Jumaat, 14 Ogos 2009

TAKZIAH KEPADA KELUARGA ALLAHYARHAM ASRI RABBANI

Dewan PemudA PAS Negeri Kedah merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham Asri Ibrahim, Vokalis Kumpulan Rabbani yang menghembuskan nafas terakhir semalam.
Semoga semua pihak dapat bersabar di atas pemergiannya beliau. Kehilangan beliau adalah satu kehilangan yang besar dalam industri nasyid tanah air, yang mana beliau dan rakan-rakannya merupakan perintis hiburan alternatif yang semakin maju dan mendapat tempat didalam masyarakat. Al Fatihah

PARIA PADA SIKAP BUKAN PADA DARJAT...AGAKNYA...

Oleh: MUHAMMAD SANUSI MD NOR

Perit dikatakan ‘paria’ oleh seorang Adun PKR dalam sidang DUN 9 Ogos lalu, pemimpin BN dan UMNO Kedah sedang sedang menderita dan kemarahan. “Paria” itu diungkapkan YB berkenaan kerana BN sedang menyerang kerajaan Pakatan Rakyat kerana belum meyelesaikan isu penempatan semula rumah sembelihan babi di Sg Tok Pawang. Sedangkan isu itu berlarutan sejak 1993 hingga tahun ini.

Apabila terdapat cadangan memindahkan rumah itu ke Pokok Sena dan Pendang, ahli-ahli UNO/BN juga yang mengadakan demontrasi membantah. Akhir sekali, di Sg Tok Pawang, mereka juga yang mengadakan demontrasi membantah penempatan semula itu melalui JKKP dan ahli-ahli parti komponen BN. Apa yang mereka mahu? Pusat sembelih tanpa lesen di tengah bandar, atau penempatan semula di tanah ladang yang jaraknya 4 kilometer dari penempatan orang ramai? Di lokasi itu juga sudah diternak babi sejak puluhan tahun!

Apabila kerajaan PR bertindak untuk menyelesaikan masalah ini, mereka menghalang, bila tidak selesai mereka mengata itu dan ini dan menghasut kaum cina membenci dan mengutuk kerajaan dan Adun-Adun PR. Maka YB Adun Kulim melahirkan kegeraman kepada semua wakil BN dalam Dewan Undangan Negeri dengan mengatakan mereka seperti ‘Paria’.

Maka paria itu diulaslah oleh semua orang termasuk ‘Menteri Bahasa’ Dr Rais Yatim, Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah, Dato’ Paduka Ahmad Bashah dan pimpian UMNO yang lain. Teruklah YB Kulim dihentam.

Saya katakan, tidak ada kasta dalam masyarakat mana-mana pun, semua manusia adalah sama, setaraf dan sedarjat. Tapi perangai dan kelakuan (habit) manusia tidak sama. Dalam percakapan harian, manusia yang terlebih baik dan mulia dari orang lain kekadang digelar tok wali, keramat hidup, tok lebai, yang bukan Islam tok than, tok sami, dan macam-macam lagi. Yang teruk sangat daripda orang lain ada gelaran juga macam pelesit, jin, rewang, melaun, lanun, …….. “Paria” yang dimaksudkan oleh YB Kulim itupun dalam kategori inilah juga, agaknya……….

Rabu, 12 Ogos 2009

LAWATAN DEWAN PEMUDA PAS KE SARAWAK

Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah di ketuai oleh Ust Ahmad bin Yahya telah mengadakan lawatan ke Sarawak bermula 6 Ogos hingga 8 Ogos lepas. Turut bersama rombongan ialah Ust MOhd Rosli Azmi, Setiausaha DPPNK, YB Nasir Zakaria, ketua Penerangan DPPNK/ Exco DPP Pusat, Fadzil baharum, Exco DPPNK, Ust Musoddak Hj Ahmad, Bekas Ketua Pemuda DPPNK, Sdr. Hj Sofffian Ghazali, Bendahari Pemuda PAS Padang Terap dan Ust Nazri Din, Exco DPP Pusat. Rombongan berlepas dengan penerbangan tambang murah Air ASIA dari Alor Setar ke Kuala Lumpur dan seterusnya ke Sarawak. Semasa di Lapangan Terbang LCCT rombongan DPPNK bertemu dengan YB Ust Latif Abd Rahman ,, Ketua Pemuda Kelantan yang dalam perjalanan ke Singapura untuk menziarahi Al Sulyan Kelantan.Rombongan DPPNK telah mengadakan beberapa lawatan dan pertemuan dengan DPPN Sarawak dan juga berkunjung kerumah Hj Ahid Adam, YDP PAS Saadong Jaya yang juga bekas Pesuruhjaya PAS Sarawak. Dalam kesempatan tersebut kedua-dua belah pihak telah bertukar pendapat dan berkongsi maklumat serta menerima taklimat tentang perkembangan terkini PAS di Sarawak.Pada sebelah petang Sabtu lapan Ogos berlangsung pula perjumpaan dengan Dewan Pemuda PAS Sarawak di Pejabat PAS Negeri Sarawak yang baru dibuka bersebelahan dengan Pejabat Parti Keadilan Rakyat PKR Sarawak. Dalam sesi pertemuan untuk kedua belah pihak telah bertaaruf dan sama bertukar maklumat . DPPNK juga menghulurkan sumbangan untuk Dana PASTI Sarawak dan Yb Nasir zakaria juga turut menghulurkan sumbangan atas nama Lajnah Kebajikan dan Prihatin Rakyat.Rombongan DPPNK juga tidak melepaskan peluang berkunjung ke beberapa tempat tumpuan orang ramai termasuk ke Pekan Serikin yang bersempadan dengan Indonesia.

DPPNK juga sempat bertemu dan beramah mesra dengan Dato' Chua Jui Meng, bekas Timbalan Presiden MCA yang kebetulan berada di Sarawak atas misi menggempur Sarawak bersama dato' Seri Anwar Ibrahim, yang mana satu majlis ceramah besar-besaran diadakan berdekatan Pejabat PKR Sarawak.
Antara tempat yang dilawati di Sarawak ialah Rumah Panjang Sungai Buluh yang terletak dalam kawasan Sadong Jaya dan dapat melihgat sendiri kehidupan orang Iban di rumah panjang.

Perjumaan dengan anak-anak Kedah di Sarawak juga diadakan bagi mengeratkan lagi silaturrahim dan memaklumkan beberapa perkembangan terkini kerajaan Kedah kepada mereka yang memang dahagakan maklumat yang tepat.

Sempena dengan lawatan itu beberapa siri kuliah di masjid dan surau telah disusun oleh pihak tuan rumah dan kuliah disampaikan oleh anggota rombongan .

Rombongan DPPNK juga dibawa untuk menikmati hidangan ayam penyet yang terkenal di Sarawak.

NAJIB GILAP IMEJ UNTUK PRU 13, PAS PERLU BERSEDIA

Oleh IZWAN ABDUL HALIM
izwan@harakah.net.my

JENERI: Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz Omar mengingatkan agar seluruh jentera Pakatan Rakyat diperkemas dan diperkasakan bagi menghadapi kemungkinan Pilihan Raya Umum Ke-13 yang dijangka diadakan lebih awal.

Menurut Mahfuz, asas itu dilihat berdasarkan keadaan ketika ini di mana Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak sedang membuat persediaan tersebut dengan menggilap imejnya di mata masyarakat Malaysia dan juga dunia antarabangsa bagi meraih keyakinan kepada beliau.

Hal itu ujar beliau, termasuk 11 perkara yang diumumkan Najib sempena 100 hari pentadbirannya dan dana besar Amanah Saham 1Malaysia (AS1M) sebanyak RM10 bilion.

“Sedangkan tidak ada sebarang kesan kewangan yang kerajaan perlu bayar kepada AS1M kerana rakyat yang memberi duit kepada kerajaan di mana kerajaan menjual (saham) dan rakyat membelinya.

“Jadi RM10 bilion itu, mereka (kerajaan) yang dapat dan setahun selepas itulah baru diberi keuntungan atau dividen kepada rakyat (pemegang saham).

“Tetapi semua ini dimainkan di media dengan menunjukkan bahawa dia (Najib) sedang memberi sesuatu kepada rakyat,” ujar beliau ketika ditemui Harakah selepas menyampaikan ceramah pada Sambutan Jubli Perak PAS Kawasan Sik di Dataran Kompleks PAS Kawasan Sik, Kampung Sungai Pau, di sini 2 Ogos lalu.

Kata Mahfuz, beliau yakin Najib tidak akan melepaskan peluang tersebut jika prestasinya dilihat baik dan tidak perlu menunggu lama yang memungkinkan prestasinya kembali susut.

Apatah lagi katanya, kajian MerdekaCentre sebelum isu kematian misteri Teoh Beng Hock menunjukkan imej Najib meningkat.

“Tapi mereka tentunya akan cari jalan selepas isu Teoh ini untuk mengembalikan keyakinan masyarakat dan rakyat kepada mereka dan cuba memberikan imej negatif kepada Pakatan Rakyat. Soal dia (Najib) akan dapat atau tidak imej tersebut, itu perkara kedua.

“Tetapi dia buat itu ke arah untuk pastikan pilihan raya itu cepat. Kalau dia dapat, dia tidak perlu tunggu lama untuk buat pilihan raya dalam tempoh yang saya percaya ia akan disekalikan dengan pilihan raya negeri Sarawak.

“Kerana ada juga pandangan-pandangan dari para pemerhati politik, kalau pilihan raya Sarawak didahulukan, sedangkan perkembangan politik di Sarawak tidak merangsang kepada BN, dibimbangi kesan yang kononnya perbelanjaan besar diberi kepada Sarawak dan Sabah tetap tidak menguntungkan BN,” hujah Mahfuz yang turut menjelaskan bahawa kekalahan di Sarawak akan memberi kesan politik hingga ke Semenanjung.

Oleh itu tegasnya, Najib sedang menggilap imej tersebut untuk kemungkinan melaksanakan pilihanraya serentak.

Ujarnya, beliau menjangkakan PRU-13 tersebut akan diadakan selewat-lewatnya pada hujung tahun depan iaitu penggal akhir untuk pilihan raya negeri Sarawak di mana Najib amat memerlukan mandat baru atas namanya.

Oleh itu Mahfuz menyeru seluruh jentera Pakatan Rakyat diperkemas dan diperkasakan mulai saat ini.

MANSUH ISA -PEMIMPIN UMNO CUBA LARI DARI TUNTUTAN SEBENAR


Oleh IZWAN ABDUL HALIM
izwan@harakah.net.my

ALOR SETAR: Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah (DPPNK) menyifatkan para pemimpin Umno sedang memperalatkan media dengan memesongkan perhatian masyarakat terhadap isu sebenar Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Menurut Ketuanya, Ustaz Ahmad Yahya, sejak Himpunan Mansuh ISA yang diadakan 1 Ogos lalu, media digunakan untuk membesarkan cerita-cerita pemimpin Umno kononnya peniaga menghadapi kerugian, kerosakan harta, pertikaian mengenai peserta bawah umur dan jumlah peserta termasuk mengaitkannya dengan perkauman .

Jelas beliau, hakikat sebenar adalah pemimpin Umno cuba lari dari isu sebenar suara rakyat yang menuntut ISA dimansuhkan.

Katanya, himpunan itu adalah kemuncak dari pelbagai usaha yang pernah dilakukan sebelum ini namun dipandang enteng oleh pemimpin Umno.

"Realitinya, ISA adalah akta zalim yang sudah menjangkau usia 50 tahun, malah kebelakangan ini dipergunakan dengan sewenang-wenangnya untuk survival politik Umno.

"Maka kerajaan perlu melihat bahawa himpunan yang diadakan baru-baru ini membawa mesej jelas bahawa tidak ada kompromi lagi, ISA ini mesti dimansuhkan!" tegas Ahmad ketika diminta mengulas perkara itu, 5 Ogos lalu.

Ujar beliau lagi, jika benar dakwaan peniaga bahawa himpunan tersebut menyebabkan kerugian, perkara itu bukan berpunca dari perlakuan sengaja para peserta himpunan.

Sebaliknya tegas Ahmad, pihak polis telah bertindak secara keterlaluan dan tidak menangani keadaan dengan sewajarnya selain provokasi yang diwujudkan sendiri pihak polis.

"Jika dinilai secara adil, kesan yang dialami peniaga datangnya dari pancutan air dan tembakan gas pemedih mata, bukan perbuatan peserta.

"Tetapi bagaimana dengan 'kerugian' yang ditanggung oleh mereka yang ditahan tanpa bicara, tanpa dibuktikan kesalahan mereka? Bagaimana dengan 'kerugian' anak-anak dan isteri mereka? Pemimpin Umno-BN perlu taksir kerugian ini," ujarnya.

Beliau turut menjawab tuduhan pemimpin Umno bahawa orang Melayu telah menjadi alat pihak tertentu untuk menyertai himpunan tersebut.

"Kami Pemuda PAS Kedah sedia jadi alat yang sentiasa bersuara menentang dan menuntut ISA dimansuhkan. Kami sememangnya sedia menjadi alat kepada agama kerana agama mengajar kami untuk berkata tidak kepada sebarang bentuk kezaliman!

"Kami bukan alat untuk digunakan bagi menyokong ISA secara membuta tuli dan alat menindas rakyat!" sinis Ahmad mengakhiri kenyataan.

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons