Khamis, 23 Julai 2009

Kempen Derma Darah di Festival Kedah Sejahtera

Hospital Sultan Abdul Halim Sungai Petani turut mengadakan kempen menderma darah di Festival Kedah Sejahtera. Kempen akan berlangsung selama dua hari bermula 22 hingga 23 Julai ini. Turut menderma darah pada hari pertama ialah Setiausaha Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah, Ust Rosli Azmi (gambar)

Naib Ketua dan Bendahari Dewan Pemuda Pusat Melawat SaifM

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat , Sdr Sabky Yusuf bersama dengan Bendahari Pemuda PAS Pusat telah melawat Saif bagi meninjau sendiri kebakaran yang berlalu. Mereka turut menghulurkan sumbangan kepada SAIF. Terima kasih atas ingatan dan sumbangan anda.


Rabu, 22 Julai 2009

Festival Kedah Sejahtera
Ahad, 19 Julai 2009

UMNO Hanya Berpantang dengan HARAM BABI, yang lain tidak???

Bantahan dan demo tentang babi semarak semula, kali ini oleh JKKKP (Ketua Cawangan UMNO) di tempat yang dicadangkan oleh Jab. Verterinar, Sg Tok Pawang. Saya mendapat satu SMS dari seorang kawan beberapa jam sebelum demo itu dibuat. Mesejnya begini..
"Salam...suka saya maklumkan bahawa penduduk di persekitaran Kg Sg Toh Pawang akan berdemontrasi pada hari ini, Jumaat 17/07/09 jam 3.00 petang bagi membantah penempatan sembelihan babi...saya harap agar mereka akan mendapat kejayaan...Terima Kasih. Mohd Suhaimi Abdullah, Ketua Umno Bahagian Jerai. 012-2828228."
Mereka ini memang suka benar berputar atas isu yang sensitif ini. Berapa lama mereka biarkan tempat sembelihan di Kg Berjaya beroperasi tanpa lesen dalam serba kedaifan sistemnya? 30 tahun! Mengapa? Mereka hendak menjaga hati MCA dan Gerakan dan menawan undi kaum cina, pemakan babi.

Bila undang-undang dikuatkuasakan, mereka juga berdemo membantah pusat itu dipindahkan..mereka biarkan saja MCA dan Gerakan memberontak kepada undang-undang. Bila ada cadangan di Kg Cina, Pendang, UMNO jugalah yang mengepalai demontrasi. Tak apa jika tidak suka, tapi kena tengok juga hak kaum pemakan babi. Babi hanya haram bagi orang Islam memakannya, najis mukhallazah kalau terkena, kena samak dengan air tanah. Bagi bukan Islam, makanlah berapa ekor pun sehari...
Memakan babi tidak kena hukum hudud, tapi zina kena hudud, bunuh orang kena hudud, minum arak kena hudud, mencuri kena hudud, murtad kena hudud..tapi UMNO tak pulun pun banteras mungkar ini macam depa pulun isu babi! Padahal bukannya mereka dipaksa makan babi!

Sama-sama haram ialah rasuah..Rasulullah berpesan "Rasuah..penerima dan pemberi sama-sama dalam neraka". Berbomoh dan berdukun di luar kaedah Islam juga haram, malah Syirik, dosa yang tidak diampun Allah. Berbohong juga haram, salah satu sifat munafik...dalam neraka paling bawah. Tapi benda-benda ni semua berlegar putar dalam UMNO setiap hari. Tiap-tiap kali pemilihan UMNO, ada rasuah politik (politik wang).
Isteri pemimpin UMNO berbomoh dan berdukun, dituduh puaka oleh adiknya sendiri. Dibuat video yang tak pernah dinafikan. Cakap bohong pun berlaku setiap hari.. Apa dia yang dibohongi? Mereka kata mereka pejuang melayu, tetapi sejak merdeka hingga sekarang, orang melayu dalam semua aspek sangat kronik dan semakin kritikal. Tun Mahadhir sewaktu bersara mengaku bahawa beliau gagal mengubah kaum Melayu. Mereka kata pembenteras rasuah, tetapi mereka sendiri merasuah untuk menang dalam pemilihan. Bohong ke tidak?

Ada Ketua Bahagian UMNO kutip anak-anak melayu di rumah-rumah KEDA masuk kolej jururawat swasta, janji semuanya percuma, atau paling kurang pun dapat pinjaman. Lepas tahun pertama, budak-budak tu balik seorang demi seorang kerana tak dapat bayar yuran, pinjaman tak dapat, bantuan UMNO pun tak dapat! Kolej nasihat mereka balik cari duit dulu! Mereka dobohongi pemimpin UMNO, walau nampak macam baik, bohong juga tu.. Mereka kini mengadu ke hulu ke hilir tentang pembohongan 'mamak' itu! Sayang sungguh nasib melayu, percaya sangat dengan janji bohong UMNO seorang itu!

Tapi depa tak pulun tolak dengan berdemo dan berbantah-bantah habis habisan dalam bab ini, berbanding babi, kenapa? Padahal babi tidak haram kepada bukan Islam, mereka suka pula memakannya. itu makanan depa. Menjadi tanggungjawan pemerintah berikan hak yang menjadi hak kepada rakyat...termasuk hak bukan Islam.
Di satu sudut mereka berpeluk, di satu sudut mereka bertikam! Pakatan jenis apa ini?

*****************************************************************
Kenapa dan ada apa di Sg Toh Pawang???

Sg Toh Pawang berada dalam kawasan Parlimen Jerai, tidak jauh dari Bedong dan Gurun. Disana ada banyak ladang kelapa sawit swasta. Salah satu ladang sawit itu diusahakan juga dengan ternakan babi, tetapi jauh ke dalam ladang, jauh dari pandangan dan pengetahuan orang ramai. Ada ratusan ekor babi di situ. Sejak bila diternak? Puluhan tahun juga. Ada lesen? Tak ada.
Kementerian Pertanian Malaysia (MOA) dalam bab babi telah membuat zon penternakan babi seluruh Semenanjung Malaysia. Kedah, Kelantan, Terengganu, Perlis dan Pahang ialah zon bebas dari ternakan babi. Negeri2 ini tidak boleh menternak, tapi boleh mengguna. Sejak bila? Lama tapi tidak dikatahui.
Pada tahun 2007, BN di Kedah meluluskan satu tapak penternakan babi sistem moden di Bukit Selambau. Bila dibangkitkan dalam Sidang DUN, projek itu dibatalkan oleh kerajaan baru! Siapa yang batalkan? Kerajaan PR. Kenapa? Tiada keperluan! Siapa yang lulus? BN! Siapa yang bangkitkan? BN! Siapa yang bantah? BN! Siapa yang berbelit-belit? BN!
Apakah cara terbaik mendapatkan lokasi yang diluluskan membantai (sembelih) babi? Dapatkan nasihat dan pandangan jabatan teknikal seperti Jab. Alam Sekitar, Jab Pertanian, Jab Verterinar, selain pihak berkuasa tempatan, pejabat tanah, pejabat daerah dll. Siapa yang cadangkan tapak di Sg Toh Pawang? Jab Verterinar dan JAS! Apa syarat-syaratnya? Sangat ketat, antaranya zero discharge..tiada aliran keluar sama sekali. Di rawat dan guna semula.
Kenapa perlu ada rumah sembelih di Kedah? Kerana ada hampir 0.5 juta penduduknya boleh dan memang memakan haiwan itu. Kenapa Sg Toh Pawang? Kerana sesuai dari segi teknikalnya, seperti jauh dari orang ramai, tiada aliran air, dan sudah ada aktiviti ternak ratusan ekor babi yang tidak pun dibantah, di larang oleh JKKKP dan tidak diketahui orang! Ternak babi dengan sembelih babi, aktiviti mana lebih meloyakan baunya atau melimpahkan lebih banyak najis?? Yang diternak - setiap hari hinggalah disembelih, yang disembelih - sekali itu saja, Kan??! MCA dan Gerakan, Marahlah pada UMNO!
Posted by MUHAMMAD SANUSI MD NOR

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons