Rabu, 3 September 2008

Abdulllah digesa letak jawatan, contohi PM Jepun

Salahuddin Ayub
Wed | Sep 03, 08 | 1:45:14 pm MYT

Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat) tertarik dengan tindakan Perdana Menteri Jepun, Yasuo Fukuda yang meletakkan jawatan kelmarin setelah gagal mewujudkan kestabilan politik kepada rakyat negara itu.
Iklan

Fukuda menyifatkan tidakannya itu adalah demi kepentingan rakyat Jepun setelah gagal melaksanakan beberapa dasar negara kerana Dewan Rendahnya dikuasai pembangkang.

DPP Pusat melihat tindakan Fukuda ini bukan sahaja matang, bahkan lebih demokratik setelah menyedari kerajaan pimpinannya gagal mendapat kepercayaan dewan perundangan.

Telah menjadi kebiasaan bagi para pemimpin di negeri-negeri maju di mana mereka akan bertanggungjawab terhadap sebarang masalah yang timbul dalam pentadbiran negara yang boleh menjejaskan kepentingan rakyat.

Di Jepun sendiri, perletakan jawatan seorang perdana menteri bukanlah suatu perkara yang aneh.

Begitu juga di Barat, pemimpin politik akan segera melepaskan jawatan jilka mereka dikaitkan dengan apa-apa skandal yang boleh menjejaskan keyakinan rakyat.

Inilah sikap matang dan terbuka yang diamalkan oleh pemimpin politik yang ingin melihat kemajuan negara dan kepentingan rakyat lebih diutamakan daripada mengisi tembolok sendiri.

Di Malaysia, budaya ini tidak berlaku, bahkan para pemimpin BN terus berdegil untuk kekal berkuasa walaupun telah ditolak oleh rakyat.

Sudah banyak skandal yang melibatkan kepentingan rakyat dan negara yang didedahkan tidak diambil tanggungjawab oleh pemimpin BN.

Yang paling jelas ialah mesej yang disampaikan oleh rakyat dalam Pilihan raya Umum ke-12 baru-baru ini.

Lima buah negeri telah jatuh ke tangan Pakatan Rakyat dan BN turut hilang majoriti dua pertiga.

Desakan untuk Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi berundur bukan sahaja datang dari rakyat dan parti pembangkang sahaja, bahkan dari dalam Umno dan BN sendiri.

SAPP, sebuah komponen BN dari Sabah secara terang-terangan menyatakan tidak percaya kepada Abdullah Badawi, manakala bekas Perdana Menteri telah keluar Umno untuk mendesak Perdana Menteri berundur.

Malangnya, pemikiran feudal dunia ketiga yang mengokong Abdullah Badawi menyebabkan beliau terus bertahan.

Sebab utama ialah supaya keluarga dan kroninya mendapat peluang mengaut kekayaan negara, manakala rasuah terus berleluasa. Rakyat terus ditindas dengan pelbagai dasar yang membebankan.

Kini, Permatang Pauh pula menghantar mesej yang lebih jelas kepada Abdullah Badawi bahawa kepemimpinannya sudah tidak relevan dan beliau mesti berhenti segera.

Jika beliau tidak mahu mencontohi pendekatan perdana menteri Jepun, rakyat negara ini akan terus menderita oleh dasar-dasar yang mengutamakan kroni dan keluarga.

DPP Pusat mendesak Abdullah Badawi supaya mencontohi keterbukaan pemimpin Jepun itu.

SALAHUDDIN HAJI AYUB
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat_

MN Kedah Ziarah Mendiang Penyokong Kuat PAS di Yan

Oleh Izwan Abdul Halim

YAN: Disebalik kesibukan tugas hariannya, Menteri Besar, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak tetap meluangkan masa bersama isteri beliau, To' Puan Faikah Sheikh Hamzah menziarahi mendiang Tai Yeak Heok, 79 di Kampung Sungai Daun Dalam di sini, 25 Ogos lalu.


Ustaz Azizan menziarahi mendiang sejurus selesai menghadiri Sidang Dewan Undangan Negeri di Wisma Darul Aman dan Majlis Penganugerahan Pingat kepada pemain dan pegawai pasukan bola sepak negeri Kedah di Istana Anak Bukit.

Tai yang meninggal dunia kerana sakit tua merupakan penyokong kuat PAS di Parlimen Jerai.

Hadir mengiringi beliau ialah Pegawai Khas Kanan Menteri Besar, Roslizan zakaria, Pegawai Khas kawasan, Muzaini Azizan, Wakil Pegawai Daerah Yan, Zafir Anuar, Ahli Majlis Daerah Yan, Che Me Ahmad dan Ustaz Mohammad Ismail serta Penghulu Mukim Sala.

Temu Bual dengan Rektor KUIN

Di bawah pentadbiran Menteri Besar, YAB Dato’ Seri Ustaz Haji Azizan Abdul Razak, Kolej Universiti Insaniah (KUIN) yang merupakan Institusi Pengajian Tinggi milik penuh Kerajaan Negeri Kedah mahu muncul sebagai satu jenama baru di persada dunia. KUIN yang dinaik taraf sebagai Kolej Universiti pada pertengahan tahun 2006, dahulunya dikenali sebagai Institusi Agama Islam Negeri Kedah (INSANIAH), bahkan sebutan INSANIAH itu lebih tersohor bukan sahaja di Kedah tetapi sudah melangkau sempadan negara. Kini, INSANIAH memiliki seramai 2,200 pelajar termasuk dari Thailand, Singapura, Kemboja, China, Iran, Somalia dan lain-lain yang mengikuti pengajian peringkat diploma dan ijazah. Ikuti temubual Wakil Berita Warta Darul Aman, IZWAN ABDUL HALIM bersama Rektor INSANIAH, PROF DATO’ DR JAMIL OSMAN di pejabatnya baru-baru ini sempena Konvokesyen INSANIAH Kali Ke-10.


Institut pengajian tinggi di Malaysia terkenal dengan identitinya masing-masing, bagaimana dengan INSANIAH?Kita hendak membawa INSANIAH ini sebagai sebuah institusi pengajian Islam yang juga mempelopori ilmu-ilmu Barat melalui integrasi pengetahuan. Integrasi pengetahuan ini merangkumi semua bidang. Bidang-bidang yang akan kita berikan penekanan adalah yang sangat diperlukan oleh umat Islam.

Contohnya kita ambil Multimedia Kreatif, ianya sangat penting. Kerana anak-anak kita pada hari ini sangat dipengaruhi dengan cerita-cerita kartun, permainan komputer. Yang membangunkan ini semua orang-orang bukan Islam. Yang dipamerkan dalam persembahan mereka tidak mempunyai nilai Islam mahupun memberi pengajaran kepada anak-anak.

Misalnya semasa cuti sekolah ini, anak-anak melihat TV dari pagi hingga ke malam tetapi tiada pengajaran yang mereka dapat. Jadi, kalaulah kita dapat ‘take and lead’ dalam bidang Multimedia Kreatif ini, cerita-cerita kartun kita akan hasilkan pendekatan Islamik. Kisah-kisah Nabi, kisah sahabat dan nilai-nilai baik dalam Islam.

Begitu juga permainan komputer yang mudah didapati kini. Jadi kita bangunkan permainan komputer ikut acuan kita dengan kualiti yang setanding dengan dihasilkan Barat.

Yang kedua kita perlu beri penekanan adalah ekonomi. Dalam sistem ekonomi, yang paling ketara adalah perbankan, insurans dan pinjaman. Jadi kalaulah INSANIAH dapat memainkan peranan melahirkan pakar-pakar perbankan, insurans dan pinjaman, maka sistem ekonomi ini akan lebih membangun dan kompetitif.

Sistem ekonomi yang ada sekarang ini dipelopori oleh mereka-mereka yang mendapat pendedahan konvensional dari sistem Barat. Kita mahu orang yang ‘strong’ dalam bidang syariah. Bila ‘strong’ syariah dan ‘strong’ juga perbankan, insurans dan pinjaman, maka diharap akan wujud model-model yang lebih baik. Kita mahu tonjolkan nilainya.

Ketiganya kita akan beri penekanan kepada sains, misalnya kejururawatan. Kita akan beri pendedahan kepada kejururawatan Islam. Contohnya nilai-nilai yang dapat kita terapkan dalam menghadapi pesakit yang nazak. Biasanya siapa yang selalu berada disamping mereka ini? Tentulah jururawat. Jadi dalam keadaan ini peranan jururawat amat penting. Dalam keadaan nazak itu, orang boleh ‘tukarkan agama’ pesakit. Jururawat semasa itu bukan sahaja beri perkhidmatan sebagai jururawat, tetapi juga bimbingan.

Soal halal haram kita akan kita tekankan dalam Sains Pertanian. Ada benda yang halal tetapi prosesnya haram, kemudian dijual sebagai barang halal. Perkara ini telah pun kita rundingkan dengan pakar pemakanan di Universiti Putra Malaysia. Contohnya, penanaman sayur, ada yang menggunakan najis khinzir sebagai baja. Begitu juga ladang yang mengalir padanya air dari kandang khinzir, semua ini perlu kita pertikaikan.

Jadi kesimpulannya kita akan ceburi bidang yang baru tetapi kompetitif.


Institusi pendidikan berkait dengan pembangunan insan dan penyediaan pelapis pemimpin masyarakat. Skop insan bagaimana ingin INSANIAH lahirkan?


Tentulah INSANIAH akan lahirkan, tidak sama dengan yang orang lain lahirkan. Kerana itu penekanan kita adalah memiliki kekuatan al-Quran dalam pendidikan kita. Jadi kita dalam proses untuk buatkan satu sijil tahfiz al-Quran dengan masa yang singkat, pelajar sebelum masuk ke mana-mana program digalakkan mengambil sijil tahfiz ini. Sijil tahfiz ini tarafnya sama dengan pra-universiti.

Kerana saya melihat, orang yang hafiz dalam Quran perwatakannya, disiplin dan cara hidupnya amat berbeza. Misalnya kita lahirkan seorang jurutera yang hafiz Quran, kepakaran kejuruteraan mungkin berbeza, tetapi yang kita tonjolkan juga adalah dari segi nilainya. Kita mahu lahirkan masyarakat kita di masa hadapan ini mempunyai kedua-duanya. Biarpun seorang jurutera, tetapi datang masjid orang boleh ‘tolaknya’ jadi imam. Malah kita akan lihat di masa akan datang tidak wujud lagi dikotomi dalam dua bidang ini.

Ilmu ini sewajarnya mencerminkan seorang manusia, jadi INSANIAH ini berkonsepkan manusia itu sendiri. Manusia ini lebih penting daripada ilmu. Bila ilmu itu ‘dimasukkan’ kepada manusia sepatutnya akan menonjollah seorang insan kamil. Kalau ilmu tidak dicantumkan dengan keinsanan tadi, maka tidak ada makna. Itu pandangan saya.


Institusi pendidikan tidak terkecuali dari saling berhubungan dengan pihak pemerintah. Jadi apa yang INSANIAH harapkan daripada pemerintah?


Pada dasarnya semua institusi pendidikan bergantung kepada kerajaan. Kerajaan tidak beri peruntukan, universiti tidak dapat ditubuhkan. Akhir-akhir ini kerajaan cuba mengurangkan beban mereka, maknanya kita perlu berdikari.

INSANIAH walaupun di bawah Kerajaan Negeri, tidak semestinya bergantung kepada kerajaan. Selain sumber daripada yuran, kita akan komersialkan produk yang dihasilkan dari Jabatan-jabatan atau Kuliyyah (pengajian) yang kita ada. Contohnya, kita sudah ada idola al-Quran yang juga idola untuk generasi muda. Kita ada Fakhrul Radzi Kamarudin (Juara Akademi al-Quran Musim Ketiga), Mawardi Jamaludin (Finalis Akademi al-Quran Musim Kedua) dan Mohammad Fida‘iy Zainal Abidin (Naib Johan Musabaqah Hafazan Al-Quran Peringkat ASEAN 2008) sepertimana masyarakat ada Mawi, Siti Nurhaliza dan sebagainya.

Jadi kita ada idola dalam bidang al-Quran, bahkan Fakhrul Radzi itu dijemput merata-rata. Salah satu yang menaikkan nama Insaniah adalah mereka ini.

Umum juga telah akui keupayaan lulusan kita khususnya dalam Bahasa Arab. Jadi dari kemampuan yang ada, kita tidak perlu bergantung kepada kerajaan 100 peratus. Tapi apa salahnya kerajaan membantu kita, sekarang inipun kerajaan masih membantu kita. Kita beruntung mempunyai Menteri Besar yang mendalami kedua-dua cabang ilmu perundangan syariah dan Barat serta memberi penekanan kepada pendidikan.


Hasrat Dato’ sebagai Rektor?


INSANIAH berasaskan pengajian Islam dan Bahasa Arab. Sekarang kita sedang memperkembangkan bidang pengajian kita, tetapi berteraskan al-Quran. Graduan akan kita lahirkan adalah yang kreatif dan berkemampuan dari segala aspek.


Baru-baru ini Menteri Besar mengumumkan pemindahan kampus induk INSANIAH ke Daerah Baling. Sebagai ahli akademik, apa komen Dato’?


Ia ada pro dan kontra. Tapi di Kedah ini umpama tiada lagi kawasan pedalaman. Dalam keadaan zaman sekarang ini, Alor Star dengan Baling sudah tidak menjadi sejauh mana. Jadi soal tempat tidak menjadi ukuran. Lihat saja Universiti Utara Malaysia. Dulu orang kata hendak ke Sintok terbayang hutan, komunis tetapi sekarang sebut UUM orang tidak fikir lagi seperti itu.


Ada tempat yang menonjolkan identiti mereka dengan mengaitkan gelaran tertentu seperti Kelantan dan Acheh yang disebut sebagai ‘Serambi Makkah’. Adakah mungkin INSANIAH mahu digelar ‘Serambi Al-Azhar’?


Kita ada teras dan model sendiri. Model kita adalah insaniah. Kita INSANIAH, kita mahu dikenali sebagai INSANIAH. Masyarakat akan kenal kita dengan nama INSANIAH bukan kerana al-Azhar. Biar orang turut kita bukan kita menuruti orang.

Jangan sangka kita tidak boleh dikenali. Dulu jika sebut Kuala Lumpur orang luar menyangka dipenuhi pokok dan sebagainya, tetapi sekarang sebut Kuala Lumpur orang sudah terbayang menara berkembar dan sebagainya. Begitu juga dengan INSANIAH.

Kita sekarang sedang bekerja kuat untuk INSANIAH menjadi satu nama di dunia, bukan di Kedah sahaja. Kedah ini banyak pondok-pondok yang telah melahirkan ramai ulama terkemuka. Tetapi mereka sudah tiada, maka Insaniah akan ‘melahirkan semula’ orang-orang seperti mereka.

Kita mahu masyarakat memberi kepercayaan kepada kita, hendak anak berjaya dalam al-Quran, INSANIAHlah tempatnya. Dan hari ini kita sudah jadi tumpuan, kalau kita tidak dapat menjamin masa depan, masakan orang datang kepada kita. Thailand, China, Kemboja, Somalia malah di negara Arab sudah mengenali kita, kita telah meyakinkan para ibu bapa. Cumanya kita kekurangan dari segi fizikal, sebab itu Menteri Besar minta menyegerakan pembinaan kampus baru.


INSANIAH sudah ada cawangan di luar negara?


Kita memang ada hasrat seperti itu, kita akan wujudkan cawangan kita di sana, insya-Allah. Kita akan wujudkan cawangan kita di negara-negara umat Islam yang memerlukan. Hasrat kita adalah pembelajaran dua hala, pelajar luar datang ke sini pelajar kita akan ke sana. Bukan mereka sahaja hendak ilmu kita, kita pun hendakkan ilmu mereka.


Apa nasihat Dato’ untuk berjaya?


Untuk berjaya kita jangan terlalu memikiran halangan di hadapan. Orang kita selalu meletakkan halangan dalam mindanya.

Keduanya kita kena berjiwa besar, jika Universiti Al-Azhar boleh menjadi terkenal kenapa tidak INSANIAH? Kalau Universiti Harvard boleh jadi terkenal kenapa tidak INSANIAH?

Lihat bagaimana Al-Azhar terkenal? Ini kerana dia ada konsep jariah. INSANIAH juga begitu, ia perlu menyumbangkan bakti. Jika tidak ada jariah, tidak ada bakti, kita tidak akan dikenang.

Merdeka - satu analisis... bangkrapnya moral anak muda dalam menyambut ramadan


Oleh mihnaz

" MALAYSIA baru selesai menyambut ulangtahun kemerdekaan dan seluruh negara tidak terlepas meraikannya. Rentetan darinya hadir RAMADHAN dengan 1000 rahmat dan maghfirah, sayu, seronok, teruja dan rasa syukur di luahkan dengan amalan harian yang menjadi kebiasaan bagi umat ISLAM dengan berpuasa, bertarawih, bertaddarus dan sebagainya.


Bagi penulis kemerdekaan dan kehadiran RAMADHAN tahun ini banyak memberi pengajaran dan peringatan yang berguna untuk dikongsi bersama.

Apa tidaknya tanggal malam kemuncak di ambang kemerdekaan, penulis berada di terminal darul makmur, pekan (K) untuk menuju ke destinasi yang belum tiba. Kemeriahan sambutan kemerdekaan dapat dilihat di kawasan sekitar dengan pelbagai aktiviti yang dianjurkan.

"42 pasangan remaja bukan MAHRAM ditangkap berdua-duaan di hotel murahan selepas meraikan malam di ambang keMERDEKAAN sekitar pekan (K) oleh jabatan agama" berita sebuah akhbar tempatan pada keesokan harinya. Antara isi2 berita tersebut ialah keadaan remaja lelaki dan perempuan semasa ditangkap yang TIDAK BERPAKAIAN dan SEPARUH BOGEL serta dalam keadaan MABUK.Semasa ditangkap botol ARAK bersama mereka. Ada juga yang menggunakan taktik memakai telekong sembahyang konon-kononnya baru selesai solat subuh sedangkan si lelaki dalam keadaan separuh bogel dan bersembunyi diatas sebuah almari. Ramai antara mereka adalah golongan PELAJAR.

Cuba kita bayangkan kesan sambutan keMERDEKAAN di seluruh negara???

YA ALLLAHH!!! Apa sudah jadi dengan manusia zaman sekarang, adakah kita memohon BALA dari ALLAH. Golongan pelajar yang akan menggantikan kepimpinan akan datang telah rosak dengan teruk sekali. Siapa patut dipersalahkan?? Tauke hotel? Penganjur Malam di Ambang Kemerdekaan? Ibu Bapa? Guru? Ulama? Pemimpin? sama2 kita fikirkan adakah kita telah MERDEKA atau telah MERDEKA kah diri kita dalam erti kata sebenarnya???

Matlamat menghalalkan cara adakah itu budaya kita, kini RAMADHAN memasuki hari ke-3. jika kita fikir sejenak, adakah remaja2 yang terjebak dengan gejala tidak bermoral ini menyambut RAMADHAN seperti umat yang lain? Jawapannya ada pada kita.

Kini penulis telah berangkat dari tempat yang dituju untuk mencari redha ILLAHI, terminal darul makmur tetap dengan keteguhannya. Pekan (K) terus dengan aktivitinya seperti juga di tempat2 yang lain. Akan tetapi kesan dari perbuatan manusia yang durjana akan dihitung kelak di hari pembalasan.

Moga ALLAH merahmati kita dalam bulan yang MULIA dan melindungi kita dari azab bencana.
"

BPR Diminta Agar Tidak ‘Double Standard’

Dilulus terbit pada Wednesday, September 03 @ 06:27:05 MYT oleh SongkokPutih
Analisis Isu Oleh muhammadhanif

"

 Badan Pencegah Rasuah (BPR) diminta agar tidak mengamalkan sikap ‘double standard’ di dalam membuat pendedahan terhadap kes dan pendakwaan yang masih dalam siasatan. Ini kerana sebarang pendedahan yang dibuat sekalipun masih di peringkat pendakwaan akan menjatuhkan maruah pihak yang didakwa, kata Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pasir Mas (DPPKPM), Ustaz Muhammad Hanif Wan Ahmad.Beliau berkata demikian semasa mengulas laporan akhbar hari ini yang memuatkan berita penahanan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri Sembilan kerana disyaki terlibat dengan sogokan berjumlah RM2,000. Pihak BPR semasa dihubungi mengesahkan penahanan itu namun enggan mendedahkan nama yang terlibat dengan alasan kes itu masih di dalam siasatan.

“Kita menyokong tindakan BPR untuk tidak mendedahkan nama ADUN yang ditahan tersebut berasaskan prinsip bahawa seseorang itu tidak diangap bersalah sebelum dibuktikan bersalah. Namun, kita mempersoalkan tindakan BPR yang mendedahkan nama dua ahli Exco Kerajaan negeri Perak yang ditahan dua minggu lepas juga di atas tuduhan rasuah sedangkan mereka juga masih belum dibuktikan bersalah,” ujarnya.

“Pendedahan tersebut ternyata menjadi berita utama media yang akhirnya boleh menjatuhkan maruah mereka sedangkan kesalahan mereka masih belum dibuktikan. Bahkan, ia menjadi bahan kempen Barisan Nasional ketika pilihanraya kecil Permatang Pauh yang lepas.” katanya lagi.

“Tindakan BPR yang kelihatan ‘double standard’ seperti inilah yang akhirnya akan merosakkan kepercayaan rakyat terhadap kesungguhan kerajaan untuk memerangi rasuah. Sekiranya BPR dilihat sebagai cenderung untuk mempertahankan ketuanan Barisan Nasional, ia tentu sekali merupakan perkara yang amat dikesalkan”.

Bagaimanapun, ADUN Negeri Sembilan yang ditahan itu disahkan di dalam beberapa laman web ialah merupakan salah seroang ADUN dari Barisan Nasional.

http://dppkpm.wordpress.com
"

Reformasi - Tribute to September 16th 2008

Macam-macam peel ada dalam UMNO

Kenapa UMNO Perlu Meminta Maaf?

Nuffnang Ads

Najib mintak maaf..


Oleh
khairulfaizi

"a
Isu kenyataan Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera yang mengeluarkan satu kenyataan di dalam ceramahnya bahawa masyarakat Cina adalah kaum pendatang di Negara ini dan tidak berhak diberikan hak sama rata di Malaysia berakhir setakat ini dengan permohonan maaf daripada UMNO melalui Timbalan Presidennya Datuk Seri Najib Razak.

Najib menyebut bahawa walaupun kenyataan itu tidak dibuat oleh parti tetapi dibuat oleh seorang pimpinan UMNO di peringkat bahagian namun UMNO perlu memohon maaf kerana ianya tidak wajar diucapkan dan UMNO begitu kesal dengan kenyataan tersebut.

Kenyataan tersebut dibuat ketika menjelangnya pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh yang baru berlalu. Najib berharap agar kenyataan seperti itu tidak akan diulangi oleh kepimpinan UMNO.

Saya cuba merasionalkan diri untuk menerima permohonan maaf tersebut namun saya masih lagi belum mampu untuk menerima penyataan tersebut. Bukan kerana permohonan maaf tersebut dibuat oleh Najib yang mewakili UMNO tetapi apakah permohonan maaf itu perlu dilakukan sedangkan sememangnya isu perkauman menjadi senjata UMNO?

Ketika rombongan saya daripada Johor bertandang ke salah sebuah rumah pengundi di Permatang Pauh baru-baru ini, kebetulan dua orang pemimpin UMNO yang tiba dilokasi yang sama dengan kami. Perkataan pertama yang terpacul daripada mulutnya adalah

“Sekarang ini Melayu sudah berpecah dan tengok orang Cina sudah kuasai”.

Dalam satu ceramah kelompok saya hadiri yang dianjurkan oleh UMNO dan salah seorang penceramah pada malam tersebut telah menyebut isu perkauman. Penceramah yang mendakwa bekas exco pemuda UMNO Selangor telah menunjukkan kepada pendengar sekeping poster yang katanya telah diedarkan oleh PKR dalam kempen pilihanraya tersebut dengan membariskan tiga orang Timbalan Perdana Menteri daripada kaum Cina. Beliau menyebut;

“Ini adalah bukti bahawa Anwar mahukan orang Cina sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Adakah tuan-tuan ingin memberikan kemenangan kepada beliau?”

Kempen UMNO di sepanjang pilihanraya kecil ini sememangnya banyak menggunakan isu perkauman untuk menarik simpati orang Melayu supaya mengundi calon UMNO/BN dan menolak calon PKR/PR. Saya kira, ia adalah senjata UMNO yang sudah cukup sebati dengan UMNO Cuma sebelum ini ia tidak begitu ketara diperlihatkan kepada umum. Namun, apabila UMNO terasa cukup tertekan dengan penolakan kaum bukan Melayu kepada UMNO/BN di dalam pilihanraya umum yang lalu, isu perkauman yang selama ini cuba diselindungkan sudah tidak dapat dipertahankan lagi.

Lebih-lebih lagi, slogan UMNO pun sudah membayangkan sikap UMNO. UMNO cukup sebati dengan slogan HIDUP MELAYU, HIDUP MELAYU, HIDUP MELAYU. Saya tidak dapat bayangkan bagaimana keadaannya jika MIC pula menggunakan slogan HIDUP INDIA dan MCA pula dengan slogan HIDUP CINA.

Berbalik kepada isu permohonan maaf daripada UMNO terhadap kenyataan Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera. Saya tidak pasti Najib Razak sememangnya memohon maaf di atas keputusan UMNO ataupun ia adalah permohonan maaf yang dibuat secara peribadi oleh beliau kerana kenyataan Najib ada kalanya perlu kita was-was. Apa tidaknya, Najib pernah mengeluarkan kenyataan bahawa sumpah Saiful Bukhari tidak ada kena-mengena denga Barisan Nasional tetapi dia sendiri yang bekempen di Permatang Pauh tentang isu liwat ini. Bukan setakat itu sahaja, Najib juga dengan tanpa diundang melakukan sumpah bahawa dia tidak kenal dengan Altantuya.

Maka, dengan kenyataan seperti ini kita boleh meletakkan keraguan bahawa kenyataan maaf ini adalah kenyataan maaf daripada UMNO. Bukan apa, saya bimbang apabila ia bukannya permohonan maaf daripada UMNO maka sudah tentu ahli-ahli UMNO yang sanggup bermati-matian demi UMNO sehinggakan ada yang sanggup menunjukkan aksi ‘liwat-meliwat’ ketika kempen pilihanraya kecil Permatang Pauh akan merasa kecewa dengan pernyataan Najib ini. Ketika kempen berlangsung kepimpinan UMNO sibuk bercakap tentang masa depan Melayu tetapi bila diasak oleh parti komponen BN, permohonan maaf pula yang dilakukan.

Kesimpulannya, UMNO sudah nazak dan menunggu masa untuk ditarik nyawa-nyawa ikannya itu. Mulut sudah tercungap-cungap, nafas tersekat-sekat dan mata terkebil-kebil menunggu masa untuk nafas terakhir dihembuskan. Mengharapkan pengundi Melayu kembali kepada UMNO tidak berjaya, mengharapkan pengundi Cina memberikan sokongan tidak berupaya dan mengharapkan pengundi India memberi bantuan tidak kesampaian.

Permohonan maaf ini sebenarnya membuktikan bahawa UMNO sudah tidak relaven lagi!

Khairul Faizi Bin Ahmad Kamil

3 September 2008, 1.12 pagi

http://www.minda-kembara.com/Ustazah Fatimah enggan dipisah dengan muktamar

Mohd Nor Yahya
Tue | Sep 02, 08 | 6:38:46 pm MYT

IPOH, 2 Sept (Hrkh) - Biarpun muktamar PAS kali ke-54 sudah lebih dua minggu berlalu, namun bagi bekas Ketua Muslimat PAS Kedah, Ustazah Fatimah Ramli, 68 ia menjadi kenangan baginya kerana sanggup datang dengan berkerusi roda.

Iklan

Lebih membanggakan lagi beliau tetap setia di ruang pemerhati muslimat sejak hari pertama muktamar yang diadakan di Stadium Indera Mulia sehinggalah hari terakhir.

Image "Biar pun terpaksa berkerusi roda dan kurang sihat, namun keinginan datang ke muktamar tetap kuat bagi mengikuti ucapan dasar Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan perbahasan perwakilan.

"Dulu makcik boleh berdiri kuat dan sering menjadi perwakilan dari Kedah ke muktamar seperti ini," ujarnya ketika ditemui di sini, baru-baru ini.

Beliau yang begitu terharu apabila mengimbaukan kenangan manisnya ketika menjadi Ketua Muslimat PAS Kedah pada tahun 1970-an.

Menurutnya juga beliau dapat berbangga kerana anak-anaknya turut mengikut menjejaki langkahnya bagi meneruskan perjuangan bersama gerakan Islam di negara ini.

Antaranya anggota jawatankuasa PAS Perlis, Mohd Nor Salleh.

"Makcik datang ke muktamar dengan dibantu anak lelaki yang bersusah payah. Makcik amat terharu kerana muktamar tahun ini diadakan di sebuah negeri yang asal dilahirkan PAS. Diharap tahun hadapan diadakan di Kedah," ujarnya. - mj _Teras sokong cadangan Kedah tutup pusat judi


Harakahdaily

Wed | Sep 03, 08 | 11:25:50 am MYT

Teras dan Wehdah mengalu-alukan cadangan pihak kerajaan negeri Kedah untuk menutup pusat-pusat judi yang beroperasi di Kedah secara bertahap.

Proses pemberhentian bertahap itu adalah suatu langkah yang sangat wajar kerana industri judi yang beroperasi jelas tidak memberi sebarang sumbangan yang positif semada dari segi sosial mahupun ekonomi.

Suara pihak tertentu yang mendakwa bahawa cadangan ini tidak wajar dilaksanakan hendaklah ditolak dengan bijaksana dengan mengadakan pertemuan bersemuka bagi menjelaskan kenapa cadangan ini perlu dilaksanakan.

Kami berpendapat tidak ada sebab kenapa indusrti ini perlu diteruskan walhal kesan negatifnya sangat ketara.

Sesungguhnya kerajaan bertanggungjawab membentuk dan membangun sebuah masyarakat yang mengamalkan nilai murni . Berjudi sudah jalas bukan suatu amalan dan tabiat yang murni yang perlu dipertahankan. Sebaliknya ia sepatutnya diperangi habis-habisan .

Kesan negatif dari segi sosial dan ekonomi dari industri judi tidak dapat dipertikaikan kerana sumua kaum dan agama menolak perlakuan yang boleh memperondak-perandakan keluarga dan masyarakat .

Amalan berjudi dalam bentuk apapun dan pada skala manapun hendaklah diperangi lantaran ia secara jelas boleh mengujudkan kesan lanjutan seperti keruntuhan akhlaq , kehancuran institusi keluarga serta jenayah.

Kami menegaskan bahawa pihak kerajaan perlu meneruskan cadangan ini tanpa mengambilkira pandangan yang terlalu mengambil perhitungan politik sebagai alasan untuk memerangi kemungkaran.

Kami menolak pihak yang meletakkan populariti politik dijadikan pertimbangan untuk pihak kerajaan memerangi kemungakran industri judi. Sesungguhnya kerajaan Kedah perlu mengaskan bahawa kemungkaran yang jelas tidak boleh dikompromi hanya kerana mahu mendapat sokongan politik.

Mohd Azmi Abdul Hamid

Pengerusi WEHDAH
Presiden TERAS Pengupayaan Melayu. - mr_

Teras sokong cadangan Kedah tutup pusat judi


Harakahdaily

Wed | Sep 03, 08 | 11:25:50 am MYT

Teras dan Wehdah mengalu-alukan cadangan pihak kerajaan negeri Kedah untuk menutup pusat-pusat judi yang beroperasi di Kedah secara bertahap.

Proses pemberhentian bertahap itu adalah suatu langkah yang sangat wajar kerana industri judi yang beroperasi jelas tidak memberi sebarang sumbangan yang positif semada dari segi sosial mahupun ekonomi.

Suara pihak tertentu yang mendakwa bahawa cadangan ini tidak wajar dilaksanakan hendaklah ditolak dengan bijaksana dengan mengadakan pertemuan bersemuka bagi menjelaskan kenapa cadangan ini perlu dilaksanakan.

Kami berpendapat tidak ada sebab kenapa indusrti ini perlu diteruskan walhal kesan negatifnya sangat ketara.

Sesungguhnya kerajaan bertanggungjawab membentuk dan membangun sebuah masyarakat yang mengamalkan nilai murni . Berjudi sudah jalas bukan suatu amalan dan tabiat yang murni yang perlu dipertahankan. Sebaliknya ia sepatutnya diperangi habis-habisan .

Kesan negatif dari segi sosial dan ekonomi dari industri judi tidak dapat dipertikaikan kerana sumua kaum dan agama menolak perlakuan yang boleh memperondak-perandakan keluarga dan masyarakat .

Amalan berjudi dalam bentuk apapun dan pada skala manapun hendaklah diperangi lantaran ia secara jelas boleh mengujudkan kesan lanjutan seperti keruntuhan akhlaq , kehancuran institusi keluarga serta jenayah.

Kami menegaskan bahawa pihak kerajaan perlu meneruskan cadangan ini tanpa mengambilkira pandangan yang terlalu mengambil perhitungan politik sebagai alasan untuk memerangi kemungkaran.

Kami menolak pihak yang meletakkan populariti politik dijadikan pertimbangan untuk pihak kerajaan memerangi kemungakran industri judi. Sesungguhnya kerajaan Kedah perlu mengaskan bahawa kemungkaran yang jelas tidak boleh dikompromi hanya kerana mahu mendapat sokongan politik.

Mohd Azmi Abdul Hamid

Pengerusi WEHDAH
Presiden TERAS Pengupayaan Melayu. - mr_

43 MP Barisan Nasional sertai Pakatan Rakyat?


Awang Harun

Wed | Sep 03, 08 | 10:55:31 am MYT

KUALA TERENGGANU, 3 Sept (Hrkh)- Kerajaan Barisan Nasional (BN) di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi diramalkan semakin goyah menjelang 16 September 2008 ini.

Ahli-ahli Parlimen BN yang 'didakwa' akan menyertai kerajaan baru Pakatan Rakyat bukan lagi omong-omong kosong dan bakal menjadi kenyataan.

Ketua Angkatan Muda KeADILan (AMK) Terengganu, Fariz Musa yakin Parti KeADILan Rakyat (KeADILan) dapat merealisasikan peralihan kerajaan sebagaimana yang ditetapkan.

Ini kerana, katanya dengan penyertaan semula Penasihat PKR, Dato' Seri Anwar Ibrahim itu ke dalam Parlimen setelah 10 tahun dinafikan lebih menyakinkan Pakatan Rakyat.

Image"Kita (KeADILan) yakin akan dapat realisasikan rancangan peralihan kerajaan kepada Pakatan Rakyat dengan kemasukkan semula Dato' Seri Anwar ke dalam Parlimen sekarang.

"Kita juga lebih yakin dengan senario itu kerana daripada sumber-sumber tidak rasmi kini sudah ada seramai 43 Ahli Parlimen yang akan menyertai Pakatan Rakyat termasuk di kalangan MP Terengganu," jelasnya ketika dihubungi (Gambar - Fariz Musa)

Menurutnya, desas-desus tanggal 16 September tersebut bukan lagi cakap-cakap kosong yang tidak berasas tetapi akan menjadi realiti.

Mengulas kejayaan Dato' Seri Anwar Ibrahim yang berjaya memenangi pilihan raya kecil di Parlimen Permatang Pauh dengan majoriti besar adalah kerana kehendak rakyat yang mahukan perubahan.

Katanya, kejayaan Anwar ke Parlimen dianggap sebagai satu isyarat bahawa perubahan bakal berlaku dan PKR akan terus berkembang dalam negara ini. - mr_

BAJET PRIHATIN : PENDATANG ASING UNTUNG

Perbahasan menarik isu bajet di warung kopi

Basiron Abdul Wahab

Wed | Sep 03, 08 | 11:19:25 am MYT

Ramai yang gembira dengan 'Belanjawan 2009 - kerajaan prihatin' berjumlah RM207.9 billion naik 5.1 peratus berbanding belanjawan 2008 yang dibentang Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi, 29 Ogos lalu.

Gembira juga rakyat marhain mendengarnya apabila bayaran bil eletrik RM20 kebawah dikecualikan pembayaranya. Katanya pengcualian bayaran itu akan memberi manfaat kepada golongan sasar iaitu rakyat miskin walaupun ada yang berpendapat kerajaan BN 'fobia' dengan angka RM20 itu.

Sebagaimana biasa media arus perdana memainkan peranan propagandanya untuk menghebahkan kebaikan bajet kerajaan prihatin itu maka ramailah tokoh-tokoh diemput (dibayar) untuk bercakap memujikan kerajaan BN itu.

Di peringkat rakyat biasa, tidak kurang yang turut membahaskan isu sama di parlimen mereka, iaitu kedai kopi dan warung-warung .

Penulis sempat mencuri dengar perbahasan tanpa speker itu ketika singgah minum teh tarik disebuah warung, isi perbahasan mereka berbeza daripada apa yang dibahaskan oleh wakil rakyat di parlimen.

Namun mereka berbahas dengan telus dan baik tanpa ada yang mencelah atau mengganggu. Perbahasan begitu lancar sekali.

Jika speker parlimen, Tan Sri Pandikar Amin Mulia melihat perbahasan itu tentu beliau sendiri kagum kerana perbahasan tanpa pengerusi itu berjalan lebih lancar daripada perbahasan di parlimen yang dipengerusikannya.

Antara yang dibahaskan termasuklah isu pengecualian bil eletrik RM20 yang dikatanya sebagai hadiah kerajaan BN kepada rakyat berpendapatan rendah.

Pembahas A di kedai kopi bertanya, siapakah yang menggunakan eletrik dibawah RM20 itu?

"Rumah aku yang tak banyak peralatan eletrik pun kena bayar lebih dari RM20 sebulan dan tidak layak mendapat bil percuma," jelas si A memulakan bicara.

"Aku tahu siapa yang layak tidak perlu bayar bil eletrik itu," kata si B disebelahnya sambil menghirup teh tarik.

"Siapa? tanya si A.

"Mereka ialah pendatang asing," jawab B.

"Kenapa pula pendatang asing mendapat faedah itu, tidakkah kerajaan mengecualikan bayaran itu untuk rakyat miskin," si A inginkan penjelasan.

"Rakyat tempatan biasanya menyiapkan kelengkapan rumahnya dengan peralatan eletrik seperti televisyen, kipas angin, sterika, peti sejuk, peruk eletrik, cerek eletrik dan sebagainya, penggunaan peralatan itu walaupun dikira perlatan asas sahaja bagi sebuah rumah menyebabkan bayaran bil mereka pastinya melebihi RM20 sebulan.

"Bagi pendatang asing yang tinggal sementara di sini sudah pastinya mereka tidak memerlukan peti sejuk, sterika atau periuk eletrik, memadailah dengan televisyen dan kipas angin sahaja, ini menyebabkan bil eletrik bulanan mereka rendah di bawah RM20 sebulan, jadi merekalah yang layak menerima faedah bajet kerajaan prihatin itu," hujah si B.

"Ya tak ya juga, bil aku dah lebih RM20 itu pun aku tak pakai alat pendingin hawa pun, aku setuju dengan awak," kata A.

"Jika demikian Bajet kerajaan prihatin itu adalah untuk warga asing dari Indonesia , Bangladesh dan lain-lainlah ya, rakyat tempatan melopong juga la," kata si A.

"Hehehehe..." Semuanya ketawa mungkin geli hati dengan langkah kerajaan prihatin yang membuat bajet tidak mengenai sasaran.

Terfikir juga penulis kenapalah kerajaan tidak memberikan dalam bentuk rebet RM20 kepada semua pengguna eletrik supaya semua rakyat mendapat faedahnya.

Ini kerana melalui kaedah dalam bajet itu hanya penggunaan eletrik dibawah RM20 kebawah sahaja akan dikecualikan bayarannya, pengguna-pengguna yang menggunakan eletrik dibawah RM20 kemungkinan besar adalah mereka yang tidak tinggal tetap disini dalam erti kata lain adalah warga asing !.

Pendapat si B ada munasabahnya, kerana warga asing yang tinggal sementara disini mereka tidak akan membeli peralatan eletrik ayng besar sebagaimana penduduk tempatan. Apabila mereka tiada peti sejuk, sterika yang mengguna banyak banyak watt sudah tentu bil akan lebih rendah.

Berbeza dengan rakyat tempatan yang memang menetap disini dan inginkan keselesaan hidup sudah tentulah mereka membeli banyak perlatan eletrik .

Persoalanya adakah menteri kewangan berfikir perkara itu semasa membuat cadangan untuk mengecualikan bayaran bil RM20 kebawah itu?

Jika mereka sudah memikirkannya tentulah mereka telah mengenal pasti golongan sasaran sebenar, malanglah jika yang mendapat faedah adalah warga asing sedang rakyat tempatan berputih mata!.

Pengalaman seorang rakan penulis yang menyewakan rumah kepada warga asing dari Indonesia membuktikan kebenaran dakwaan si B.

Menurutnya, penyewa warga asing itu tidak membeli apa-apa peralatan eletrik dirumah sewanya. Mereka hanya mengunakan lampu dan bil eletrik bulanan mereka memang rendah dibawah RM20 sebulan. Nah...terbukti sudah memang warga asinglah yang bakal mendapat manfaat daripada Bajet kerajaan prihatin!.

Rupanya prihatin kerajaan BN bukan kepada rakyat tempatan tetapi kepada warga asing. - mr_

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons