Khamis, 18 Disember 2008

BALAK OH BALAK

PETIKAN DARI : http://hempedu08.blogspot.com/

BALAK

YANG PRIHATIN PATUT TERKEJUT

YANG MENYELEWENG PATUT MALU

YANG KAYA BERSUBAHAT PATUT BERTAUBAT

RAKYAT KINI PATUT BERSYUKUR


Oleh: Tokak Pembaris

SIRI 1: "ANDA PATUT TERKEJUT!!

Pengumuman YAB MB Kedah tentang balak baru-baru ini amat mengejutkan. Masakan tidak! Kini dengan keluasan 1,000 hektar kerajaan mendapat hasil RM16.7 juta, tidak termasuk cukai pertan metrik bila balak dikeluarkan dari hutan. YAB MB mendedahkan dengan keluasan yang sama, kerajaan lama hanya mengutip RM3 hinggga RM4 juta sahaja termasuk cukai kayu pertan metrik yang dikenakan di pusat-pusat 'checking'.

(Sejak pengumuman pertama ini dibuat di Batu 9, dalam satu ceramah umum, saya terpanggil untuk menyelongkar sedikit maklumat tentang balak di Kedah untuk perbandingan ketelusan dan efisyensi kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) dalam menguruskan hasilmahsul kekayaan negeri yang diamanahkan oleh rakyat – berikut adalah penemuannya untuk siri 1)

Kerajaan BN dulu hanya dapat kutip RM500 – RM1,000 sehektar kerana mereka memberi kawasan-kawasan balak secara anugerah. Dengan keluasan 1000 hektar, mereka hanya dapat mengutip premium RM500,000.00 (Lima Ratus Ribu Sahaja) Dengan cara ini, mereka mengaut hasil selebihnya dari kawasan-kawasan balak untuk kekayaan diri, mencari pengaruh politik untuk mengekalkan kekuasaan. Duit rakyat dari hasil bumi negeri diagih ikut suka hati, mengkayakan diri dan kawan-kawan, menggemukkan pemimpin parti dan membeli orang bawah dengan upah wang ringgit. Dalam budaya politik UMNO/BN, ini mungkin tidak menghairankan, tetapi bagi rakyat biasa seperti saya, yang mengharapkan pemimpin negeri melaksanakan amanah menjaga dan mengagih kekayaan negeri secara adil, ini sangat mengejutkan.

Dengan sistem tender terbuka, kerajaan Pakatan Rakyat (PR) di Kedah mengutip RM16,700 sehektar, menunjukkan peningkatan hasil sebanyak RM16,200 setiap hektar. Ya lah, kita mengaku rambut pun tak sama banyak, apa lagi hutan. Tetapi takkan tak dapat RM10,000 sehektar bagi hutan yang kurang kayunya. Bayangkan jika sepanjang pemerintahan BN, berapa banyak wang rakyat yang terbazir atau 'dibazirkan' atau digelapkan.

Jangan pula ada pihak mengatakan saya membuat fitnah. Sumber Jabatan Perhutanan menyatakan kuota tebangan bagi hutan simpan kekal di Kedah ialah 2,340 hektar setahun. Hasil keseluruhan tahunan daripada industri pembalakan adalah antara RM6 hingga RM12 juta (2004 – 2007). Tahun 2008, balak Kedah berubah wajah. (angka penuh belum diperolehi, 16.7 juta dari pengumuman YAB MB. Jika 1000 hektar dapat 16.7 juta, jika 2,340 hektar, dapat 39 juta, Tak caya? CUBALAH KIRA!).

ANDA PATUT TERKEJUT!
2,340 hektar adalah hutan simpan kekal, tidak termasuk, saya ulang sekali lagi, TIDAK TERMASUK tanah-tanah kerajaan dan tanah milik individu yang dipenuhi hutan di sana-sini. Ya Rabbi! Jauhnya beza PR dengan BN!

p/s: Tunggu siri 2... Berapa kawasan dilulus pada 2006..berapa hasil negeri, berapa pula depa kaut. Ikuti pengakuan seorang tauke balak tentang bayaran sebenar yang dibuat oleh pembalak dalam siri 3..dan rakyat patut tolak BN dan patut bersyukur kerana PR menang dalam siri 4. Mungkin ada siri 5, bergantung kepada sumber-sumber yang tidak jemu-jemu mengirimkan bahan untuk disajikan...TUNGGGUUUUU!

Rabu, 17 Disember 2008

PEMUDA PAS BALING ANJUR BOLASEPAK PIALA YB CIKGU JOHARI

Sukarelawan menangani gejala sosial diperlukan

Oleh: WADIASSOFI JAAFAR

ALOR STAR, 16 Disember: Urusetia Menangani Gejala Sosial Kerajaan Negeri Kedah menjemput muslimin dan muslimat di negeri ini untuk menjadi sukarelawan aktivis dakwah lapangan.


Koordinator Urusetia Menangani Gejala Sosial Kerajaan Negeri Kedah, Ustaz Kamaruddin Kassim berkata, mereka (muslimin dan muslimat) akan diberi latihan kemahiran secara teori dan praktikal serta berkomunikasi dan berinteraksi dengan belia dan remaja bermasalah.


"Tujuan utama urusetia ini diwujudkan adalah untuk melahirkan golongan aktivis di kawasan tempatan sosiobudaya yang mempunyai komitmen dan kemahiran dalam menggerakkan usaha secara bersama bagi menangani serta memulihkan masalah gejala sosial di kawasan mereka," jelasnya.


Menurutnya, Urusetia Menangani Gejala Sosial Kerajaan Negeri Kedah menjadi unit rasmi di bawah Kerajaan Negeri yang akan bergerak secara aktif dalam memerangi masalah gejala sosial di kalangan remaja dan belia.


Ujarnya, kewujudan urusetia ini secara tidak langsung mampu bergerak secara aktif dalam melaksanakan program-program membanteras dan memulih gejala sosial yang berlaku di kalangan belia dan remaja pada hari ini.


Tambahnya, sesiapa yang berminat dan dapat memberikan komitmen padu sebagai sukarelawan, sila email butir-butir peribadi iaitu nama, alamat sekarang dan nombor telefon kepada Koordinator Urusetia Menangani Gejala Sosial Kerajaan Negeri Kedah melalui

email: urusetialandas@yahoo.com dan kamam 54us@yahoo.com atau

menghubungi Ustaz Kamaruddin Kassim di talian 019-4782708 atau 017-4630686.

PROGRAM MAHLIGAI SEJAHTERA UNTUK PENGANTIN BARU

Oleh: AMELIA HASHIM

ALOR SETAR, 15 Disember: Kerajaan Negeri Kedah menerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga akan menganjurkan Program Mahligai Sejahtera pada 20 Disember ini di kediaman rasmi Menteri Besar, Sri Mentaloon. Program ini merupakan majlis perkahwinan beramai-ramai yang bertujuan membantu pasangan yang kurang kemampuan untuk mengadakan majlis kahwin.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa ini YB Ustazah Ashah Ghazali, kewangan adalah masalah penting yang menangguhkan pernikahan pasangan yang bercadanmg untuk mendirikan rumahtangga. Pada hal pernikahan yang dianjurkan oleh agama mampu menyelesaikan banyak masalah sosial yang melanda remaja hari ini.

Justru itu program ini diharap dapat membantu pasangan pengantin yang tidak mampu mengadakan majlis kenduri kahwin. Ini kerana majlis perkahwinan adalah satu hari yang sangat bersejarah bagi semua pasangan pengantin yang sepatutnya diraikan oleh semua kaum keluarga dan sahabat handai.

"Pada program ini seramai 19 pasangan pengantin baru akan diraikan dengan majlis kenduri yang akan dihadiri oleh seluruh keluarga pengantin," kata YB Ustazah Ashah.

Ujarnya lagi, pengantin-pengantin ini dipilih dari semua Dewan Undangan Negeri (DUN) dengan syarat pengantin lelakinya berpendapatan kurang daripada RM1000. Manakala akad nikah atau pendaftaran perkahwinan bagi pasangan pengantin bukan beragama Islam berkenaan selewat-lewatnya dua minggu sebelum majlis ini diadakan.

Antara tetamu selain kaum keluarga pasangan pengantin ialah Menteri Besar Kedah YAB Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, Ahli-Ahli Exco Kerajaan serta ketua-ketua jabatan. Jamuan makan diadakan mulai jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang.

Seperti majlis perkahwinan yang biasa, diadakan juga acara makan beradab persembahan kebudayaan seperti silat dan marhaban.

CERAMAH MB PERAK DI KEDAHRAMAI...Menteri Besar, Dato' Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin menyampaikan ceramah dihadapan kira-kira 10,000 hadirin yang memenuhi perkarangan Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut pada 14 Disember lalu.SUMBANGAN...Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah, Ustaz Musoddak Ahmad turut menyumbangkan tenaga membantu mengutip derma pada majlis ceramah anjuran Dewan Ulama PAS Negeri Kedah di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut pada 14 Disember lalu.

Ahad, 14 Disember 2008

BLOGGER UMNO – MAMPUKAH BERSAING DENGAN KEBENARAN?

PETIKAN DARI : http://hempedu08.blogspot.com/

Sehingga bulan Disember 2008, tulisan dan liputan di blog puak-puak UMNO di Kedah hanya memberi focus kepada 3 perkara: Pertama menyebar fitnah bahawa Menteri Besar tidak sihat, kedua mempertikaikan kredibiliti Che Had dan Yusrin yang menguruskan GLC, dan ketiga mengadu domba Menteri Besar dengan tiga orang EXCO (YB Dato Phahrolrazi, YB Ir Hj Amiruddin dan YB Dato' Taulan). Maka mudahlah dibaca apakah concern dan behavior UMNO Kedah. Pertama menyebarkan fitnah untuk melemahkan keyakinan rakyat (kerana mereka sering membomohkan ketua mereka supaya sakit), kedua membalas dendam akibat kehilangan lubuk rasuah (akibat kegilaan yang terlampau kepada wang), ketiga cubaan melaga-lagakan pimpinan PAS (kerana tidak pernah melihat pemimpin BN yang tidak bergaduh).

Apakah tiada perkara lain yang lebih 'bertenaga' untuk diketengahkan untuk melancarkan propaganda dan perang saraf kepada kerajaan pimpinan PAS di Kedah? Jawabnya tidak, kerana memang tiada ruang yang dibuka untuk itu. Mereka hanya mengharap segasa dosa yang mereka tinggalkan di negeri ini diulang juga oleh oleh kerajaan baru, maka sebab itu, sudut serangan mereka adalah dari arah 'dosa-dosa' yang mereka kerjakan dulu. Rakyat tidak terlatah dengan propaganda mereka kerana rakyat lebih tahu apa yang sedang dilaksanakan oleh kerajaan baru.

Ada beberapa isu 'furuq' dan sampingan yang cuba dilontar kepada masyarakat dengan nada penuh kepalsuan dan berstatus picisan seperti isu babi, isu perumahan, isu balak dan isu memorandum kepada MB. Setelah dijawab dan dijelaskan, serangan mereka patah terkulai layu, mati pucuklah blogger-blogger UMNO/BN walau disokong puluhan sumber media utama negara. Semua isu yang diangkat untuk menjerat kerajan dan rakyat tidak berstamina untuk mencapai garisan penamat. Begitulah UMNO dan BN, tak pernah ada teras untuk menegakkan batangnya, akhirnyam pucuk bertemua akar jua….

Saya percaya, mereka tidak mampu berlumba dengan kebenaran kerana mereka hanya penulis/blogger upahan yang mencari sesuap nasi untuk anak bini, bukan berjuang atas teras dan aqidah yang benar. Dihujung jalan perjuangan ini, kita tidak akan nampak kelibat mereka lagi, mereka sudah tersungkur dan bertelanjang. Kalau adapun yang kuat sedikit kudratnya dari dorongan perjuangan, mereka tidak akan mampu bersaing lagi kerana ternyata perjuangan mereka hanya bermatlamatkan harta benda dan pangkat, sedangkan kiraan digarisan penamat adalah berdasarkan kebenaran, kehormatan dan ketulusan – pancaran dari Aqidah yang benar.

Sementara lontaran tiada tenaga, gerak saraf kononnya ada ADUN dan EXCO PKR hendak menyeberang juga tak kesampaian, mudah saja dipatahkan. Masakan dapat membeli lima Adun di Kedah, sedangkan mereka hanya perlu dua di Perak pun tak berdaya disogok. ADUN-ADUN itu pula asyik bercerita kepada MB tentang rancangan dan pertemuan dengan broker-broker bekas MB. Ada pula datang mengadu diugut dan digertak oleh agen-agen UMNO/BN. Sudah terdedah semua rancangan dan pertemuan, hatta rancangan untuk mempengaruhi istana bagi menjayakan agenda bacul itu. Pihak Tuanku pun diberitakan telah menjawab 'No at any cost" kepada MB.


Dalam keadaan UMNO lemah dan bercakaran sekarang ini, tidak mungkin amanah besar memerintah negeri seperti yang ditunjukkan oleh Pakatan Rakyat dapat dilaksanakan. Rakyat Kedah hanya akan mampu melihat drama lama diulang tayang semula jika BN kembali berkuasa di Kedah. Apakah tajuk drama yang sering dimainkan oleh BN dulu? Antara lain tajuknya berkisar tentang:1. Berapa pula MB akan membolot duit balak setiap hektar yang dianugerahkan.

2. Berapa pula elaun pengarah GLC yang dilantik dari suku sakat pemimpin UMNO.

3. Berapa pula GLC akan menjadi lubuk UMNO mengaut kekayaan negeri.

4. Ke mana MB akan terbang dengan jet pribadi untuk makan angin dan berfoya-foya.

5. Berapa ramai pegawai favorite yang akan dikayakan seperti Man Lengkung, Ghafar, Mat Che Nai dan lain-lain.

6. Berapa pula Hamdan dan sekutunya akan dapat projek

7. Berapa juta pula rumah kedua dan ketiga MB nak buat

8. Berapa pula pesta dan majlis berseronok akan dianjurkan.

9. Berapa minit DUN akan bersidang untuk membhaskan isu-isu utama pemerintahan.

10. Apa pula fesyen pakaian yang akan digayakan oleh EXCO dan ADUN BN, termasuk pegawai-pegawai KCS.Semuanya berkisar tentang wang, kuasa, fesyen, peluang kekayaan, elitsm, dan tipu-menipu. Apa nak berlaku pada nasib rakyat, jangan peduli sangat, takut tak terbuat.

Rakyat Kedah, dari semua latar belakang agama, bangsa, keturunan, bahasa, daerah, jantina dan peringkat umur, harus bertekad untuk mengubah tajuk-tajuik di atas dengan mengekalkan kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah. Saya yakin, dua penggal sudah memadai untuk PR menunjukkan contoh yang diidam-idamkan oleh sekelian rakyat. Satu penggal mungkin tidak jelas, walaupun sudah banyak kebocoran dan kerosakan dapat dibaiki. Tahanlah diri dari dipengaruhi tipu daya UMNO/BN, seperti yang telah ditayangkan kepada kita selama 50 tahun lalu.

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons