Rabu, 21 November 2007

PENGERUSI SPR PEMBOHONG BESAR

Kenyataan Rashid angkuh dan memalukan - KeADILan
Wan Nordin Wan Yaacob
Wed | Nov 21, 07 | 12:47:02 am MYT

KUALA LUMPUR, 21 Nov (Hrkh) - Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman terus-menerus menerima tamparan hebat setelah membuat kenyataan sangup meletak jawatan sekiranya terbukti SPR melakukan penipuan.

Kenyataan itu dilihat sebagai satu kenyataan yang angkuh dan memalukan kerana terbukti SPR melakukan penipuan dalam pilihan raya, kata Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Tian Chua dalam satu kenyataanya semalam.

Ujar Tian Chua, keputusan mahkamah dalam kes Likas di Sabah dan Lunas di Kedah cukup membuktikan SPR, di bawah pimpinan Abdul Rashid, sememangnya terlibat dalam penipuan dan penyelewengan.

"Keputusan mahkamah mengesahkan hakikat wujudnya pengundi hantu adalah kerana daftar pemilih yang tidak bersih. Abdul Rashid tidak dapat lagi menolak kebenaran ini dan menggunakan'tiada bukti sah' sebagai alasan untuk tidak melepaskan jawatan," katanya.

Selain itu Ketua Penerangan KeADILan itu juga membidas kenyataan Abdul Rashid yang menghina perhimpunan yang dibuat oleh Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) baru-baru ini.

Kenyataan Rashid bahawa parti pembangkang tidak harus mengadakan perhimpunan bagi membantah sistem pilihan raya tidak adil dan bebas, adalah salah kerana menjadi hak setiap rakyat untuk berhimpun dan berkumpul, kata Tian Chua.

"Kenyataan Abdul Rashid yang berbau politik untuk menghalang rakyat berhimpun secara aman ini amat mirip dengan amaran polis dan parti pemerintah. Tindakan ini adalah tidak munasabah dan profesional sekali kerana perhimpunan aman di luar bidang kuasa SPR," katanya.

Bagi Tian Chua, Abdul Rashid seharusnya fokus ke atas masalah pengundi hantu seperti pendedahan mengenai kewujudan 8437 pengundi baru di Ipoh Timur dan 17 pengundi hantu dalam sebuah kedai di Sekincan baru-baru ini.

Kenyataan Abdul Rashid bahawa tiada negara di dunia yang mempunyai daftar pemilih dan tiada jaminan ke atas daftar pemilih amatlah tidak bertanggungjawab, ujar Tian Chua.

Pada tahun 2001, Hakim Muhammad Kamil memutuskan mengisytiharkan keputusan pilihan raya Dun Likas, Sabah sebagai tidak sah dan terbatal kerana ada pengundi yang tidak wujud, dikesan dalam daftar pemilih bagi kawasan berkenaan, katanya.

Sementara pada tahun 2005, Hakim Zainol Rashid Hussin memutuskan kesemua 10 tertuduh dalam perbicaraan kes pengundi hantu pilihan raya kecil Dun Lunas dibebaskan tanpa perlu membela diri.

Sementara itu, Rashid dalam laporan akhbar harian semalam berkata, beliau bersedia melepaskan jawatannya jika terbukti SPR melakukan penipuan dalam pilihan raya sebelum ini.

Bagaimanapun, katanya, perkara itu perlu dibuktikan di mahkamah dan bukan berdasarkan kepada tuduhan-tuduhan liar yang hanya memberikan imej buruk kepada SPR.

Beliau yang terlibat mengendalikan enam pilihan raya umum sebelum ini berkata, belum pernah ada satu pihak pun yang datang kepadanya dan membawa bukti berlaku penipuan dalam pilihan raya kecil atau umum.

"Kalau mahkamah menyatakan ada penipuan dalam pilihan raya sebelum ini dan SPR bertanggungjawab, saya akan melepaskan jawatan, begitu juga dengan panel SPR yang lain.

"Jangan pukul SPR tanpa bukti, jangan memperkecilkan SPR. Ada orang yang sebelum ini dalam kerajaan tetapi apabila masuk pembangkang, semua tak kena... masa dia (dalam kerajaan) semua kena. Kenapa tak pinda masa dalam kerajaan? Saya telah melalui semua ini," katanya.

PAS KEDAH SERAH KUTIPAN TANDANTANGAN BANTAH CUKAI TANAH MELAMPAU DI KEDAH

120 ribu tanda tangan bukti Mahdzir berbohong
Helmi Khalid
Mon | Nov 19, 07 | 4:41:53 pm MYT

ALOR STAR, 19 Nov (Hrkh) - Rakyat Kedah berjaya membuktikan bahawa Menteri Besar, Dato' Seri Mahdzir Khalid berbohong dalam isu kenaikan cukai tanah dan pintu di negeri ini dengan mengatakan kononnya 90 peratus rakyat Kedah bersetuju dengan kenaikan kadar cukai tanah sehingga 300 peratus.

Ini dibuktikan melalui kejayaan PAS dan Dewan Perhimpunan Cina Kedah mengumpulkan lebih 120 ribu tanda tangan rakyat sebagai protes terhadap kenaikan dan kenyataan Mahdzir itu.

Pengerusi Jawatankuasa Khas Semakan Kenaikan Cukai Tanah Dewan Perhimpunan Cina Kedah, David Lim Yong Chew, dalam satu majlis penyerahan 100 ribu tanda tangan yang dipungut oleh PAS Kedah baru-baru ini di dewan persatuan itu di Jalan Tanjung Bendahara dekat sini berkata, pihaknya amat berterima kasih kepada PAS Kedah atas sokongan yang diberikan.

"Kami pada awalnya hanya menjangkakan dapat mengumpul sekitar 30 ke 40 ribu tanda tangan, tapi bila PAS sudi membantu dan juga parti serta pertubuhan lain, angka 120 ribu itu amat dibanggakan pihak kami," jelas beliau dalam majlis yang berlangsung pada 16 November lalu.

Dalam majlis tersebut, tanda tangan dari pihak PAS diserahkan Pesuruhjaya PAS Kedah, Ustaz Haji Azizan Abdul Razak kepada David, hadir sama termasuk Timbalannya, Ir. Haji Phahrolrazi Zawawi, Haji Mahfuz Omar, Pengerusi KeADILan Kedah, Ir. Mohd Zamri Yusuf, Setiausaha PAS Kedah, Haji Yusuf Husin, Ketua Penerangan, Haji Amiruddin Hamzah, Bendahari, Haji Mohd. Taulan Rasul, ADun Bukit Pinang, Haji Rohsidi Osman, Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional negeri, Dr. Ismail Salleh serta beberapa pimpinan lain.

Jawatankuasa khas ini turut diwakili wakil kaum India, Ahli Jawatankuasa Majlis Peguam Kedah, NGO dan berpuluh persatuan Cina di Kedah.

Bagaimanapun, kelmarin, hasrat David untuk sekali lagi menemui Mahdzir tidak kesampaian apabila rombongannya tidak dibenarkan menyerahkan memorandum rakyat berkaitan bantahan kenaikan cukai itu setelah dihalang pihak Wisma Darulaman yang hanya menggantikan salah seorang Pegawai Khas MB dan menerimanya di luar bangunan wisma.

Antara kandungan memorandum kepada Mahdzir itu berbunyi "memandangkan tiada tindakan positif dari pihak kerajaan terhadap rayuan kami, maka kami telah mengadakan kempen mengutip tanda tangan".

"Sebanyak 120 ribu tanda tangan telah berjaya dikumpulkan dan ini telah menunjukkan sokongan padu dari warga negeri Kedah untuk merayu kepada kerajaan negeri bagi menyemak semula kadar baru cukai tanah, kami juga telah mengambil beberapa tindakan sejak lebih setahun lalu untuk memohon agar pihak kerajaan negeri menimbang semula SEmakan Cukai Tanah 2004-2005 yang mana ianya memperlihatkan suatu kenaikan kadar yang teramat tinggi dan membebankan," kata memorandum itu. - mns

ZAM YANG MEMALUKAN NEGARA !!!!

Zam Maidin vs Al-Jazeera, transkrip yang memalukan negara?
Azamin Amin
Wed | Nov 21, 07 | 11:30:20 am MYT

KUALA LUMPUR, 21 Nov (Hrkh) - Berikut adalah transkrip yang dianggap memalukan negara kerana mempunyai seorang Menteri Penerangan Dato' Zainuddin Maidin yang tidak faham malah menjawab tidak tepat soalan yang diajukan oleh wartawan Al-Jazeera berhubung isu himpunan rakyat 10 November lalu.

Transkrip ini dipetik daripada sumber Jasindaily.blogspot yang memetik daripada blog yang lain dan memberi komentar bahawa adalah lebih baik Zainuddin dihantar ke kelas Sains dan Matematik di sekolah untuk menguasai bahasa Inggeris jika dirujuk kepada perbualannya dengan wartawan tersebut.

Selain itu, sedutan petikan perbualan transkrip ini juga boleh didengari di laman web YouTube.

Monday, November 19, 2007

Transcript of Malaysia's Information Minister's interview with Al Jazeera News on the Bersih Protest.

Minister: I commend yo-yo-your journalists trying to project... to exaggerate more than what actually happened. That-that-that-that's it. We are not the-the and I-I congratulate your journalists behaving like an actor, that-that's it... Image

Reporter: As you say that, sir, we're watching scenes of protesters being sprayed by chemical-filled water!

Minister: YA! I am watching! I'm here! You've been trying... trying to do it this - to do this everywhere but in Malaysia people are allowed to, you know? We know our police head our colleague... Police have whatever allowed the procession to go to the Istana Negara, you know? Do police, first police, like, they handle them, they attack them, they... the police don't, don't, don't fire anybody?

Reporter: Our correspondent came back to the office, sir, with chemicals in his eyes!

Minister: You-you-you-you are here with the idea, you are trying to project, what is your mind! You think that we Pakistan, we are Burma, we are Myanmar. Everything you-you are thinking! WE ARE DIFFERENT! We are totally different!

Reporter: Well unfortunately when you refuse to let people protest, it does appear so.

Minister: Ya ya we are not like you! You-you have earlier perception, you come here, you want to project us like undemocratic country. This a democratic country!

Reporter: So why can't people protest then, if it's a democratic country?

Minister: YES, PEOPLE PROTEST! People do-do... of course they protest. We are allowing them protest, and they have demonstrated. But we just trying to disperse them, and then later they-they-they don't wanna disperse, but later our police compromise. They have compromised and allowed them to proceed to Istana Negara! Police, our police have succeeded in handling them gently, right? Why do you report that? You take the opposition, someone from opposition party you ask him to speak. You don't take from the government, right?

Reporter: Why did you not break up these protests...

Minister: Pardon? Pardon? Pardon?

Reporter: Why did you not break up these protests more peacefully?

Minister: I can't hear you! I can't hear you!

Reporter: Why did you not break up these protests more peacefully?

Minister: No we-we are! We... this protest is illegal! We don't want..this... the... NORMALLY...

Reporter: OK, so let me return to my former question. Why is this protest illegal?

Minister: YA! It's a illegal protest because we have the erection in Malaysia. It's no-no point on having a protest! We are allowing to every erection... every five years never fail! We are not our like, like Myanmar, not like other country. And, and you are helping this. You Al-Jazeera also is helping this, this forces. The, you know, these forces who are not in passion, who don't believe in democracy!

Reporter: Alright, many thanks for joining us.

Minister: I don't, ya, you, Al-Jazeera, this is, is Al-Jazeera attitude. Right?

ROADSHOW BERSIH DI KEDAH

Esok, 'roadshow' Bersih di Kedah!
Helmi Khalid
Tue | Nov 20, 07 | 6:20:56 am MYT

KUALA KEDAH, 20 Nov (Hrkh) - Selepas kejayaan Himpunan 100 ribu rakyat di Istana Negara 10 November lalu, kini Bersih memulakan 'roadshow' ke negeri-negeri bagi meneruskan hangat gelombang kebangkitan rakyat untuk menuntut pilihan raya dan demokrasi yang lebih adil.

Kedah, terpilih sebagai negeri pertama dan Bersih telah memilih Kuala Kedah sebagai lokasi bagi menyaksikan himpunan mega rakyat negeri ini.

Menurut koordinator Bersih Kedah, Mohd Nasir Mustafa, Dataran Pejabat PAS Kawasan Kuala Kedah akan menjadi saksi himpunan rakyat di Kedah yang akan berpakaian serba kuning, bagi mengulangi detik 10 November lalu.

Katanya, Bersih membariskan Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu, Ronnie Liu (DAP), Cikgu Azmi Abdul Hamid (NGO) untuk menyampaikan ceramah pada himpunan tersebut.

Dengan semangat dan kesedaran rakyat mutakhir ini, beliau yakin majlis yang akan diadakan pada 21 November ini bermula jam 9.00 malam akan mendapat sambutan dari rakyat.

"Di Kedah kita akan pastikan semangat 'kuning' ini tidak akan pudar, Insya-Allah selain ceramah, kita juga sedang menyusun beberapa lagi program susulan untuk menaikkan semangat rakyat untuk terus bangun menentang ketidakadilan yang mencengkam rakyat," ujar beliau.

Dengan adanya himpunan ini, rakyat Kedah berpeluang sekali lagi memakai t-shirt kuning Bersih dan berhimpun beramai-ramai secara aman 21 November ini. - mks.

KEM BINA SHAKHSIAH (KBS) 2007 BERMULA PADA 27 NOV-15 DIS 2007

KEM BINA SHAKHSIAH (KBS) 2007

BERSAMA BINA IMAN, MENTAL, EMOSI DAN JASMANI DIRI

(BERIKUT ADALAH GAMBAR KBS SIRI-3 2006)KEM BINA SHAKHSIAH (KBS) 2007

BERSAMA BINA IMAN, MENTAL, EMOSI DAN JASMANI DIRI

Kem Bina Shakhsiah (KBS) siri ke-4 2007 yang dianjurkan sekali setahun akan bermula pada bulan 27 Nov-15 Dis 2007, bertempat di Muassasah Darul Ulum, KM 24, Jalan Kuala Nerang,06400, Pokok Sena, Kedah. Program tahun ini adalah kali yang keempat sejak dimulakan pada tahun 2004. Program ini merangkumi pelbagai aspek seperti:

1. OBJEKTIF
i. Membina Shakhsiah berlandaskan iman dan taqwa
ii. Menjana fikrah yang mampu merungkai dilema masyarakat
iii. Menampilkan generasi remaja yang diimpikan oleh setiap lapisan masyarakat
iv. Menyediakan peluang pembelajarn secara intensif dalam jangka masa yang singkat
v. Melaksanakan pentarbiyyahan secara terus dan berkesan

2. FAEDAH KURSUS
i. Mengenali Diri - Bertanggong jawab kepada ibubapa, masyarakat dan agama atas kesedaran
diri sendiri untuk memenuhi kecemerlangan masa depan

ii. Kesempurnaan Ibadat - Dapat menjalankan amal ibadat yang wajib ke atas diri dengan lebih
baik
iii. Akhlak Dalam Islam - Bakal menjadi anak yang soleh/solehah dan seorang remaja yang
berkeperibadian mulia.

iv. Penglibatan Dalam Kumpulan - Bakal diajar pelbagai kemahiran seperti kemahiran dalam
perkhemahan yang mengajar rasa bertanggong jawab sesama rakan

v.Hubungan Dalam masyarakat - Akan menjadi anak yang bertanggong jawab kepada
masyarakat melalui aktiviti gotong royong dan bersama dalam program kemasyarakatan

vi. Muhasabah Diri - Dinilai untuk mengeluarkan para peserta sebagai seorang remaja yang
bersedia untuk berada dalam masyarakat sebagai contoh dan teladan kepada masyarakat

PERALATAN YANG PERLU DIBAWA:

Pakaian harian, pakaian kuliah, pakaian riadhah, pakaian aktiviti perkhemahan, pakaian sembahyang, bantal selimut, barang-barang kemasan diri alatan tulis , buku nota dan lain-lain keperluan kebersihan diri.

Nota: Semua peserta diwajibkan menutup aurat didalam semua aktiviti.

PEMBAYARAN:
Pembayaran boleh dibuat semasa hari pendaftaran atau bank in terus ke akaun BIMB 2011010058929 ( sila hantar slip jika bank in sebagai bukti pembayaran)

PENDAFTARAN:

Pendaftaran peserta bermula 9.00 pagi hingga 2.00 petang pada 27 Nov 2007. Manakala Majlis Penutup dan Penyampaian sijil akan diadakan pada 15 Dis 2007 jam 2.30 petang. Semua waris diwajibkan hadir di Majlis Penutup.

BORANG PENDAFTARAN

Nama : .......................................................................

No KP : .......................................... Umur :.......................

Alamat : ...............................................................................

..................................................................... Poskod: ......................

No Tel/HP : .................................................


Pihak Sekretariat sedia membuka peluang untuk anda sama-sama menghulurkan sumbangan. Sebarang bentuk sumbangan amat dialu-alukan

Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi pihak sekretariat :

Sekretariat Kem Bina Shakhsiah
Kompleks PAS Kedah
KM 13, Jalan Alor Star- Sg. Petani,
Simpang Empat, 06650 Alor Star, Kedah

No Tel : 04 7481120
HP : 019 4706247 ( Ust Rosli)
019 4806247 (Cik Aishah)

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons