Rabu, 14 Julai 2010

SEKITAR IJTIMAK PILIHANRAYA MUSLIMAT PAS KEDAH 9 JULAI 2010

UMNO BIMBANG KURANG DAPAT DAFTAR PEMILIH BARU

Oleh IZWAN ABDUL HALIM


izwan@harakah.net.my

ALOR SETAR: Isu pendaftaran pengundi yang hangat diperkatakan di media baru-baru ini menunjukkan kebimbangan Umno-Barisan Nasional terhadap sokongan rakyat kepada mereka, demikian menurut Pesuruhjaya PAS Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak.

Katanya, setelah separuh penggal tempoh pilihan raya, bermakna pilihan raya semula akan berlaku sekitar dua tahun sahaja lagi.

"Mungkin lebih awal. Tetapi untuk lebih awal, BN telah cuba pelbagai cara tetapi maklum balas mereka terima, rakyat tidak akan undi mereka pada masa sekarang ini.

"Mereka hanya bergantung kepada undi Melayu. Undi Melayu pun ada yang beri pada PAS, (sedang) undi bukan Melayu tidak akan pergi kepada Umno-BN. Sebab itu dia hari ini riuh rendah kata 1.6 juta tidak daftar undi.

"(Sedangkan) Umno canang (slogan) 1 Malaysia, tetapi tidak yakin bukan Melayu akan undi mereka.," tempelaknya pada Ijtimak Muslimat PAS Kedah di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, di sini 2 Julai lalu.

Mengulas nisbah 1:40 antara pengundi Melayu dan bukan Melayu yang ditimbulkan Pemuda Umno beliau berkata, Umno sebenarnya bimbang kerana 40 itu akan mengundi Pakatan Rakyat manakala 1 itu akan mengundi Umno.

Tambahnya lagi, kebimbangan Umno semakin jelas apabila impian mereka tidak menjadi kenyataan sepertimana jangkaan mereka bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah hanya mampu bertahan untuk 3 bulan.

Tetapi ujarnya, selepas 6 bulan didapati Pakatan Rakyat Kedah makin mantap dan maju ke hadapan dan Umno terus gagal merampas Kedah.

KEMENANGAN HASIL PERPADUAN

Oleh IZWAN ABDUL HALIM


izwan@harakah.net.my

ALOR SETAR: Kemenangan dicapai ketika perpaduan erat wujud pada seluruh anggota parti dan kekalahan menimpa apabila saling berpecah, demikian ditegaskan Pesuruhjaya PAS Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak.

Mengimbau sejarah lalu, katanya, ketika PAS memenangi semua kerusi dan memerintah Kelantan tahun 1990, PAS Kedah pula menghadapi keputusan teruk dengan kemenangan hanya satu kerusi Dun.

Kesan dari keputusan teruk itu, PAS Pusat ujar beliau, telah menubuhkan jawatankuasa khas 'post-mortem' dan kajian menunjukkan, kekalahan teruk tersebut berpunca kerana tidak ada perpaduan di mana wujud pelbagai kem dan dewan-dewan juga bergerak dengan cara sendiri.

Lantaran itu jelas Ustaz Azizan, PAS Pusat menetapkan untuk Dato' Ustaz Fadzil Mohd Noor pulang memimpin semula PAS Kedah.

Hasilnya ujar beliau, perpaduan ditautkan dan ahli parti bangun kembali berjuang walaupun menghadapi pelbagai masalah.

Bahkan sebelum menang katanya, tidak ada sebarang publisiti selain banyak pihak termasuk PAS Pusat tidak meyakini Kedah untuk menang.

"Tidak ada publisiti di Kedah. Kita menang bukan kerana publisiti. Kita menang kerana orang puji kita. Kita menang kerana perjuangan kita, komitmen kita, penglibatan kita.

"Susun semula itulah kita boleh bekerja sungguh, hasil pengorbanan kita, perpaduan kita. Inilah yang saya nak bercakap pada hari ini. Umno kuat, Umno memerintah Pusat, Umno ada jentera, Umno ada kepakaran, ada kekuatan, tapi dia kalah kerana dia bergaduh sesama dia.

"Saya tidak mahu dengar bergaduh di Kedah ni, sekarang kita memerintah dengan orang lain kerana doa restu rakyat, doa restu puan-puan, doa restu orang muda, orang tua-tua, para ulama, pengorbanan dan ketakwaan pimpinan walaupun difitnah yang bukan-bukan," ujarnya pada Ijtimak Muslimat PAS Kedah di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, di sini 2 Julai lalu.

Jelas beliau, fitnah dan pelbagai cerita yang disebarkan musuh ketika ini hanya bertujuan memecah dan meretakkan perpaduan sesama ahli parti.

Kerana pihak-pihak tersebut katanya, tidak mempunyai ruang untuk memburuk-burukkan pentadbiran, ketelusan dan kesungguhan kerajaan untuk masa ini.

Pun begitu beliau kesal kerana ahli PAS sendiri tumpang menyebarkan fitnah dan cerita tersebut dan perkara kecil berbanding yang besar.

Ujarnya, banyak kebaikan yang dibuat hari ini tetapi musuh memainkan peranan untuk timbulkan keraguan.

Pun begitu katanya, adalah lebih berbahaya apabila keraguan itu ditimbulkan di kalangan ahli PAS sendiri.

PAS KEDAH MAHU MENANG BANYAK KERUSI

Oleh IZWAN ABDUL HALIM


izwan@harakah.net.my

ALOR SETAR: PAS Kedah mahu memenangi lebih banyak kerusi Dun pada Pilihan Raya Umum akan datang dan mengukuhkan kedudukan sebagai kerajaan dalam melaksanakan agenda untuk rakyat, demikian ditegaskan Pesuruhjaya PAS Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak.

Menurut beliau, bertahan dengan jumlah kerusi dimiliki ketika ini belum menjamin PAS akan terus memerintah Kedah, malah kekalahan akan membantutkan agenda masa hadapan yang telah dirangka dan sedang dilaksanakan melalui kerajaan negeri.

"Saya tak mau kata pertahan kemenangan, nak bagi menang banyak lagi. Kalau pertahan kemenangan tu macam yang ada sekarang. Kita menang dulu 16 kerusi, kalau kita pertahan 16 kerusi tu, kalau menang setakat 16 kerusi tu belum tentu kita memerintah, terpaksa kena tumpang orang lain.

"Jadi kita hendak bekerja, hendak dapat satu kekuatan, sama ada kita sebagai kita atau kita dengan Pakatan Rakyat untuk lebih kita berkuasa di Kedah ini. Supaya dengan itu dapatlah kita melaksanakan agenda-agenda kita yang kita hasratkan selama ini, yang kita sebutkan melalui manifesto kita, ceramah kita, perbualan kita.

"Idaman kita melaksanakan agenda kita, agenda perjuangan Islam sama ada secara keseluruhan atau sebahagian besarnya ataupun sebahagian kecilnya, mengikut keupayaan kita yang memerlukan kuasa. Jadi kuasa ini (adalah) melalui kemenangan dalam pilihan raya," ujar beliau merasmikan Ijtimak Muslimat PAS Kedah bertemakan ‘Pertahan kemenangan’ di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, di sini 2 Julai lalu.

Oleh itu katanya, kemenangan yang kukuh dan kelangsungan kemenangan amat perlu agar perjalanan agenda melalui kerajaan negeri dapat terus diadakan dengan selesa.

"Menang pilihan raya ini banyak jenis, ada takat jadi pembangkang; pembangkang banyak, pembangkang sikit. Ada menang jadi kerajaan, tapi kerajaan ini kena pakat dengan orang, bila kongsi-kongsi ini kena faham-fahamlah.

"Bila berkongsi ini ada yang Islam, ada bukan Islam. Ada kita berkuasa kita boleh buat agak bebas sikit dengan kita menghormati konsep tahaluf siyasi, kita menghormati lunas perlembagaan, setiakawan dan seumpamanya," terang beliau.

Pun begitu, beliau menyeru Muslimat agar terus bekerja bersungguh-sungguh dan tidak terbuai dengan kemenangan dikecapi sekarang ini.

"Saya tidak pertikai semangat yang ada pada puan-puan, saya tidak meragui keikhlasan puan-puan, yang saya bimbang cuma dua perkara. Pertama takut puan-puan ralit (leka) berasa kita dah menang, kita akan menang lagi.

"Macam peristiwa 1999, ketika itu kita dah ada 13 kerusi. Jadi 2004 ingat banyaklah, tengok tinggal lima. Kita perintah Terengganu masa tu, ingat Terengganu akan kekallah, tengok hilang.

"Kedua, kesungguhan bekerja berdasarkan strategi ditetapkan, tidak boleh ikut suka hati kita. Kita perlu kepada panduan dan arahan yang diberi pucuk pimpinan parti," serunya kepada lebih 3,000 peserta ijtimak yang hadir.

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons