Sabtu, 25 Oktober 2008

2 Tahun Umno sudah tidak relevan untuk perjuangan Bangsa dan Agama

Tranungkite.net

Artikel Oleh Ustaz Haji Idris bin Haji Ahmad

Ramai kawan-kawan yang seangkatan dengan saya apabila berjumpa, mereka berkata baguslah anta berjuang dalam Pas,. Saya bertanya balik fasal apa anta tidak berjuang bersama dengan Pas, sebaliknya menjadi ahli Umno. Jawabnya mudah , untuk hendak cari makan kena duduk dalam Umno, dan dia sendri pun tidak percaya dengan Umno, Cuma apa boleh buat. Hendak berniaga kena isi borang Umno kalau tidak payah hendak buat kerja. Ini adalah sebahagian daripada rakana-rakan yang seangkatan yang duduk dalam Umno. Mereka tahu bahawa Umno bukan tempat untuk berjuang Agama, Bangsa dan Tanah air. Jika watak seperti ini yang akan memimpin Umno pada masa akan datang, apa yang mereka boleh buat untuk menyambung talian hayat Umno yang hampir hendak terputus.


Inilah realiti yang Umno hadapi sekarang, lebih-lebih lagi selepas keputusan PRU 12. Nampaknya macam-macam mereka buat telahan untuk pulih Umno. Ada yang cadang supaya Presiden sekarang kena berundur, ganti dengan Dato’ Najib. Adakah ini penyelesaian yang terbaik. Bas buruk, Cuma tukar pemandu sahaja. Antara beberapa hujah kenapa Umno akan hilang daripada persada politik tanah air ialah;

1.Islam Tidak Menjadi
DasarSejak awal lagi penubuhan Umno ialah untuk melawan Malayan U_nion sahaja. Bukan untuk mempertahankan Islam. Islam hanya alat, bukan sebagai satu asas dalam perjuangan. Kalau Islam sudah menjadi asas perjuangan, tentu mereka akan merujuk kepada Islam dalam semua hal, tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya. Kalau soal tudung yang menjadi nas yang qat’i dalam al-Quran, pemimpin wanita, puteri dan isteri pemimpin tidak ambil kisah. Maka apa yang hendak diharap untuk mereka bercakap perkara yang lebih besar mengenai Islam. Apabila Islam tidak mendasari dalam perjuangan maka modal pembangunan akan lapok, kerana minda rakyat semakin berubah dan maju terutama genearasi muda, mereka tahu apa tanggungjawab sebuah kerajaan yang memerintah. Siapa yang memerintah semuanya akan membuat pembangunan. Hujah pembangunan hanya sesuai dizaman 60an sahaja dan kawasan majoriti orang jahil. Sedangkan Islam relevan sepanjang masa sehingga hari qiamat.

2.Dasar Umno yang pragmatis (ikut suasana)
Kita pun tidak tahu apa dasar Umno yang pakai sekarang, Islamkah, Melayukah, mempertahan tanah airkah. Cuma seperti yang disebut oleh YB Dr Fuad Zarkashi Ketua Penerangan Badan Perhubungan Umno Johor, perjuangan Umno hanya untuk perut sahaja. Maka sekarang mereka bergaduh bukan kerana bangsa tidak terbela, agama dihina. Tetapi kerana perut sekarang sudah keroncong. Lima negeri sudah jatuh ketangan Pakatan rakyat. Maka banyaklah peluang terlepas, terutama negeri Selangor, Perak dan Pulau Pinang. Tidak hairanlah kepada kita bekas Menteri Besar Selangor sudah naik minyak dan berani lawan arus. Kerana lubuk emas sudah terlepas ke tangan orang lain.

3. Sikap individualistik yang hanya pentingkan diri dan kaum keluarga bukan untuk bangsa dan agama. Akhirnya pengikut sudah naik mual dengan gelagat pemimpin Umno. Parti hanya menjadi sebagai batu loncatan untuk memperkaya anak menantu, sedangkan pengikut di bawah kais pagi makan pagi.

4. Akhlak yang tidak senonoh dengan skandal perempuan seperti yang berlaku kepada bekas ahli parlimen Gombak, Ampang Jaya dan Ketua Wanita di Kelang. Kebetulan mereka ini tidak bernasib baik, media dapat tahu. Banyak lagi kelakuan yang tidak senonoh yang membuatkan orang memandang sinis kepada Umno. Malahan apabila kita bercakap dengan ahli Umno mengenai gejala yang tidak bermaruah, maka mereka mengatakan ini adalah lumrah dan menjadi rukun dalam seharian.

5.Matlamat masuk Umno ialah untuk mengumpul kekayaan sebanyak mungkin. Sikap metrealistik yang sudah berakar umbi dalam Umno sukar untuk diubah. Siapa pun masuk dalam Umno semuanya akan terpengaruh. Kerana semua rakan-rakan mereka baru sepenggal jadi YB sudah ada kereta mewah dan rumah mewah. AKhirnya pengikut biasa melihat kalau pemimpin mereka mewah. Bodohlah mereka kalau berjuang tidak kaut kekayaan macam pemimpin mereka.

6.Tidak Membela Agama. Masyarakat melihat apa yang Umno sudah lakukan untuk membela agama. Orang murtad Umno diam membisu. Malahan apabila ada di kalangan pemuda Pas dan orang Islam tunjuk perasaan di Citytel Pulau Pinang dan Hotel Sentosa di Johor Baharu ketika kumpulan Artikel 11 membuat program untuk membolehkan orang Islam bebas murtad. Tan Sri Nazri Aziz Ahli Majlis Tertinggi Umno kata ini kerja bodoh. Nampaknya Umno sanggup berdiam dalam isu murtad. 62 tahun kewujudan Umno kita tidak dengar Umno bertindak sesuatu untuk mengadakan undang-undang murtad. Isu pengabaian terhadap agama mengenai murtad adalah satu contoh sahaja. Banyak lagi isu mereka yang mengguris perasaan orang Melayu Islam.

7. Orang Agama hanya subang tembaga. Peranan golongan agama hanya untuk menjadi peluru melawan Pas sahaja dan tidak lebih daripada itu. Peranan mereka hanya untuk tukang baca doa, tahlil dan marhaban. Mereka bukan dijadikan rujukan untuk mengemudi negara. Sebaliknya sijahil yang menjadi kepala, manakala si alim menjadi pengikut. Apabila ini terjadi banyak dasar yang bertentangan dengan Islam telah berlaku.

8.Dasar Umno putera bukan bumiputera. Diskriminasi sesama bangsa hanya kerana berlainan ideologi, akhirnya telah menempatkan bangsa merempat di bumi sendiri. Kita tidak pernah dengar bagaimana pemimpin kaum lain yang menindas kaum sesama bangsa kerana berlainan ideologi. Tetapi ini berlaku dalam Umno akhirnya peratus kemiskinan di kalangan bumiputera meningkat. Seperti yang dinyatakan oleh bekas Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar Dan Wilayah Dato’ Zainal Osman China 0.6%, India 2.9%, Melayu 8.3%. Diskriminasi terhadap kerajaan yang sebangsa dan seagama di Kelantan sebagai satu contoh yang ketara. Apakah layak Umno hendak mendakwa mereka sebagai tulang belakang orang Melayu. Apakah slogan kuat Umno perkasa Melayu menjadi realiti?

9.Khianat bahasa sendiri. Umno sudah membunuh bahasa sendiri sebagai bahasa ilmu. Sudah berjuta wang negara dihabiskan untuk memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, tetapi Umno memusnahkan dengan memperkenalkan Methematik dan Sains dalam bahasa Inggeris pada tahun 2003. Semua cendiakawan menentang tetapi keangkuhan pemimpin Umno tetap melaksanakan juga. Akhirnya orang melihat apakah ini perjuangan sebuah parti yang hendak diharapkan. Maknanya yang menjahanamkan bahasa Melayu bukannya Lim Guan Eng, tetapi adalah pemimpin Melayu Umno.

10. Politik khianat bangsa. Yang penting ialah kuasa, samaada mengorbankan kepentingan agama dan bangsa lain bicara. Persempadanan semula dalam pilihanraya 2004, bagaimana Umno telah mengkhianat orang Melayu-Islam semata-mata untuk melawan Pas. Kenapa kerusi parlimen di Kelantan, Terengganu dan Kedah tidak bertambah. Contohnya Parlimen Baling pengundinya melebihi 70 ribu, keluasannya boleh buat jama’ qasar. Perjuangan yang dilihat sebagai usaha yang sia-sia. Maka tidak ada ertinya lagi mereka mewaqafkan diri untuk bersama dengan Umno.

11. Politik wang, sebenarnya ialah rasuah politik. Tetapi hendak bagi sedap dengar maka jenamakan dengan politk wang. Amalan ini boleh memusnahkan Umno. Mereka yang dipilih bukan berdasarkan kewibawaan masing-masing dalam mempertahankan bangsa dan agama. Tetapi siapa yang ada memiliki wang dialah yang menjadi ketua. Apabila mereka menjadi pemimpin maka mereka bukan menjadi pemimpin orang Umno tetapi menjadi papet kepada tauke-tauke yang memberi wang kepada mereka akhirnya inilah yang memusnahkan bangsa dan agama. Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Umno Tengku Ahmad Rhidahaudin mengatakan Umno diserang dengan politik wang sejak 20 tahun yang silam.

12. Tun Musa Hitam mengatakan Umno dilanda penyakit “Ketuaan” ertinya Umno sudah sampai umur nyayuk yang sikit masa lagi sudah tidak kenal antara air milo dengan air longkang. Ayuh saudaraku dalam Umno kita berjuang di bawah panji perjuangan yang dibawa oleh Parti Islam Semalaysia yang akan menyelamatkan negara, agama. InsyaAllah .

Penulis adalah AJK PAS Pusat

TV9 menangkis berita TV3

TV9 menangkis berita TV3
23 Hb Okt,Anak Bukit.

TV9 lebih telus dalam menyiarkan berita Negeri Pakatan Rakyat. Sikap tidak beretika tv3 melalui berita pada 22hb Okt yang menyatakan bahawa tiada YB dari kerajaan negeri turun membantu mangsa banjir di kawasan tersebut amat di kesali.

Pada 23hb Okt,TV9 telah menyiarkan berita bagaimana YB Mohd Nasir Mustaffa ADUN Kubang Rotan telah bertungkus lumus membantu dan memberi keselesaan kepada semua mangsa banjir tanpa mengira fahaman politik.
http://www.tv9.com.my/Shows/Episodes.aspx?MasterID=57&ShowID=302&MenuID=2&TemplateID=1&SubMenuID=1&VideoID=11835&EpID=16049#anchorVid
ninjahijau37.blogspot.com

lagi gambar banjir di Anak Bukit

Sentimen Umno parti tidak bermoral merebak di mana-mana

Sentimen Umno parti tidak bermoral merebak di mana-mana
Dr Mahathir Mohamad
Sat | Oct 25, 08 | 3:36:02 am MYT

Saya mendapat banyak laporan berkenaan dengan politik wang dalam Umno. Demikianlah keadaan sehingga Dato' Seri Dr Rais Yatim mencadang secara sinis supaya jawatan-jawatan Majlis Tertinggi ditender. Dato' Seri Shahidan Kassim amat marah dan akan tender sebanyak RM1 untuk Rais. Bila makan cili rasa pedas.
Iklan
Saya diberi tahu wang banyak digunakan. Dahulu cuma ketua pemuda bahagian sahaja dapat. Ini menyebabkan pemegang jawatan lain dalam pergerakan enggan bekerjasama. Sekarang semua mendapat sogokan dan hasilnya amat memuaskan bagi penyogok.

Ketua-ketua Bahagian dan ahli jawatankuasa juga dijemput ke Kuala Lumpur untuk berjumpa orang tertentu. Mereka di arah supaya mencalonkan orang-orang tertentu untuk Timbalan Presiden, Naib Presiden dan ahli Majlis Tertinggi. Juga pencalonan Ketua Pemuda. Berkesan atau tidak akan kita lihat daripada pencalonan yang dibuat.

Tetapi cawangan dan ahli biasa pun sudah pandai. Mereka menawarkan sokongan mereka jika sekian-sekian banyak dihulur.

Mereka yang menang boleh jadi Yang Berhormat, ahli Exco, Menteri, Timbalan Menteri, Setiausaha Parlimen, pengerusi syarikat-syarikat Kerajaan dan juga dapat kontrak berjuta Ringgit.

Ahli biasa yang memberi sokongan dengan undi mereka dapat apa? Dengan kesedaran akan soal ini maka penyokong dan pengundi pula berpendapat mereka juga harus dapat nikmat daripada pemberian undi mereka. Maka mereka akan menunggu sogokan sebelum memberi undi mereka.

Amalan rasuah dalam Umno di semua peringkat sudah menjadi buah mulut orang ramai. Mereka jelek dan muak dengan Umno, orang Umno dan pemimpin Umno. Perasaan benci kepada Umno sebagai parti yang tidak bermoral merebak ke merata-rata tempat.

Orang ramai melihat Umno sebagai parti pimpinan orang-orang yang berkepentingan diri semata-mata. Dari cawangan sehinggalah kepada pucuk pimpinan yang diutamakan ialah jawatan dan peluang memain kuasa dan buat duit apabila memegang jawatan.

Dalam pilihan raya umum 2004, rakyat memberi sokongan padu kepada BN. Ini adalah kerana rakyat percaya benar yang kepimpinan baru Umno dan Barisan Nasional akan menjadi lebih baik daripada yang terdahulu.

Antara 2004 dengan 2008 mereka dapat lihat pemerintahan Abdullah dengan rasuah yang berleluasa dan keruntuhan ekonomi. Mereka juga lihat peranan yang dimainkan oleh keluarganya dan kroni mereka dan juga sikap ahli-ahli kabinet. Apa yang mereka lihat meyakinkan mereka bahawa pemerintahan ini tidak baik. Hasilnya ialah keputusan pilihan raya ke-12.

Mereka kecewa bahawa Abdullah bukan sahaja tidak membetulkan keadaan tetapi sebaliknya menafikan kekalahan dan penolakan oleh pengundi, termasuk yang terdiri daripada ahli-ahli dan penyokong Umno dan lain-lain parti komponen.

Saya percaya orang ramai amat kecewa melihat mainan wang dalam Umno sekarang. Wang akan mengalir dengan banyak dan laju semasa dan selepas pencalonan. Rumah terbuka oleh kementerian sedang diadakan dengan menggunakan duit Kementerian. Semasa rumah terbuka kempen untuk pencalonan diadakan.

Menjelang pemilihan bulan Mac 2009 lebih banyak lagi acara dan sogokan boleh diadakan. Kemuncak akan tiba apabila wakil ke Mesyuarat Agung tiba di Kuala Lumpur untuk bersidang.

Kata orang melihat kepada jawatan-jawatan yang dipertandingkan tiap seorang wakil boleh dapat hingga RM20,000.

Ada yang berpendapat tidak apa menerima sogokan tetapi tidak semestinya mengundi penyogok. Jangan percaya iman penerima begitu kuat sehingga tidak merasa terhutang budi. Lagipun duit yang diterima adalah duit haram. Yang menerima akan menanggung dosa.

Terimalah. Pedulikan jika semua orang tahu. Apa salahnya. Dosa, dosalah. Tetapi seperti disebut di atas apabila pengundi pilihanraya umum sudah benci dan bosan dengan Umno mereka akan undi parti lawan untuk kalahkan Umno. Selepas kalah tidak ada lagi jawatan Perdana Menteri, Menteri dan lain-lain. Tidak akan ada lagi kontrak, AP dan lesen.Tidak akan ada lagi nikmat! Semua pihak akan merana, akan dihina oleh orang. Dan Umno akan habis riwayatnya. Mereka yang betul-betul sayang kepada Umno akan kutuk pemimpin dan ahli Umno.

Inilah akhirnya musibah yang akan diterima kerana tamak, kerana rasuah di kalangan pemimpin dan ahli Umno.- www.chedet.com_

Jumaat, 24 Oktober 2008

REMAJA DISERU SERTAI KEM BINA SAHSIAHOleh: WADIASSOFI JAAFAR

ALOR STAR, 20 Oktober: Pusat Pendidikan Muassasah Darul Ulum dengan
kerja sama Unit Pembangunan Insan Kerajaan Negeri Kedah akan
menganjurkan Kem Bina Sahsiah '08 Siri ke-5 yang akan diadakan di
Kompleks Pendidikan Muassasah Darul Ulum, Kilometer 24, Jalan Kuala
Nerang, Pokok Sena, di sini selama 21 hari mulai 16 November 2008
hingga 6 Disember 2008.

Pengarah Kem Bina Sahsiah, Ustaz Musoddak Haji Ahmad berkata, Kem Bina
Sahsiah telah mula dilaksanakan pada tahun 2004 hasil ilham Menteri
Besar, YAB Dato' Seri Azizan Abdul Razak.

"Sambutan yang diberikan oleh ibu bapa di seluruh negara begitu
menggalakkan di mana peserta-peserta adalah terdiri daripada remaja
lelaki dan perempuan yang berumur antara 15 hingga 18 tahun yang
datang dari pelbagai latar belakang keluarga," jelasnya.

Menurutnya, Kem Bina Sahsiah yang dijalankan selama 21 hari itu
merangkumi tiga fasa di mana ianya banyak menerapkan nilai-nilai
ukhuwah, keinsafan, kasih sayang ibu bapa dan pelbagai lagi.

Ujarnya, objektif utama program itu diadakan adalah untuk menampilkan
generasi remaja yang diimpikan oleh setiap lapisan masyarakat, membina
sahsiah berlandaskan iman dan takwa, menyediakan peluang pembelajaran
secara intensif dalam jangka masa singkat serta melaksanakan
pentarbiyahan secara terus dan berkesan.

"Faedah yang bakal diperolehi dalam kursus itu ialah mengenal diri,
kesempurnaan ibadat, akhlak dalam Islam, penglibatan dalam kumpulan,
hubungan dalam masyarakat dan muhasabah diri," katanya.

Jelasnya, sepanjang program itu, setiap peserta dibekalkan dengan
nota-nota kursus, baju T dan beg kursus, makan dan minum, penginapan,
keperluan perkhemahan, pemeriksaan kesihatan dan sijil penyertaan.

"Alatan yang perlu dibawa ialah pakaian harian, pakaian kuliah,
pakaian riadah, pakaian aktiviti perkhemahan, pakaian sembahyang,
bantal, selimut, cadar, barang-barang kemasan diri, alatan tulis, buku
nota dan lain-lain keperluan peribadi," ujarnya.

Tambahnya, bayaran yuran yang dikenakan kepada setiap peserta ialah
sebanyak RM150 dan setiap peserta diwajibkan berpakaian menutup aurat
di dalam semua aktiviti.

Sebarang pertanyaan dan pendaftaran, sila hubungi Ustaz Musoddak Haji
Ahmad di talian 012-4827563 atau Ustaz Mohd. Nizam Noh (019-5586401),
Ustaz Nor Puadi (012-6441420 / 013-5931233), Ustaz Salim Mahmud
(013-5814585), Encik Rashidi Abd. Razak (012-4365699) dan Encik Zikri
Zakaria (013-4249382).

ISU BANJIR TV3 - KENYATAAN AKHBAR DARI PEJABAT MB...... PENTING

Kepada;
Semua Ketua Biro
Media cetak/eletronik 23 Syawal 1429
23 Oktober 2008

Assalamualaikum / Salam Sejahtera

KENYATAAN AKHBAR

Saya amat bersimpati dengan siaran TV3 melalui Buletin Utama bertarikh
22 Oktober mengenai berita banjir di Kedah kerana pemberitanya gagal
mendapatkan sumber yang tepat untuk dijadikan bahan berita.

Jika berita yang tidak tepat disiarkan, maka berita itu adalah sesuatu
yang boleh digolongkan sebagai:

1. Berita berniat jahat untuk memburukkan imej Kerajaan Negeri Kedah
2. Berita yang berunsur memburukkan tokoh atau individu tertentu.
3. Atau ia hanyalah imiginasi atau angan-angan pemberita tersebut.

Kerajaan Negeri melalui Pejabat YAB Menteri Besar sejak 21 Oktober
telah memulakan lawatan serta menyampaikan sumbangan di Kuala Nerang
dan Dun Anak Bukit khususnya.

Pada 22 Oktober, Setiausaha Politik YAB Menteri Besar, Encik Mohd.
Sanusi Md. Nor telah melawat serta menyampaikan sumbangan seperti
beras, gula, minyak masak, lampin pakai buang bayi, tuala wanita,
biskut dan beberapa keperluan lain di empat penempatan mangsa banjir
di Dun Anak Bukit, sebuah di Bukit Pinang dan tiga penempatan di Dun
Guar Chempedak.

Selain itu, lawatan dan sumbangan juga dibuat oleh Exco Kebajikan dan
Wanita Kerajaan Negeri Kedah, Ustazah Siti Aishah Ghazali di Parlimen
Padang Terap dan Pokok Sena.

Exco Kesihatan, Penerangan dan NGO, Dr, Ismail Salleh mengadakan
lawatan dan sumbangan di sekitar Alor Mengkudu dan Adun Kubang Rotan,
Encik Mohd. Nasir Mustafa atas sifat beliau selaku Setiausaha PAS
Kawasan Kuala Kedah sentiasa memantau perkembangan banjir di Dun Anak
Bukit termasuk menyampaikan sumbangan berbentuk makanan.

Agensi-agensi kerajaan seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat, Penghulu
dan Majlis Ketua Kampung (MKK) juga telah mengadakan mesyuarat dan
tindakan susulan bagi memastikan proses menyalurkan bantuan dan
pertolongan berjalan dengan lancar.

Ini tidak termasuk bantuan kecemasan dan laporan semasa oleh pihak
MADA, tentera, polis, JPAM dan beberapa agensi lain yang terlibat.

TV3 juga 'highlight' kan bahawa belum ada sumbangan kewangan diberikan
setakat ini, bagi saya pemberita berkenaan amat tidak faham mengenai
prosedur sesebuah kerajaan baik Pusat mahupun negeri dalam konteks
menyalurkan bantuan kewangan.

Adalah amat mustahil selepas baru dua hari dilanda banjir kerajaan
akan terus mengeluarkan sumbangan berbentuk kewangan memandangkan
kerajaan terpaksa melalui beberapa proses yang melibatkan Jabatan
Kebajikan Masyarakat, Polis, MKK, Penghulu dan sebagainya.

Sedangkan mangsa Tsunami yang berlaku pada Disember 2004 lalu pun
sehingga kini masih ada yang belum mendapat pampasan sewajarnya,
bagiamanapun jangka waktu empat tahun itu adalah terlalu lama.

Petikan ayat ' sebahagian besar Exco Kerajaan Negeri sedang berada di
luar Negara ketika ini" juga mendedahkan berita tersebut hanya sebuah
ilusi pemberitanya.

Hanya dua anggota Exco yang berada di luar Negara dalam satu misi
menarik pelabur ke Kedah, lawatan kerja mereka bermula sejak 19
Oktober lalu, sementara banjir melanda kawasan mereka pada 21 Oktober.

Misi bantuan dan lawatan akan diteruskan sehinggalah semua mangsa
banjir dapat pulang ke rumah masing-masing.


Sekian, terima kasih


Yang Benar


(MOHD. HELMI BIN MOHD. KHALID)
Setiausaha Akhbar kepada
YAB Menteri Besar Kedah

Gambar OPS Banjir DPPNK

Pihak memohon maaf kerana tidak dapat menyiarkan gambar ini lebih awal kerana ada masalah teknikal


Bergambar sebelum bergerak

Ust Musoddak bersama Sanusi , SetPol MB Kedah

YB Dr Hamdan turut serta semasa Ops Bantuan tiba di Yan

Razak dengan 4x4nya
Bantuan Lampin Bayi yang sangat diperlukanUst. Musoddak menyerahkan sumbangan
Keadaan mangsa banjir yang menginap di Pasar Anak Bukit

YB Nasir bertanya khabar dengan mangsa banjir


Radhi Said dengan Pajeronya yang berkhidmat
di SK Gunung Anak Bukit

Khamis, 23 Oktober 2008

ISTERI MB KEDAH MELAWAT MANGSA BANJIR
Isteri MB Kedah Lawat Mangsa Banjir

Dewan Pemuda PAS Kuala Kedah at 4:25 AM 0 comments

Anak Bukit, Alor Star- 23 Oktober

Petang tadi, isteri kepada YAB Menteri Besar Kedah , Toh Puan Hajjah Faekah Bt Hamzah telah meluangkan masa lebih 3 jam untuk melawat kawasan yang dilanda banjir di Dun Anak Bukit. Beliau turut diiringi oleh Datin Norazmah Bt Othman, isteri kepada YB Dato' Fahrolrazi Zawawi, Puan Hamimah Bt Abd Rahman, isteri kepada YB Hj Amiruddin Hamzah, dan Pn Zakiah Baharom yang juga ketua muslimat Pas Kuala Kedah.

Beliau juga mengambil peluang melawat mangsa banjir di dua buah pusat penempatan iaitu di SK Gunong dan SK Titi Gajah.
Konvoi yang diketuai oleh YB Mohd Nasir Mustafa itu telah meredah kawasan yang sememangnya tidak boleh dimasuki oleh kenderaan ringan iaitu laluan ke Alor Melintang. Semasa di Alor Melintang, Toh Puan Faekah berkesempatan menziarahi serta menyampaikan sumbangan kepada beberapa keluarga malang di situ.
Posted by Dewan Pemuda PAS Kuala Kedah at 4:03 AM 0 comments

OPS BANTUAN BANJIR DI KEDAH

ALOR STAR- 22 OKTOBER


Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah telah turun menjalankan operasi membantu mangsa banjir di Kedah semalam. Operasi bantuan banjir semalam telah melibatkan beberapa buah penempatan mangsa banjir di Anak Bukit, Kuala Kedah , Pokok Sena dan Jerai.


Operasi bantuan ini disertai oleh Ust. Musoddak Hj Ahmad, Ketua Pemuda PAS Kedah, YB Mohd Nasir Mustafa, ADUN Kubang Rotan, Ust. Mohd Rosli, Setiausaha DPPNK, Muhammad Sanusi Md Nor, Setiausaha Politik Menteri Besar Kedah, Helmi Khalid, Setiausaha Akhbar Menteri Besar,Fadzil Baharum, Pengerusi Lajnah Kebajikan DPPNK, Radhi Said, Timbakan Ketua Pemuda Kuala Kedah dan beberapa orang petugas dari Pemuda Negeri dan Kuala Kedah.

Antara barangan yang disumbangkan Beras, Gula, Kopi, minyak masak, biskut, sardine, ikan kering, air mineral, ubat nyamuk, lampin bayi , tuala wanita dan beberapa barangan lain yang diperlukan oleh mangsa banjir.

Kebanyakkan mangsa ditempat di sekolah-sekolah, Masjid dan Surau. Ada mangsa yang sudah dua hari berada di penempatan mangsa banjir.

Kronologi OPS BANJIR

3.00 petang - Operasi bantuan bermula dengan taklimat kepada petugas-petugas yang melibatkan kampong-kampung yang dilanda banjir oleh YB Mohd Nasir Mustafa di Pusat Khidmat Wakil Rakyat Anak Bukit , Alor Pial Anak Bukit.

4.00 petang – Konvoi Unit Bantuan mangsa banjir bertolak ke Sekolah Kebangsaan Gunung yang menjadi penempatan banjir kepada hampir 300 orang. Ketua Pemuda DPPNK dan Setiausaha Politik MB Kedah telah menghulurkan sumbangan barangan makanan kepada mangsa banjir .

5.00 petang – Konvoi bertolak ke Sekolah Wawasan , Taman Aman Anak Bukit . Sumbangan diserahkan kepada mangsa disana.

5.30 petang - bertolak ke pasar awam Pekan Anak Bukit. Sebanyak 7 keluarga telah menjadikan bangunan pasar awam Pekan Anak Bukit sebagai penempatan kerana rumah telah ditenggelam air paras pinggang. Mereka menjadi ruang-ruang kosong pasar dan juga meja jualan peniaga sebagai tempat tidur.

6.00 petang - bertolak ke Sekolah Kebangsaan Titi Gajah. Sebanyak 122 orang ditempatkan disitu. Ketua Pemuda DPPNK dan rombongan telah menyerahkan bantuan kepada mangsa.


6.35 petang - selepas selesai menunaikan solat Asar konvoi meneruskasn perjalanan ke Sekolah Kebangsaan Kg. Bukit Hijau, Pokok Sena. Kampung ini terletak dalam DUN Bukit Lada telah menempatkan hampir 550 orang mangsa. Ini merupakan penempatan teramai setakat ini di Kedah yang mana mangsa terdiri daripada penduduk beberapa buah kampong yang dilanda banjir .

7.20 malam- Perjalanan diteruskan dan berhenti di Masjid Bukit Pinang untuk menunaikan solat Maghrib selepas itu meneruskan perjalanan Guar Chempedak.

8.00 malam- Konvoi tiba di Kota Sarang Semut untuk mengisi semula bekalan yang telah habis diagihkan dan menambah bekalan baru.

9.00 malam – Bertolak Titi Teras yang berada di kaki bukit Gunung Jerai. Seramai 170 orang mangsa telah ditempatkan di masjid Titi Teras yang terletak dalam DUN Guar Cempedak. YB Dr Hamdan Khalib , Exco Kerajaan Negeri Kedah sedang menanti ketibaan konvoi untuk turut serta menziarahi mangsa banjir. Bagi penduduk di sini ini merupakan perpindahan banjir kali kedua tahun selepas beberapa bulan lepas akibat rumah ditenggelami air.


9.30 malam- Konvoi meneruskan perjalanan ke Kg Teroi. Mangsa telah ditempatkan di Masjid Teroi.

10.00 malam – konvoi bertolak ke Kg. Selengkoh yang terletak dalam DUN Sungai Limau. Sebanyak 70 orang telah ditempatkan di Surau disitu. Semasa tiba air sudah melimpah di atas jalan raya dan sebuah kedai runcit berhadapan dengan surau telah dimasukki air.

10.30 malam – Konvoi berpatah balik semula ke Kg Teroi Dalam yang pada sebelah petang tadi terputus hubungan. Mangsa telah ditempatkan di Dewan Orang Ramai Kg. Teroi Dalam.

11.00 malam – Operasi bantuan berakhir disitu. Konvoi serta petugas-petugas kembali semula ke PKWR Alor Pial Anak Bukit .Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah telah turun menjalankan operasi membantu mangsa banjir di Kedah semalam. Operasi bantuan banjir semalam telah melibatkan beberapa buah penempatan mangsa banjir di Anak Bukit, Kuala Kedah , Pokok Sena dan Jerai.


Operasi bantuan ini disertai oleh Ust. Musoddak Hj Ahmad, Ketua Pemuda PAS Kedah, YB Mohd Nasir Mustafa, ADUN Kubang Rotan, Ust. Mohd Rosli, Setiausaha DPPNK, Muhammad Sanusi Md Nor, Setiausaha Politik Menteri Besar Kedah, Helmi Khalid, Setiausaha Akhbar Menteri Besar,Fadzil Baharum, Pengerusi Lajnah Kebajikan DPPNK, Radhi Said, Timbakan Ketua Pemuda Kuala Kedah dan beberapa orang petugas dari Pemuda Negeri dan Kuala Kedah.

Antara barangan yang disumbangkan Beras, Gula, Kopi, minyak masak, biskut, sardine, ikan kering, air mineral, ubat nyamuk, lampin bayi , tuala wanita dan beberapa barangan lain yang diperlukan oleh mangsa banjir.

Kebanyakkan mangsa ditempat di sekolah-sekolah, Masjid dan Surau. Ada mangsa yang sudah dua hari berada di penempatan mangsa banjir.

Kronologi OPS BANJIR

3.00 petang - Operasi bantuan bermula dengan taklimat kepada petugas-petugas yang melibatkan kampong-kampung yang dilanda banjir oleh YB Mohd Nasir Mustafa di Pusat Khidmat Wakil Rakyat Anak Bukit , Alor Pial Anak Bukit.

4.00 petang – Konvoi Unit Bantuan mangsa banjir bertolak ke Sekolah Kebangsaan Gunung yang menjadi penempatan banjir kepada hampir 300 orang. Ketua Pemuda DPPNK dan Setiausaha Politik MB Kedah telah menghulurkan sumbangan barangan makanan kepada mangsa banjir .

5.00 petang – Konvoi bertolak ke Sekolah Wawasan , Taman Aman Anak Bukit . Sumbangan diserahkan kepada mangsa disana.

5.30 petang - bertolak ke pasar awam Pekan Anak Bukit. Sebanyak 7 keluarga telah menjadikan bangunan pasar awam Pekan Anak Bukit sebagai penempatan kerana rumah telah ditenggelam air paras pinggang. Mereka menjadi ruang-ruang kosong pasar dan juga meja jualan peniaga sebagai tempat tidur.

6.00 petang - bertolak ke Sekolah Kebangsaan Titi Gajah. Sebanyak 122 orang ditempatkan disitu. Ketua Pemuda DPPNK dan rombongan telah menyerahkan bantuan kepada mangsa.

6.35 petang - selepas selesai menunaikan solat Asar konvoi meneruskasn perjalanan ke Sekolah Kebangsaan Kg. Bukit Hijau, Pokok Sena. Kampung ini terletak dalam DUN Bukit Lada telah menempatkan hampir 550 orang mangsa. Ini merupakan penempatan teramai setakat ini di Kedah yang mana mangsa terdiri daripada penduduk beberapa buah kampong yang dilanda banjir .

7.20 malam- Perjalanan diteruskan dan berhenti di Masjid Bukit Pinang untuk menunaikan solat Maghrib selepas itu meneruskan perjalanan Guar Chempedak.

8.00 malam- Konvoi tiba di Kota Sarang Semut untuk mengisi semula bekalan yang telah habis diagihkan dan menambah bekalan baru.

9.00 malam – Bertolak Titi Teras yang berada di kaki bukit Gunung Jerai. Seramai 170 orang mangsa telah ditempatkan di masjid Titi Teras yang terletak dalam DUN Guar Cempedak. YB Dr Hamdan Khalib , Exco Kerajaan Negeri Kedah sedang menanti ketibaan konvoi untuk turut serta menziarahi mangsa banjir. Bagi penduduk di sini ini merupakan perpindahan banjir kali kedua tahun selepas beberapa bulan lepas akibat rumah ditenggelami air.


9.30 malam- Konvoi meneruskan perjalanan ke Kg Teroi. Mangsa telah ditempatkan di Masjid Teroi.

10.00 malam – konvoi bertolak ke Kg. Selengkoh yang terletak dalam DUN Sungai Limau. Sebanyak 70 orang telah ditempatkan di Surau disitu. Semasa tiba air sudah melimpah di atas jalan raya dan sebuah kedai runcit berhadapan dengan surau telah dimasukki air.

10.30 malam – Konvoi berpatah balik semula ke Kg Teroi Dalam yang pada sebelah petang tadi terputus hubungan. Mangsa telah ditempatkan di Dewan Orang Ramai Kg. Teroi Dalam.

11.00 malam – Operasi bantuan berakhir disitu. Konvoi serta petugas-petugas kembali semula ke PKWR Alor Pial Anak Bukit .

ISU KUOTA 50% BUMIPUTERA.

Oleh: ilzaf

Ini satu isu yang sangat menarik untuk diulas. Apalagi kerana ia bersangkutan dengan kerjaya saya di bidang pembangunan perumahan. Pada mereka yang kurang faham, biar saya jelaskan apa sebenarnya yang berlaku di sebalik isu ini.

Di Malaysia, sebarang projek pembangunan hartanah kediaman yang dijalankan dalam skala besar, telah disyarat oleh kerajaan supaya sekurang-kurangnya 30% mestilah dijual kepada pembeli Bumiputera. Diulangi, sekurang-kurangnya 30% untuk bumiputera (kecuali untuk beberapa projek di beberapa majlis tempatan seperti di Shah Alam dan Putrajaya). Manakala sebahagian besar bakinya (70%) boleh dijual kepada lain-lain kaum termasuklah warga asing.

Sebelum pergi lebih jauh, ada baiknya kita kaji bagaimana peratusan populasi kaum di Malaysia ketika ini. Tiga kaum utama yang mendiami negara ini ialah Bumiputera (65%) dan bukan bumiputera mengikut pecahan seperti Cina (25%), India (7%) dan bakinya dihuni lain-lain kaum. Secara logik, segala sesuatu yang perlu dikuotakan di Malaysia seharusnya mengikut nisbah populasi kaum di negara ini iaitu 65% Bumiputera dan 35% Bukan Bumiputera. Itulah yang lebih adil.

Bagaimanapun ketidakseragaman kuota telah banyak berlaku terutama dalam hal pemilikan harta. Bumiputera yang mewakili kaum terbesar diperuntukkan kuota yang sedikit manakala bukan bumiputera yang merupakan kaum minoriti dipeuntukkan kuota sehingga jauh lebih besar. Ketidakseragaman ini telah dibangkitkan Menteri Besar Kedah setelah Pas mengambil alih pemerintahan negeri itu.

Beberapa hari yang lalu, Menteri Besar (MB) Kedah secara tegas telah mempertikaikan kuota tersebut sekurang-kurangnya di negeri Kedah memandangkan bumiputera negeri itu melebihi 70%. Untuk itu beliau mencadangkan kuota bumiputera ditingkatkan kepada 50% kerana menurutnya amalan biasa mengikut kuota lama hanya mengundang lebih ketidakseimbangan kaum di kawasan-kawasan pertumbuhan. Ini seterusnya mewujudkan perpecahan dan tentunya mendatangkan kesan yang buruk di masa akan datang. Ia juga seolah-olah meniru amalan pecah dan perintah yang diterapkan penjajah – Cina di Bandar, Melayu di kampung dan India di ladang.

Hakikat sebenar dan mungkin ramai yang tidak tahu ialah; Sejauh mana kemampuan bumiputera untuk memenuhi kuota yang ditetapkan biarpun kuota itu hanya sekecil 30%?

Pengalaman saya selama bekerja di syarikat perumahan sehingga kini sangat menyedarkan betapa benarnya keadaan ini. Setiap kali ada projek perumahan baru dijual, setiap kali itu, ratusan pembeli akan datang dan ada kalanya sampai bergaduh sebelum rumah idaman dapat mereka miliki. Sayangnya, mereka yang berebut hartanah ini bukanlah pembeli bumiputera. Malah lebih teruk, tidak sampai pun 10% kuota bumiputera dapat dijual. Bagi kebanyakan pemaju, menanti pembeli bumiputera membeli produk mereka bagaikan menanti kucing bertanduk. Atas alasan ini, banyak pemaju mula melepaskan kuota bumiputera kepada bangsa lain.

Persoalannya: Bagaimana MB Kedah boleh meminta ditambahkan kuota Bumiputera jika keadaannya begini? Tentunya lebih banyak kuota bumiputera tidak akan terjual bukan?

Inilah kemelutnya. Bagi pihak MB Kedah sebagai pemerintah, memang sudah tugasnya menyediakan kediaman untuk seluruh warga. Dan kerana itu, beliau merasakan perlu kuota itu ditambah lebih-lebih lagi ketika kuota yang sedia ada tidak mencerminkan keadaan sebenar di negara ini. Dan bagi pihak pemaju, kesukaran memenuhkan kuota sedia ada menyebabkan mereka serta-merta membantah cadangan MB tersebut.

Jadi apa kata saya sebagai insan kerdil yang terlibat langsung dalam bidang ini?

Saya lebih merasakan pembangunan hartanah di Malaysia lebih banyak merugikan Bumiputera. Apa tidaknya, pembangunan di Malaysia pada saya banyak melibatkan pengambilan/penukaran kegunaan tanah dan dalam hal ini, tanah kampung/pertanian milik bumiputera yang lebih banyak terlibat. Malah kubur Islam sendiri lebih banyak dipindahkan kerananya. Jarang kita dengar kuburan satu kaum terkaya di Malaysia diperlakukan sebegitu untuk alasan serupa. Tidak sekadar itu, mereka kini dibenarkan membangun perkuburan menjadi bagaikan pusat pelancongan atas nama taman peringatan. Seperkara lagi, Tanah Rizab Melayu yang sememangnya termaktub dalam perlembagaan sebagai pemilikan orang Melayu juga sewenang-wenangnya diambil kerajaan dan statusnya ditukar menjadi rizab antarabangsa konon untuk kemajuan. Agak sedih, Rizab Melayu yang telah diambil itu telah digantikan dengan satu kawasan lain yang jauh terperuk ke hulu dan terpencil dari sebarang kemajuan. Malah mungkin ada yang tidak diganti langsung.

Satu contoh yang pernah terjadi, Kampung Sungai Kiah (bukan nama kampung sebenar) yang terletak dipinggiri Kuala Lumpur merupakan satu kawasan penempatan yang telah di diami masyarakat Melayu puluhan tahun dahulu. Kini kawasan itu telah dipindah milik kepada satu syarikat pemaju untuk dibangunkan tanpa disedari penduduk kampung. Sedangkan tanah yang mereka diami itu telah disahkan tanah kerajaan dan cubaan memohon mendapatkan geran hak milik ke atasnya pernah dilakukan beberapa kali malangnya tidak pernah dilayan serius oleh pihak berwajib. Tahu-tahu tanah yang telah mereka dirikan rumah, mereka usahakan dengan tanaman dan ternakan, mereka mohon bekalan api dan air dan mereka jaga bagaikan kampung sendiri biarpun tidak sempurna, rupa-rupanya telah diberi milik kepada pihak lain hanya kerana pihak itu punya RM.

Isu sama kini berlaku di Kampung Baru Plentong Tengah di Johor Bahru.

Suka tidak suka, mereka terpaksa berpindah kerana status mereka kini sudah jadi penceroboh. Mahu tidak mahu, mereka terpaksa melihat tanah yang pernah mereka teroka, tanah yang mereka duduki 100% kini tidak dapat dipertahankan. Sedikit demi sedikit hak mereka terpaksa dikongsi bersama kaum lain yang asalnya mendatang. Mengikut ketetapan pemerintah, mereka diperuntukkan sekurang-kurangnya 30% saja dari keseluruhan tanah yang pernah diduduki itu. Kalau mereka mahukan lebih, jarang ada pemaju yang sudi berikan hak itu kepada mereka dengan harga diskaun Bumiputra. Lebih baik pemaju berikan kepada kaum lain yang sanggup membayar penuh.

Dan satu lagi ketetapan kerajaan yang asalnya bermaksud membantu golongan berpendapatan rendah ada kalanya turut dimanipulasikan pemaju. Ketetapan itu ialah 10% Rumah Kos Rendah (luasbina 650kaki persegi) mesti disediakan pemaju di setiap projek pembangunan yang mereka bangunkan. Ketetapan ini telah digunakan sebaik mungkin supaya mereka dapat memenuhkan sekurang-kurangnya 10% dari 30% kuota bumiputera yang ditetapkan kerajaan. Hasil kebijaksanaan itu, pemaju kini hanya bertanggungjawab mencari 20% baki kuota Bumiputera untuk mencukupkan syarat kuota yang ditetapkan dan baki kuota itu diperuntukkan kepada 90% unit kediaman lain yang berkos lebih tinggi.

Malangnya tidak ramai bumiputera yang berkemampuan memiliki 90% unit kediaman lain yang berharga lebih tinggi yang dibina pemaju. Di sinilah bermula permainan tarik tali antara pemaju dengan pemerintah - Pemerintah mahukan kuota, dan pemaju mendakwa kuota tidak dapat dipenuhkan atas alasan kesukaran mendapatkan pembeli bumiputra. Hakikat bahawa mereka membina kediaman dengan harga di luar kemampuan bumiputera tidak disebut. Dan mereka pula pada masa-masa tertentu mendesak kerajaan menaikkan paras harga biarpun harga sedia ada sendiri sudah sukar dimiliki bumiputera. Jadi untuk siapa rumah-rumah itu?

Ketika kenaikan harga minyak yang mendadak baru-baru ini, Persatuan pemaju perumahan Malaysia (Rehda) menuntut kerajaan sekali lagi menimbangkan kenaikan harga ekoran kenaikan bahan binaan yang turut meningkat. Anehnya ketika kerajaan menurunkan harga minyak, harga barang yang didakwa meningkat itu tidak pula berkurangan. Jadi jika begini keadaannya, bagaimana kuota bumiputera dapat dipenuhkan? Saya percaya, Rehda lebih suka jika kerajaan hapuskan saja kuota bumiputera itu.

Dan dalam kemelut yang tidak tahu puncanya ini, MB Kedah keluar dengan ideanya yang sukar difahami sesetengah pihak. Saya berterima kasih dengan idea bernas MB itu. Ia sekurang-kurangnya menuntut agar pemerintah pusat berfikir tentang apakah punca sebenar di sebalik semua ini. Selama ini di setiap permintaan Rehda diterima, maka sekali ini cubalah tidak dilayan permintaan itu sebaliknya biarlah diberi tekanan agar mereka berfikir bahawa tidak semudah itu mendapat paha sesudah dihadiahkan betis kepada mereka.

Diharap idea MB kedah ini berjaya merungkai apa sebenarnya yang berlaku disebalik permasalahan ini.

Ahad, 19 Oktober 2008

Kejadian Murid tendang Guru- apa nak jadi....?

Kesan pendidikan sekular
Dilulus terbit pada Sunday, October 19 @ 17:00:00 MYT oleh AbuJihad
Analisis Isu Oleh shamatun

"
 17 Syawal 1429 H, kiranya hari raya yang ke-17, kita dikejutkan dengan satu kes yang melibatkan seorang pelajar perempuan yang didakwa menendang dan memukul seorang gurunya. Seorang pelajar perempuan yang berusia 14 tahun menendang dan memukul seorang guru perempuan yang berusia 27 tahun. Akhir Zaman ...


Pengalaman saya sebagai seorang pendidik, memang tak dinafikan wujudnya masalah-masalah yang berlaku antara saya dan pelajar. Lebih-lebih lagi ketika menghadapi pelajar yang bermasalah dari sudut akhlaknya. Tetapi setakat tak pernah lagi seorang pelajar pun mengeluarkan perkataan atau tulisan yang kesat macam "Gila Babi" apatah lagi memukul atau menendang saya.

Daripada isu yang berlaku sekarang, sudah sah, apabila pendidikan Islam tidak diterapkan secara sebaiknya ke dalam seseorang pelajar, dan apabila sistem pendidikan yang asasnya sekular akan menyebabkan seseorang pelajar itu akan bersikap seperti bukan manusia.

Sekarang ini, kebanyakkan ibubapa inginkan anaknya berjaya dalam peperiksaan. Hampir setiap kali menjelang peperiksaan, akan menjemput ustaz, orang kampung, tetamu kehormat dan kaum kerabat semata-mata untuk melakukan solat hajat dan tahlil perdana untuk memastikan anaknya berjaya dalam peperiksaan. Pelajar itu akan berjaya, tetapi berjaya dalam pelajaran sahaja. Yang tidak berjaya adalah tidak berjaya dalam akhlaknya, moralnya, tingkah lakunya dan peribadinya.

Daripada itulah, saya berpendapat bahawa sistem pendidikan yang ada di Malaysia sekarang MESTI ditukar kepada sistem pendidikan Islam yang sempurna. Perkara ini takkan berlaku melainkan kerajaan yang ada sekarang MESTI ditukar kepada kerajaan ISLAM.

Kepada ibubapa yang dihormati sekalian, jika kita inginkan kebahagian, ketenangan, keberkatan dan kesejahteraan berlaku ke atas anak-anak kita di masa akan datang samada di dunia dan akhirat, kita bertanggungjawab sepenuhnya agar memastikan anak-anak kita mendapat pendidikan ISLAM yang sempurna sejak dari kecil lagi. Jangan di akhirat nanti, kita akan dipersoalkan oleh anak-anak kita disebabkan kita tidak mempedulikan kehidupan mereka di dunia yang akan musnah ini. Anak-anak ini diibaratkan sebagai "Kain Putih". Kita yang akan mencorakkannya. Samada kita inginkan kebaikkan atau keburukan ke atas mereka.

Akhirnya, marilah kita sama-sama memastikan sistem pendidikan yang ada sekarang ini DITUKAR kepada sistem pendidikan ISLAM yang sempurna dengan cara MENUKAR kerajaan sekarang kepada kerajaan ISLAM.

Wassalam.
"

Khairi dulu calon pilihan sekarang serpihan

ustaz Idris Ahmad
Sat | Oct 18, 08 | 12:19:10 pm MYT

Akhbar Utusan 15 Okt. 2008 melaporkan, calon Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin menganggap dirinya kini hanya seorang calon underdog atau calon bukan pilihan untuk merebut jawatan tertinggi Pergerakan Pemuda UMNO.

Ahli Parlimen Rembau itu berkata, berdasarkan perkembangan pencalonan semasa, semua pihak pastinya tahu siapa yang menjadi calon pilihan masa kini.

1.Kesian saya pada menantu bakal bekas PM Malaysia yang dipaksa turun takhta sebelum masa. Pemimpin Umno buat kepada pak lah macam wali mujbir paksa anak kahwin. Ini fenomena biasa dalam Umno

2.Sekarang baru Khairi sedar siapa dirinya apabila kuasa tidak ada. Ahli Umno hanya hormat pada mereka yang boleh beri projek, dollar dan sen. Sekarang perwakilan sudah tahu kamu bakal kehilangan taring dan bakal menjadi singa tua yang tidak bergusi.

3.Perwakilan Umno dia pilih pemimpin bukan berdasarkan idealisme perjuangan yang boleh meneruskan agenda negara dan rakyat. Mereka menaikkan seorang pemimpin apabila boleh kenyangkan temolok dan perut masing-masing. Kebetulan kapal Khairi bakal karam maka bertempiaran pakat cari kapal lain.

4.Kapal yang pengikut Khairi lari untuk tumpang pun bakal tak tahan lama juga, bukankah mazhab Umno ini satu sahaja iaitu rebut benda. Mana tahan hendak pelihara pengikut dengan benda, bukit belacan pun kurus. Akan datang mereka akan marah pula pada individu yang sanggup lawan Khairi. Tentu kita ingat sewaktu Tun Dr Mahathir hentam Pak Lah semua pakat sinsing lengan untuk pertahan Pak Lah dan kutuk Tun Dr Mahathir, apa bahasa yang tidak mereka gelar kepada mantan Presiden Umno. Waktu itu Pak Lah berkuasa lagi dan gagah, sekarang sudah hilang pengaruh.

5.Datuk Mukhriz dapat pencalonan banyak dan menjadi pesaing kepada Khairi kerana, arus sekarang ialah orang benci pada Pak Lah kerana gagal capai keputusan cemerlang dalam PRU 12. Kebetulan pula Datuk Mukhriz orang yang langtang kritik Pak Lah lepas pilihanraya, suaranya senada dengan bapanya.

6. Dalam suasana sekarang siapa yang masuk kem Khairi inilah baru sahabat sejati, mereka yang lari itu pejuang kayu jati. Sekarang Khairi baru tahu siapa kawan dan siapa makan kawan. Di dalam suasana seperti begini orang yang boleh tenggelam timbul baru sahabat sejati.

7.Kita pun tidak nampak apa agenda Datuk Mukhriz hendak bawa dalam Pemuda Umno. Yang kita tengok ia lebih kepada emosi dan sentimen kemarahan pada Pak Lah, kerana bapa dia marah Pak Lah batal jambatan bengkok, tukar CEO Proton dan lain-lain isu peribadi yang melibatkan kepentingan dirinya. Kita tidak dengar agenda yang besar yang akan dibawa oleh Datuk Mukhriz. Dari segi pemikiran agama dan tindakan ia akan bersikap macam bapa beliau nanti.

8.Datuk Mukhriz patut kena ada wawasan untuk membetulkan sistem dan ekonomi yang rosak sejak bapa beliau memerintah 22 tahun. Sistem kehakiman, penggunaan dana awam, masalah sosial yang rosak teruk sekarang. Inilah yang beliau kena lakukan bukan agenda peribadi.

9.Saya yakin pemuda Pas dan pemuda Pakatan Rakyat tidak kira siapa yang memimpin pemuda Umno, adinda-adinda saya dalam pemuda akan terus mara untuk meruntuhkan parti Umno yang dianggap telah tidak relevan dalam perjuangan di negar inia. Khairi atau Mukhriz sama sahaja.

Hiburan bercorak negatif dikawal

Oleh Izwan Abdul Halim

PENDANG: Program Citra Aidil Fitri anjuran Sekolah Rendah Islam Sri
Nur dengan kerjasama Majlis Daerah Pendang bakal menjadi model kepada
penganjuran aktiviti hiburan di negeri ini.

Program tersebut yang diadakan di Stadium Mini Pendang, 11 Oktober
lalu itu berkonsepkan konsert mini dengan menampilkan ikon baru nasyid
iaitu Juara Akademi Nasyid TV9, Azhan Atan dan artis nasyid popular
remaja, kumpulan UNIC serta persembahan marhaban.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Belia Dan Sukan, Kesenian Dan
Warisan, Kebudayaan Negeri, YB Dr Haji Hamdan Mohamed Khalib dalam
ucapan perasmiannya menjelaskan bahawa Kerajaan Negeri pada masa ini
masih menangguhkan pemberian permit terhadap penganjuran hiburan
terbuka di negeri Kedah.

Pun begitu katanya, permit boleh dipohon dengan kebenaran bersyarat
daripada Kerajaan Negeri.

Tegas beliau, Kerajaan Negeri tidak bermaksud menyekat aktiviti
hiburan di negeri ini, cuma ianya bertujuan mengawal pengaruh negatif
hiburan hingga memesongan kehidupan muda-mudi di negeri ini.

Maklumnya lagi, Kerajaan Negeri akan mengeluarkan garis panduan
pengurusan program hiburan tidak lama lagi.

"Dasar kebudayaan dan garis panduan hiburan sedia ada misalnya dari
Jakim dan Kerajaan Kelantan, bahkan negeri Kedah sendiri mampu untuk
mengawal hiburan-hiburan melampau tetapi ianya tidak dilaksanakan,"
katanya menerangkan permasalahan tersebut

Menyentuh kebudayaan pelbagai kaum di negara ini, menurutnya, tidak
ada budaya kaum di dalam negara ini mahu menjurus kepada perkara
negatif.

Oleh itu beliau melahirkan harapan agar kebudayaan kaum dalam negeri
ini disuburkan sebaiknya. Malah katanya, banyak kebudayaan kaum lain
yang tidak bercanggah dengan syariat Islam.

Hadir sama pada program tersebut ialah Ahli Parlimen Pendang, YB Dr
Haji Mohd Hayati Othman dan Pegawai Daerah Pendang, Tuan Haji Harun
Jasin.

Semua golongan meriahkan Aidil Fitri PAS Merbok

Oleh Izwan Abdul Halim

BUKIT SELAMBAU: Rumah Terbuka Aidil Fitri PAS Kawasan Merbok bukan
sahaja dihadiri oleh para penyokong Pakatan Rakyat dan masyarakat
setempat, malah kakitangan awam, anggota keselamatan dan ahli-ahli
Umno turut sama memeriahkan majlis tersebut.

Majlis yang julung kali diadakan secara terbuka itu tapak pasar minggu
Pekan Bukit Selambau itu telah dihadiri lebih 2,000 hadirin.

Pelbagai juadah disediakan antaranya nasi dagang, nasi tomato,
ketupat, laksa, sate, mee kari, bihun sup, cucur udang dan rendang.

Hujan lebat yang turun ketika majlis sedang berlangsung menambahkan
selera pengunjung hingga semua juadah habis ke semuanya bahkan ada
juga dibungkus untuk keluarga di rumah.

Sementara itu, Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Merbok, Ustaz Mohd Zahir
Ghazali melahirkan rasa gembiranya dengan 'percubaan' penganjuran di
tempat terbuka seperti itu.

Jelasnya, beliau mendapat makluman dari aktivis-aktivis PAS di situ
bahawa ahli-ahli Umno turut serta dan gembira dengan majlis tersebut.
Katanya, silaturrahim seperti itulah yang memberi pengertian kepada
sambutan Aidil Fitri

Turut hadir memeriahkan majlis ialah Pengerusi Perhubungan KeADILan
Negeri, YB Senator Mohd Zamri Yusuf, Ketua Angkatan Muda KeADILan
Negeri, Tuan Saiful Izham Ramli dan AJK Pemuda PAS Negeri, Azman
Ahmad.

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons