAS negeri dan pusat komersial.

Perjanjian jual beli ditandatangani antara Zaid dengan Setiausaha Perhubungan PAS Kelantan, Mohd Zaki Ibrahim dan juga kepimpinan Pemuda PAS negeri yang diketuai, Abdul Latif Abdul Rahman yang disaksikan Pesuruhjaya PAS negeri yang juga Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Bangunan empat tingkat itu mempunyai dewan di bahagian atas yang boleh memuatkan seramai 700 orang, manakala dua tingkat lagi dijadikan pejabat.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan, Abdul Latif Abdul Rahman berkata, majlis bersejarah bagi menaikkan bendera PAS di hadapan bangunan tersebut akan dilakukan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pagi esok.

Katanya, majlis yang penuh bersejarah itu diadakan sempena genap 20 tahun usia kerajaan PAS dan bahang kempen pilihan raya kecil Galas sekarang.

“Kita bersyukur kerana Dewan Pemuda PAS Kelantan akhirnya berjaya memiliki bangunan sendiri di lokasi yang begitu strategik.

“Ini satu kejayaan besar dalam sejarah PAS yang tidak pernah berlaku sebelum ini, lebih-lebih lagi bangunan itu pernah dijadikan pejabat Umno Bahagian Kota Bharu,” katanya ketika dihubungi di Gua Musang.

Abdul Latif yang juga Adun Mengkebang berkata, banyak kemudahan yang ada di bangunan berkenaan termasuk pendawaian elektrik dan kemudahan lain telah dirosakkan.

Katanya Dewan Pemuda terpaksa memperuntukan kira-kira RM500,000 lagi bagi memasang sistem pendawaian elektrik dan kemudahan lain yang dirosakkan pihak tidak bertanggungjawab.

Katanya juga, Dewan Pemuda PAS yang kini berpejabat di Perhubungan PAS Negeri di Jalan Datuk’ Pati akan berpindah ke bangunan baru selepas kerja-kerja membaikinya siap dalam masa terdekat

Selasa, 19 Oktober 2010

WEB TV KERAJAAN KEDAH

JANGAN DOK IKUT ORANG YANG AJAK KITA MENCURI

Ditulis oleh ZULKIFLI YAHAYA


Alor Setar – Tindakan pihak tertentu enggan menjelaskan bil air setelah menggunakannya, samalah seperti mengambil hak orang lain tanpa keizinan.
"Dalam Islam hukumnya sangat jelas, iaitu haram dan berdosa,” demikian ditegaskan oleh Timbalan Speaker DUN Kedah Ustaz Ahmad Izzat Shauki.
Menurut beliau lagi, apabila seseorang bersetuju untuk memasang meter di rumah bagi penyaluran air maka bermakna berlaku ‘persetujuan’ dengan pembekal bahawa dia akan membayar harga air tersebut.
Maka apabila seorang itu dengan sengaja enggan untuk membayarnya maka bermakna dia telah mengambil, mengguna atau meminum sesuatu yang bukan haknya.
“Takkanlah benda yang haram tergamak kita nak suap dalam mulut anak isteri atau ahli keluarga kita?” tanya Ustaz Izzat.

Menyentuh tindakan pihak tertentu yang berkempen kepada rakyat Kedah untuk memboikot bil air, beliau menjelaskan bahawa perbuatan tersebut dalah lebih keji kerana mengajak orang ramai melakukan perkara yang haram.

“Rasulullah SAW dah beritahu, barangsiapa yang menunjukkan kepada orang lain melakukan kebaikan maka dia akan mendapat pahala sebagaimana orang lain melakukan, sebaliknya sesiapa yang menunjukkan kepada orang lain melakukan kejahatan maka dia akan turut menanggung dosa yang mereka lakukan,” tegasnya.

Menurut Ustaz Izzat, dari penjelasan CEO SADA Dato’ Adzmi Din bahawa, kenaikan dua sen untuk satu tong dram air adalah berasas. Dengan kenaikan tersebut SADA dianggarkan akan mengalami kerugian RM24 juta setahun, berbanding jika tidak dinaikkan kerugian yang dialami ialah RM42 juta setahun.

Menyentuh mengenai dakwaan pihak yang memboikot tarif air kononnya ia dibuat kerana mutu perkhidmatan air di sesetengah kawasan masih lembab, ADUN Bukit Lada itu menjelaskan bahawa alasan yang diberikan tidak munasabah.

“Kelemahan hanya berlaku di segelintir kawasan, mengapa pihak yang menerima bekalan dengan sempurna pula yang nak boikot?

“Bagi kawasan yang terdapat masalah, pengguna boleh berurusan terus dengan SADA, berbincang dengan baik untuk atasi masalah. SADA pun seperti yang kita sedia maklum telah berusaha habis-habisan untuk mengatasi masalah, berusaha menyiapkan loji secepat mungkin di samping menukar lama dengan yang baru. Mereka bukan duduk saja,” ujarnya.

GAMBAR SEKITAR LAWATAN DPPNK KE KAWASAN PADANG TERAP

Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah sedang giat mengadakan lawatan ke Kawasan bertemu dengan AJK DPP Kawasan bagi mengeratkan lagi hubungan ukhuwwah . Juga untuk mengetahui dengan lebih dekat perkembangan semasa Dewan Pemuda PAS di kawasan disamping memaklumkan perkembangan Pemuda diperingkat Negeri. Alhamdulillah mendapat sambutan yang baik dengan kehadiran yang sangat membanggakan.  baru 5 Kawasan dah turun ada lagi 10 kawasan. Diharap kawasan yang akan datang bersedia menerima kedatangan rombongan Exco DPPNK.
Dibawah adalah gambar semasa lawatan di Padang Terap.
KETUA PEMUDA KEDAH SEDANG BERUCAP

ASYIK MENDENGAR LAPORAN SETIAUSAHA PEMUDA KAWASAN

SETIAUSAHA DPPNK KUSYUK MENDENGAR UCAPAN

SU DPP PADG TERAP BERSAMA KETUA PEMUDA KEDAH

MUNGKIN ADA YANG LUCU SEHINGGA TERSENYUM

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons