Sabtu, 19 Disember 2009


Khamis, 17 Disember 2009

lawatan Dewan Pemuda Negeri Ke Pejabat DPP Sik

Semalam Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah telah melawat Dewan Pemuda PAS Kawasan Sik. Diketuai oleh Ust Ahmad Yahya,Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah turut serta ialah Mohd Sanusi Md Nor, Timbalan Ketua, Ust Rosli Azmi, Setiausaha, Ust Rahimin , Penolong Setiasaha, dan Exco-Exco DPPNK terdiri dari Ust Mohamad Ismail, Azman Ahmad, Ust Saiful Syazwan, Ust Zelani Nik Chik.


Sementara Ketua DPP Sik, Badrol Hisham serta AJK Pemuda Kawasan telah menyambut ketibaan rombongan DPPNK dengan penuh mesra dan ukhuwwah. Pertemuan bermula dengan Solat Maghrib, Solat Isyak selepas itu sesi Ucapan kedua-dua belah pihak disamping dialoge yang banyak menyentuh tentang Politik semasa, pengurusan parti dan kerajaan Negeri Kedah.

Program diadakan di Pejabat PAS Kawasan Sik, Kg. Sungai Pau.

Setengah juta belum mendaftar di Perak- Dikedah pula ramai mana?

Oleh AMIZUL TUNIZAR AHMAD TERMIZI
IPOH 16 Dis. - Kira-kira 500,000 daripada 2.37 juta penduduk negeri ini yang sudah melepasi usia 21 tahun belum mendaftar sebagai pengundi pilihan raya.
Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) negeri, Ahmad Adli Abdullah berkata, pihaknya akan meningkatkan usaha dengan bantuan parti politik, jabatan kerajaan serta penghulu dan ketua kampung bagi mendaftarkan golongan tersebut.
''Kita akan minta senarai semua kakitangan pejabat kerajaan dan siapa yang belum mendaftar, kita akan mendaftarkan mereka sebagai pemilih atau pengundi.
''Bagi syarikat swasta, kita akan pergi ke kilang-kilang untuk tengok jadual atau masa yang sesuai untuk daftarkan mereka yang belum berdaftar," katanya.
Beliau berkata demikian selepas menyerahkan banting SPR kepada Pengurus Pos Malaysia negeri, Mohd. Azizi Mohd. Sanusi di sini hari ini.
Ia merupakan antara usaha SPR menggiatkan publisiti kepada orang ramai bahawa mereka boleh mendaftar sebagai pemilih atau menukar alamat mengundi di mana-mana pejabat pos berdekatan.
Menurut Ahmad Adli, bukan mudah bagi SPR untuk mendaftarkan semua pemilih kerana mengikut kajian, terdapat 12,000 rakyat negara ini mencapai usia 21 tahun setiap hari.
Katanya, SPR cuma membantu tetapi apa yang lebih penting adalah kesedaran rakyat untuk menjalankan tanggungjawab mereka kerana setiap undi adalah sangat penting dalam sistem demokrasi.
''Kalau hendak kata SPR lembap, ia subjektif kerana semua orang ada alasan masing-masing.
''Dalam majlis keramaian yang besar, kita sudah hantar orang untuk daftarkan pemilih tetapi hanya tiga hingga empat orang sahaja yang daftar. Kalau diwajibkan senang," katanya.
Mengikut rekod SPR, sehingga suku ketiga tahun ini, seramai 1.21 juta rakyat Perak telah berdaftar dengan SPR dengan 1.183 juta daripadanya sebagai pemilih biasa dan 29,895 sebagai pengundi pos.
Add to Google  

Selasa, 15 Disember 2009

Peranginan Gunung Jerai sedia mengamit pelancong


Oleh: AMELIA HASHIM

Menepati hasrat Kerajaan meningkatkan industri pelancongan, Warta Darul Aman dijemput membuat liputan pengenalan Peranginan Gunung Jerai Resort.


Disajikan perubahan cuaca setiap dua puluh minit apabila penulismenjejak kaki di puncak Gunung Jerai. Perubahan cuaca ini menghidangkan panorama yang sungguh menakjubkan. Pergerakan awan yang rendah mengandungi air tidak menjanjikan hujan akan turun di situ. Apabila gumpalan awan melintasi puncak persis sang puteri menutup wajahnya dengan selendang kerana malu.

Apabila cuaca bertukar menjadi terang, terbentanglah di bawah sana pemandangan sawah berpetak-petak. Rangkaian pulau Bunting, Songsong, Telur dan Pulau Bidan. Apabila cuaca bertambah baik akan kelihatan Pulau Langkawi serta Pulau Pinang dan nun jauh berbalam-balam pulau Sumatera. Tidak hairan lah pelayar dulukala menjadikan Gunung Jerai sebagai penunjuk arah.

Tidak berbaloi naik Gunung Jerai sekiranya hanya untuk menyaksikan pemandangan ini dalam beberapa jam. Akan lebih meninggalkan kenangan sepanjang hayat sekiranya pelawat bermalam di puncak Gunung Jerai.

Kerajaan Negeri menerusi Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) menaik taraf pusat peranginan ini kepada hotel tiga bintang dinamakan Peranginan Gunung Jerai Resort. Pengurusannya kini diambil alih oleh The Regency.

Menurut pengurusnya Tuan Haji Yahya Kassim, Peranginan Gunung Jerai Resort bakal dirasmikan oleh KDYMM Tuanku Sultan Kedah sempena sambutan ulangtahun keputeraan Baginda pada 2010 nanti.

Perubahan yang dilakukan nampak sangat ketara. Chalet-chalet lama telah diubahsuai dan chalet-chalet baru tersergam indah di tebing-tebing dataran di puncak gunung setinggi 1217 meter ini. Apabila malam kedinginan suhu mencecah 19 digri Celsius dan dalam keadaan biasa antara 20 hingga 24 digri Celsius.

Udara yang nyaman sangat sesuai untuk rehat bagi golongan yang mengidap penyakit kronik dan juga bagi mereka yang sentiasa memerah fikiran. Di sini menjanjikan ketenangan dan kedamaian. Pokok-pokok hujan tropika dan landskap bunga-bungaan yang hidup subur. Bunga-bungan kembang dengan bersaiz lebih besar dari bunga-bungaan spesis yang sama yang tumbuh di tempat lain.

Apabila malam kedinginan merubah suasana seakan bukan berada di negeri Kedah. Tiupan angin yang menerbitkan irama seperti bangsi dan alunan suara unggas malam mengingatkan semua akan kebesaran Allah yang sebagai pencipta. Datang dan bermalamlah di puncak Gunung jerai anda akan merasai sendiri pengalaman yang menakjubkan ini.

Kalau anda bernasib baik anda dapat bertemu dengan petapa yang memilih tempat ini untuk mendalami ilmu kebatinan. Kalau dahulu aktiviti ini dapat dibaca dalam Hikayat Hang Tuah menceritakan pahlawan lima sahabat ini bertapa di puncak Gunung Ledang. Tetapi puncak Gunung Jerai masih terdapat manusia yang bertapa sehingga kini.

Untuk menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan, pengunjung tidak perlu mengambil cara untuk bertapa di dalam hutan memadai dengan menempah kamar di Gunung Jerai Resort. Semua kemudahan tersedia di sini. Anda boleh bersiar-siar dengan bebas di kawasan sekitarnya. Gunung Jerai Resort bahagian tertinggi di negeri Kedah dikelilingi oleh hamparan sawah padi. Pemandangan bertukar mengikut musim. Kehijauan apabila musim menanam padi dan bertukar kuning keemasan apabila tiba musim panen.

Berjalan kaki beberapa meter ke bawah anda boleh melihat tapak warisan antara makam Syeikh Abdullah Yamani, telaga Tuk Syeikh dan Muzium Perhutanan.

Terdapat 31 bilik sedang menanti pengunjung iaitu Eksekutif (24), Deluxe (12), Primier (24), Superier (12) dan Suit satu bilik. Menariknya bilik-bilik Eksekutif dilengkapi dengan jaguzi.

Memandangkan kemudahan dan peralatan serba mewah harga yang ditawarklan amatlah berpatutan. Harga promosi Exsecutif RM330.00, Deluxe RM230.00, Primier RM280. 00 dan Suite RM500.00. Yang berminat boleh menghubungi di talian 04-4667777 atau faks 04-4667778.

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons