Khamis, 16 Oktober 2008

3000 hadiri Majlis Aidilfitri Sekolah Integrasi Faizin

Guar Chempedak - 16 Oktober

Majlis Aidilfitri Sekolah Integerasi Faizin yang diadakan pada hari ini (Khamis) meriah. Jamuan bermula pada pukul 12.00 tgh hingga jam 5.00 petang. Lebih 3000 orang yang terdiri daripada pihak waris pelajar, penduduk setempat dan juga orang-ramai dari luar kawasan telah hadir memeriahkan majlis tersebut. Turut hadir ialah masyarakat bukan Islam yang turut merasai kemeriahan sambutan aidilfitri.

Pihak sekolah telah menyembelih seekor lembu untuk jamuan nasi dan gulai kepada para tetamu. Selain itu mereka juga turut dihidangkan dengan kuih-muih, bihun sup, laksa, buah-buahan, satay dan bermacam-macam lagi. majlis ini adalah program tahunan yang dianjurkan oleh pihak sekolah tetapi tahun ini diadakan dengan persediaan lebih besar dan jumlah tetamu yang lebih ramai.

Semua juadah yang disediakan adalah hasil sumbangan mereka-mereka yang turut membantu pihak sekolah menjayakan majlis yang meriah ini.

Ust. Mohamad Ismail, selaku Setiausaha Lembaga Tadbir Sekolah mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang hadir menjayakan majlis ini dan juga kepada mereka yang menyumbang wang ringgit untuk menjayakan majlis ini dan juga segala sumbangan yang diberikan sejak sekolah ini ditubuhkan.

Gambar Sekitar Rumah Terbuka Aidilfitri PAS Kaw. Jerlun

Alor Biak- Jerlun

Rumah Terbuka Aidilfitri PAS Kawasan Jerlun telah berlangsung hari ini di Tapak Pekan Sehari, Alor Biak. Jamuan bermula jam 12.30 sehingga 3.00 petang. Majlis telah dihadiri oleh Ribuan masyarakat Jerlun.

Turut hadir Ust. Idris Hj Ahmad, AJK PAS Pusat yang juga Bekas Calon Parlimen Jerlun,YB Dr Abd. Isa Ismail , Speaker DUN Kedah, YB Hj Abdullah Jusoh, Exco Kerajaan Negeri Kedah, Datin Che Barni , Pegawai Daerah Kubang Pasu, Ust. Mohd Rosli Azmi , Setiausaha DPPNK dan ramai lagi pimpinan yang turut memeriahkan majlis tersebut.


Surat Terbuka Untuk YB Dato’ Paduka Ibrahim Ali


Dilulus terbit pada Thursday, October 16 @ 10:43:41 MYT oleh TokPenghulu
Teguran @ Kritikan Oleh ahmadfadhli

" Assalamualaikum. Kepada Yang Berhormat Dato’ Paduka Ibrahim Ali, Ahli Parlimen Pasir Mas.

Pertamanya, tahniah saya ucapkan kepada YB Dato’ kerana telah memenangi kerusi parlimen bagi kawasan Pasir Mas di dalam pilihan raya umum yang lepas. Ucapan ini walaupun mungkin agak terlewat tapi saya rasakan masih relevan khususnya di dalam keadaan YB Dato’ pada hari ini yang saya kira semakin ditonjolkan oleh media massa setelah tenggelam agak lama selama ini.

Yang Berhormat Dato’, saya merupakan salah seorang pengundi di dalam parlimen Pasir Mas yang telah mengundi YB Dato’ di dalam pilihan raya yang lepas. Di dalam parti, saya merupakan Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS di dalam kawasan parlimen YB Dato’. Sayalah yang diamanahkan sebagai pengerusi di dalam majlis memperkenalkan calon di dalam pilihan raya umum yang lepas di Mini Stadium Pasir Mas. Semoga Allah mengampuni kesilapan saya apabila saya mengatakan YB Dato’ sebagai wira rakyat. Demi Allah, saya tidak berkata demikian kecuali hanyalah kerana mahukan kemenangan YB Dato’ yang bertanding di atas tiket parti kami.

Walaupun sejarah YB Dato’ cukup pedih untuk saya ingati, khususnya caci nista yang pernah YB Dato’ lemparkan kepada pimpinan PAS, saya dan juga saya pasti penyokong-penyokong PAS yang lain tetap mengundi YB Dato’ di atas dasar patuh dan kasih kami kepada para pimpinan. Saya mengikuti perkembangan YB Dato’ dari jauh dan dekat. Saya juga mendengar sumpah seranah terhadap UMNO dan Tun Dr Mahathir keluar dari mulut YB Dato’ sendiri ketika berkempen di dalam pilihanraya umum 1990 di atas pentas Semangat 46.

Walaupun ketika itu umur saya masih di dalam usia kanak-kanak, tetapi saya tidak mudah lupa sebagaimana YB Dato’. Lantas, ketika YB Dato’ dilucutkan jawatan sebagai Ketua Bahagian UMNO pada tahun 2004 yang lepas, saya telah menulis memberikan amaran agar jangan ada sesiapa yang menumpahkan simpati kepada YB Dato’.(tulisan dulu)

Hari ini, YB Dato’ kembali menjadi Ahli Parlimen Pasir Mas. Tahniah. Namun, YB Dato’ perlu mengetahui, kemenangan ini adalah kemenangan ihsan dari parti kami.

Parti kami tidak pernah meletakkan calon yang tidak berlatar belakangkan pendidikan agama di kawasan ini semenjak kebelakangan ini. Pasir Mas tempat suburnya pondok-pondok pengajian agama, tuan-tuan guru bertebaran di sini. Tetapi pimpinan kami YAB Tuan Guru tetap memberikan tempat kepada YB Dato’ untuk menjadi calon. Beliau mempunyai pertimbangan tersendiri. Namun, untuk pengetahuan YB Dato’, lewat kunjungan Tuan Guru ke kawasan ini beberapa kali, kami menekankan bahawa calon yang kami mahukan ialah ulama’. Kami menolak nama YB Dato’ sebagai calon. Tetapi entah jampi serapah apa yang YB Dato’ gunakan, akhirnya nama YB Dato’ tetap muncul sebagai calon.

Secara peribadi, saya sungguh hampa. Tetapi saya tidak seperti YB Dato’ yang mudah melenting dan muncul sebagai hero. Saya taat kepada pimpinan yang saya kasihi. Mungkin suasana genting yang melanda kerajaan Kelantan menyebabkan Tuan Guru memilih YB Dato’ untuk mengurangkan risiko. Dalam kepedihan mengingati sejarah hitam YB Dato’, saya mengizinkan tangan ini menurunkan undi memenangkan YB Dato’. Bukan setakat itu, saya bekerja siang dan malam berkempen untuk kemenangan YB Dato’.

Tahukah YB Dato’, kempen-kempen dan ceramah kelompok yang diadakan menjelang PRU yang lepas parti kami peruntukkan jua ruang untuk wakil YB Dato’ datang menyampaikan ucapan. Kadang-kadang mereka hadir, kadang-kadang tidak. Di saat tiada wakil YB Dato’ datang untuk berkempen, kami turut sama menyelitkan pujian kepada YB Dato’ dalam usaha mempengaruhi pengundi memberikan kemenangan kepada YB Dato’. Bagi saya sendiri, secalar manapun luka yang saya alami, tentu sekali Tuan Guru lebih tercalar hatinya.

Dan kalau Tuan Guru boleh memberikan kemaafan, kenapa tidak saya? Itulah yang pimpinan kami di Pasir Mas fikirkan. Kerana itu, sewaktu saya bangun menggesa agar Pas Kawasan Pasir Mas meluluskan usul tergempar memberikan amaran kepada YB Dato’ lewat muktamar yang lepas, Yang diPertua PAS Kawasan, Ustaz Ismail Nuh lantas menegur saya dan tidak ingin memanjangkan perkara tersebut di atas asas menghormati pimpinan pusat. Lihatlah pimpinan kami yang pernah dicabar oleh YB Dato’ di dalam pilihanraya 1999 dan 2004 tidak bersultankan dendam peribadi malah turun bersama-sama YB Dato’ di dalam perarakan penamaan calon. Ingatkah YB Dato’ saat-saat itu?

Ternyata sekali, YB Dato’ tidak pernah mengambil iktibar daripada sejarah. Hari ini, saya melihat nama YB Dato’ seringkali terpampang di dada akhbar dan juga menghiasi kaca televisyen ; satu perkara yang YB Dato’ tidak akan bermimpi untuk mendapatkannya jika tidak bergelar ahli parlimen.

Namun sayang, suara YB Dato’ sudah mula sumbang. YB Dato’ melupakan prinsip Pakatan Rakyat yang disertai oleh parti yang memberikan kemenangan kepada YB Dato’. Di dalam kawasan, saya tahu YB Dato’ sudah mula renggang dengan pengundi-pengundi YB Dato’ sendiri. Bukanlah menjadi kesalahan apabila YB Dato’ merapati ahli-ahli UMNO, tetapi dengan di dalam masa yang sama, YB Dato’ renggang malah enggan bertemu dengan kami, YB Dato’ seolah-olah sudah menjadi ahli parlimen UMNO di dalam kawasan Pasir Mas. Dan itulah yang sedang diratib oleh penduduk-penduduk kampung.

Di dalam bulan Ramadhan yang lepas, YB Dato’ mengadakan majlis berbuka puasa bersama-sama ahli UMNO dan sudah hilang perhatian YB Dato’ kepada ahli-ahli parti yang mengundi YB Dato’, apakah makna semuanya ini kalau tidak kecenderungan untuk YB Dato’ bersama-sama dengan UMNO kembali?

YB Dato’ usahlah merasa hairan kalau setiap kali wajah YB Dato’ terpampang di tepi-tepi jalan di atas sepanduk yang digantung, ianya menjadi mangsa samada dicat ataupun dikerat. Entah betul entahkan tidak berita yang saya dengar ini. Namun jika ia benar, ia hanyalah satu tanda kecil betapa pengundi-pengundi Pasir Mas sudah benar-benar meluat dengan suara sumbang YB Dato’. Bahkan rasa meluat itu sudah menjadi rasa benci yang terlampau hebat. Maka oleh yang demikian, walaupun tidak mewakili parti yang saya sertai, saya benar-benar berharap agar YB Dato’ tidak meneruskan suara sumbang atau setidak-tidaknya YB Dato’ boleh diam kerana diam itu lebih bijaksana daripada bercakap dengan menampakkan tergiurnya YB Dato’ kepada UMNO semula.

Saya tidak tahu apakah rentak YB Dato’ selepas ini. Namun saya ingin memberikan satu janji, andainya YB Dato’ masih meneruskan suara sumbang ini, inilah penggal terakhir YB Dato’ sebagai wakil rakyat kawasan kami. Saya akan berusaha siang dan malam memastikan kekalahan YB Dato’ di dalam pilihanraya yang akan datang. Percayalah, walaupun kudrat saya terbatas, tetapi demi untuk memastikan kekalahan YB Dato’, kudrat yang terbatas ini akan dikerahkan jua. Dan saya sungguh bangga andainya YB Dato’ dapat diberikan pengajaran yang berguna nanti.

Semoga YB Dato’ mendapat makluman yang sewajarnya di atas kiriman warkah ini.

Sekian.

AHMAD FADHLI BIN SHAARI

15 OKTOBER 2008

Selasa, 14 Oktober 2008

MAJLIS RUMAH TERBUKA PAS NEGERI KEDAH SEMPENA AIDIL FITRI 1429h

Oleh: SITI ZALEHA ABDUL RAHIM

SUNGAI PETANI – Aidilfitri adalah hari kemenangan umat Islam setelah
sebulan menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Sebagai meraikan
kemenangan tersebut, antara amalan yang menjadi kebiasaan adalah
majlis rumah terbuka.

Bermulanya era baru pentadbiran negeri Kedah, di mana rakyat jelata
telah memilih sebuah kerajaan yang lebih telus bagi menjamin
kesejahteraan seluruh negeri. Sebagai menghargai mandat yang
diberikan, Parti Islam Semalaysia (PAS) Kedah menganjurkan majlis
rumah terbuka yang diadakan di Padang Awam Taman Semarak, Sungai
Pasir, Sungai Petani baru-baru ini.

Kira-kira 4,000 rakyat dari seluruh negeri Kedah daripada pelbagai
lapisan masyarakat tidak melepaskan peluang menghadiri majlis tersebut
sejak jam 2.00 petang hingga jam 5.00 petang. Pelbagai juadah
disediakan khas daripada setiap PAS kawasan di seluruh negeri Kedah
kepada para tetamu. Anatarnya adalah keropok lekor, sate, bihun sup,
ketupat, rendang, bubur kacang serta buah-buahan. Dewan Ulamak, Dewan
Pemuda Pas, Ahli Dewan Undangan Negeri turut menyediakan hidangan yang
menyelerakan kepada para tetamu.

Para pemimpin negeri serta PAS Kedah turut hadir pada majlis tersebut
bagi meraikan kedatangan tetamu dari seluruh negeri Kedah. Antara
pemimpin yang hadir adalah, Pengerusi Jawatankuasa Industri dan
Pelaburan, Sains dan Inovasi, YB Tuan Haji Ir Amiruddin Hamzah,
Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Kesenian dan Warisan,
Kebudayaan, YB Dr Haji Hamdan Mohamed Khalib, Pengerusi Jawatankuasa
Pembangunan Wanita dan Kebajikan, YB Ustazah Hajjah Siti Aishah
Ghazali, Ahli Parlimen Merbok, Dato' Rashid Din, Pengarah Urusetia
Penerangan Negeri Kedah, Zulkifli Yahaya serta Pimpinan PAS Kedah yang
lain.

Masyarakat bukan Islam turut hadir meraikan majlis tersebut yang
terdiri daripada kaum Cina, India dan Siam. Ini dapat dibuktikan
bahawa pucuk pimpinan Pakatan Rakyat yang terbentuk pada Mac lalu
berjaya menyatukan perpaduan kaum di negeri Kedah bagi menjamin
kesejahteraan seluruh rakyat.

Sudah menjadi adat dalam sambutan Aidilfitri, di mana kanak-kanak
adalah golongan paling gembira kerana mereka diraikan dengan pemberian
duit raya. Justeru itu, para pemimpin yang hadir pada majlis tersebut
menyampaikan duit raya kepada kanak-kanak. Majlis itu turut
dimeriahkan dengan selingan persembahan nasyid oleh kumpulan-kumpulan
nasyid daripada sekolah di sekitar negeri Kedah.

Isnin, 13 Oktober 2008

91% Tidak Bersetuju Bagi Gelaran Datuk Kepada Shah Rukh Khan

91% penonton tidak bersetuju pemberian anugerah Datuk kepada Shah Rukh Khan hasil undian yang dibuat oleh Buletin Utama TV3 .

Nampaknya pingat-pingat di negeri Melaka yang kecil tu mungkin terlebih sehingga kena bagi kat orang luar. Ini semua angkara pemimpin gila populariti macam Ali Rustam

Fwd: Jangan risau jika anak kurang cerdik di zaman kanak-kanak

12 Oktober – "Perkembangan otak seorang manusia amat terhad masanya
DNA perlu dipupuk dengan baik kerika kanak-kanak. Sebarang ilmu yang
di ajar ketika kanak-kanak akan membentuk tumbesarannya," demukian
antara ucapan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah, YB Dr
Ismail Salleh, Exco sewaktu merasmikan majlis penutup sesi Uji Bakat
PASTI Kawasan Sungai Petani yang diadakan di Dewan MPSP, Tikam Batu
hari ini.

Menurut Dr. Ismail, ibubapa seharusnya tidak kecewa jika anak mereka
kurang aktif semasa kecil kerana perkembangan otak sentiasa berlaku
sehingga kanak-kanak itu berumur 12 tahun.

Seseorang kanak-kanak yang kurang cerdik boleh bertukar menjadi
seorang yang pintar apabila dewasa kerana perkembangan otak ini.
Beliau mengambil contoh saintis terkenal Einstein yang pada zaman
kanak-kanaknya adalah seorang yang tidak tahu membaca dan nakal tetapi
kini otaknya disimpan setelah beliau meninggal dunia kerana
kepintarannya.

Dalam Ujibakat PASTI ini sebanyak tujuh acara iaitu acara hafalan doa,
hafalan surah, bercerita dari kisah-kisah Al-Quran, azan Subuh,
khutbah, sajak dan nasyid telah dipertandingkan dikalangan
pelajar-pelajar PASTI yang berumur 5 dan 6 tahun. Seramai lebih kurang
150 orang peserta telah mengambil bahagian yang mewakili 27 buah PASTI
cawangan seluruh kawasan Sungai Petani.

Sessi Ujibakat ini diadakan setiap tahun bagi memlih wakil yang akan
mewakili kawasan ke Ujibakat PASTI peringkat negeri Kedah yang akan
diadakan pada 18hb Oktober nanti.

Turut hadir didalam majlis tersebut adalah Ustaz Yusuf Awang, Ketua
Dewan Pemuda Kawasan Sungai Petani dan Azman Ahmad Pengarah Jabatan
PASTI Kawasan Sungai Petani.

Majlis diakhiri dengan penyampaian hadiah kepada para pelajar yang
telah menunjukkan kebolehan masing-masing didalam acara yang
dipertandingkan.

Zulkifli kekal, calon BN tarik balik petisyen


Harakahdaily
Mon | Oct 13, 08 | 2:00:46 pm MYT

ALOR STAR, 13 Okt (Hrkh) - Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Kulim Bandar Baharu, Dato' Abdul Aziz Sheikh Fadzir hari ini menarik balik petisyen bagi membatalkan keputusan pilihan raya umum ke-12 yang dimenangi calon Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Zulkifli Noordin.

Iklan

"Saya telah berbincang dengan pucuk pimpinan BN dan diarahkan supaya tidak meneruskan petisyen tersebut atas beberapa faktor termasuk ekonomi negara,"katanya kepada pemberita di pekarangan Mahkamah Tinggi Alor Star selepas menarik balik kes itu.

Bernama melaporkan, pada 27 April lalu, Abdul Aziz diwakili peguam Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin dan Mohd Hafarizam Harun memfailkan petisyen memohon keputusan pilihan raya umum itu yang dimenangi Zulkifli diisytiharkan sebagai batal dan tidak sah kerana calon PKR itu didakwa tidak menyerahkan penyata perbelanjaan pilihan raya umum 2004.

Zulkifli mendapat 22,255 undi menewaskan Abdul Aziz yang memperolehi 16,672 undi pada pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Abdul Aziz berkata keputusan itu dibuat setelah mengambil kira faktor ketidakstabilan ekonomi dunia dan kenaikan harga barang akibat harga minyak yang tidak menentu, rakyat yang semakin terhimpit dan pelbagai beban lain yang perlu diberi perhatian.

"Demi kepentingan penduduk Kulim Bandar Baharu dan negara, saya bersedia berkorban melepaskan hak saya untuk mencabar kemenangan calon KeADILan,� katanya. - mks._

DAPAT PAMPLET KBS 2008 DISINI


Spekulasi terhadap perumahan negeri ditolak


Sumber : Warta Darulaman Daily

Oleh Izwan Abdul Halim

ALOR STAR: Kerajaan Negeri Kedah bertegas menolak sebarang bentuk
spekulasi terhadap perumahan di negeri ini.

Dengan menyifatkan keputusan Kerajaan Negeri menaikkan peratusan kouta
pemilikan Bumiputera baru-baru ini sebagai sebahagian usaha memberikan
hak kepada mereka yang berhak, Pengerusi Jawatankuasa Industri dan
Pelaburan, Sains dan Inovasi, Bioteknologi Dan Pembangunan Usahawan
Negeri, YB Tuan Haji Ir Amiruddin Hamzah berkata, Kerajaan Negeri
meletakkan perumahan sebagai perkara asas dan mahukan semua rakyat
memiliki sekurang-kurangnya sebuah rumah.

"Spekulasi perumahan tidak ada tempat di Kedah, jika hendak buat
perumahan mestilah sesuaikan dengan pendapatan rakyat Kedah," tegas
beliau.

Ujarnya, walaupun Kerajaan Negeri menaikkan kouta itu kepada 50
peratus, ia masih belum menggambarkan demokrafi sebenar di negeri
Kedah.

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan ucapan pada Majlis Jamuan
Amal Persatuan Ulama' Kedah (PUK) Bersama Menteri Besar Kedah di Dewan
Seri Mentaloon di sini, 10 Oktober lalu.

YB Amiruddin yang hadir mewakili YAB Menteri Besar turut
memperbetulkan salah faham terhadap peraturan berhubung kouta itu.

Jelasnya, syarat 30 peratus ditetapkan untuk Bumiputera tetapi 70
peratus itu adalah terbuka.

"Maknanya Bumiputera pun boleh beli yang 70 peratus itu. Tetapi
mindset ramai kata setakat 30 peratus itu sahaja dan mereka yang
menjual pun untuk 30 peratus itu sahaja.

"Ini telah jadi trend yang cukup tidak sihat dalam negeri seumpama
Kedah," ujar beliau merujuk kepada komposisi kaum di negeri ini.

Sebanyak RM120,000 berjaya diperolehi penganjur pada jamuan yang
diadakan bertujuan mengumpulkan dana bagi pembinaan Wisma PUK. Hadirin
juga diperdengarkan ceramah yang disampaikan oleh Dekan Kuliyyah
Syariah Kolej Universiti Insaniah, YBhg Dr Abdul Aziz Haji Hanafi pada
majlis tersebut.

Hadir sama pada majlis itu ialah Exco Kerajaan Negeri, YB Tuan Haji
Abdullah Jusoh, Ketua Hakim Syarie Negeri Kedah, YAA Dato' Wira Syeikh
Yahya Haji Jusoh dan Setiausaha Zakat Negeri, YBhg Dato' Haji Ghazali
Yaakob.

Empat golongan membangunkan negeri

Sumber Warta Darulaman Daily

Oleh Izwan Abdul Halim

ALOR STAR: Sebuah negara akan terbina tamadun dan madiyyahnya apabila
berlaku hubungan mesra atau disebut a'laqah wuddiyyah antara empat
golongan iaitu umara' (pemerintah), ulama' (ilmuan), aghniya'
(hartawan) dan fuqara' (orang miskin) di mana keempat-empat golongan
ini bertindak bantu membantu dan menguatkan antara satu sama lain.

Demikian menurut Pengerusi Jawatankuasa Industri dan Pelaburan, Sains
dan Inovasi, Bioteknologi Dan Pembangunan Usahawan Negeri, YB Tuan
Haji Ir Amiruddin Hamzah ketika menyampaikan ucapan pada Majlis Jamuan
Amal Persatuan Ulama' Kedah (PUK) Bersama Menteri Besar Kedah di Dewan
Seri Mentaloon di sini, 10 Oktober lalu.

Katanya, hal itu sebagaimana yang pernah disabdakan Baginda Rasulullah
SAW bahawa dunia ini hanya akan membangun dengan keadilan para umara',
ilmu para ulama', dermawan atau sakhawah para aghniya' dan doa para
fuqaha'.

Jelas beliau, misi pemerintah (umara') negeri ini adalah memberi hak
kepada mereka yang berhak supaya kemakmuran dalam negeri ini diagihkan
kepada golongan sepatutnya.

"Supaya harta itu jangan hanya beredar di antara orang kaya sahaja di
antara kamu," ujarnya memetik potongan ayat 7 surah al-Hasyr dan
menegaskan perlunya kekayaan yang dijana oleh negeri atau negara ini
diaturkan kepada golongan berkenaan.

Beliau yang hadir mewakili YAB Menteri Besar turut melahirkan harapan
agar ulama' berperanan dan dikembalikan peranannya hingga menjadi
cerminan kepada negara yang disebut baldatan thaiyibatan wa rabbun
ghafur.

Menyoroti sejarah, beliau menegaskan bahawa usaha menuntut kemerdekaan
sebenarnya bermula dari ulama'.

"Sejarah telah 'dijulingkan' hingga langsung tidak disebutkan peranan
ulama' hinggalah Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak, Raja Dr
Nazrin Shah menyebut dalam satu ucapannya tahun lalu agar peranan
ulama' ini diperlihatkan semula kepada rakyat bahawa merekalah yang
utama dan pertama bangun menentang penjajah.

"Slogan 'Merdeka!' itu tidak bermula dari mereka yang kemudiannya
dikenali sebagai Bapa Kemerdekaan dan sebagainya, slogan mereka adalah
'Hidup Melayu!'.

"Ungkapan 'Merdeka!' tidak pernah ada dalam slogan mereka dan sebarang
dokumen mereka. Sebenarnya ulama' yang memulakan slogan 'Merdeka!',
tetapi golongan ulama' menghadapi propaganda penjajah; bukan sahaja
dengan memperburuk-burukkan imej ulama' tetapi juga memenjarakan
mereka," ujarnya melontarkan hujah.

Kerana itu katanya, timbul propaganda seperti 'Bahaya Dari Gunung' dan
sebagainya. Malah hal yang sama juga menurut YB Amiruddin, berlaku di
Kedah apabila kebangkitan ulama' menentang penjajah membawa kepada
tertubuhnya PUK di Maktab Makmud, Alor Star pada tahun 1946, iaitu
sebaik sahaja selesai perarakan menentang Malayan Union.

Melanjutkan ucapan, ulama' katanya, sebagaimana menurut al-Qur'an
berperanan menyampaikan ayat-ayat Allah (perintah agama) kepada
manusia agar menjadi manusia yang beriman dan bertaqwa.

Juga menurutnya, berperanan mentazkirah rakyat dan umat agar hati dan
jiwa menjadi bersih hingga semua urusan hanya semata-mata untuk Allah
disamping mengajarkan kitab al-Qur'an yakni sunnah Nabi SAW.

Ahad, 12 Oktober 2008

Wehdah Sokong Keputusan Kerajaan Kedah Naikkan Kuota Bumiputra 50%

ALOR STAR, 12 Okt (Bernama) -- WEHDAH, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyokong keputusan kerajaan Kedah menaikkan kuota perumahan bumiputra kepada 50 peratus, meminta kerajaan pusat mengemukakan fakta apabila meminta kerajaan negeri memperkenalkan sistem atau dasar perumahan yang realisitik dan seimbang.

Pengerusi WEHDAH, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata kerajaan Kedah membuat keputusan betul apabila menaikkan kuota itu dari 30 kepada 50 peratus bagi mengimbangi polarisasi kaum, berkuatkuasa 1 Sept lepas.

Berdasarkan pecahan kaum, bumiputra Kedah berjumlah kira-kira 1.5 juta dan bukan bumiputra 400,000 orang, kuota 50 peratus adalah wajar, katanya kepada pemberita di sini, Ahad.

Dalam lawatannya ke Kedah Jumaat lepas, Najib berkata dasar perumahan haruslah mengambil kira masalah pemaju dan bukan sekadar memperkenal tetapi menyukarkan pelaksanaannya.

Menteri Besar itu pula menyifatkan dasar tersebut adalah wajar kerana majoriti rakyat Kedah adalah kaum Bumiputera.

Bagaimanapun dasar itu ditentang oleh Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah yang menyifatkan sebagai menyukarkan pemaju perumahan dan mahukan sistem kuota sedia ada iaitu 30 peratus untuk Bumiputera dikekalkan.

Mohd Azmi yang juga Presiden Teras Pengupayaan Melayu (TERAS) mencadangkan penubuhan sekretariat 'Baitul Salim' atau Perumahan Sejahtera bagi memantau aktiviti industri perumahan bagi mencapai matlamat rancangan kerajaan.

Mohd Azmi turut meminta kerajaan negeri mengawasi dan mengehadkan penjualan hartanah terutama rumah kos tinggi kepada warga asing di Langkawi di bawah program 'Malaysia My 2nd Home' supaya masyarakat tempatan tidak terpinggir dalam tempoh masa panjang.

Pada majlis itu, beliau menyerahkan memorandum mengandungi 23 perkara menyokong keputusan kerajaan negeri kepada Setiausaha Politik Menteri Besar, Sanusi Mohd Noor untuk disampaikan kepada Azizan.

--

Interview The Star Dengan Tun Dr Mahathir

Sunday October 12, 2008

Q. Can Barisan recover the states lost to Pakatan Rakyat?

A. It’s very difficult but possible where the Opposition won marginally like Perak and Selangor. Kedah and Penang will be difficult. Kelantan, of course, is no go. When you destroy something, it takes time to rebuild especially if they provide good governance, don’t make too many mistakes and are non-racist. In Kedah, this man (Mentri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak from PAS) has not tried to make a Kelantan in Kedah. He has been very careful, quite smart and he wants to please people.

Dr M still speaking his mind

By JOCELINE TAN


IT TOOK a few seconds for Tun Dr Mahathir Mohamad to realise that we had come through the door of his office at the Perdana Leadership Foundation in Putrajaya.

He had been absorbed in the newspaper spread out on his desk, his chin resting lightly on one hand.

He was reading the business pages of The Star or more specifically a report on Temasek, the Singapore government investment arm, and also something on Changi airport.

The former Premier may have retired but he still keeps a hawk’s eye on the southern competition.

Dr Mahathir has not had a lovey-dovey relationship with The Star either, especially after the paper was shut down following Operation Lallang. It was well known that he read the paper rather sparingly during his years in power but time is a great healer and he admitted, albeit rather grudgingly, “I read The Star more these days.”

Still on the ball: Dr Mahathir can be charming, intimidating and awesome, all at the same time.

The Putrajaya office is one his three workplaces. He also spends time at his ultra-modern Petronas office and on Fridays, he is usually at the Al-Bukhary Foundation office because it is near the National Mosque where he goes for Friday prayers.

Dr Mahathir cut a striking figure in his long-sleeved bush suit and sporty G-Shock watch and it is hard to believe he is 83.

He has shed more weight since his heart surgery last year and is said to tip the scales at a mere 59kg. But he is definitely no lightweight and his voice continues to resonate.

His blog (www.chedet.com) has been a stunning success. He began without any fanfare in May and today, barely six months down the road, it boasts close to nine million visitors. You can tell he is thrilled with his blogging role. Hundreds of people comment on his postings, many addressing him as, “Dearest Tun” or “Tun yang dikasihi.”

It has been said that Dr Mahathir’s say-it-like-it-is style meant that you either loved him or disliked him. There was no middle path when it came to him.

But there has been a mellowing of feelings towards him, even a sort of nostalgia about his era, with people dwelling on the good and glossing over the bad and the ugly of his administration.

This was amply clear in the surge of people at his Raya open house this year. Notorious for his punctuality, he was standing at the receiving line at 10am on the dot. But when the line showed no sign of thinning by afternoon, he and Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali continued greeting guests seated on armchairs.

This was not a crowd there for the food. They really wanted to see him, kiss his hand, tell him they missed him, warts and all. They also had a lot to say about his successor. Dr Mahathir makes no apologies for being a “thorn in the side” of Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. He had tried everything he could think of to push his handpicked successor out but it took the devastating general election results for the process of leadership change to begin.

In the end, the internal party process predominated; Abdullah took the gentleman’s path and has decided not to defend his Umno presidency.

During the interview which took place several hours before Abdullah announced his decision, Dr Mahathir had been sceptical that his successor would really go. His reaction later in the day was typically Mahathir — he said he did not mind being proven wrong.

And it is clear he will continue have his say as a citizen — and he is no ordinary citizen.

But it has not been all politics for him since he retired. He has been able to do things he had never done before, like driving along the North-South Expressway for the first time in his life.

Yes, the man behind the mega project has never driven or been driven on it because he always flew when he was the Prime Minister.

But last year, after attending the funeral of his sister in Kedah, he took the wheel and made his maiden highway trip from Alor Star to Kuala Lumpur. It was a world away from when, as a young MP, he used to drive back and forth between the two towns along the narrow and winding trunk road.

Still, it is nothing compared to the super political highway that he has travelled.

Below are excerpts from the interview:

Q. Who will be Prime Minister after the next general election, Datuk Seri Najib or Datuk Seri Anwar?

A. It would be disastrous for this country if this man (Anwar) becomes PM because he has no principles. His greatest ambition is to become PM and he is willing to push to the background all his ideals. But you will find if Abdullah is not there, many of those who voted for the opposition will come back. Najib has lost some credibility over the (Umno leadership) transition issue but if he takes over and has a programme to win back those who left for opposition, there is a chance he will remain the PM.

We cannot give too much power to the PM and president of Umno because he can abuse it. I have been saying he should have a panel of advisers, one each for the PM and Umno president to ensure he doesn’t go off on a tangent. That way it would be difficult for the Prime Minister to favour his family. The panel should not be appointed by him, maybe Mubarak (the association of former Barisan Nasional MPs and assemblymen), can play a role. If asked, I would be willing to serve for free.

Q. You will still be a voice of check and balance even after Datuk Seri Najib takes over?

A. I will criticise as a citizen, I have a right to expect my country to be well governed. I must see that this country is well governed. If I don’t, then I would be abdicating my duty as a citizen. I may be wrong in my criticism, I leave that for others to evaluate. I always tell people you must be proud of your country and you can only be proud of your country if it is successful. So you have to work to make it successful.

Q. Can Barisan recover the states lost to Pakatan Rakyat?

A. It’s very difficult but possible where the Opposition won marginally like Perak and Selangor. Kedah and Penang will be difficult. Kelantan, of course, is no go. When you destroy something, it takes time to rebuild especially if they provide good governance, don’t make too many mistakes and are non-racist. In Kedah, this man (Mentri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak from PAS) has not tried to make a Kelantan in Kedah. He has been very careful, quite smart and he wants to please people.

Q. What did you make of the hysteria over Sept 16?

A. I’ve been saying it’s not going to happen. It’s easier for the Opposition to join the government than the other way around. Before Sept 16, I wrote to BN MPs in Sabah and Sarawak. I said if you want to be effective, if you feel unhappy about your situation, you should form your own grouping and make your own demands. At any time if you withdraw, the government will fall and it is possible even for you to remove the PM. One or two people wrote back, the rest just said, thank you, or did not reply.

Q. The Malays have trouble adjusting to a new poitical landscape and their unhappiness is being expressed in a racial manner.

A. Political parties and groups like the Bar Council feel the government is weak and they have been raising sensitive issues like the NEP and the judiciary which we feel should not be publicly discussed. The Malays feel these groups are racist because the attacks are mainly directed at Malays. The Malay response is to attack back on the basis of race. So both sides are playing racial issues, not just the Malays.

Q. Your blog is a runaway success.

A. People want infomation but they have lost regard for the pro-government media. They are told inflation is 7% but when they have to pay 30% more for oil, that is important, not your 7%. They are also told foreign investment is coming in but where is it? Have you seen anything happening in the Corridors? The Arabs came, they saw, they said they would invest, they went off and they haven’t come back. The Arabs can only invest in buildings not land. Where are the jobs?

Q. When will you rejoin Umno?

A. I said I would not rejoin as long as Abdullah is the PM. But it is not a matter of rejoining. People followed me out, whole branches closed down even if it was not reported. I can’t just leave them behind. I have to work to bring them in. Also, my membership may be vetoed.

Q. It is a crowded race for the Umno deputy presidency.

A. They want to split the vote so that Muhyiddin will lose. But it may also work in favour of Muhyiddin because the votes of those opposing him will be split so he will probably win.

Q. Will you let bygones be bygones with Abdullah?

A. If he steps down. The damage done has been terrible. I used to boast to people from other countries that, yes, we have different races. We are not hugging each other but we get along. But now people are not happy, they blame the Malays, the NEP.

Q. The way you went for Pak Lah, was it just the crooked bridge or more than that?

A. Until the crooked bridge I didn’t become vocal but I was unhappy with what I saw. A few days after I stepped down, after promising he would continue with the double tracking and electrification north-south project, he cancelled it. He also returned US$98 million to the Arab investor for the Bakun Dam project, citing technicalities.

I had worked very hard to bring them from Dubai. The idea is if they take an interest in the hydroelectric project, they would also set up an aluminium smeltor which is a big consumer of electricity. So we would have a ready consumer there. There was no written thing but he had given an undertaking to continue with the projects.

So when it came to the bridge, I was really sore. It was the straw that broke the camel’s back or rather Mahathir’s back.

Pemuda Pas pelawa Ku Li sertai Pakatan Rakyat


Sunday, 12 October 2008
KUALA LUMPUR: Ketua Dewan Pemuda Pas, Salahuddin Ayub secara peribadi mempelawa Tengku Razaleigh Hamzah untuk menyertai Pakatan Rakyat sekiranya Ahli Parlimen Gua Musang itu tiada sefahaman lagi dengan Umno.

Salahuddin, yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian, berkata tujuan mempelawa Tengku Razaleigh adalah untuk memperkukuhkan pakatan pembangkang melalui idea dan pengalamannya terutama dalam bidang ekonomi.

"Secara peribadi saya mempelawa Tengku Razaleigh untuk menyertai Pakatan Rakyat. Setakat ini belum ada pertemuan secara rasmi lagi dilakukan untuk tujuan itu melainkan pertemuan biasa.

Dua hari lalu saya lontarkan pelawaan itu kepada Tengku Razaleigh di Kota Baharu," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat bulanan Dewan Pemuda Pas, di sini hari ini.

Ditanya mengenai maklum balas daripada Tengku Razaleigh, Salahuddin berkata: Saya diberitahu secara tidak rasmi oleh pembantu beliau bahawa dia hanya tersenyum di atas pelawaan saya itu."

Beliau juga berkata Pemuda Pas akan mengadakan perhimpunan di Putrajaya pada 10 Januari depan untuk membantah pelaksanaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). - Bernama

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons