Khamis, 9 April 2009

Bukan Arumugam saja jadi Exco 11 bulan tapi ramai lagi menteri BN yang hanya sempat 13 bulan saja


Arumugam tak keseorangan jadi bekas Exco kerana meletak jawatan disebabkan ugutan dan mainan kotor UMENO/BN tapi lebih ramai juga menteri UMENO/BN yang digugurkan oleh bos baru mereka yang memang tak berkenan nak lantik semula mereka untuk jadi menteri. Letak jawatan kerana maruah tapi kena gugur memang jatuh maruah. fikir-fikirkan lah...

kesiannyer mereka

Rakyat tolak politik kotor BN

Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang
Wed | Apr 08, 09 | 1:53:33 pm MYT

Bersyukur kehadrat Allah SWT setelah kita semua bertungkus-lumus berusaha akhirnya dengan keizinan-Nya, Parti Islam SeMalaysia (PAS) dianugerahkan kemenangan dalam pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang melalui calon parti, Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin.

Sesungguhnya kemenangan ini adalah sangat bermakna buat PAS dan Pakatan Rakyat (PR) khasnya di Perak kerana ia membuktikan bahawa rakyat menolak sama sekali amalan kotor 'politik pintu belakang' yang direncanakan oleh Umno dan Barisan Nasional (BN) sehingga menjatuhkan kerajaan negeri yang dipilih dan diberikan mandat oleh rakyat dalam pilihanraya umum yang lalu.

Mudah-mudahan kemenangan ini akan menyedarkan semua pihak bahawa satu-satunya penyelesaian kepada konflik politik dan perlembagaan yang sedang dihadapi di negeri Perak Darul Ridzuan adalah dengan cara membubarkan Dewan Undangan Negeri dan seterusnya menyerahkan kembali mandat untuk diputuskan oleh rakyat dalam pilihan raya kerusi DUN di seluruh Perak.

Sehubungan dengan kemenangan ini juga saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua para petugas dan pekerja parti dari seluruh negara termasuklah rakan-rakan dari PKR dan DAP, pimpinan dan ahli Kelab Penyokong PAS, kelompok Media Baru, para NGO dan orang perseorangan yang telah bekerja tanpa jemu dalam menyumbang ke arah kemenangan ini. Mudah-mudahan segala pengorbanan dan kerja kuat itu akan dibalasi dengan ganjaran yang setimpal oleh Allah SWT.

Kemenangan ini juga adalah menunjukkan keberanian suara rakyat yang mempunyai harga diri dan tidak mampu digugat oleh janji dan ugutan dari jentera Umno dan BN yang terus menerus berselindung di sebalik jentera kerajaan. Kehadiran serta kempen Tun Dr Mahathir dan pimpinan baru Umno yang kononnya melaungkan nada baru dalam pilihan raya ini juga bukan sahaja tidak mendatangkan kesan, malah memburukkan lagi keadaan.

Ternyata bahawa kegagalan Umno dan BN dalam pilihan raya umum yang lalu adalah bukan berpunca semata-mata dari kelemahan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi tetapi adalah suatu hakikat bahawa sememangnya parti Umno dan BN semakin lemah dan tidak mampu berhadapan dengan rakyat yang semakin celik di negara kita ini.

BN hanya berjaya mempertahankan kerusi di Batang Ai dan di lain-lain tempat yang rakyat sememangnya dinafikan hak untuk mendapat maklumat sahaja.

Saya juga ingin mengambil kesempatan mengucapkan syabas dan tahniah kepada PKR kerana berjaya mempertahankan kerusi DUN Bukit Selambau melalui calonnya S.Manikumar. Sesungguhnya kemenangan ini memperkukuhkan lagi kedudukan Kerajaan PR Kedah pimpinan Dato� Seri Azizan Abdul Razak.

Kedua-dua kemenangan ini di samping kemenangan terdahulu di kerusi parlimen Permatang Pauh dan di kerusi parlimen Kuala Terengganu insya-Allah akan merubah lanskap politik tanahair dengan menempatkan PAS dan Pakatan Rakyat sebagi parti arus perdana baru yang disokong dan didokong oleh rakyat jelata. - mks. _

Banyak kesangsian dalam Kabinet Najib

Mat Zain Mat Isa
Thu | Apr 09, 09 | 6:51:21 pm MYT

ADA beberapa pemerhatian dan kesimpulan yang sepintas lalu dapat dibuat tatkala meneliti barisan Kabinet baru Malaysia seperti diumumkan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak, petang tadi.

Pertama, semacam ada rasa sangsi atau kepercayaan yang tidak bulat oleh Najib terhadap orang nombor duanya. Meskipun menepati ramalan meletakkan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Timbalan Perdana Menteri, tidak ramai menyangka orang nombor dua itu akan diberikan tugas di Kementerian Pelajaran. Sudah lama kementerian itu tidak dipegang Timbalan Perdana Menteri.

Orang nombor dua selalunya diberikan peranan paling mencabar. Kementerian yang lebih dianggap kanan, strategik dan berkuasa ialah Kementerian Pertahanan, Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Kewangan.

Bukankah di situ duduknya Najib selaku Timbalan Perdana Menteri dalam Kabinet Tun Abdullah Ahmad Badawi sebelum ini? Bukankah di beberapa kementerian itu juga Abdullah selaku orang nombor dua diletakkan Tun Dr Mahathir Mohamad?

Najib memilih sepupunya, Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein untuk menerajui Kementerian Dalam Negeri, manakala bekas Setiausaha Politiknya, Dato' Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengepalai Kementerian Pertahanan. Apakah dua pemimpin ini sebenarnya yang lebih dipercayai Najib berbanding Muhyiddin?

Kedua, Najib tidak dapat mengelak daripada melantik pemimpin yang sudah ditolak rakyat. Ia bagaikan mengulangi tabiat Abdullah yang sebelum ini dikritik dan dikecam pelbagai pihak.

Dalam ucapannya sebelum mengisytiharkan Kabinet baru itu, Najib mengungkapkan slogan "Satu Malaysia - Rakyat Didahulukan, Prestasi Diutamakan". Kesangsian segera muncul tatkala orang disenaraikannya termasuk mereka yang telah ditolak rakyat dalam pilihan raya. Justeru, 'rakyat' manakah yang didahulukan Najib?

Antara pemimpin tersebut ialah Tan Sri Dr Koh Tsu Koon (Menteri di Jabatan Perdana Menteri), Dato' Seri Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat), Dato' Dr Awang Adek Hussein (Timbalan Menteri Kewangan) dan Datin Paduka Chew Mei Fun (Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat).

Apakah ini menggambarkan pengakuan bahawa dari lebih 100 Ahli Parlimen Barisan Nasional yang masih ada, tidak ada yang mempunyai wibawa dan keupayaan untuk mengisi jawatan Kabinet, sehingga memaksa dilantik mereka yang bukan Ahli Parlimen?

Najib turut melantik pemimpin yang kalah dalam pemilihan parti, sekaligus membelakangkan mereka yang dipersetujui ahli-ahli akar umbi parti mereka sendiri. Mereka ialah Dato' Seri Dr Rais Yatim (Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Warisan) dan Dato' Mukhriz Mahathir (Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri).

Ketiga, tindakan nekad Najib melantik Mukhriz ke dalam Kabinetnya mengundang tafsiran betapa beliau berhasrat membalas jasa Mahathir. Ataukah beliau sebenarnya tunduk kepada saranan dan nasihat bekas Perdana Menteri itu dalam mencaturkan Kabinetnya?

Kita tahu betapa besar peranan dimainkan Mahathir dalam mempercepatkan proses peralihan kuasa kepada Najib dalam parti dan kerajaan. Mahathir lah orang utama yang bertanggungjawab 'memanaskan punggung' Abdullah, sehingga terpaksa melepaskan jawatan lebih awal dari yang dirancangnya.

Keempat, ketiadaan nama Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, turut mengundang pelbagai andaian. Selain sama taraf dengan naib presiden dalam parti, Khairy juga ada tiket selaku Ahli Parlimen Rembau.

Ketiadaan namanya dalam senarai Kabinet dikaitkan dengan penyiasatan semula Lembaga Disiplin Umno berkaitan amalan politik wang dalam pemilihan Umno baru-baru ini. Desas-desus bertiup kencang kononnya Khairy bakal berhadapan tindakan tegas partinya, termasuk kehilangan jawatan yang baru dimenanginya itu.

Andaian itu bagai disahkan apabila Najib tidak menyenaraikan Khairy. Najib dikatakan tidak mahu mengambil risiko menyenaraikan orang yang sedang disiasat. Mana tahu silap haribulan akan berulang peristiwa seorang menteri terpaksa melepaskan jawatan kerana bersalah atas dakwaan politik wang. Maka bagi mengelakkan Kabinetnya tercemar, Najib dikatakan siang-siang lagi enggan menyenaraikan Khairy.

Namun ada juga yang menilainya sebagai bertepatan dengan hasrat Najib membersihkan Kabinetnya dari bayangan Abdullah. Jika nilaian itu benar, bermakna Khairy adalah mangsa keadaan hanya semata-mata dia adalah menantu bekas Perdana Menteri itu. _

KEPUTUSAN DUN BUKIT SELAMBAU

MASA : 10.32 PM

KEPUTUSAN PARLIMEN BUKIT GANTANG PAS MENANG DENGAN MAJORITI 2789, PAS 23860, BN 19071, BEBAS 62. TAKBIR!!!

MUKTAMAD
DUN BUKIT SELAMBAU MENANG MAJORITI 2403 ( MAJORITI 2008 : 2362)

1. UPU KUALA SIN

PKR : 205
BN: 415
BEBAS : 35
MAJORITI: 210
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG


2. UPU KG. SUNGKAP

PKR : 148
BN: 298
BEBAS : 14
MAJORITI: 150
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG

3. UPU BUKIT LEMBU

PKR : 406
BN: 440
BEBAS: 50
MAJORITI: 34
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG


4. UPU TAMAN BANDAR BARU

PKR : 1419
BN: 1308
BEBAS : 147
MAJORITI: 111
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

6. UPU TAMAN DESA AMAN

PKR :810
BN:834
BEBAS: 133
MAJORITI:24
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG


7. UPU BANDAR LAGUNA MERBOK

PKR : 388
BN: 267
BEBAS : 19
MAJORITI: 121
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

8. UPU TASEK APONG

PKR : 528
BN: 335
BEBAS: 41
MAJORITI: 193
UNDI ROSAK :
KEPUTUSAN : PKR MENANG


5. UPU SG. LALANG

PKR : 850
BN: 499
BEBAS: 85
MAJORITI: 351
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

9. UPU AYER MENIDEH

PKR : 699
BN: 311
BEBAS : 15
MAJORITI: 388
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

10. UPU JALAN BADLISHAH

PKR : 221
BN: 145
BEBAS: 30
MAJORITI:76
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

11. UPU TAMAN PERUDA

PKR : 668
BN: 484
BEBAS: 86
MAJORITI: 184
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG


12. UPU TAMAN RIA UTARA

PKR : 704
BN: 628
BEBAS : 90
MAJORITI:76
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG


13. UPU TAMAN RIA JAYA

PKR : 2137
BN: 1201
BEBAS : 158
MAJORITI: 936
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG


14. UPU UNITED PATANI

PKR :427
BN:236
BEBAS : 28
MAJORITI: 191
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

15. UPU PETANI PARA

PKR : 102
BN: 97
BEBAS :0
MAJORITI: 5
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG


16. UPU BUKIT RUSA

PKR : 260
BN: 185
BEBAS : 62
MAJORITI: 75
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

17. UPU PEKAN BUKIT SELAMBAU

PKR : 592
BN: 742
BEBAS :107
MAJORITI: 150
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG

18. UPU POKOK MACHANG

PKR : 271
BN:301
BEBAS : 15
MAJORITI: 30
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG

19. UPU BATU BELACAN

PKR : 256
BN: 338
BEBAS : 19
MAJORITI: 82
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : BN MENANG

20. UPU TITI PANJANG

PKR : 427
BN: 360
BEBAS : 26
MAJORITI: 67
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

21. UPU AMBANGAN HEIGHT

PKR : 219
BN: 191
BEBAS : 27
MAJORITI: 28
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

22. UPU TAMAN RIA SELATAN

PKR : 882
BN: 578
BEBAS : 21
MAJORITI: 304
UNDI ROSAK
KEPUTUSAN : PKR MENANG

TAHNIAH KEPADA SEMUA PETUGAS YANG MEMBANTU KEMENANGAN INI. TERIMA KASIH KEPADA SEMUA PENGUNDI YANG MEMILIH CALON PKR. UNDI ANDA AMAT BERNILAI..

Selasa, 7 April 2009

TAHNIAH KEPADA YB MANIKUMAR DAN YB DS NIZAR

Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah mengucap tahniah kepada YB S. Manikumar yang menang kerusi DUN Bukit Selambau dengan majoriti besar. Selamat berkhidmat untuk rakyat kearah Kedah Sejahtera Nikmat untuk semua.

Isnin, 6 April 2009

Srikandi PKR Dicabul Dalam Bilik Gerakan BN - malaysiakini

http://perisik-rakyat.com/

Monday, April 06, 2009
Lebih kurang jam 4:30 petang tadi, berlaku satu kejadian yang tidak diingini kepada Petugas Pilihanraya Pakatan Rakyat dari Srikandi PKR Malaysia. kejadian berlaku ketika kumpulan Srikandi PKR sedang menjalankan kerja-kerja mengedarkan risalah kempen pilihanraya di kawasan Simpang.

Kejadian tersebut berlaku ketika 6 orang Petugas Pilihanraya (Srikandi PKR) melalui sebuah Bilik Gerakan Pilihanraya UMNO/BN. mangsa menceritakan bahawa ketika mereka melalui kawasan kaki lima Bilik Gerakan UMNO/BN, beberapa petugas UMNO/BN seramai hampir 10 orang yang berada di kawasan tersebut telah bertindak mengepung salah seorang dari mereka kemudian telah mengheret mangsa kedalam bilik gerakan UMNO/BN.

Sebelum itu kumpulan pertama seramai 3 orang yang berada dihadapan mereka telah diganggu dan kumpulan tersebut telah cuba merampas risalah yang mereka bawa dan berlaku adegan tarik-menarik tetapi kumpulan tersebut berjaya meloloskan diri.

Walau bagaimanapun, dalam kekecohan tersebut, kumpulan pertama tadi tidak sedar bahawa rakan mereka yang berada dibelakang telah dikepung dan diheret masuk kedalam Bilik Gerakan tersebut dan mereka hanya menyedari kejadian setelah seorang pekedai berbangsa cina memaklumkan kepada mereka kemudian.

Setelah dimaklumkan, mereka berpatah balik tetapi tidak dapat berbuat apa-apa kerana jumlah petugas UMNO/BN yang ramai. kebetulan ketika kejadian berlaku, bapa mangsa berada berhampiran tempat kejadian dan bapa mangsa kemudian bergegas menyelamatkan anaknya selepas berlaku sedikit kekecohan.

Mengikut mangsa, kumpulan seramai hampir 10 orang tersebut dalam lingkungan umur 40 tahun keatas ketika kejadian telah cuba menanggalkan seluar mangsa tetapi mangsa bernasib baik kerana memakai seluar jeans yang agak ketat dan memaki talipinggang.

Kumpulan tersebut juga dalam kekecohan telah mencabul mangsa beramai-ramai.

Satu laporan polis telah dibuat di Balai Polis Simpang pada jam 5:00 petang tadi.
Posted by Topeng Perak® Unmasked at 9:14 PM 2 comments ShareThis
Srikandi Kena Londeh Seluar Dek UMNO/BN - malaysiakini
Petugas Srikandi kena londeh seluar dek budak UMNO/BN masa edar risalah.

Sekarang tengah buat laporan polis.
Posted by Topeng Perak® Unmasked at 5:43 PM

DIARI PENGUNDI BUKIT SELAMBAU PADA 7 APRIL

Ketika sedang nyenyak tidur untuk persiapan meneruskan satu tugas yang penting esoknya tiba Awang dikejutkan oleh bunyi kokokan Ayam jantan (Lambang calon bebas). Mungkin rumahnya dekat dengan hutan yang berbukit-bukit itu menyebab kehadiran pak rimau telah mengejutkan ayam itu walaupun jam loceng belum berbunyi . Namun begitu Awang terus bangun kerana takut terlena menyebabkan dia akan lambat keluar esok. Awang pun bersiap solat subuh dan berdoa' supaya diberikan petunjuk untuk memilih calon yang terbaik hari ini. Sejak dua tiga hari ini hujan turun dengan lebat sekali , malah ribut pun turut melanda hingga merosakkan dua tiga buah rumah jirannya jadi dia pun bawa payung bersama beliau. Apabila siap Awang pun keluar rumah dan mendapatkan basikalnya yang agak uzur. kalau nak kayuh sampai ke pekan mungkin tak sampai jadi dia pun tunggu bas di bus stop kampungnya. Bila bas sampai dia pun nak bas ke tempat mengundi.

Sampai di tempat mengundi dia pun pergi semak nama di bangsal panas. Awang bawa satu buku dalam poket dia. dalam buku tersebut di catat semua perkara yang berlaku dalam hidup beliau juga ada beberapa perkara tentang parti yang bertanding. Sambil beratur dia pun beleklah buku tu akhirnya dia dapat keputusan nak pangkah calon mana. Selepas timbang punya timbang dia buat keputusan .Undi rahsia tak boleh bagi tau laaa.

Selepas selesai buang undi perut terasa lapar pula. Jadi dia pun pergi makan di warung , pekena ikan goreng seekor.
lepas tu dua pun balik rumah. Dia buka kunci rumah dengan cermat sebelum melangkah dengan agak longlai , maklumlah letih hari tu.

Malam tu sementara menunggu keputusan pilihanraya diumumkan dia ambil kerusi dan letak dibawa pokok palm depan rumah dia. sambil menyedut angin yang nyaman malam tu selepas cuaca agak tak menentu dua tiga hari lepas. malam itu anak bulan memancarkan cahayanya di angkasa. siapakah yang menang agaknya. Awang membayangkan kalau parti yang dia pangkah siang tadi dia akan telefon semua orang yang calon yang dia pangkah itu menang. baru Puas hati dia..dia juga puas kerana telah berlaku adil kepada semua calon yang bertanding dengan memangkah anak bulan...

KONVOI MOTOR BESAR BERLEPAS SEBENTAR TADI

KONVOI JELAJAH MOTOR BERKUASA BESAR AKAN BERLEPAS SEKARANG. KONVOI DILEPASKAN OLEH UST MUSODDAK KETUA PEMUDA PAS KEDAH DI MARKAZ BESAR PAS KEDAH, LAGENDA HEIGHT JAM, 3.50 PETANG. KONVOI AKSN BERTOLAK DARI LEGENDA HEIGHT KE PEKAN BUKIT SELAMBAU. SEBANYAK 40 BUAH MOTOSIKAL MENYERTAI MISI INI. SELAMAT BERKEMPEN DAN SEMOGA SELAMAT PERJALANAN

Petugas Umno RM300 petugas atasan ratus ribu

Saidah Hairan
Mon | Apr 06, 09 | 9:17:24 am MYT

CHANGKAT JERING, 6 April (Hrkh) - Bekas Ketua Bahagian Umno Petaling Jaya, Dato' Zahar Hashim secara sinis menasihatkan semua bilik gerakan Umno di Bukit Gantang ditutup kerana petugasnya hanya mendapat RM300 seorang selama 10 hari.

Katanya, ini berbeza dengan calon Adun yang mendapat wang sebanyak RM500,000 dalam tempoh 10 hari bertugas pilihan raya.

Beliau berkata demikian ketika berceramah di Taman Indah, Bukit Gantang malam tadi.

Ketika beliau berada dalam Umno peruntukkan sebanyak RM800,000 diberikan kepada Umno Bahagian Taman Medan, Petaling Jaya tetapi petugas hanya mendapat RM500 sahaja untuk 10 hari.

Manakala wang selebihnya, tambah beliau disimpan oleh calon dan Ketua Bahagian Umno.

"Saya menyeru petugas Umno di sini balik dan tutup bilik gerakan kerana upah yang diterima sedikit dan tidak tahu sumber itu halal atau tidak," katanya.

Beliau yakin calon PAS dan KeADILan akan menang dan itu menunjukkan isyarat kejatuhan kerajaan BN yang telah memerintah selama 51 tahun. _

Amanat Tok Guru Nik Aziz Kepada Pengundi Bukit SelambauKENAPA ORANG MELAYU TERUTAMA PAS PERLU UNDI S.MANIKUMAR DALAM PRK BUKIT SELAMBAU 7 APRIL 2009

6APRIL2009 -

Menguasai Isu Dasar Dalam Pilihanraya Memahami Hukum Tahalluf As Siasi


Mukaddimah

Selari dengan senario perkembangan politik yang menyelubungi PAS serta kecenderungan ke arah persefahaman dengan parti-parti Pakatan Rakyat lain seumpama PKR & DAP yang mengarah ke arah pengekploitan isu oleh parti-parti yang memerintah terutamanya UMNO, maka dirasakan perlu bahawa diutarakan kepada setiap unit Penerangan dan Penyelidikan UPU seluruh Kawasan akan keperluan memahami agenda ini.

Antara agenda psikologi dan saraf yang bakal diutarakan oleh BN ialah:-

1. Persoalan kafir mengkafir

2. Kepimpinan Negara Oleh Bukan Islam

3. Mengundi Bukan Islam

4. Berkerjasama Dengan Bukan Islam

Semua isu ini banyak berkaitan dengan persoalah tahalluf yang diutarakan oleh PAS dan melihat kepada perkembangan terkini, sekalipun PAS berada di peringkat offensif (menyerang) namun PAS masih perlu ada strategi yang mantap untuk mengatasi isu yang ditimbulkan ini.

Artikel yang dibentangkan ini adalah antara langkah untuk memberi faham kepada setiap jentera Penerangan dan Penyelidikan akan dasar isu dan disebarkan luaskan melalui beberapa kaedah:-

1.Dijadikan sebahagian daripada isi kandungan kuliah oleh para murabbi PAS di setiap madrasah/surau atau masjid.

2.Mengenalpasti setiap UPU mempunyai individu yang banyak berinteaksi dengan masyarakat umum seperti di kedai kopi, pasar atau seumpamanya dan mula membicarakan hal ini secara langsung.

3.Menerbitkan risalah ringkas yang menghuraikan isu dasar ini untuk disebarkan disetiap UPU yang dikenalpasti kubu kuat UMNO, pengundi atas pagar etc.

4.Bahan utama dalam usrah agar setiap ahli mengetahuI isu dasar secara ilmiah (nas dan dalil) untuk berhujah dengan baik dan bernas dengan masyarakat umum.

Takrif Tahalluf

Tahalluf adalah suatu perjanjian persefahaman untuk berkerjasama dan bantu membantu untuk menghadapi lawan. Boleh berlaku di bawah beberapa situasi berdasarkan sirah Rasulullah dan para sahabah:-

1. Boleh berlaku antara kumpulan Islam seperti perjanjian dengan puak Aus dan Khazraj untuk tujuan penyatuan umat di bawah panji Islam dan penegakkan negara Islam

2. Boleh berlaku dengan golongan bukan Islam seperti persefahaman antara Rasulullah dengan golongan Bani Hashim dan Bani Abdul Mutolib sebelum hijrah. Juga perjanjian antara Rasulullah dengan Kabilah Khaza’ah selepas perjanjian Hudaibiyah.

3. Rasulullah mengiktiraf perjanjian antara sesama golongan jahiliyah yang bersatu untuk menentang kezaliman iaitu peristiwa melibatkan seorang lelaki dari kabilah Zabid telah dizalimi oleh Al-A’as bin Wasil. Beberapa orang bangsawan Mekah yang bersimpati membuat persepakatan perfahaman di rumah Abdullah bin Jad’an untuk menentang sebarang bentuk kezaliman. Berhubung ini Rasulullah bersabda:-

“Sesungguhnya aku telah menyaksikan di rumah Abdullah suatu pakatan yang aku sangat suka kepadanya seperti sayang kepada unta merah. Kalau aku diajak kepadanya di zaman Islam nescaya aku menyahutnya”

Kaedah Hukum

Diizinkan oleh syarak apabila melengkapi syarat-syarat yang boleh dilaksanakan Tahalluf dan bukan ketikamana Tahalluf tidak diizinkan.

Syarat-Syarat

1. Membawa Maslahah dan Tidak Mengikat Sehingga Menjejaskan Prinsip

1.1Hubungan Rasulullah dengan keluarga dari kalangan Bani Hashim dan Bani Abdul Mutolib khasnya Abu Tolib. Walaupun mereka tidak Islam, tetapi mereka mempertahankan Rasulullah dengan bersedia berkorban apa sahaja. Tetapi apabila Abu Tolib cuba memujuk Rasulullah dengan tawaran golongan bangsawan Quraisy agar baginda bertolak ansur, maka dengan tegas baginda bersabda dengan sabda yang mashyur:-

“Wahai bapa saudaraku. Demi Allah! Kalau mereka meletakkan matahari di kananku dan bulan di kiriku agar aku meninggalkan urusan ini, nescaya aku tidak akan meninggalkankannya sehinggalah Allah memberi kemenangan kepada agamanya ataupun aku mati kerananya”

Akhirnya Abu Tolib dan keluarganya (kecuali Abu Lahab) mengambil keputusan untuk mempertahankan Rasulullah . Ini adalah kerjasama yang jelas antara seorang Rasul dan Abu Tolib yang masih belum Islam. Dan ini berterusan sehingga Abu Tolib meninggal.

1.2 Hubungan antara Abu Bakar dengan Ibnu Dugnah yang sedia memberikan perlindungan kepadanya terpaksa dibatalkan apabila Ibnu Dugnah mensyaratkan kepada Abu Bakar agar jangan membaca al-Quran di luar rumah kerana boleh mempengaruhi orang lain.

Maslahah Diizinkan

1. Ke Arah Kedaulatan Islam dan Perlaksanaan Syariat

Apabila semakin ramai orang Islam yang terjebak dengan pelbagai ideologi asing (seumpama sekularisme, komunisme, sosialisme), dan ketika itu pula kedapatan kumpulan bukan Islam yang sanggup memberikan laluan kepada perlaksanaan Islam untuk mencantas ideologi asing ini. Maka hubungan dengan kumpulan ini boleh dibuat dalam konteks berkerjasama ketika berpilihanraya, persidangan dewan dan seumpamanya dengan syarat mereka bersedia untuk menerima kepimpinan Islam, mengakui kedaulatan dan perlaksanaannya dengan sepenuhnya.

Pada masa yang sama kita tidak memaksa mereka untuk menganut Islam tetapi mengambil peluang memperkenalkan Islam kepada mereka.

Ini berlandaskan kepada dalil Pembentukan Piagam Madinah dengan puak muhajirin Quraish dan puak Yahudi yang bermastautin di Madinah.

Dalam konteks Piagam Madinah ini disebut bahawa Rasulullah telah sanggup mengorbankan dua perkara kecil (tetapi besar pada pandangan kita dan orang yang tidak memahami) yang turut tidak dipersetujui oleh dua sahabat besar baginda iaitu Saidina Umar dan Saidina Ali iaitu:-

1. Menghilangkan perkataan Bismillah pada permulaan isi perjanjian piagam ini

ii.Menghilangkan perkataan Muhammad Rasulullah sesudah Muhammad dan diganti dengan hanya Muhammad bin Abdullah sahaja.

Apapun penghapusan ini tidak menjejaskan isi kandungan asas Piagam Madinah (terdapat 47 fasal dan peraturan) yakni menuntut agar semua puak Muhajirin Quraisy dan 12 Kabilah Yahudi yang berada di Madinah ketika itu untuk bernaung di bawah pentadbiran dan pemerintahan yang ditunjangi oleh Rasulullah.

2. Menentang Kezaliman, Penyelewengan dan Keruntuhan Moral

Melibatkan perkara yang dirasai oleh semua golongan termasuk juga golongan bukan Islam. Bolah diadakan persefahaman dalam perkara ini seperti mendesak diwujudkan keadilan dalam undang-undang (kes Anwar Ibrahim), pembebasan tahanan tanpa bicara (kes ISA), kejujuran dan kesaksamaan (kes SPR dan kempen pilihanraya) dan seumpamanya.

Dalilnya ialah persetujuan Rasulullah terhadap Persefahaman Pakatan Menentang Kezaliman Semasa Zaman Jahiliyah seperti sabda Rasulullah:-
“Tolonglah saudaramu yang zalim dan yang dizalimi”

2.Mengakui Kepimpinan Islam dan Tidak Menjejaskan Matlamat Perjuangan

2.1 Rasulullah menangguhkan Tahalluf dengan puak Bani Syaiban apabila mereka tidak bersedia untuk bersama menegakkan negara Islam dan mempertahankannya apabila menerima ancaman musuh di mana Bani Syaiban menyatakan mereka tidak sanggup menghadapi Parsi tetapi sanggup menghadapi kabilah Arab sahaja jika berlaku peperangan ketika Piagam Madinah dibentuk.

2.2 Rasulullah membatalkan cadangan untuk Tahalluf dengan Bani Amar apabila mereka mahu bekongsi jawatan kepimpinan negara tanpa menerima Islamnya dalam Piagam Madinah.

3. Tidak Berwala’ Kepada Musuh dan Tidak Redha Dengan Pakatan Mereka

Mengakui dengan kepimpinan orang bukan Islam dan bertahalluf dengan musuh Islam untuk memerangi orang Islam. Firman Allah:-

“Janganlah orang yang beriman itu mengambil orang kafir sebagai wali dengan meninggalkan orang yang beriman. Barangsiapa yang berbuat demikian maka lepas dia dari Allah, melainkan kerana memelihara diri dari sesuatu yang ditakuti dari mereka dan Allah memperingatkan kamu terhadap dirinya (siksanya) dan hanya kepada Allah kembalimu”

Berwali bermakna menjadikannya sebagai pemimpin, teman akrab, pelindung atau penolong. Keadaan takut adalah darurat. Kesetiaan dalam keadaan itu dilahirkan secara zahir tetapi hatinya tidak redha disamping berusaha untuk membinasakan diri dengan merancang bagi meneruskan perjuangan dengan hijrah dan sebagainya.

Mawada’ah

Disana terdapat persefahaman sementara waktu dengan golongan yang bermusuh kerana maslahah. Persefahaman ini dinamakan Mawada’ah dan ada juga ulamak yang meletakkannya dalam perkara Hadanah (Gencatan Senjata)

Disebut dalam syarah mazhab, diantara maslahahnya ialah:-

1. Mengharapkan mereka masuk Islam atau mereka akan membayar jizyah atau menolong kerena memerangi golongan yang lain. Tetapi ulamak bertelingkah menentukan tempoh masanya, ada yang menghadkan empat bulan dan ada juga yang mengharuskan menurut maslahah diantaranya kerana orang Islam masih berada dalam kelemahan.

2.Adapun jika tiada apa maslahah atau mudharat lebih banyak dari maslahah maka tiada diharuskan.

Isti’anah (Meminta Bantuan Atau Pertolongan)

Apabila adanya persefahaman maka berlakulah tolong menolong yakni mereka berjanji untuk menolong kita dan kita juga berjanji untuk menolong mereka dalam perkara yang diizinkan syarak tanpa mengorbankan prinsip dan dasar Islam.

1. Mereka Menolong Kita

Menurut As-Syeikh Syed Sabiq dalam Fiqus Sunnah – Harus menerima pertolongan orang-orang fasik dan munafik kerana Rasulullah membenarkan Abdullah bin Ubai menyertai peperangan bersama-samanya dan kisah penyertaan Abu Mahjan yang mabuk dalam peperangan menentang Quraisyh.

Adapun pertolongan dari orang kafir, terdapat khilaf di kalangan fuqaha’:-

1. Imam Malik dan Imam Ahmad tidak mengharuskannya secara mutlak. Imam Abu Hanifah mengharuskannya dengan syarat orang Islam yang mengusai urusannnya.

2.Imam Syafei mengharuskannya dengan dua syarat:-


2.1 Apabila orang Islam dalam keadaan lemah

1.2 Apabila didapati orang bukan Islam itu cenderung kepada Islam dan memandang baik terhadapnya. Dibenarkan dia memberi pertolongan dengan diberi imbuhan dan bukan bahagian ghanimah (harta rampasan perang)

2.Kita Menolong Mereka

Menurut Syahrusi dalam kitab al-Mabsut dan Syeibani dalam kitab al-syairul kabir, Rasulullah menghantar Tamar Ajwad kepada Abu Sufyan dan mengutus lima ratus dinar ke Mekah supaya dibahagikan kepada orang yang perlu dibantu ketika Mekah dilanda kemarau.

Menurut Ibnu Qaim al Jawazih dalam kitab Ziadul Ma’ad, apabila Samamah bin ‘Asal, seorang pemimpin Bani Hanifah memeluk Islam, beliau telah memerintah supaya jangan dihantar bekalan gandum ke Mekah sehingga Mekah berada dalam kesempitan hidup. Berikutan itu pimpinan Musyrikin Mekah mengutus wakil untuk merayu kepada Rasulullah supaya menasihati Samamah agar menghentikan sekatan tersebut dan ini dilaksanakan.

Kesimpulan

Tahalluf itu boleh dibahagikan menurut keadaan berikut:-

1. Dalam peringkat membentuk kerajaan hendaklah dengan syarat:-

1.1 Kepimpinan mestilah di tangan orang Islam

1.2 Mengiktiraf negara Islam

1.3 Menerima perlembagaan Islam dan syariatnya

2.Tanpa Membentuk Negara:-

2.1 Kerana maslahah untuk menghadapi musuh yang besar

2.2 Maslahah bersama untuk menentang kezaliman, penyelewengan membebaskan orang tahanan tanpa diadili dan seumpamanya

2.3 Berlindung sementara di masa lemah

2.4 Tidak terikat dengan syarat yang bercanggah dengan Islam dan kepentingan harakah Islamiyah

MB HARAM MAKAN TAK PEDULI RAKYAT PUNYA PELAHAP

15 Penderhakaan UMNO - malaysiakini

15 Penderhakaan UMNO - malaysiakini
1. Pengasas Umno, Datuk Onn Jaafar di buang daripada istana Johor pada tahun 1920 dan membawa diri ke Singapura kerana mengkritik Sultan atas isu harta dan hutang keluarga beliau.

2. Pada tahun 1974 Tan Sri Ghazali Jawi, ayah kepada Datuk Seri Tajol Rosli enggan meletak jawatan Menteri Besar Perak, walaupun perjanjian asalnya beliau hanya mahu memegang jawatan tersebut selama dua tahun sahaja. Sampai masa beliau mungkir janji menyebabkan Sultan Idris murka. Baginda bernazar tidak mahu bercukur jambang selagi Ghazali tidak mahu melepaskan jawatannya. Bukan ini derhaka namanya. Tiba-tiba sahaja Tajol Rosli berkata Umno tidak pernah derhaka. Kalau begitu apa tafsiran tindakan bapanya itu?

3. Pada tahun 1979, Menteri Besar Pahang ketika itu, Datuk Abdul Rahim Bakar berselisih faham dengan Sultan Pahang. Media pro Umno mengkritik Sultan secara terbuka.

4. Pada 1983 Umno mengurangkan kuasa YDP Agong berhubung pengisytiharan darurat. Apabila Majlis Raja-Raja Melayu menolak cadangan tersebut Umno membelasah institusi raja melalui media kawalannya.

5. Semasa Perhimpunan Agung Umno pada 1991 Sultan Kelantan dikritik secara terbuka kerana didakwa menjadi penyebab kekalahan Umno di Kelantan.

6. Dalam Perhimpunan Agung Umno itu juga perwakilan Umno meminta supaya harta raja-raja Melayu disiasat. Laporan ini disiarkan oleh utusan Malaysia pada muka surat depan. Tidakkah ini derhaka namanya?

7. Satu demonstrasi dan menghantar memorandum kepada Sultan Kelantan telah dibuat oleh pemimpin Umno Kelantan. Kenapa FRU tidak tembak gas pemedih mata serta menangkap penderhaka-penderhaka Umno?

8. Pada 18 Januari 1993 Umno membuat pindaan Perlembagaan Persekutuan yang membolehkan raja dihadapkan ke Mahkamah Khas. Apabila raja-raja Melayu meminta menangguhkan pindaan tersebut Umno melancarkan kritikan terbuka terhadap salah laku raja-raja.

9. Pada tahun yang sama juga beberapa siri rapat umum haram Umno dibuat di Alor Setar, Bagan Datoh, Seremban, Batu Pahat dan Melaka untuk menunjukkan sokongan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri (sekarang Tun) Dr Mahathir Mohamad dan mengecam raja-raja Melayu.

10. Tengku Razaleigh Hamzah dengan sinis mengatakan mana satukah yang lebih merbahaya: Pindaan 1993 atau tindakan rakyat tidak menunjukkan hormat kepada Sultan Perak pada 6 Februari 2009? Beliau tidak bersetuju dengan tindakan Karpal Singh mahu menyaman Sultan Azlan Shah tetapi beliau juga menyatakan Karpal membuat suatu perkara yang dibenarkan oleh Perlembagaan tahun 1993. Tiba-tiba sekarang Umno pula menjerit marah kepada Karpal. Sepatutnya orang Umno pun kena buat demonstrasi depan pejabat Umno kerana pemimpin merekalah yang menjatuhkan martabat raja sehingga boleh diheret ke mahkamah kata Tengku Razaleigh.

11. Peristiwa pertabalan Tengku Ibrahim Inderaputera untuk mengganti Sultan Ismail Petra pada 29 April 1993 di bawah pokok ketapang di Ketereh, Kelantan oleh Datuk Seri Annuar Musa. Kalau ini bukan sesuatu yang amat memalukan atau derhaka dan kurang ajar, apa namanya?

12. Kenyataan biadap Datuk Seri Shahidan Kassim, bekas Menteri Besar Perlis yang mengatakan beliau mempunyai bukti Sultan Kelantan sekarang tidak layak menduduki takhta.

13. Tan Sri Muhammad Muhammad Taib mendakwa Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin "derhaka". Lupakah dia siapa yang melarikan Ku Yah, puteri Sultan Selangor sampai baginda murka? Tidakkah ini perbuatan derhaka?

14. 23 daripada 24 Adun Terengganu mengugut untuk memboikot majlis angkat sumpah datuk Ahmad said selepas pilihan raya umum 2008. Mereka buat kenyataan terbuka menyanggah pihak istana dan mahu Datuk Seri Idris Jusoh sebagai Menteri Besar. Manakala penyokong Umno pula mengatakan Sultan sebagai binatang pada kain rentang. Kenapa polis menangkap mereka yang hanya berdemontrasi di hadapan istana Kuala Kangsar pada 6 Februari 2009 sahaja?

15. Datuk Seri Shahidan Kassim memboikot perlantikan Datuk Seri Dr Mohd Isa Sabu sebagai Menteri Besar Perlis, bukankah ini derhaka namanya?

Kononnya MB tinggalkan Sultan untuk makan sendiri

FITNAH JAHAT YANG TERKUTUK!

Oleh: Siti Zaleha Abdul Rahim

Usaha mengecam seorang Exco Kerajaan Negeri Kedah kononnya menderhaka kepada Kebawah Duli Yang Maha (KDYMM) Sultan Kedah tidak berhasil. Sekarang Menteri Besar, YAB. Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak pula dikatakan tidak hormat KDYMM Sultan.

Sewaktu kekecohan mengatakan Exco menderhaka KDYMM Tuanku Sultan, YAB. Dato’ Seri Ustaz Azizan sering dikejar para wartawan bagi mendapatkan maklum balas isu tersebut.

Pada satu sidang media selepas Majlis Pelantikan Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah di Istana Anak Bukit, YAB. Dato’ Seri Ustaz Azizan sempat berjenaka dengan para wartawan, dengan berkata, sekarang Exco dituduh menderhaka KDYMM Tuanku Sultan, esok-esok Menteri Besar pula dituduh menderhaka KDYMM Tuanku Sultan.

Hari ini, jenaka tersebut menjadi kenyataan, namun kenyataan mengenai YAB. Dato’ Seri Ustaz Azizan tidak hormat KDYMM Tuanku Sultan disiarkan dalam ruangan surat & e-mel di Berita Harian, dikirimkan oleh seorang pembaca yang bertajuk ‘MB Kedah tak hormat Sultan’.

Dalam kiriman tersebut, mendakwa kononnya sewaktu majlis perasmian Tree Top Walk di Sungai Sedim, YAB. Dato’ Seri Ustaz Azizan dikatakan tidak hormat KDYMM Tuanku Sultan kerana meninggalkan pentas Di-Raja dan makan seorang diri berhadapan dengan orang ramai yang hadir di dalam khemah jamuan sebelum keberangkatan tiba KDYMM Tuanku Sultan dan Sultanah.

Sesungguhnya ia adalah satu fitnah yang sangat jahat kerana peristiwa yang digambarkan itu sama sekali TIDAK BERLAKU, hanya rekaan penulis tersebut semata-mata. Lihatlah betapa buruknya etika penulis tersebut yang sanggup bernohong dalam sebuah akhbar yang terkenal suka memecahbelahkan masyarakat.

Apakah muslihat di sebalik kiriman ini? Adakah disebabkan bahang pilihan raya di Bukit Selambau? Mengapa isu istana digunakan? Sedangkan kita sendiri sedia maklum bahawa SPR sudah keluar kenyataan bahawa isu istana tidak boleh digunakan dalam kempen Pilihan Raya Kecil di Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Air.

Sudah sebulan majlis tersebut berlangsung, kenapa sekarang ianya baru dibangkitkan? Sedangkan majlis tersebut berjalan dengan lancar dan tiada langsung khabar-khabar angin berlaku di kalangan para hadirin yang hadir.

Majlis tersebut hanya dihadiri oleh Exco-exco serta ADUN-ADUN dari Pakatan Rakyat sahaja. Mana menghilangnya ADUN-ADUN pembangkang? Adakah ini dikatakan taat pada KDYMM Tuanku Sultan?

Najib bohong! Projek 'Mee Segera' berleluasa di Bukit Selambau

Mohd Sabri Said

Sun | Apr 05, 09 – Walaupun Perdana Menteri Datuk Seri Najib memberitahu tidak akan adakan'Projek Mee Segera' dalam pilihanraya kecil, namun ia adalah satu pembohongan semata-mata.

Tinjauan mendapati projek seperti bantuan Sekolah Kebangsaan Tamil, penurapan tar, pembesaran longkang, ekspo dan sebagainya kini makin menjadi-jadi tambahan lagi menjelang tarikh yang menentukan kalah menang calon Barisan Nasional (BN), Dato' S. Ganesan.

Paling ketara ialah sewaktu lawatan rumah ke rumah dan minum petang bersama Presiden Parti Keadilan Rakyat Malaysia (KeADILan), Dato' Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail di Kampung Air Mendidih pada dua hari lepas.


Hujan lebat tidak menghalang beberapa pekerja menurap tar di kampung yang dihuni kaum India itu sedangkan sebelum ini sudah mempunyai tar yang sempurna.

Tiba-tiba sahaja apabila mendapat tahu kehadiran Dr. Wan Azizah, BN cepat-cepat memperuntukan sebahagian kewangan kononnya memberi kemudahan kepada penduduk yang telah berikrar memberi sokongan padu pada calon Pakatan Rakyat yang mewakili KeADILan, S. Manikumar.

Begitu juga ketika Harakahdaily menyusul Kampung Sungkap Para yang terletak beberapa kilometer daripada jalan utama menuju ke Pekan Bukit Selambau.
Peristiwa yang sama juga berlaku di mana kelihatan beberapa buah lori menggangkut tar berulang alik serta kedengaran deruan enjin jentera mengelek tar sebagai habuan untuk rakyat.

Bukan itu sahaja Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga dilihat merasuah golongan India apabila mengistiharkan bantuan RM350 ribu kepada sebuah Sekolah Kebangsaan Tamil tiga hari selepas hari penamaan calon pada 29 Mac lalu.

Najib yang sewaktu itu masih lagi memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri sendiri juga melaksanakan projek berkenaan apabila mengistiharkan bantuan pada seluruh Sekolah Kebangsaan Tamil seluruh Malaysia di Putrajaya.

Tindakan Najib itu bermakna, beliau sendiri melanggari apa yang dilafazkan sebelum hari penamaan calon di ketiga-tiga Dun termasuk di Batang Ai di Sarawak.
Memang telah diduga apa yang diucapkan hanya mainan politik sahaja kerana bila keadaan tersepit BN tidak boleh duduk diam mereka akan melakukan pencemaran politik yang direka sendiri.

Itulah yang dikatakan Umno dan BN. Mereka tetap melakukan rasuah politik semata-mata untuk mencapai kemenangan bagi memulihkan semula semangat ahli dan penyokong mereka yang banyak terjun ke lautan luas sebelum kapal yang dinaiki tenggelam sendirian.

Tambahan lagi untuk memulihkan sokongan takkala Najib dilantik menjadi Perdana Menteri keenam Malaysia menggantikan Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi yang hanya berjawatan Ahli Parlimen Kepala Batas bersama isteri tercinta Tun Jean Abdullah.

Najib bohong! Projek 'Mee Segera' berleluasa di Bukit Selambau

Mohd Sabri Said

Sun | Apr 05, 09 – Walaupun Perdana Menteri Datuk Seri Najib memberitahu tidak akan adakan'Projek Mee Segera' dalam pilihanraya kecil, namun ia adalah satu pembohongan semata-mata.

Tinjauan mendapati projek seperti bantuan Sekolah Kebangsaan Tamil, penurapan tar, pembesaran longkang, ekspo dan sebagainya kini makin menjadi-jadi tambahan lagi menjelang tarikh yang menentukan kalah menang calon Barisan Nasional (BN), Dato' S. Ganesan.

Paling ketara ialah sewaktu lawatan rumah ke rumah dan minum petang bersama Presiden Parti Keadilan Rakyat Malaysia (KeADILan), Dato' Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail di Kampung Air Mendidih pada dua hari lepas.


Hujan lebat tidak menghalang beberapa pekerja menurap tar di kampung yang dihuni kaum India itu sedangkan sebelum ini sudah mempunyai tar yang sempurna.

Tiba-tiba sahaja apabila mendapat tahu kehadiran Dr. Wan Azizah, BN cepat-cepat memperuntukan sebahagian kewangan kononnya memberi kemudahan kepada penduduk yang telah berikrar memberi sokongan padu pada calon Pakatan Rakyat yang mewakili KeADILan, S. Manikumar.

Begitu juga ketika Harakahdaily menyusul Kampung Sungkap Para yang terletak beberapa kilometer daripada jalan utama menuju ke Pekan Bukit Selambau.
Peristiwa yang sama juga berlaku di mana kelihatan beberapa buah lori menggangkut tar berulang alik serta kedengaran deruan enjin jentera mengelek tar sebagai habuan untuk rakyat.

Bukan itu sahaja Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga dilihat merasuah golongan India apabila mengistiharkan bantuan RM350 ribu kepada sebuah Sekolah Kebangsaan Tamil tiga hari selepas hari penamaan calon pada 29 Mac lalu.

Najib yang sewaktu itu masih lagi memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri sendiri juga melaksanakan projek berkenaan apabila mengistiharkan bantuan pada seluruh Sekolah Kebangsaan Tamil seluruh Malaysia di Putrajaya.

Tindakan Najib itu bermakna, beliau sendiri melanggari apa yang dilafazkan sebelum hari penamaan calon di ketiga-tiga Dun termasuk di Batang Ai di Sarawak.
Memang telah diduga apa yang diucapkan hanya mainan politik sahaja kerana bila keadaan tersepit BN tidak boleh duduk diam mereka akan melakukan pencemaran politik yang direka sendiri.

Itulah yang dikatakan Umno dan BN. Mereka tetap melakukan rasuah politik semata-mata untuk mencapai kemenangan bagi memulihkan semula semangat ahli dan penyokong mereka yang banyak terjun ke lautan luas sebelum kapal yang dinaiki tenggelam sendirian.

Tambahan lagi untuk memulihkan sokongan takkala Najib dilantik menjadi Perdana Menteri keenam Malaysia menggantikan Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi yang hanya berjawatan Ahli Parlimen Kepala Batas bersama isteri tercinta Tun Jean Abdullah.

PIAGAM CALON PARTI KEADILAN RAKYAT S.MANIKUMAR

1.MEMBUKA PUSAT KHIDMAT RAKYAT
2.MELANCARKAN PELAN TINDAKKAN RAKYAT MELIPUTI ASPEK EKONOMI,AGAMA,HUBUNGAN KAUM,PENDIDIKAN,KESELAMATAN DAN KEBAJIKAN
3.MEMBENDUNG PENINGKATAN KADAR JENAYAH
4.MENGGERAKKAN PROGRAM PEMARTABATAN KUASA RAKYAT.
5.NEGERI BERKEBAJIKAN:TUMPUAN KEPADA WARGA EMAS ,OKU,ANAK YATIM DAN IBU TUNGGAL.
6.MENINGKATKAN KEMUDAHAN ASAS DALAM KAWASAN
7.BERKHIDMAT KEPADA SEMUA KAUM
8.MEMBUKA PUSAT TUISYEN KEPADA GOLONGAN MISKIN.

Awas, jangan terpedaya dengan Najib!

Mohd Sabri Said Sat Apr 04, 09 10:55:31 am MYT

BUKIT SELAMBAU, 4 April (Hrkh) - Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim yakin rakyat negara ini tidak mudah terpukau dan terpedaya dengan tindakan Perdana Menteri keenam Malaysia, Dato' Seri Najib Tun Razak melepaskan 13 mangsa Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan penarikan balik pengantungan permit akhbar alternatif Harakah dan Suara Keadilan sebaik sahaja pelantikannya semalam.
Sebaliknya rakyat harus sedar lazimnya, sikap sedemikian merupakan lumrah untuk mencari kelainan terhadap kepimpinan lepas selain ingin menarik perhatian umum untuk berbaik dengan rakyat sesuai dengan slogan baru 'Bersatu Untuk Semua'.

"Rakyat usah terpukau dengan langkah Dato' Seri Najib bila melepaskan 13 mangsa yang terkurung lama dalam ISA serta membenarkan semula dua akhbar alternatif sebaik saja pelantikanya sebagai Perdana Menteri keenam negara, " jelasnya ketika ditemui selepas berucap dalam program ceramah perdana di Bukit Selambau semalam.

Turut berucap sama dalam program itu ialah Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat dan Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Azizan Abdul Razak.
Tegas Anwar yang juga Ketua Pembangkang, tidak mustahil hari ini pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) itu berkelakuan terpuji tetapi akan bertindak luar batasan bila keadaan terdesak.

Apa pun sambungnya, Pakatan Rakyat menyambut baik usaha murni itu tetapi harus bertindak secara jujur dan tiada lagi tangkapan dibuat serta melepaskan baki tahanan ISA dan tidak lagi masuk campur terhadap mana-mana institusi seperti Kehakiman, Polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan seumpamanya.
"Bagi saya tindakan itu terpuji tetapi haruslah bersikap ikhlas bukan lepas hari ini, setahun kemudian tangkap lagi banyak dengan alasan bahaya pada negara jika dibiarkan bersuara, " tambahnya.

Beliau juga yakin pengundi di Dewan Undangan Negeri (Dun) Bukit Selambau, Kedah, Dun Batang Ai di Sarawak dan Parlimen Bukit Gantang di Perak tidak berganjak memberikan sokongan padu pada Pakatan Rakyat yang nyata memberikan yang terbaik berbanding BN yang telah 50 tahun memerintah.

Jangan sekali-kali membiarkan BN meningkatkan penguasaan politik negara semula sebaliknya tanamkan semangat untuk melihat Pakatan Rakyat menyelamatkan maruah bangsa, agama dan tanahair yang telah tercalar akibat kerakusan kepimpinan BN yang sedia ada.

"Pengundi kena bersikap matang dalam hal ini jangan terpengaruh dengan tindak tanduk 'penyapu baru' yang cuba melakunkan episod baru dalam drama bersiri tanahair, " katanya. - mks. _

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons