Sabtu, 23 Januari 2010

TAKZIAH- PONDOK LUBUK TAPAH TERBAKAR

Dewan PemudA PAS Negeri Kedah  mengucapkan takziah kepada pengurusan Pondok Lubuk Tapah, Pasir Mas yang kehilangan tiga blok asrama pelajar lelakinya dalam kebakaran kira-kira jam 2 pagi, hari ini.

Pondok berkenaan merupakan pusat pengajian agama yang tertua di Kelantan yang ditubuhkan oleh Allahyarham Tuan Guru Haji Abdul Rahman Che Wan  pada tahun 1931.

Bagi yang ingin memberikan sumbangan, bolehlah menghubungi pejabat pondok berkenaan di talian: 09-7905672 atau Saudara Azlan, 014-5064930

AL FATIHAH , TAKZIAH ATAS KEMANGKATAN KDYMM SULTAN JOHOR DARUL TAKZIM


Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah dengan ini merakamkan rasa dukacita dan ucapan takziah kepada Duli Yang Maha Mulia Sultanah Zanariah dan anakanda-anakanda serta kerabat baginda di atas kemangkatan Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor, Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, 77, mangkat pada pukul 7.15 malam tadi di Hospital Pakar Puteri, Johor Bahru selepas dimasukkan ke hospital itu semalam kerana gering.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh baginda. Amin

GAMBAR TAMRIN PAS KEDAH


TAMRIN KEPIMPINAN PAS KEDAH BERJALAN LANCAR

Hari ini berlangsung Tamrin Kepimpinan PAS Kedah bertempat di Dewan Dato' Fadzil Mohd Noor ,Kompleks PAS Kedah.

Seramai 1000 orang peserta terdiri daripada Pimpinan PAS Negeri ,Dewan Pemuda Dewan Muslimat , Dewan Ulamak dan Seluruh AJK PAS Kawasan dan Pemuda Kawasan hadir mengikuti tamrin ini.

Sekarang Sheikh Hj Mohamad Abdullah, Ketua Dewan Ulamak PAS Kedah, merangkap Pengerusi Lajnah Tarbiyyah PAS Kedah sedang membentang kertas kerja bertajuk "Kepimpinan Dalam Islam"

Antara intipati kertas kerja beliau seperti berikut:-

Ada dua tugas besar yang mesti disempurnakan:-

Pertama: Menguruskan [entadbiran terhadap orang yang dipimpin sebaiknya melalui:-
1. Sikap sederhana dalam masa susah dan senang
2. Menjadi contoh didalam perkara yang dsuruhNYA dan dilarang
3. Bersikap penyayang terhadap orang bawah
4. Menjaga pandangan yang baik
5. Kurangkan daripada bercakap perkara yang tidak berfaedah
6. Tidak gemar terhadap harta orang yang dipimpin
7. merendah diri ketika berkomunikasi sesuai dengan kedudukannya
8. Memahami tabiat orang bawahan dan bergaul dengan cara yang baik
9. Memadai dengan ketaatan zahir
10. Mengenali urusan orang bawahan kecil atau besar
11. Memilih orang yang paling layak untuk sesuatu tugas atau tempat
12. Memutuskan hak orang yang menuntut dengan apa yang wajib dilakukan atau ditinggalkan.

KEDUA : Memastikan tugas dimana ia memimpin terlaksana. Tugas pemimpin berbeza mengikut tugas yang dipegang. Oleh itu tidak boleh di aqbaikan segala kewajipan sehingga mereka mempertikaikan kepimpinannya;-

1. Keadilan yang memenuhi syaratnya
2. Mempunyai ilmu yang membolehkannya berijtihad didalam hal yang berlaku dan dalam hukum .
3. Sempurna panca indera
4. Sunyi daripada sebarang kecacatan anggota
5. mempunyai idea yang boleh menolong memimpin rakyat serta mengurus kepentingan negara
6. Mempunyai keberanian serta kekuatan yang membolehkannya melindungi negara serta berjihad menentang musuh.
7. Berketurunan Mulia

1.
1.

DEWAN PEMUDA PAS BALING BERJAYA DAFTAR 245 AHLI BARU

Dewan Pemuda PAS Kawasan Baling berjaya mendaftar seramai 245 orang ahli baru yang terdiri daripada pemuda .Operasi Jom Sertai PAS yang dijalankan oleh Dewan Pemuda PAS Kawasan Baling sejak Oktober hingga November  2009 berjaya menarik minat ramai golongan muda untuk menyertai PAS. Borang permohonan itu telah diserah terus ke Pejabat Agung PAS pada bulan Disember lepas setelah sempurna urusan pengesahan di peringkat PAS kawasan.

Pada 22 Jan 2010 lepas Ketua Pemuda PAS Baling, Ust Osman Abd Hamid telah hadir sendiri ke Pejabat Agung PAS, Kuala Lumpur untuk menerima sendiri sijil-sijil yang keahlian yang telah diluluskan. Satu Majlis khas akan diadakan untuk menyerahkan sijil kepada ahli yang terlibat

Sementara itu sebanyak 70 lagi permohonan baru yang diterima masih dalam proses untuk dihantar ke pejabat Agung.


Menurut Ketua Pemuda Kawasan , Ust Osman Abd Hamid, "Kempen dibuat secara turun kecawangan dan juga himpunan PEMUDA di Cawangan dan semasa mesyuarat penyelarasan dengan cawangan pemuda sebanyak 3 kali. Turut dibuat melalui edaran pamplet dan risalah kempen ang berterusan. Pihak kami mendapati ramai golongan yang berminat untuk menyertai PAS tetapi tidak tahu saluran dan cara untuk memohon, dengan itu kami akan memperkemas mekanisma kempen dan akan berusaha dengan lebih giat lagi untuk memperbanyakkan ahli PAS dikalangan Pemuda di kawasan Baling"

Khamis, 21 Januari 2010

DEWAN PEMUDA PAS KEDAH TUBUH JABATAN PENDIDIKAN

Dewan Pemuda PAS negeri Kedah telah menubuhkan Jabatan Pendidikan Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah. Penubuhan ini bagi menggantikan Lajnah Pendidikan yang sedia. Memandangkan Dewan Pemuda PAS Kedah sekarang sedang mengendalikan 3 buah pusat pendidikan antaranya Sekolah Rendah Islam Darul Ulum (SRIDU)di Telok Bagan Alor Setar,Sekolah Integrasi Faizin (SAIF)di Guar Chempedak  dan yang terkini Sekolah Menengah Agama Al Baqiyatus Solihat di Kg. Ranggut Langkawi yang memulakan sesi pengajian awal Januari tahun ini.

Ust. Mohamad Ismail telah dilantik sebagai Pengarah Jabatan Pendidikan ini dan beberapa orang Ahli Lembaga Pengarah turut dilantik. Buat masa ini urusan pentadbiran akan berjalan di Lot Kedai, Kompleks PAS Kedah  dan seorang Setiausaha Kerja tetap telah diambil untuk mengendalikan urusan pentadbiran.

Di samping pusat pendidikan yang berada di bawah Dewan Pemuda PAS Kedah, Jabatan ini juga turut menyelia beberapa buah sekolah agama rakyat yang lain yang berada di Bawah Hal Ehwal Sekolah Agama Rakyat (HESA).

Dakwaan Kedah mundur tidak tepat

ALOR SETAR, 20 Jan. :  Dakwaan yang mengatakan ekonomi negeri Kedah semakin mundur bawah pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat bersifat provokatif, untuk mengelirukan pandangan rakyat terhadap pimpinan Kerajaan Negeri.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, kenyataan itu juga menunjukkan ia dibuat secara melulu tanpa mengetahui perkembangan yang berlaku di negeri ini.

“Dua hari lalu saya berucap di hadapan Sultan Kedah mengenai pentadbiran Kerajaan Negeri yang berjalan lancar dengan kestabilan politik yang memberi ruang untuk meningkatkan ekonomi Kedah. Malah saya turut mengumumkan Pelan Strategik Kedah Sejahtera bagi memacu pembangunan negeri sehingga tahun 2015,” katanya kepada media, selepas pelancaran portal e-pengambilan tanah di Pejabat Tanah dan Galian (PTG), semalam.

Azizan mengulas kenyataan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, kelmarin, yang mendakwa ekonomi Kedah semakin mundur sejak ditadbir pakatan pembangkang, termasuk tiada projek pembangunan baru dilaksana untuk meningkatkan taraf hidup rakyatnya.

Azizan berkata, beliau tidak berhasrat untuk membariskan satu persatu perancangan yang sedang dalam pelaksanaan Kerajaan Kedah, tetapi kenyataan Mohd Shafie itu menunjukkan beliau tidak tahu menahu mengenai pembangunan dan perkembangan yang berlaku di Kedah.

“Pembinaan kampus tetap Kolej Universiti Insaniah di Kuala Ketil bernilai RM380 juta dengan memperkenalkan pengajian peringkat profesional, termasuk perubatan atau pembinaan kilang yang bakal menjadi hub kepada hasil tanaman nanas, mempelam, dan rambutan yang menjadi lambakan tanpa hasil sejak zaman sebelum merdeka, rasanya memadai untuk menjawab kenyataan beliau,” katanya.

Menurutnya, pembinaan rumah kos rendah di Baling dan Kubang Pasu yang akan dibina juga adalah untuk disesuaikan dengan kemampuan rakyat, bagi menggantikan pembinaan projek perumahan yang berpandukan kemampuan pemaju, seperti yang diamalkan dalam pentadbiran Barisan Nasional di Kedah.

“Bagi saya, serangan ini adalah idea terkini UMNO dan BN Kedah untuk memburukkan imej baik pimpinan saya yang semakin disenangi rakyat, selepas usaha mereka memfitnah dengan cara lain tidak berhasil,” katanya.

Azizan berkata, Kerajaan Negeri sentiasa menyahut saranan Kerajaan Pusat serta memberi kerjasama sebaiknya terhadap mana-mana projek pembangunan di Kedah demi kepentingan rakyat.

“Apabila Mohd Shafie mengungkit bahawa hanya BN yang membantu rakyat, saya musykil tindakan Naib Presiden UMNO ini kerana seolah beliau mahu meretakkan jambatan perpaduan serta kerjasama erat sedia ada antara Perdana Menteri dengan Kerajaan Negeri,” katanya.

Menurutnya, Kedah baharu sahaja selesai membentangkan Bajet 2010 dan sedang mengorak langkah untuk membuat pelbagai perancangan ekonomi untuk rakyatnya.

“Kita masih di awal tahun, belum nampak hasilnya. Kebanyakan projek untuk jangka masa panjang dan yang penting pada ketika ini ialah rakyat gembira dan hidup sejahtera dengan kestabilan politik dan ekonomi,” katanya.SH

Selasa, 19 Januari 2010

TAHNIAH YB DATO' DR MOHD HAYATI OTHMAN

Dewan Pemuda PAS Negeri kedah mengucap tahniah kepada YB Dato' Dr Mohd Hayati Othman , Ahli Parlimen Pendang di atas pengurniaan Darjah Setia Diraja Kedah (DSDK) yang membawa gelaran Dato' sempena Keputeraan KDYMM Tuanku Sultan Kedah ke 82 pada 17 /1/2010 di Balai Penghadapan Istana Anak Bukit.

Beliau yang juga Pengerusi Lajnah Kebajikan Badan Perhubungan PAS Negeri Kedah dan Pengerusi Tabong Kebajikan PAS Kedah.

Semoga beliau dapat terus menyumbang jasa bakti untuk PAS kedah dan juga seluruh rakyat di negeri Kedah.

KEDAH MUNDUR- SHAFIE AFDAL TIDAK BERADA DI REALITI SEBENAR

Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah membidas kenyataan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Dato' Seri Shafie Afdal yang mendakwa Kedah mundur. Ucapan beliau yang disiar dalam akhbar Sinar Harian 19/1/2010 semasa merasmikan Konvensyen Ekonomi Melayu anjuran GABEM ,seolah-olah menafikan titah ucapan KDYMM Tuanku Sultan Kedah sempena Keputeraan baginda pada 17 /1/2010 lepas yang memuji pentadbiran kerajaan Negeri Kedah serta  usaha yang dilakukan bagi mengurangkan kadar kemiskinan dan meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Itulah padahnya apabila orang lain bukan anak Kedah yang menerajui UMNO Kedah, mereka tidak dapat menerima realiti sebenar kemajuan yang sedang membangun negeri Kedah. Kalau beliau berkata pembangunan yang dibuat sekarang hanya meneruskan projek kerajaan BN dulu makan bermakna sejak BN dulu lagi mereka terus gagal memajukan negeri Kedah walaupun telah diberi peluang 50 tahun. Slogan Kedah maju 2010 yang sepatutnya menjadi kenyataan hari ini adalah sebenarnya sebesar-besar retorik dan khurafat yang dibuat oleh kerajaan BN. Sehingga hari ini rakyat Kedah hanya mampu melihat 'signboard' dan slogan tersebut masih lagi tersisa disese tengah tempat yang sudah lusuh. selusuh slogannya juga.

Kerajaan Kedah dibawah  Pakatan rakyat pakatan rakyat pada hari ini telah berusaha yang terbaik untuk memulihkan kelemahan yang berlaku, memperbetulkan kerosakkan yang melanda dan memajukan negeri ini supaya Negeri Kedah akan lebih maju daripada slogan Kedah Maju 2010 dan kehidupan rakyat menjadi lebih selesa dan sejahtera.

Dari Semporna ke Kuala Kedah,
Singgah membeli di Pekan Rabu,
Pengerusi UMNO Kedah orang Sabah,
Selok belok negeri kita mana dia tahu ,

-------------------------------

Sinar Harian 18/1/2010
Sultan Kedah puji pentadbiran negeri


ALOR SETAR- Corak pentadbiran Kerajaan Negeri yang baik di bawah pimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak dengan meningkatkan kualiti hidup rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah tanpa mengira kaum dipuji oleh Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah pada titah ucapan baginda sempena menyambut Hari Keputeraan ke-82 di Istana Anak Bukit, semalam.

Baginda bertitah, corak pentadbiran Kerajaan Negeri yang mendukung tinggi prinsip keadilan tanpa mengira kaum dan agama itu amatlah dipuji dan rakyat diingatkan agar terus memelihara suasana aman damai yang membolehkan taraf hidup rakyat ditingkatkan tanpa ada sebarang ancaman atau gangguan terhadap keselamatan.

Baginda bertitah, kemudahan asas seperti prasarana, kemudahan kesihatan dan pelajaran telah disediakan di semua kawasan penempatan yang utama dan golongan yang kurang bernasib baik turut diberikan bantuan kewangan bagi meringankan perbelanjaan sara hidup.

“Skim Kifalah yang dilancarkan yang pada tahun ini dengan memberi bantuan sejumlah RM500 kepada kepada keluarga termiskin yang meninggal dunia akan dapat membantu meringankan beban bagi membiayai kos pengurusan jenazah kepada seluruh rakyat tanpa mengira kaum dan agama,” titah baginda.

Baginda bertitah, pembinaan rumah kategori rumah mampu milik yang dilaksanakan telah memberi peluang kepada semua pihak untuk memiliki rumah yang sempurna dan mengurangkan rakyat mendiami kawasan setinggan yang tidak mempunyai kemudahan asas.

Isnin, 18 Januari 2010

PETUGAS UPU DI DUN KOTA SIPUTEH SIAP SEDIA HADAPI PRK


SUKARELAWAN PEMUDA BERTUGAS DIPELANCARAN BANDAR SEJAHTERA POKOK SENA


TAPAK KAMPUS KUIN YANG BARU Di KUALA KETIL
Fakta Lokasi

1. Tapak seluas 830 Ekar di Kuala Ketil bersebelah zon industi Kuala Ketil
2. Mula kerja pembinaan 14 Sep 2009 dijangka siap 13 Sep 2012
3. Kos Pembinaan RM 330 juta
4. mempunyai tasik buatan sepanjang 1.2 KM

SIARAN LANGSUNG TV PAS KEDAH

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons