Khamis, 3 Disember 2009

DPPNK SOKONG HIMPUNAN MENYOKONG KEPIMPINAN TOK GURU. SELAMAT BERHIMPUN


Rabu, 2 Disember 2009

Kejohanan Futsal Silaturahim Piala Ketua Pemuda PAS Negeri Kedah 2009

UNDIAN KUMPULAN

Kumpulan A
1. DPP Sungai Petani
2. DPP Baling
3. DPP Pokok Sena
4. DPP Kubang Pasu

Kumpulan B
1. DPP Sik
2. DPP Langkawi
3. DPP Kulim B/Bharu
4. DPP Pendang
5. JPP

Kumpulan C
1.DPP Jerai
2.DPP Padang Terap
3.DPP Alor Setar
4.DPP kuala Kedah
5.Jabatan Amal Negeri

Kumpulan D
DPP Merbok
DPP Jerlun
DPP Padang Serai
DPPN kedah

Dewan Pemuda kawasan yang belum menyerah borang pertandingan sila bawa pada hari pertandingan dan yang belum dapat borang boleh dapatkan borang pada hari pertandingan nanti.

SERANG TOK GURU UNTUK ALIH ISU ROYALTI MINYAK KELANTAN


Oleh IZWAN ABDUL HALIM
izwan@harakah.net.my

ALOR SETAR: Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah menyifatkan serangan dari pelbagai pihak terhadap Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat hakikatnya bertujuan mengalih perhatian kepada isu sebenar iaitu tuntutan royalti oleh Kerajaan Negeri Kelantan.

Ketuanya, Ustaz Ahmad Yahya menegaskan, semua pihak perlu bersikap adil dengan melihat isu sebenar disebalik tindakan Tuan Guru Nik Abdul Aziz itu.

Ujar beliau, Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang amanah dengan tanggung jawabnya sebagai Menteri Besar Kelantan telah memperjuangkan hak milik rakyat negeri itu.

“Bahkan beliau telah menulis surat, bertemu, merayu dan menyatakan berhujah kepada Perdana Menteri agar diberikan hak royalti tersebut demi untuk rakyat Kelantan. Juga dinyata dan dijelaskan beliau melalui media.

“Malah telah dipanjangkan ke perbahasan parlimen. Maknanya, pihak beliau telah menggunakan seluruh saluran yang sah untuk membuat tuntutan.

“Akhirnya, apa lagi ada pada orang yang dianiaya dan dizalimi haknya yakni beliau sebagai Menteri Besar Kelantan dan rakyat Kelantan melainkan pengaduan kepada Allah?” ujarnya kepada Harakah, 1 Disember baru-baru ini.

Sebaliknya jelas Ahmad, Dato’ Sri Mohd Najib Razak pula bersikap memperolok-olokkan dan meneruskan amalan diskriminasi Barisan Nasional terhadap Kelantan sejak negeri itu diperintah oleh PAS.

Menurutnya, diskriminasi dan tindakan tidak menghormati Kerajaan Negeri Kelantan pimpinan Tuan Guru Nik Aziz bukan perkara baru apabila semasa di zaman Tun Dr Mahathir Mohamad, Kelantan telah dihalang dari menguatkuasakan pelaksanaan Undang-undang Islam, manakala semasa Tun Abdullah Ahmad Badawi, Kelantan terus dinafikan dari mendapat geran perkapita.

Sedangkan royalti pula katanya, dituntut kerana termaktub jelas dalam undang-undang dan perlembagaan serta laporan audit negara tetapi tetap dinafikan Najib.

Pelbagai isu juga tegas beliau, sengaja dicipta pihak tertentu bertujuan memberikan imej negatif kepada Tuan Guru Nik Aziz yang bukan sahaja merupakan tokoh berpengaruh dalam PAS dan dunia Islam, malah semakin disegani masyarakat bukan Islam dan juga ahli Umno.

“Jadi Umno bukan sahaja hendak mengalih isu, tetapi juga kerana bimbang kepada pengaruh Tuan Guru yang semakin mendapat tempat di kalangan ahli Umno, maka serangan peribadi menjadi senjata mereka kala ini,” ujar Ahmad.

KEM BINA SAHSIAH MENDAPAT SAMBUTAN HANGAT

Kelmarin telah dimulakan Pendaftaran Kem Bina Sahsiah 2009 di Muassasah Darul Ulum. Setakat petang kelmarin seramai 283 orang peserta telah mendaftarkan diri. Pihak Sekretariat telah terpaksa menutup pendaftaran kerana sudah mencukupi had yang diperlukan.

Kebanyakkan peserta yang ikuti kem ini adalah anak Kedah seramai 130 orang peserta luar Kedah seramai 53 termasuk dari Sabah.

Majlis perasmian selamat dijalankan dengan disempurnakan oleh YB Dr Ismail Salleh, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah yang juga memegang forfolio Pembangunan Insan yang bertanggongjawab menganjurkan Kem ini.

Isnin, 30 November 2009

Penduduk sokong larang bina menara masjid- Malang Buat Rakyat Switzerland

GENEVA: Penduduk Switzerland menyokong cadangan larangan pembinaan menara masjid dalam satu pungutan suara semalam, keputusan awal menunjukkan.

Keputusan awal ketika pengundian ditutup pada tengah hari menunjukkan penduduk Lucerne yang kebanyakannya bertutur bahasa Jerman menyokong cadangan itu, manakala penduduk Geneva dan Vaud yang bertutur bahasa Perancis menolaknya.

Stesen televisyen yang menyiarkan keputusan awal itu menganggap ia sebagai 'memeranjatkan.'

Pungutan suara itu dibuat berikutan Parti Rakyat Swiss yang berkempen sejak beberapa tahun lalu menentang pendatang asing, mengutip tanda tangan 100,000 pengundi layak dalam 18 bulan mendesak undian diadakan.

Keputusan yang memihak kepada larangan dibimbangi mencetuskan pemulauan barangan keluaran Switzerland dan tindak balas ganas dari negara Islam.

Tujuh ahli Kabinet diketuai kerajaan Swiss menyuarakan bantahan terhadap usaha terbabit.

Penduduk Islam setakat ini sekadar berdiam diri. Malah Masjid Geneva Khamis lalu menerima ancaman apabila seseorang melontarkan setin cat merah jambu pada pintu masuknya.

Awal bulan ini, sebuah kenderaan dengan pembesar suara dipandu masuk ketika azan berkumandang dan mereka turut merosakkan jubin dengan melontarkan batu ke arah bangunan berkenaan.

Pemimpin perniagaan berkata larangan terhadap pembinaan menara terbabit akan menjejaskan ekonomi Swiss, kerana ia akan menghalang penduduk Islam kaya yang mempunyai bank di Switzerland membeli barangan mewah negara itu dan melawat kawasan peranginan mereka.

Undian berkenaan meneruskan rasa bimbang terhadap masyarakat Islam di Eropah sejak beberapa tahun lalu membabitkan pemakaian tudung di Perancis hingga kebimbangan pembunuhan seorang penerbit filem oleh seorang fanatik Islam selepas satu dokumentari yang mengkritik agama itu diterbitkan di Belanda.

Menara masjid biasanya dibina bersebelahan masjid sebagai tempat seruan azan tetapi ia jarang digunakan di Switzerland. � AP

YA ALLAH HAPUSKANLAH ORANG-ORANG YANG ZALIM- amin

Perkasakan Tarbiyyah - Perkukuhkan Parti

Perkasakan Tarbiyyah - Perkukuhkan Parti
1. Parti Islam Se Malaysia [ PAS ] adalah sebuah Gerakan Islam [ Harakah Islamiyyah ] yang mengambil pendekatan menyertai pilihanraya sebagai sebuah parti politik yang berdaftar .

2. Politik adalah sebahagian dari tanggungjawab perjuangan Islam yang wajib dilunas sebaik mungkin . Ianya menjadi alat atau wasilah untuk mendapatkan kuasa bagi mendaulatkan syariat Islam sebagai satu perundangan atau peraturan yang adil , telus , saksama dan bestari .

3. Namun begitu menang dan kuasa hanyalah wasilah perjuangan bagi mencapai matlamatnya iaitu redha Allah swt . [ الله غايتنا ] . Mutaakhir ini saya lihat ada beberapa perkara yang memerlukan allignment dan balancing di dalam PAS agar perjalanan atau pergerakkan PAS menuju destinasi [ matlamat ] tidak makan sebelah dan bergegar sepanjang jalan .

4. Ucapan dasar Presiden PAS telah menegaskan bahawa PAS mesti bergerak seimbang [ tidak makan sebelah ] dan tenang [ tidak bergegar ] dengan 3 fungsi utamanya iaitu :

a] Harakatut Tarbiyyah ,
b] Harakatud Dakwah dan
c] Harakatus Siyasiah .

5. Pada pengamatan saya , kini ramai [ sebahagian ] pimpinan dan anggota PAS agak berlebihan dalam menumpukan gerakkerja politik [ harakatus siyasiah ] sementara sangat tidak mengambil berat terhadap gerakkerja tarbiyyah . Mereka sanggup bersengkang mata untuk memastikan kemenangan kerusi mereka bahkan sanggup jua bertegang leher sesama sendiri demi sebuah strategi politik . Terlalu ghairah untuk menang besar dan menang cepat dalam pilihanraya sehingga mengorbankan sahabat seperjuangan dalam PAS .

6. Amal tarbawi seperti tiada lagi tempat dan ruang . Ukhuwwah sesama pimpinan dan anggota parti dilihat sinis . Mudah bertengkar dan bermasam muka . Sering dipengaruhi rasa curiga antara satu sama lain . Memandang sahabat seperjuangan seperti musuh yang dilapah dan disiat seluruh maruah dan aibnya di dada akhbar dan blog . Sukar bertolak ansur sebaliknya mudah bersengketa . Berbicara sesama sendiri seperti bicara dengan musuh .

7. Bukan sahaja parti bergerak secara tidak seimbang [ makan sebelah ] tetapi juga tidak tenang [ bergegar ] sepanjang jalan . Suara luar boleh masuk dan mempengaruhi sebahagian pimpinan PAS dengan mudah . Tahap thiqah [ kepercayaan ] kepada pucuk pimpinan parti semakin berkurangan . Budaya menghentam pimpinan secara terbuka semakin menjadi trend . Rahsia parti dan minit mesyuarat dibongkar tanpa rasa bersalah . Mereka berpolitik bukan hanya dengan musuh tetapi lebih hebat sesama sendiri .

8. Saya lihat perlunya kedudukan dan perjalanan parti kita ditimbang dan dibetulkan semula . Semua pihak sewajarnya ambil peranan ini dengan penuh insaf dan sedar . Kembalikan izzah berjamaah dengan semarak amal tarbawi . Bina semula wehdatul fikri dan wehdatul amal . Jaga kerahsiaan jamaah dengan mengenal pasti apa yang patut rahsia dan apa yang patut dedah . Fikrah Islam mesti jelas ! jangan biarkan ia kabur disebalik jerebu kemenangan .

9. Semua pihak mesti merendahkan sayap . Kembalikan suasana lazat dan seronok bekerja dalam jamaah . Pastikan berjuang untuk menambah pahala bukan berjuang untuk memperbanyakkan dosa dek kerana fitnah dan pertelingkahan sesama sendiri . Berlapang dada dan bersedia untuk dinasihati dan ditegur . Hidupkan semula amal tarbawi biarpun dengan gaya moden atau paling tidak , kekalkan warisan tradisi yang soleh seperti usrah , tamrin qiadi , mukhayyam tarbawi , liqa fikri , ijtima' tarbawi dan lain - lain .

10. Perkukuhkan parti kita [ PAS ] sebelum kita nak perkukuhkan parti orang lain . Fokus pada potfolio yang diamanahkan kepada kita . Usahlah kita ambil kerja orang lain atau dalam bahasa lain menggali tanah kebun orang lain . Menuding dan menilai kerja orang lain bagaikan nak rak tetapi malang kerja sendiri entah kemana failnya . Pada masa yang sama , perkasakan amal tarbawi . Jangan culas untuk hadhir program yang membina diri , aqidah dan fikrah . Usah berlagak pandai dan bijak . Rendahkan sayap demi amal jamaei . Kurangkan alasan atau jangan banyak sangat bermain alasan untuk tidak melibatkan diri dengan program amal tarbawi , kerana kelak menjadikan kita tidak seimbang [ makan sebelah ] .

Posted by Nasrudin Hassan at Tantawi

Dari Blog Ketua Pemuda PAS Pusat

Takutlah Doa Mangsa Kezaliman

1. Ameen Ya Rabbal A'lamin . Saya dan seluruh pemuda Islam insyaallah mengaminkan doa Tok Guru sebagai seorang ulama' dan pemimpin yang dizalimi tanpa sebarang belas simpati .

2. Sabda Rasulullah saw :

اتقوا دعوة المظلوم فإنها ليس بينها و بين الله حجاب

[ Takutlah olehmu akan doa orang - orang yang dizalimi kerana sesungguhnya antara doa orang yang dizalimi dengan Allah swt tiada hijab - halangan - ]
ibnu Hibban

3. Rakyat dan pemimpin negeri Kelantan telah dizalimi apabila Kerajaan UMNO dan BN gagal memberikan hak mereka berupa royalti hasil minyak petroleum kurniaan Allah swt kepada bumi Kelantan . Kegagalan Kerajaan UMNO dan BN menunaikan tanggungjawab mereka memulangkan hak rakyat negeri kelantan sebenarnya adalah sikap yang dicela oleh Allah swt .

4. Belumpun sempat Tuan Guru Nik Abdul Aziz berdoa , terlebih dahulu kutukan laknat dari Allah swt telah mengenai orang yang berlaku zalim biarpun ia mengaku muslim malah mendirikan sembahyang . Lihat sahaja bagaimana firman Allah swt di dalam surah al Maa'un ayat 4 hingga ayat 7 :

فويل للمصلين الذين هم عن صلاتهم ساهون الذين هم يرآءون و يمنعون الماعون

[ Maka celakalah bagi orang yang mendirikan sembahyang namun lalai di dalam sembahyangnya , orang - orang yang riya' dalam amalannya dan mereka yang menghalang rezeki - barang bermanafaat dari sampai kepada pihak yang selayaknya - .]

5. Antara rezeki dan harta atau barang yang bermanafaat untuk rakyat Kelantan ialah royalti justeru royalti adalah hak mereka . Malangnya kerajaan UMNO dan BN yang dipimpin oleh Datuk Seri Najib termasuk dalam golongan mereka yang menghalang rezeki tersebut . Tuan Guru selaku pemimpin kerajaan negeri sudah jenuh berikhtiar dengan penuh diplomasi sebelum ini , nampaknya Datuk Najib dan kerajaan UMNO dan BN yang dipimpinnya tidak memahami bahasa diplomasi .

6. Bahasa apa lagi yang boleh digunakan oleh golongan tertindas melainkan hanyalah mengadu kepada Tuhannya yang Maha Adil lagi Maha Mendengar doa hambaNya yang terainaya . Doa adalah senjata orang yang beriman terutama saat mereka kehabisan ikhtiar dan tiada pilihan lagi .
[ الدعاء سلاح المؤمن ]

7. Adapun langkah Tuan Guru Nik Abdul Aziz menyebut nama di dalam doa beliau sebenarnya tidaklah bercanggah dengan sunnah bahkan Nabi saw pernah menyebut nama - nama mereka yang menentang dan menzalimi baginda saw dan ummat Islam . Nabi saw saat hiba mengenang perbuatan Quraisy [ Uqbah bin Abi Mu'it ] yang meletakkan najis di atas belakangnya sewaktu sujud dihadapan Kaabah , sejurus dibersihkan jasad Baginda saw oleh Fatimah radhiallahuanha , Rasulullah saw berdoa :

اللهم عليك بقريش

Ya Allah ! Aku serahkan kepadaMu urusan untuk membinasakan Quraisy . [ sebanyak 3 kali ]

8. Sebaik mendengar doa ini , penduduk Quraisy yang tadinya ketawa besar melihat keadaan Muhamad saw tiba - tiba terdiam kerana takutkan doa tersebut . lalu Nabi saw menyambung doanya :

اللهم عليك بأبي جهل بن هشام و عتبة بن ربيعة و شيبة ين ربيعة و الوبيد بن عتبة و أمية بن خلف و عقبة بن أبي معيط

Ya Allah ! Aku serahkan kepadaMU urusan untuk membinasakan Abi jahal bin Hisyam , Utbah bin Rabia'h , Syaibah bin Rabia'h , al Walid bin Utbah , Umaiyyah bin Khalaf dan Uqbah bin Abi Mui't .

Ibnu Masu'd bersumpah : Demi Allah yang diriku berada didalam genggamanNya , kesemua nama yang disebut itu terbunuh didalam peperangan Badar .Sirah Ibnu Ishaq.

9. Zambry [ Menteri besar Perak yang tidak sah ] menunjukkan kejahilannya apabila mengeluarkan kenyataan kononnya Nabi saw tidak pernah mendoakan kecelakaan Abu Lahab . Mungkin Zambry juga tidak membaca al Quran Surah al Lahab . Bukankah Allah swt telah berfirman maksudnya :

Celakalah Kedua - dua tangan Abu Lahab dan sesungguhnya ia akan binasa . Tidaklah berfaedah kepadanya harta bendanya dan apa yang ia usahakan . kelak dia akan masuk ke dalam api yang membara . Dan begitu pula isterinya , pembawa kayu api yang dilehernya ada tali dari sabut .

Jika Allah telah melaknatnya dan ayat itu dibaca sepanjang zaman . Apakah Zambry memerlukan ayat lain untuk melaknat Abu Lahab ? Ayat ini dibaca oleh Nabi saw dan seluruh ummatnya disepanjang zaman .

10. Selayaknya orang yang dizalimi bersabar dan bermunajat kepada Allah swt . Allah adalah Tuhan Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui . Allah tidak akan mensia - siakan doa hambaNya yang menderita dan sengsara angkara kezaliman .

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons