Khamis, 18 Februari 2010

BN DAN PAS DALAM NUJUM PAK BELALANG

Masdar Wahid   
Soalan 1

Tukang Soal : 'Didalam baju hamba, ada sebatang kayu yang telah dipilih,bagaimanakah kita mahu tahu yang mana Barisan Nasional (BN) dan yang mana Pakatan Rakyat (PR)..??'

Ahli Nujum Negara : 'Mintak pada hamba..!! Apabila sebatang kayu diletakkan di dalam air, yang condong ke bawah itulah BN dan yang menegak ke atas itulah PR..'

Tukang Soal : 'Sebabnya...!!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebabnya... Kita pun tahu sekarang ini parti BN hampir tenggelam dengan setiap sekutunya termasuk di Sabah dan Sarawak terus bergoncang dan dilanda krisis berterusan, manakala PR walaupun berasal dari ideologi berbza namun berjaya disatukan demi agenda perubahan untuk rakyat dalam PRU akan datang'

Soalan 2

Tukang Soal : 'Dua ekor anak itik yang baru menetas, yang manakah BN dan yang
manakah PR..??'


Ahli Nujum Negara : 'Ini senang saja, kita letakkan ke dua-dua anak itik ke dalam bekas berisi air, yang mengejar itulah PR dan yang lari itulah BN..'

Tukang Soal : 'Sebabnya...!!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebab PR konsisten menuju ke Putrajaya dengan agenda perubahannya yang jelas seperti yang ditekankan di Shah Alam 19 Disember lalu, manakala BN khasnya Umno masih kekal dengan isu perkaumannya.
Soalan 3

Tukang Soal : ' Ada sebuah masealah,

Satu... baaaanyak-banyak!!... Dua... sedikit-sediiiiikit....!!! Tiga... jarang-jarang!!!... Empat... kad-dang, kad-dang,

Apa itu..???'


Ahli Nujum Negara : 'BN!!!'

Tukang Soal : 'Buktikan..!!'

Ahli Nujum Negara : 'Satu... Baaanyak-banyak... Ertinya, ahli BN memang banyak dalam negara ini...

Dua... Sedikit-sediiikit... Ertinya, sedikit sahaja yang berani bersuara dari
bilangan ahli BN yang banyak itu...

Tiga... Jarang-jarang... Ertinya, jarang-jarang yang kita dengar pemimpinnya berani melawan rasuah dan kemungkaran walaupun ia di depan mata...

Empat... Kad-dang, kad-dang... Ertinya kad-dang, kad-dang kita dengar dan
lihat ada pemimpin tertinggi BN yang mahu mendengar suara ahlinya...'


Soalan 4


Tukang Soal : 'Di manakah terletaknya kekuatan Laksamana BN khasnya Umno..? Di kerisnyakah? atau di jenteranyakah..?'


Ahli Nujum Negara : 'Kekuatan Laksamana Umno bukan terletak pada kerisnya ataupun pada jenteranya...'

Tukang Soal : 'Di mana terletak kekuatannya..?'

Ahli Nujum Negara :
'Kekuatan Umno hanya terletak pada TOYOL-TOYOLnya!!'

Tukang Soal : 'Buktikan!!'

Ahli Nujum Negara : 'Laksamana Umno begitu bergantung kepada toyol-toyolnya untuk menonjolkan kekuatannya... Iaitu toyol dari Media Prima, toyol dari Berita Hairan, Hairan Metro, Polis serta toyol dari Kosmos dan Utusan Meloya.. Toyol-toyol inilah yang menampakkan Laksamana UMNO nampak hebat walaupun hakikatnya mereka luka parah...'

Soalan Extra

Tukang Soal : 'Kalau Ahli Nujum telus mata dan betul bijaksana...!!! Apakah yang ada di dalam genggaman beta...????'


Ahli Nujum Negara : '........... ISA !!!..'

ISA di sini ada dua maksud, satu Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan satu lagi calon Umno/BN di Bagan Pinang, Isa Samad. Kemenangan Isa dipuja dan dipuji walaupun jelas rekodnya sebagai perasuah besar dalam Umno.

PRESIDEN PAS JADI PENYELAMAT. TAHNIAH

UTUSAN MALAYSIA

Penjual daging diselamatkan Presiden PasAHAMAD Mat Zain menceritakan detik cemas dihanyutkan arus deras sebelum diselamatkan oleh Abdul Hadi Awang di Pantai Rusila baru-baru ini.MARANG 17 Feb. - Seorang peniaga daging tidak dapat melupakan detik-detik cemas dia dihanyutkan arus laut selama hampir setengah jam ketika mandi di Pantai Rusila di sini pada Ahad lalu.
Insiden hampir meragut nyawa warga emas itu, Ahamad Mat Zain, 60, bagaimanapun berakhir dengan kelegaan apabila dia diselamatkan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang ketika itu sedang memancing di pantai tersebut.
"Saya cuba berenang ke darat tetapi gagal. Saya hampir putus asa apabila terminum banyak air lalu menjerit meminta tolong.
"Akhirnya saya lega dan bersyukur apabila tangan saya disambut orang selepas bertarung nyawa hampir setengah jam," kata Ahamad ketika menceritakan kejadian Ahad lalu itu kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Dalam kejadian kira-kira pukul 5.30 petang itu, Ahamad yang tinggal kira-kira lima meter dari pantai tersebut lemas ketika mandi di laut sebelum diselamatkan Abdul Hadi dan anaknya, Abdul Rahman, 28.
Sewaktu kejadian, Ahli Parlimen Marang tersebut bersama beberapa ahli keluarganya sedang memancing di pantai berkenaan.
Menurut Ahamad, beberapa minit selepas dia berada dalam laut, kakinya tidak lagi memijak apa-apa menyebabkan dia menyedari dirinya ditarik ke tengah laut oleh arus laut yang kuat ketika itu.
Dia kemudian cuba berenang ke tepi pantai untuk menyelamat diri tetapi tidak berjaya.
"Setiap kali dekat dengan pantai, saya akan ditarik semula ke tengah laut. Saya akhirnya rasa letih dengan telinga rasa bengang (berdesing) selain tidak boleh bernafas kerana terminum banyak air laut apabila saya menjerit meminta tolong.
"Apabila saya cuba berenang ke tepi pantai sekali lagi, kali ini tangan saya disambut oleh Abdul Hadi dan anaknya," kata Ahamad.
Sementara itu, isteri Ahamad, Mandak Deraman, 52, berkata, dia dimaklumkan kejadian itu apabila seorang jiran memberitahu suaminya lemas.
"Apabila sampai di pantai, orang ramai sedang berkumpul. Mereka tidak berani untuk turun kerana ombak kuat.
"Jiran kami cuba menggunakan bot gentian kecil miliknya namun gagal. Ada yang cuba lemparkan pelampung kepada suami saya tetapi tidak berjaya," katanya.
Mandak berkata, dia berterima kasih kepada semua orang yang membantu menyelamatkan suaminya termasuk keluarga Abdul Hadi.
Add to Google

MB KEDAH RAIKAN WARGA EMAS DAN FAKIR MISKIN CINA SEMPENA TAHUN BARU CINA 2010

Majlis diadakan pada 17/2/2010, jam 5.00 petang di Seri Mentalon. Seramai 400 orang warga emas dan fakir muskin berbangsa cina diraikan dalam Majlis ini yang turut diserikan dengan tarian naga dan juga kehadiran Exco-Exco Kerajaan dan YB Parlimen dan ADUN

MB KEDAH BERSAMA YTM TENGKU BENDAHARA SAMPAI SUMBANGAN KEPADA MANGSA KEBAKARAN DI PEKAN SUNGAI LIMAU DALAM

 

YTM Tengku Bendahara  yang juga Yang Dipertua majlis Pemangku Raja Kedah bersama YAB Menteri Besar Kedah turun menyampaikan sumbangan kepada 13 orang Mangsa Kebakaran pada 17/2/2010,Jam 3.00 petang bertempat di Dewan Sekolah Cina Yuk Min, Pekan Sungai Limau. Mereka turut melawat tapak kebakaran yang memusnahkan sama sekali  13 buah rumah penduduk situ.

Kebakaran berlaku pada 16/2/2010 , jam 12.00 tengahari

Rabu, 17 Februari 2010

MB KEDAH RASMI KARNIVAL TAHUN BARU CINA 2010


Oleh: NIK NURUL NADZIRAH NIK MD ZABARI

ALOR SETAR – Kerajaan Negeri Kedah sentiasa mengamalkan polisi terbuka untuk semua rakyat tanpa mengira kaum, agama dan bangsa sejajar dengan cogan kata “Kedah Sejahtera”.

Berucap merasmikan Karnival Tahun Baru Cina di Pekan Cina, Alor Setar, Menteri Besar Kedah berkata, Pekan Cina dan Pekan Melayu suatu masa dahulu merupakan tempat yang unik bagi masyarakat Alor Setar khususnya. Pekan Cina yang terletak sebelah-menyebelah dengan Pekan Melayu menjadi simbolik keharmonian kaum sejak dahulu lagi.

Menurutnya, Pekan Cina yang terletak di persisiran Tanjung Chali mempunyai potensi untuk dipertingkatkan menjadi satu tapak pelancongan yang menarik di Kedah, suasana yang meriah seperti malam Karnival ini patut dijadikan titik permulaan untuk mengembalikan kegemilangan Pekan Cina dan Pekan Melayu yang suram ketika ini.

“Segala aktiviti yang bercirikan kebudayaan, kesenian dan warisan akan dilangsungkan di kawasan ini demi mengimbau nostalgia serta membolehkan generasi muda terus menghayati sejarah Pekan Cina dan Pekan Melayu yang menjadi titik permulaan perkembangan Bandar Alor Setar,” katanya.

Beliau menjelaskan, Kerajaan Negeri Kedah akan berusaha untuk menghidupkan semula kawasan ini. Selain itu, kerajaan negeri akan menerima segala cadangan dan kerjasama untuk meningkatkan kawasan ini menjadi tumpuan orang ramai serta pelancong.

Menurutnya, beliau mahu lihat rakyat yang berada di bawah pimpinannya hidup aman damai dan saling menghormati antara satu sama lain kerana perkara ini adalah penting untuk semua rakyat mencapai nikmat yang dapat dimiliki hasil daripada semangat harmoni dan kerjasama yang ditunjukkan.

Selain itu juga, pihak kerajaan peka dengan kehendak masyarakat Cina melalui pelbagai saluran khususnya melalui Dewan Perhimpunan Cina Kedah yang merupakan NGO terbesar yang mewakili kaum Cina di negeri ini.

“Sempena Karnival Tahun Baru Cina ini, kerajaan negeri telah menyalurkan peruntukkan wang dan memberi kerjasama kepada pihak Dewan Perhimpunan Cina Kedah untuk penganjuran acara-acara besar yang dapat memberi kebaikan kepada segenap lapisan masyarakat,” katanya.

AKTIVITI ADUN BUKIT LADA , YB IZZAT SHAUKI

YB beramah mesra bersama penduduk kampung

Sumbangan kelengkapan kenduri

YB Ustaz Izzat mewakili Exco Kedah, YB Tuan Haji Abdullah Jusoh menyampaikan sumbangan kerusi roda.
YB Ustaz Ahmad Izzat telah berkesempatan menziarahi penduduk di Kampung KEDA Batu 20 dalam kawasan Dewan Undangan Negeri ( DUN ) Bukit Lada. Pada kesempatan kali ini, YB Ustaz telah mewakili YB Exco Kerajaan Negeri Kedah, YB Tuan Haji Abdullah Jusoh untuk menyampaikan sumbangan kerusi roda kepada salah seorang OKU di kampung ini. YB Ustaz juga telah memberi sumbangan kelengkapan kenduri berupa set hidangan makanan, pinggan dan mangkuk untuk kegunaan ketika menganjurkan jamuan oleh penduduk kampung KEDA ini. Majlis ini juga dihadiri oleh Ketua Kampung Batu 20, Encik Abd Ghani Ahmad

Selasa, 2010 Februari 02

Sumbangan Bola kepada Pemuda Kampung Kiew
Ucapan semangat kepada Pemuda Kampung Kiew
YB menyerahkan sumbangan

Menaiki motor meninjau permasalahan penduduk Kampung Kiew

Sumbangan kepada Aktivis PAS
Lawatan Ke Kampung Kiew.
YB Ustaz Ahmad Izzat meluangkan masa menziarahi warga Kampung Kiew pada minggu ini. Pada program ini, YB Ustaz meluangkan masa menziarahi 2 orang aktivis PAS dan menyampaikan sumbangan mengenang jasa mereka. Selain itu, YB Ustaz meluangkan masa bersama pemuda kampung ini dan menyampaikan ucapan menaikkan semangat mereka sebagai orang muda. YB Ustaz juga sudi menyampaikan sumbangan bola kepada mereka untuk kegunaan pemuda kampung ini bermain.

Isnin, 2010 Januari 25

Sumbangan di Pekan Pokok Sena

Menyampaikan sumbangan kepada mereka yang memerlukan

YB menyampaikan sumbangan berupa keperluan harian

YB bertanya khabar dengan salah seorang bekas anggota keselamatan negara

PELANCARAN SUKARELAWAN PEMUDA PAS PADANG TERAP

DPPPT MERAKAMKAN TERIMA KASIH KEPADA UST ROSLI BIN AZMI , SETIAUSAHA DEWAN PEMUDA PAS NEGERI KEDAH KERANA SUDI DATANG MERASMIKAN PROGRAM INI DAN MELANCARKAN SUKARELAWAN PEMUDA PAS KEDAH DI SINI.

Selasa, 16 Februari 2010

PERKELAHAN PERDANA SUKARELAWAN PEMUDA PAS BALING

DARI BLOG DPP BALING

LAPORAN PERKELAHAN PERDANA DPPB

GAMBAR DI SEKITAR PERKELAHAN PERDANA DPPB BERSEMPENA HIMPUNAN SUKARELAWAN PAS BALING 2010


Pemuda cawangan Carok Puteh


Pemuda cawangan Mengkuang Tengah


Mendirikan khemah


Menyembelih lembu di awal pagi..sesudah subuh...


Ust Marzuki, tukang sembelih..serba boleh..


Gotong royong potong daging


Ust Mohd Nor Zakaria basuh perut lembu...putih dan suci


Cawangan Kubang Bok sebagai tukang masak..


berkawah-kawah nasi..


membersihkan tapak perkhemahan..

Pentas utama...


Kaunter pendaftaran pengundi/pemilih


Kuanter pendaftaran perkelahan perdana...sibuknya..


Ucapan Ust Osman..Ketua Pemuda (Pemangku) DPPB penuh semangat

Ucapan YB Cg Johari mewakili PAS Kawasan Baling..


Ucapan Ust Ahmad bin Yahya penuh dengan kata-kata motivasi buat pemuda.
Ucapan Ust Hj. Mohd Sabu. Mempertahankan kemenangan sangat sukar. Pemuda sekarang adalah masa perlaksanaan dan jangan kalah dengan ujian kebendaan.

Bacaan ikrar sukarelawan pemuda PAS dipimpin oleh Ust Amri ketua pemuda PAS cawangan Taman Desa Bidara.. Ust Rashidi selaku pengerusi majlis.


Memimpin lebih kurang 1500 pemuda baling yang hadir..

Besemangat dan ikhlas berjuang disaff hadapan
Penyampaian banting...

Khemah hidangan...


Sibuk melayan para peserta..sedap sungguh sup daging air asam Kubang Bok


Majlis bersurai pukul 2.00 petang dengan makan secara buffet
ikuti laporan seterusnya...

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons